سئو چیست؟ | هر آنچه از مفاهیم مهم سئو باید بدانید | ایران لرن
آموزش رایگان دیجیتال مارکتینگ

سئو چیست به زبان ساده (آموزش کامل مفاهیم SEO)

بدون دیدگاه


فلانی کارش سئو است. باید سایتتان را سئو کنید. برای سئو فروشگاه آنلاینتان چه برنامه‌ای دارید؟ اگر شما هم به‌تازگی زیاد عبارت سئو را می‌شنوید و هیچ ایده‌ای از چیستی آن دارید، این مقاله را برای شما نوشته‌ایم؛ می‌خواهیم ببینیم سئو چیست و چطور باعث موفقیت سایت‌ها می‌شود.

خیالتان راحت که قرار است یکی از جامع‌ترین مقالات وب‌ فارسی در این زمینه را بخوانید. تمام دنیای سئو را زیر ذره‌بین می‌بریم و سعی می‌کنیم با بیانی ساده و با استفاده از مثال‌های کاربردی، معنای این مفهوم و تمام ریزه‌کاری‌هایش را برایتان توضیح دهیم.

برویم سراغ اصل مطلب و اول از همه معنای سئو را یاد بگیریم.

سئو چیست و بهینه‌سازی موتورهای جست‌وجو چه معنایی دارد؟

سئو چیست و بهینه‌سازی موتورهای جست‌وجو چه معنایی دارد؟

سئو یا به انگلیسی SEO (در انگلیسی حتی تلفظ آن متفاوت است و به‌شکل اِس، ای، او بیان می‌شود)، مخفف Search Engine Optimization است که معنای بهینه‌سازی موتورهای جست‌وجو را می‌رساند.

البته که بهینه سازی برای موتورهای جست‌وجو عبارت دقیق‌تری است؛ اجازه دهید معنای آن را بررسی کنیم تا بفهمید چرا این را می‌گوییم.

سئو شامل مجموعه اقداماتی می‌شود که هدفش بهینه کردن سایت برای دستیابی به جایگاه‌های برتر نتایج جست‌وجو است؛ یعنی سایت با توجه به عملکرد و رویکرد موتورهای جست‌وجو بهینه می‌شود!

گوگل را به‌عنوان غول موتورهای جست‌وجو در نظر بگیرید. در پاسخ هر سرچ داخل این پلتفرم، لیستی بلندبالا از نتایج نمایش داده می‌شود. خود شما بیشتر سراغ کدام لینک‌ها می‌روید؟ آیا کلی به پایین اسکرول می‌کنید و مثلاً روی لینک 45 کلیک می‌کنید یا فقط با همان چند مورد اول کار دارید؟

نه‌تنها شما، بلکه اکثریت قاطع کاربران سراغ همان لینک‌های اول می‌روند. متخصص سئو، با به کار گیری تکنیک‌های SEO و اقدامات لازم، کاری می‌کند صفحات مختلف سایت در جایگاه‌‌های برتر قرار بگیرند؛ یعنی همان لینک‌های اول صفحه که بیشترین توجه ممکن را به خود اختصاص می‌دهند.

دنیای سئو بزرگ است و می‌توان گفت پیچ‌وخم‌های زیادی دارد؛ ولی اجازه ندهید این حقیقت غول ناشناخته‌ای از این مفهوم در ذهنتان بسازد. ما اینجاییم تا هرآنچه لازم است راجع‌به آن بدانید را خدمتتان کنیم. آن هم به شکلی ساده که فهمش بسیار راحت باشد.

خب تا اینجا فهمیدید سئو چیست و متخصص سئو چه وظیفه‌ای بر دوش دارد. از این تعریف، می‌توان دلیل اهمیت این علم (فرایند، تخصص یا…) را فهمید؛ ولی خب بیایید در بخش بعدی مشخصاً راجع‌به همین موضوع صحبت کنیم.

سئو از چه بابتی اهمیت دارد؟

همان‌طور که گفتیم، اقدامات سئو قرار است رتبۀ صفحات سایت را بهبود ببخشند؛ یعنی به‌ عبارتی، سئو کسب‌وکارها را در معرض دید مخاطبان هدفشان قرار می‌دهد و این مهم‌ترین دلیل اهمیت آن است.

اهميت سئو

بیایید کمی موضوع را باز کنیم. فرض می‌گیریم در زمینۀ فروش گوشی‌های موبایل فعالیت دارید و اتفاقاً پرداخت اقساطی را هم می‌پذیرید. به احتمال خیلی زیاد، مخاطب هدف شما در این حوزۀ کاری، عبارت “خرید اقساطی گوشی” را در گوگل (یا هر موتور جست‌وجو دیگری) سرچ می‌کند؛ اگر سایتتان و صفحاتش خوب سئو شده باشند، لینک شما در نتایج برتر قرار می‌گیرد؛ در نتیجه، احتمال کلیک روی آن بالا می‌رود و چون مخاطب هدف جذب شده است، شانس تبدیل بالا می‌رود و نرخ فروشتان هم افزایش خواهد یافت.

همچنین، سئو خوب و حضور در نتایج برتر، ترافیک سایتتان را هم بالا می‌برد. این موضوع از جهات گوناگونی سودمند است؛ واضح‌ترین فایده، افزایش ترافیک سایت است. قبلاً در مقالۀ تکنیک‌های افزایش بازدید سایت ، کامل و مفصل راجع‌به این موضوع صحبت کرده‌ایم که می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر آن را بخوانید.

دیگر دلیل اهمیت سئو، بالا بردن اعتبار سایت است. گیج نشوید؛ ولی بدانید که دو نوع اعتبار وجود دارد:

  1. اعتبار صفحه یا Page Authority که مخفف آن PA است؛
  2. اعتبار دامنه یا Domain Authority که مخفف آن DA است.

اخیراً، موتورهای جست‌وجو اهمیت زیادی به این دو پارامتر می‌دهند؛ چون آن‌ها برای کاربرها هم مهم هستند. خلاصه که سئو کمک می‌کند اعتبار صفحات و دامنه بالا برود و این موضوع هم دستاورد بزرگی است.

در کنار همۀ این‌ها، اقدامات مربوط به فرایند بهینه‌سازی سایت، باعث خلق تجربۀ کاربری بهتر برای بازدیدکنندگان سایت خواهد شد. تجربۀ کاربری یا User Experience (UX)، یکی از مهم‌ترین پارامترهای گوگل و دیگر همکارانش برای رتبه‌دهی به سایت‌ها است.

جالب است! سئو می‌کنید و تجربۀ کاربری بهتر می‌شود؛ بعد در نتیجۀ بهبود تجربۀ کاربری، سایت در نتایج جست‌وجو هم بالاتر می‌رود. درست مثل یک لوپ چرخشی.

سئو همیشۀ چارۀ کار نیست. مثلاً برای پروموت کنفرانسی که قرار است به‌زودی برگزار شود، بهتر است سراغ تبلیغات کلیکی گوگل یا همان Google ads بروید؛ چون رسیدن به جایگاه‌های برتر با سئو زمان‌بر است و در فرصت‌های زمانی کوتاه به کارتان نمی‌آید.

همان‌طور که بالاتر هم گفتیم، سئو دنیای بزرگی است و ما قصد کردیم زیروبم این دنیا را نشانتان دهیم؛ پس در بخش بعدی، راجع‌به انواع سئو از نظر رنگ کلاه صحبت می‌کنیم!

انواع تکنیک‌های سئو از نظر رعایت یا نقض قوانین

رنگ کلاه سئوکارها، پیروی یا عدم پیروی آن‌ها از قوانین موتورهای جست‌وجو را نشان می‌دهد. البته که مشخصاً رنگ کلاه یک اصطلاح است و این‌طور نیست که سئوکارهای کلاه‌سفید، واقعاً کلاهی با این رنگ روی سر بگذارند.

انواع تکنیک‌های سئو

به هر حال، در این بخش، با سئو کلاه سفید، سئو کلاه سیاه و سئو کلاه خاکستری آشنا خواهیم شد.

سئو کلاه سفید

تمام موتورهای جست‌‌وجو مثل گوگل، بینگ، بریو و…، قوانین مشخصی دارند؛ اصولی که سایت‌ها باید به آن‌ها احترام بگذارند تا مورد قبول پلتفرم‌های جست‌وجوگر قرار گیرند.

مثلاً یکی از قوانین سفت‌وسخت گوگل، ممنوعیت خرید بک‌لینک است؛ یعنی نمی‌توانید به سایت X که کلی بازدیدکننده و اعتبار دارد، پول بدهید تا لینکی به سایت شما بدهد و به‌نوعی سایتتان را پروموت کند؛ در عوض، باید با خلق محتوای ارزشمند، از وب‌سایت‌های معتبر حوزۀ فعالیتتان (مثلاً همان X) به‌صورت طبیعی لینک بگیرید؛ به بیانی، باید آنقدر خوب باشید تا آن‌ وب‌سایت‌های پربازدید با تصمیم خودشان به شما لینک بدهند.

متخصص سئویی که این قانون و دیگر قوانین موتورهای جست‌وجو را مو‌به‌مو رعایت کند و هیچوقت از خط قرمزها عبور نکند، رویکرد سئو کلاه سفید را پیش گرفته است.

اگر قرار باشد در این مفهوم عمیق شویم و با جزئیات راجع‌به سئو کلاه سفید صحبت کنیم، به یک مقالۀ جداگانه نیاز خواهیم داشت؛ خوشبختانه قبلاً در مقالۀ سئو کلاه سفید چیست و چه خصوصیاتی دارد، به این موضوع پرداخته‌ایم.

و اما رنگ بعدی.

سئو کلاه سیاه

سیاه مقابل سفید قرار می‌گیرد. در همۀ اساطیر و افسانه‌ها، همۀ کارتون‌های دوران کودکی و داستان‌های مذاهب مختلف، سفید نماد پاکی و خوبی است و سیاه نماد پلیدی و شر! واقعاً چرا انقدر به این رنگ در طول تاریخ بشر بی‌مهری شده است؟ کاری نداریم.

منظور از سئو کلاه سیاه، نقض قوانین و فریب موتورهای جست‌وجو برای رسیدن به جایگاه‌های برتر است؛ متخصص سئو کلاه سیاه، استاد فریبکاری است و با دور زدن ضوابط، صفحات را به بالای صفحات نتایج می‌رساند.

اما چرا؟ مگر رعایت قوانین چه مشکلی ایجاد می‌کند؟

با رعایت قانون، یا پیش گرفتن رویکرد سئو کلاه سفید، خیالتان راحت است که خشم موتورهای جست‌وجو برانگیخته نمی‌شود. (باور کنید خشمشان ترسناک است و عواقب بدی دارد!)

ولی یک مشکل وجود دارد و آن هم این‌که رسیدن به رتبه‌های برتر از این طریق، زمان‌بر خواهد بود؛ بالاتر هم به این موضوع اشاره کردیم.

ولی سئو کلاه سیاه زمان رسیدن به رتبه‌های برتر را کاهش می‌دهد؛ منتهی با استفاده از تکنیک‌هایی که خلاف قوانین هستند.

بعد از این‌که گوگل متوجه فریبکاری‌ها شود، رتبه‌ها از دست می‌روند و سایت با جریمه‌های سنگین، مثل حذف همیشگی از نتایج مواجه خواهد شد. و مطمئن باشید گوگل بالاخره می‌فهمد!

در رابطه با سئو کلاه سیاه هم مقاله‌ای داریم که می‌توانید برای آشنایی بیشتر با این نوع سئو، آن را بخوانید.

سئو کلاه خاکستری

خاکستری رنگ حقیقت است؛ راستش را بخواهید، در سرتاسر این پهنۀ خاکی، تقریباً همه‌چیز ترکیبی از خوبی‌ها و بدی‌ها است. به جز مواردی استثنایی، بدترین آدم‌ها هم برخی خصوصیات خوب را دارند و نیک‌ترین افراد روزگار هم لکه‌های سیاهی در رفتار و کردارشان دیده می‌شود.

خودتان را به‌عنوان شهروند در نظر بگیرید. بله شما آدم نمی‌کشید، دزدی نمی‌کنید، برنامه‌ای برای آدمربایی ندارید و…؛ اما آیا هیچوقت قوانین را نقض نکرده‌اید؟ تا به حال هیچوقت ماشینتان را دوبل پارک نکرده‌اید؟ هیچوقت چراغ زرد را رد نکرده‌اید؟ یا خیلی ساده‌تر، از فیلترشکن استفاده نمی‌کنید؟!

به هر حال، سئو کلاه خاکستری، ترکیبی از سئو کلاه سفید و سئو کلاه سیاه است؛ یعنی پیروی از قوانین، به‌جز در مواقع نادر و ضروری که نقض قانون عواقب سنگینی ندارد و خیلی جزئی است.

بسیاری معتقدند کسب رتبه‌های برتر با سئو کلاه سفید کار حضرت فیل است! یعنی بیش از حد سختی دارد؛ سئو کلاه سیاه هم که آخرعاقبت ندارد و ره به ترکستان می‌برد؛ پس احتمالاً سئو کلاه خاکستری رویکرد برنده باشد.

حالا می‌دانید منظور از انواع سئو چیست. البته که دسته‌بندی اقدامات سئو محدود به رعایت یا عدم رعایت قوانین نیست. در بخش بعدی، راجع‌به نوع دیگری از دسته‌بندی این فرایند صحبت خواهیم کرد.

انواع استراتژی و خدمات سئو از نظر نوع بهینه‌سازی

انواع استراتژی و خدمات سئو از نظر نوع بهینه‌سازی

یک مربی فوتبال، برای کسب پیروزی، باید تیمش را از جنبه‌های مختلفی آماده کند؛ او باید بهترین تاکتیک‌ها را متناسب با خصوصیات بازیکنانش بچیند و علاوه‌بر این، همیشه باید شاگردانش را از نظر ذهنی در ایدئال‌ترین وضعیت ممکن نگه دارد.

متخصص سئو هم باید سایت را از جنبه‌های مختلفی بهینه کند تا دستیابی به رتبه‌های برتر نتایج جست‌وجو ممکن شود. در واقع، 3 جنبۀ کلی وجود دارند که آن‌ها را در این قسمت معرفی می‌کنیم.

سئوی داخلی (On-Page SEO)

همان‌طور که از نام مشخص است، این نوع سئو به مسائل داخلی سایت می‌پردازد و روی بهینه‌سازی آن‌ها تمرکز دارد. تمرکزی که در نهایت به بهبود وضعیت کلی سایت منجر خواهد شد.

به‌طور کلی، 2 هدف در سئوی داخلی دنبال می‌شود:

  1. بهینه‌سازی حداکثری محتواهای سایت؛
  2. بهینه‌سازی حداکثری کدهای HTML سازندۀ صفحات.

اجازه دهید جور دیگری این نوع سئو را تعریف کنیم On-Page SEO، به موتورهای جست‌وجو کمک می‌کند تا محتویات سایت‌ها را بهتر درک کنند.

مثلاً یکی از اقداماتی که در این زمینه صورت می‌گیرد، بهینه کردن محتواها مطابق نیاز مخاطبان هدف است. استفاده از کلمات کلیدی اصلی در عناوین بلاگ‌پست‌ها و لینک‌سازی داخلی هم جزو اقدامات این نوع سئو محسوب می‌شوند.

بگذریم، پرداختن بیشتر به جزئیات هم از موضوع مقاله دورمان می‌کند و هم افرادی که هیچ شناختی از سئو ندارند را سردرگم می‌کند. اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری در این رابطه داشته باشید، مقالۀ سئو داخلی را بخوانید.

سئو خارجی (Off-Page SEO)

اینجا هم نام همه‌چیز را مشخص می‌کند. برای بهینه‌سازی حداکثری سایت، باید برخی امور را خارج از سایت پیش ببرید؛ این امور، در دسته‌بندی سئو خارجی یا Off-Page SEO قرار می‌گیرند. هدف هم که مشخص است؛ مثل همۀ اقدامات سئو، بالا رفتن در نتایج جست‌وجو.

تقریباً تمام تمرکز این نوع سئو، روی یک موضوع است: لینک‌بیلدینگ یا بک‌لینک گرفتن از سایت‌های دیگر.

یکی از مهم‌ترین پارامترهایی که موتورهای جست‌وجو برای سنجش ارزش یک وب‌سایت لحاظ می‌کنند، تعداد و البته کیفیت بک‌لینک‌هایی است که به‌ آن‌ها هدایت می‌شوند؛ به همین خاطر است که سئو خارجی اهمیت دارد و برای بهینه‌سازی کلی سایت باید به آن توجهی ویژه داشت.

اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری راجع‌به این نوع سئو داشته باشید، مقالۀ سئو خارجی (Off-Page SEO) چیست را بخوانید.

در رابطه با لینک‌بیلدینگ هم مقاله‌ای دیگر داریم که عنوانش کسب رتبه‌های برتر نتایج گوگل با کمک لینک بیلدینگ است. خواندن آن مقاله کمکتان می‌کند درک بهتر و درستی از این مفهوم کسب کنید.

سئو تکنیکال

آن بخش از اقدامات سئو که روی بهینه‌سازی جنبه‌های فنی سایت تمرکز دارند، با نام سئو تکنیکال شناخته می‌شوند.

گوگل و باقی موتورهای جست‌وجو، برای این‌که صفحاتتان را به لیست نتایج اضافه کنند، ربات‌هایشان را که کرالر (Crawler) نام دارند به سایتتان می‌فرستند. این ربات‌ها تمام محتویات سایت (به جز آن‌هایی که کرال کردنشان را بسته‌اید) موشکافانه زیر ذره‌بین می‌برند و اصطلاحاً سایت را ایندکس می‌کنند.

با سئو تکنیکال، فرایند بررسی سایت توسط کرالرها را تا جای ممکن ساده‌ می‌کنیم تا هیچ چیز از قلم نیفتد.

به‌طور کلی، افزایش سرعت سایت، راحت کردن کار کرالرها و قابل‌فهم کردن سایت برای موتورهای جست‌وجو، نتیجۀ اقداماتی است که در سئو تکنیکال صورت می‌گیرد.

یکی دیگر از مباحث بسیار مهم دنیای سئو، مربوط به الگوریتم‌های موتور جست‌وجوی گوگل است. در بخش بعدی با این الگوریتم‌ها آشنا می‌شویم و می‌فهمیم تأثیرشان بر سئو چیست.

الگوریتم‌های گوگل در سئو

الگوریتم‌های گوگل در سئو چه هستند و چطور عمل می‌کنند؟

صحبت از یکی دو الگوریتم نیست! گوگل هیچوقت اطلاعات دقیق و رسمی‌ راجع‌به تعداد الگوریتم‌هایش ارائه نکرد؛ اما گفته می‌شود تعداد آن‌ها بیشتر از 200 مورد است!

مسلماً نمی‌توانیم راجع‌به همۀ آن‌ها صحبت کنیم؛ راستش را بخواهید، همۀ آن‌ها هم آنقدرها ارزش وقت گذاشتن ندارند؛ ولی برخی که معروف‌تر و شناخته‌شده‌تر هستند را بررسی خواهیم کرد.

الگوریتم رقص گوگل (Google Dance)

وقتی گوگل شروع به رقص می‌کند، لینک‌ها در صفحات نتایج بالا و پایین می‌شوند. مثل اندام یک رقاص که در اثر حرکات موزون او تکان می‌خورند.

گوگل گاهی یک زلزلۀ مصنوعی در نتایج ایجاد می‌کند؛ در نتیجۀ این زلزله، صفحات نتایج دچار دگرگونی‌های بسیاری می‌شوند. بالایی‌ها پایین می‌روند و پایینی‌ها راهشان را به صدر نتایج باز شده می‌بینند.

این موتور جست‌وجو زمانی سراغ این رویکرد می‌رود که بخواهد صفحات انتهایی نتایج را ارزیابی کند؛ یعنی آن‌ها را بالا می‌آورد تا توجه کاربران را به آن‌ها جلب کند. پس از آن، واکنش بازدیدکنندگان را برررسی می‌کند؛ اگر آن‌ها صفحه را دوست داشتند، گوگل این‌طور برداشت می‌کند که خب این صفحه لیاقت جایگاه‌های برتر را دارد؛ ولی اگر بازدیدکنندگان روی خوشی به آن صفحات نشان ندهند، مثلاً اگر در زمان کوتاهی از سایت خارج شوند، گوگل می‌فهمد آن صفحۀ به‌خصوص باید به قعر جهنم برگردد! یعنی انتهای نتایج.

برای آشنایی بیشتر با این پدیده، مقالۀ رقص گوگل چیست و در هنگام رخداد آن باید چه کنیم را بخوانید.

الگوریتم رنک برین

تجربۀ کاربری خوب، مهم‌ترین هدف گوگل است؛ یعنی این موتور جست‌وجو تلاش می‌کند بهترین نتایج ممکن را به کاربر نشان دهد تا رضایتش را کاملاً جلب کند. لازمۀ دستیابی به این موفقیت، نمایش صفحاتی است که مطابق با نیاز کاربر از جست‌وجو باشند.

مثال می‌زنیم:

کسی که عبارت خرید دوچرخه را جست‌وجو می‌کند، به احتمال زیاد قصد خرید دارد؛ پس باید صفحات محصولات به او نمایش داده شوند تا بتواند فرایند خریدش را نهایی کند؛ این یعنی نشان دادن لینک یک بلاگ‌پست که راجع‌به فواید رکاب زدن است، هیچ دردی از او دوا نخواهد کرد؛ به عبارتی، ربطی به نیت او از جست‌وجو ندارد.

به همین خاطر، گوگل در سال 2015 الگوریتم رنک برین را معرفی کرد؛ الگوریتمی که مهم‌ترین وظیفه‌اش، نمایش نتایج مرتبط با نیت کاربر از جست‌وجو است.

این‌که رنک برین چطور این کار را انجام می‌دهد و جزئیات دیگر مربوط به این الگوریتم، در مقالۀ هرآنچه که باید راجع‌ به الگوریتم رنک برین گوگل بدانید بررسی شده‌اند.

الگوریتم مرغ مگس خوار

نام بسیاری از الگوریتم‌های گوگل از روی حیوانات برداشته شده است. یکی از این موارد، الگوریتم مرغ مگس خوار یا Hummingbird است.

مرغ مگس خوار به‌نوعی پدر رنک برین محسوب می‌شود؛ در واقع، اولین الگوریتمی که با هدف فهم نیت کاربر از جست‌وجو عرضه شد، همین مرغ مگس خوار بود؛ تا قبل از آن، دنیای اینترنت آنقدرها پیشرفت نکرده بود که چنین چیزهایی اهمیت داشته باشند!

پس الگوریتم Hummingbird، با هدف فهم بهتر عبارت جست‌وجوشده در گوگل وارد گود شد و همچنان هم با همان هدف فعالیت می‌کند؛ حتی ورود رنک برین و الگوریتم‌های دیگری که مکمل کار آن بودند هم باعث متوقف شدن فعالیتش نشد.

دوست دارید بدانید چرا این نام برای چنین الگوریتمی انتخاب شد؟ مقالۀ الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل چیست را بخوانید.

الگوریتم پاندا

الگوریتمی دیگر از باغ وحش گوگل؛ مرغ مگس خوار را شناختیم و حالا باید با پاندا آشنا شویم؛ همان خرس‌های سیاه‌سفید بامزه که رو به انقراض هستند.

اما خب این مقاله برای یک سایت زیست‌شناسی نیست و کاری به خود پانداها نداریم؛ می‌خواهیم راجع‌به الگوریتم پاندا صحبت کنیم و ببینیم تأثیر آن بر سئو چیست.

این الگوریتم که در سال 2011 معرفی شد، کیفیت محتواهای موجود در اینترنت را بالا برد. قبل از آن تاریخ، تعداد محتواها از کیفیت آن‌ها مهم‌تر بود؛ یعنی سایتی که محتوای بیشتری داشت، فارغ از این‌که آن محتواها چه کیفیتی داشتند، می‌توانست صفحاتش را به نتایج برتر برساند.

ولی الگوریتم پاندا آمد و ورق را برگرداند؛ بعد از آن، تنها محتواهایی شایستۀ رتبه‌های برتر شناخته می‌شدند که از نظر این موتور جست‌وجو کیفیت قابل‌قبولی داشتند؛ محتواهایی که واقعاً برای رفع نیاز کاربر نوشته شده بودند؛ نه برای فریب موتورهای جست‌وجو.

اغراق نیست که بگوییم پاندا یکی از مهم‌ترین الگوریتم‌های گوگل بود که تغییرات بسیاری بزرگی را رقم زد. برای آشنایی بیشتر با آن، مقالۀ الگوریتم پاندای گوگل چیست را بخوانید.

الگوریتم پنگوئن

در بخش قبلی فهمیدیم که پاندا روال تولید محتوا در اینترنت را تغییر داد. در دهۀ گذشته و قبل از آن، اوضاع لینک‌بیلدینگ هم خیلی قاراشمیش بود. لینک می‌خریدند، لینک می‌فروختند، سایت می‌ساختند که فقط از آن بک‌لینک بدهند و….

گوگل که وزن زیادی برای بک‌لینک‌ها قائل بود، تصمیم گرفت کاری کند تا این فرایند، یعنی لینک‌سازی به‌شکلی کاراتر پیش برود. این موتور جست‌وجو می‌خواست ‌بک‌لینک واقعاً نشان‌دهندۀ ارزش باشد؛ وقتی یک سایت از سایتی دیگر بک‌لینک می‌گیرد، حکم نوعی رأی اعتماد را دارد. یعنی لینک‌دهنده اعتبار لینک‌گیرنده را تأیید می‌کند و حاضر است از اعتبار خودش برای آن خرج کند.

برای تحقق این موضوع، گوگل الگوریتم پنگوئن را به موتور جست‌وجویش اضافه کرد تا همه‌چیز دگرگون شود.

خلاصه کنیم، بعد از پنگوئن، بساط لینک‌سازی‌های فریبکارانه چیده شد و دیگر صرف گرفتن بک‌لینک از هر سایتی صفحات شما را به رتبه‌های برتر نمی‌رساند.

مقالۀ الگوریتم پنگوئن گوگل را بخوانید تا اطلاعات کاملی راجع‌به این الگوریتم به دست بیاورید.

الگوریتم برت

رنک برین قدم اول گوگل برای فهم بهتر نیت کاربر از جست‌وجو بود؛ اتفاقاً که این الگوریتم باعث پیشرفت خیلی زیاد موتور جست‌وجو شد، اما خب کافی نبود!

الگوریتم برت ادامه‌دهندۀ راه رنک برین بود و به‌خاطر بهره بردن از هوش مصنوعی، توانست قدم بعدی گوگل در راستای فهم نیت کاربر از جست‌وجو را بسیار بلند بردارد!

چندین سال است که شرکت‌های بزرگ حوزۀ تکنولوژی، سعی می‌کنند از توانایی‌های هوش مصنوعی در زمینه‌های مختلف بهره ببرند. گوگل هم که قطعاً یکی از بزرگ‌ترین‌ها است، از قافله عقب نمانده است.

برت در واقع یک مدل ماشین لرنینگ بود که در آزمایشگاه‌های گوگل ساخته شد. در ابتدای کار هیچ ربطی به موتور جست‌وجوی این کمپانی نداشت؛ ولی در اکتبر سال 2019، آن‌ها تصمیم گرفتند BERT را به موتور جست‌وجو اضافه کنند تا از توانایی‌هایش برای پردازش بهتر استفاده کنند. پردازش بهتر عباراتی که توسط کاربران جست‌وجو می‌شوند.

در مقالۀ الگوریتم برت گوگل چیست و چطور دنیای جست‌وجو را تغییر داد، راجع‌به همه‌چیز این الگوریتم صحبت کرده‌ایم که می‌توانید با خواندن آن، شناخت بهتری از این الگوریتم پیدا کنید.

الگوریتم mum

خیلی‌ها فکر می‌کردند گوگل با استفاده از برت، تمام تلاشش را برای فهم بهتر نیت کاربران از جست‌وجو به کار گرفته است و قرار نیست قدم دیگری در این مسیر بردارد!

ولی گوگل با الگوریتم mum همه را غافلگیر کرد. الگوریتمی که زیربنایش روی همان ساختار BERT بنا شده است، منتهی طبق آمار، هزار برابر قوی‌تر از آن عمل می‌کند.

بزرگ‌ترین موتور جست‌وجوی دنیا، با اضافه کردن الگوریتم mum، توانایی خود در پردازش کوئری‌های (عباراتی که سرچ می‌شوند) محاوره‌ای را از همیشه بهتر کرد.

دیگر نیازی نیست عین کلمۀ کلیدی را سرچ کنید تا به نتایج مدنظرتان برسید؛ می‌توانید آن را زبان عامیانه جست‌وجو کنید، یعنی از همان کلماتی استفاده کنید که هنگام مکالمه به کار می‌برید؛ گوگل می‌تواند منظورتان را بفهمد و همان صفحاتی را نشانتان دهد که دنبالش می‌گردید.

برای mum هم مقاله‌ای جداگانه داریم که در آن، این الگوریتم را با دقتی موشکافانه زیر ذره‌بین برده‌ایم. پیشنهاد می‌کنیم مقاله الگوریتم mum را مطالعه نمایید.

سندباکس گوگل

سندباکس یک الگوریتم نیست؛ البته خیلی از متخصصان نظری دیگر دارند و آن را یک الگوریتم به حساب می‌آورند؛ متنهی باید یک نکته را در نظر بگیرید، وجود یا عدم وجود سندباکس در هاله‌ای از ابهام است؛ چون گوگل هیچوقت آن را به‌صورت رسمی گردن نگرفت، حتی نمی‌توان به قطعیت گفت چنین چیزی وجود دارد!

ولی به هر حال، تصمیم گرفتیم آن را یکی از الگوریتم‌های گوگل محسوب کنیم و در این قسمت به آن بپردازیم.

منظور از سندباکس گوگل، مدت‌زمان مشخصی است که سایت‌های تازه‌تأسیس هرچه تلاش می‌کنند، راهی رتبه‌های برتر نمی‌شوند. حتی اگر تمام اقدامات لازم را هم انجام داده و همه‌چیز را مطابق قوانین بهینه‌سازی کرده باشند هم فرقی نمی‌کند؛ انگار در یک قفس گیر کرده باشند.

این‌که آیا سندباکس واقعی است یا نه، چطور از آن رهایی پیدا کنیم و…، مسائلی هستند که در مقالۀ اثر سندباکس گوگل چیست و چه سایت‌هایی به آن دچار می‌شوند، به آن‌ها پرداخته‌ایم.

خب این هم چند مورد از معروف‌ترین الگوریتم‌های گوگل که با آن‌ها آشنا شدیم و فهمیدیم تأثیرشان بر سئو چیست.

در بخش بعدی، راجع‌به ابزارهای لازم برای یک متخصص سئو صحبت می‌کنیم.

نگاهی به مهم‌ترین ابزارهای کمکی در دنیای سئو

ابزار وسیله‌ای است که در انجام امور به کمک انسان می‌آید؛ برای سئو هم ابزارهایی وجود دارند که انجام امور مربوط به آن را تسهیل می‌کنند و همۀ سئوکارها از آن‌ها استفاده می‌کنند.

صدها ابزار در این دنیا وجود دارند که خب مسلماً اینجا فرصت پرداختن به همۀ آن‌ها فراهم نیست؛ به همین خاطر، در این بخش چند مورد از معروف‌ترین و پراستفاده‌ترین آن‌ها را معرفی می‌کنیم.

گوگل سرچ کنسول (Google Search Console)

گوگل سرچ کنسول (Google Search Console)

یکی از ابزارهای رسمی کمپانی عظیم گوگل که جزو ضروری‌ترین وسایل کار متخصصان سئو است؛ همان‌قدر که نجار به اره نیاز دارد، متخصص سئو هم محتاج گوگل سرچ کنسول است.

به بیان خیلی ساده، گوگل سرچ کنسول ابزاری رایگان از گوگل است که کمکتان می‌کند چگونگی حضور صفحات سایت در نتایج گوگل را رصد کنید؛ با کمک این ابزار، اگر مشکلی پیش آمده باشد از آن آگاه می‌شوید و می‌توانید وضعیت را در بهترین حالت ممکن نگه دارید؛ در واقع، این ابزار به شما می‌گوید موتور جست‌وجوی گوگل سایتتان را چطور می‌بیند.

این ابزار قبلاً با نام Google Webmaster Tools شناخته می‌شد؛ منتهی چندی پیش تغییر نام داد و اسم جدید برای آن انتخاب شد.

تصور بهینه‌سازی سایت‌ها بدون استفاده از گوگل سرچ کنسول غیرممکن است و به همین خاطر، اول از همه آن را معرفی کردیم.

اگر می‌خواهید با این ابزار بیشتر آشنا شوید و نحوۀ کار با آن را یاد بگیرید، مقالۀ آموزش سرچ کنسول را بخوانید.

گوگل آنالیتیکس (Google Analytics)

گوگل آنالیتیکس (Google Analytics)

همان‌طور که از نام این ابزار مشخص است، باز هم با یکی از ابزارهای گوگل طرف هستیم. این برنامه هم به‌صورت کاملاً رایگان در اختیار کاربران قرار می‌گیرد و اطلاعات بسیار ارزنده‌ای به آن‌ها ارائه می‌کند.

آنالیتیکس یک ابزار تحلیلی است که برای سنجش پارامترهای مرتبط با عملکرد سایت کاربرد دارد. به‌طور کلی، وظیفۀ اصلی Google Analytics تحلیل انواع ترافیک ورودی وب‌سایت است.

علاوه‌بر این‌ها، گوگل آنالیتیکس اطلاعات مربوط به بازدیدکننده‌ها را هم جمع می‌کند؛ مثلاً متخصص سئو (یا صاحب سایت یا هرکس دیگری که از این ابزار استفاده می‌کند)، می‌تواند بفهمد بازدیدکنندگان بیشتر خانم‌ها هستند یا آقایان؟ اغلب آن‌ها در چه بازۀ سنی‌ای قرار دارند؟ کجا ساکن هستند و….

این ابزار ذاتاً پیچیده‌تر از گوگل سرچ کنسول است؛ متنهی ما برای آموزش آن هم مقاله‌ای داریم که می‌توانید آن را با عنوان آموزش گوگل آنالیتیکس؛ راهنمای جامع 2023 در وبلاگمان پیدا کنید.

گوگل تگ منجیر (Google Tag Manager)

گوگل تگ منجیر (Google Tag Manager)

برای شناخت بهتر گوگل تگ منیجر، اول باید با تگ‌ها آشنا شویم؛ چون همان‌طور که مشخص است، گوگل تگ منیجر ابزاری است که برای مدیریت تگ‌ها به کار گرفته می‌شود!

خیلی کوتاه بگوییم: تگ‌ها، تکه کدهایی از ابزارهای مختلف هستند که با هدف زیر نظر داشتن عملکرد سایت از جهات مختلف، به کدهای آن افزوده می‌شوند.

اما خب قرار دادن یک تکه کد در بین کدهای سایت، به‌شکلی درست و اصولی، کاری نیست که همه بتوانند آن را به‌راحتی انجام دهند.

با استفاده از گوگل تگ منیجر که به اختصار GTM نامیده می‌شود، نیازی نیست به‌صورت دستی این تگ‌ها را به سایت اضافه کنید. همه‌چیز در داشبورد همین ابزار پیش می‌رود و امور خیلی ساده‌تر از همیشه انجام خواهند شد.

خلاصه که این مورد هم یکی دیگر از ابزارهای لازم برای متخصصان سئو است که کارشان را بسیار راحت می‌کند.

استفاده از این ابزار نسبتاً ساده است و می‌توانید با خواندن مقالۀ آموزش گوگل تگ منیجر به‌صورت جامع و کاربردی، تمام زیروبم آن را یاد بگیرید.

گوگل ترندز (Google Trends)

گوگل ترندز (Google Trends)

این ابزار، به‌اندازۀ ابزارهای قبلی ضروری نیست؛ ولی گوگل ترندز هم می‌تواند خیلی به کار متخصصان سئو بیاید.

گوگل ترندز نشان می‌دهد یک موضوع خاص چقدر سر زبان‌ها است؛ همان ترند بودن!

برای مثال، می‌خواهید بدانید کاربران چقدر به جاروی رباتیک توجه نشان می‌دهند و این عبارت چقدر در گوگل سرچ می‌شود؛ پس سراغ گوگل ترندز می‌روید و اطلاعات لازم را استخراج می‌کنید.

برای آشنایی بیشتر با این ابزار گوگل و یادگیری استفاده از آن، مقالۀ گوگل ترندز چیست را بخوانید.

تحقیق کلمات کلیدی

ابزار Keywordtool

یکی از مهم‌ترین وظایف متخصصان سئو، تحقیق کلمات کلیدی است؛ یعنی آن‌ها باید عباراتی که مخاطب هدف سایت جست‌وجو می‌کند را پیدا کنند تا با توجه به آن‌ها سایتشان را بهینه کنند.

تحقیق کلمات کلیدی یا Keyword Research یک موضوع بسیار گسترده با کلی ریزه‌کاری است که بررسی آن نیازمند یک مقالۀ مفصل و مستقل است؛ پس اگر دوست دارید این کار را یاد بگیرید، مقالۀ آموزش جامع تحقیق کلمات کلیدی را بخوانید.

برای استخراج کلمات کلیدی سرچ‌شده توسط مخاطب هدف و دریافت اطلاعات تکمیلی راجع‌به آن‌ها، به یک ابزار کیورد ریسرچ نیاز خواهید داشت. ابزارهایی که این کار را انجام می‌دهند بی‌شمار هستند و می‌توانید سراغ هرکدام که دوست داشتید بروید؛ منتهی ما تصمیم گرفتیم در این قسمت به Keywordtool.io بپردازیم.

با در نظر گرفتن این موضوع که عموم پلتفرم‌های بین‌المللی، محدودیت‌های زیادی برای ما ایرانی‌ها اعمال می‌کنند، Keywordtool یکی از کم‌ دردسرترین گزینه‌هایی است که می‌توانیم سراغش برویم.

همان‌طور که گفتیم صدها ابزار مختلف وجود دارند که متخصصان سئو می‌توانند از آن‌ها برای پیشبرد امورشان کمک بگیرند؛ منتهی مواردی که در این قسمت معرفی کردیم، به‌خصوص دو مورد اول، جزو ضروریات هستند و اصلاً کار بدون آن‌ها انجام نخواهد شد.

حالا بیایید به یک سؤال مهم پاسخ دهیم:

آیا سئو ارزش یادگیری دارد؟ یعنی می‌توان از آن انتظار درآمد بالا داشت؟

بررسی بازار کار سئو

بررسی بازار کار سئو در داخل و خارج (متخصصان سئو چقدر درآمد دارند؟)

می‌دانیم منظور از سئو چیست: بهینه‌سازی سایت‌ها برای دستیابی به رتبه‌های برتر نتایج جست‌وجو؛ پس به عبارتی، سایت‌ها به سئو نیاز دارند.

از طرف دیگر، با گسترش روزافزون اینترنت و نفوذ آن به ریزترین جزئیات زندگی بشر، کسب‌وکارها به‌خوبی درک کرده‌اند که باید فکری برای حضورشان در دنیای آنلاین بکنند.

در نتیجۀ این موضوع، هر روز سایت‌های بیشتری ساخته می‌شوند؛ سایت‌هایی که برای رساندن کسب‌وکار به اهدافش، باید بتوانند جایگاه‌های برتر را تصاحب کنند تا بازدیدکنندگان بیشتری داشته باشند؛ بازدیدکنندۀ بیشتر، اگر در مسیر درست هدایت شود، احتمال تبدیل را هم بالاتر می‌رود؛ به زبان ساده، فروش را افزایش می‌دهد!

پس قطعاً سئو بازار کار خوبی دارد و حتی از این بهتر هم خواهد شد.

اوضاع در کشورهای پیشرفته هم همین است. کانادا را در نظر بگیرید؛ یکی از مهاجرپذیرترین کشورهای دنیا که اتفاقاً کلی ایرانی هم ساکن آنجا هستند. با استناد به سایت simplilearn، سئو در بین تمام مهارت‌های دیجیتال، بیشترین خواهان را دارد! یعنی بسیاری از کسب‌وکارها در این کشور سرد شمالی، دنبال متخصصان سئو می‌گردند؛ متخصصانی که بتوانند وضعیت رتبۀ صفحات سایتشان را بهبود ببخشند.

ایالات متحدۀ آمریکا هم همین‌طور است. یکی از مقالات سایت Search Engine Land به این موضوع پرداخته است و می‌گوید 62 درصد از متخصصان سئو در این کشور کمتر از 5 سال سابقه دارند و درآمد آن‌ها بیشتر از 78 هزار دلار در سال است؛ موضوعی که تقاضای بالا برای متخصصان سئو و بازار کار خوب این حرفه را نشان می‌دهد.

اگر نگاهی به کشورهای اروپایی بیندازیم هم چنین آماری را می‌بینیم؛ یعنی سئوکارها در قارۀ سبز هم متقاضیان زیادی دارند.

میزان درآمد متخصصان سئو، به‌طور میانگین کمی بیشتر از 65 هزار دلار در سال است. مقدار درآمد بسته به میزان تجربه متفاوت خواهد بود؛ علاوه‌بر تجربه، موقعیت شغلی هم روی درآمد اثرگذار است. مثلاً مدیر سئو یک مجموعه، از کارشناسی که زیر دست همان مدیر کار می‌کند، درآمد بیشتری خواهد داشت.

در ایران، معمولاً برای ورود به این حوزه باید ابتدا به‌عنوان کارآموز سئو در جایی مشغول به کار شوید. با این‌که در بسیاری از موارد کارآموز حقوق نمی‌گیرد، ممکن است با این عنوان تا ماهی 5 میلیون تومان درآمد داشته باشید.

بعد از دورۀ کارآموزی و کسب تجربه، می‌توانید در نقش کارشناس سئو دنبال کار بگردید. در این فاز می‌توانید انتظار حقوق بیشتر از 10 میلیون تومان را داشته باشید.

بعد از این‌که مدتی به‌عنوان کارشناس سئو فعالیت کردید و رزومه‌ای ساختید، می‌توانید فریلسنر شوید و پروژه‌ای کار بگیرید. کار فریلنسری مزایای زیادی دارد؛ زمان دست خودتان است، محل کار را خودتان انتخاب می‌کنید و البته که می‌توانید درآمد بسیار بیشتری داشته باشید.

منتهی خبری از بیمه نیست و اگر جایی به مشکل بخورید، همکاری وجود ندارد که از آن کمک بگیرید.

برای فریلنسر شدن، هیچ الزامی به گذارندن کارآموزی و کارمندی به‌عنوان کارشناس سئو وجود ندارد؛ منتهی فریلنسرها برای این‌که بتوانند پروژه بگیرند، باید رزومه‌ای قوی از خود به جا گذاشته باشند؛ دورۀ کارآموزی و کارمندی، در ساخت این رزومه کمکتان می‌کند.

بعد از مدتی که تجربۀ کافی کسب کردید و مهارت‌های مدیریتی و رهبری خود را هم بالا بردید، می‌توانید یک مجموعه تأسیس کنید و مشتریان خود را داشته باشید.

در کل، بازار کار سئو وضعیت خیلی خوبی دارد و طی سال‌های آینده بهتر هم خواهد شد.

اگر مشتاق شدید که سراغ این مهارت بروید و نمی‌دانید یادگیری را از کجا شروع کنید، هم مقالۀ چگونه سئوکار شویم را بخوانید و هم در بخش بعدی همراه ما بمانید.

چطور سئو را یاد بگیریم؟

چطور سئو را یاد بگیریم؟

بیایید همین اول کار سنگ‌هایمان را وا بکنیم! یادگیری سئو، مثل هر مهارت دیگری، نیاز به تمرین و ممارست دارد. قرار نیست یک هفته آموزش ببینید و از هفتۀ دوم صفحات را روی دوشتان بگذارید و راه بیفتید به سمت رتبه‌های برتر.

به‌علاوه، سئو از آن دسته مهارت‌هایی است که یادگیری‌اش تمامی ندارد! حرفه‌ای‌ترین متخصص‌ها هم باید دانش خود را به‌روز نگه دارند و چشمشان به جدیدترین تغییرات دنیای جست‌وجو باشد.

منابع بسیاری برای یادگیری سئو وجود دارند که می‌توانید با هرکدام بخشی از فرایند را یاد بگیرید. وبلاگ ایران‌لرن هم کلی بلاگ‌پست آموزشی دارد که در این مسیر کمکتان می‌کند؛ تا اینجای مقاله، لینک چندین مورد از آن‌ها را تقدیمتان کردیم و اینجا از شما دعوت می‌کنیم مقالۀ آموزش سئوی سایت به زبان ساده را هم بخوانید.

ولی اگر اطلاعاتتان از دنیای موتورهای جست‌وجو و سئو به معنای واقعی کلمه 0 است، یا اگر به هر دلیلی می‌خواهید یادگیری را از مفاهیم پایه شروع کنید، بهتر است سراغ یک دورۀ آموزشی بروید.

توصیۀ ما، دورۀ 0 تا 100 سئو است که مدرس آن سمیرا افسری، کارشناس سئو شرکت OWDT آمریکا است. این دوره از اولیه‌ترین تعاریف و مفاهیم شروع می‌کند و آموزش را تا تبدیل شرکت‌کننده به یک متخصص سئو حرفه‌ای پیش می‌برد.

برای آشنایی بیشتر با برترین کورس‌های آموزشی سئو، مقالۀ بهترین دوره سئو را بخوانید.

تمام دنیای سئو را زیر ذره‌بین بردیم. برویم برای جمع‌بندی مقاله.

سئو؛ سکوی پرتاب سایت‌ها به جایگاه‌های برتر

سئو؛ سکوی پرتاب سایت‌ها به جایگاه‌های برتر

در این مقاله، پاسخ سؤال سئو چیست را دادیم؛ فهمیدیم که SEO علم، مهارت و فرایندی است که سایت‌ها را برای رسیدن به جایگاه‌های برتر آماده می‌کند.

اگر از اول تا اینجا همراهمان بوده باشید، می‌دانید چرا از عبارت سکوی پرتاب استفاده کرده‌ایم. با سئو کردن سایت، صفحات آن رتبه‌های برتر را تصاحب می‌کنند و در نتیجه، بازدیدکنندگان خیلی بیشتری جذب می‌شوند.

اگر همه‌چیز سرجای خودش باشد، این بازدیدکنندگان تبدیل می‌شوند؛ یعنی مشتریانی می‌شوند که به کسب‌وکار سود می‌رسانند؛ به همین خاطر سئو را سکوی پرتاب سایت‌ها می‌دانیم.

برای این‌که مقاله‌ای جامع تقدیمتان کنیم، سعی کردیم راجع‌به تمام جوانب این دنیا صحبت کنیم. از الگوریتم‌های گوگل برای موتور جست‌وجویش گرفته تا ابزارهای لازم برای کار متخصصان سئو را معرفی کردیم. امیدواریم این بلاگ‌پست برایتان مفید بوده باشد و به پاسخ تمام پرسش‌های ذهنتان رسیده باشید.

اگر احیاناً ابهامی باقی مانده است، حتماً در قسمت نظرات آن را برایمان بنویسید تا پاسختان را بدهیم.

ارسال دیدگاه
منتظردیدگاه شماهستیم

ارسال نظر