پریمیر چیست؟
آموزش رایگان طراحی گرافیک و مدیا

پریمیر چیست و چه کاربردهایی دارد؟

بدون دیدگاه

در این مطلب خواهیم دید که پریمیر چیست و از عهدهٔ چه کارهایی بر می‌آید؟ چون اگر قرار باشد به عنوان یک تدوین‌کار حرفه‌ای فعالیت کنیم، انتخاب یک نرم‌افزار مناسب، بخش مهمی از معادله است. پس باید بدانیم با چه ابزاری طرف هستیم و می‌توانیم چه انتظاری از امکاناتش داشته باشیم. در بین نرم‌افزارهای تدوین، اَدوبی پریمیر، یکی از معروف‌ترین‌ها بوده و انتخاب حرفه‌ای‌هاست و از روند پیشرفت و تکاملش سال‌های زیادی گذشته است. بر همین اساس و با توجه به اینکه پریمیر، از عهدهٔ طیف گسترده‌ای از پروژه‌های ویدیویی برمی‌آید و به قولی همه فن‌ حریف است، به عنوان یکی از دروس دورهٔ آنلاین تولید محتوای ایران‌لرن انتخاب شده است.

البته عده‌ای هم بر این باورند که پریمیر برای پروژه‌های بزرگ و سنگین طراحی شده و فقط به درد استودیو‌های تدوین می‌خورد. اما این گفته تا حدود زیادی نامنصفانه است. چون سهولت کار با پریمیر، برای کاربران عادی و مبتدی هم جوابگو است. اما اگر قرار به تدوین‌کار شدن نباشد و هدف یک نرم‌افزار کار راه‌انداز باشد بله! گزینه‌های سبک‌تر و راحت‌تری هم در بازار پیدا می‌شود.

پریمیر چیست؟

پریمیر استاندارد صنعت تولید ویدیو و فیلم‌سازی و یکی از حرفه‌ای‌ترین نرم‌افزار‌های تدوین است. با این نرم‌افزار می‌توانیم فیلم‌های بلند و کوتاه تدوین کنیم، یا در استودیو‌های حرفه‌ای، ویدیو‌های آموزشی یا تبلیغاتی بسازیم. پریمیر با سایر نرم‌افزار‌های اَدوبی، مثل فتوشاپ و افتر‌افکت سازگاری دارد و می‌تواند از تصاویر ادیت‌شده در آنها، به صورت مستقیم استفاده کند.

به صورت پیشفرض، امکانات پریمیر برای انواع تدوین کفایت می‌کند. با این حال انواع و اقسام پلاگین‌های پریمیر و افکت‌های مختلف هم هستند که به دو صورت رایگان و پولی قابل نصب می‌باشند. این پلاگین‌ها سرعت و کیفیت ساخت پروژه‌ها را دوچندان می‌کنند و هرگونه محدودیتی را از سر راه فیلمسازان خلاق برمی‌دارند. مثل پلاگین‌های حرفه‌ای تدوین که توسط شرکت مشهور Maxon ساخته شده‌اند و رِندِر یا خروجی نهایی پروژه را به مراتب خوش‌رنگ‌ و آب‌تر و حرفه‌ای‌تر می‌کنند.
پریمیر از عهده چه کارهایی بر می‌آید؟

پریمیر به عنوان پیشگام و استاندارد صنعت تدوین، لابد امکانات جذاب و متعددی در آستین دارد. برخی از این امکانات، در قالب موارد زیر قابل اشاره هستند که در ادامه، برخی از آنها را توضیح خواهیم داد:

  • ویرایش حرفه‌ای ویدیو و ساخت انواع فیلم‌ها و کلیپ‌های تبلیغاتی
  • تدوین فیلم‌های واقعیت مجازی (Virtual Reality) و ویدیو‌های ۳۶۰ درجه
  • تدوین فیلم‌های چند دوربینه یا Multicam
  • قابلیت کروماکی (Chroma Key) یا پرده سبز
  • صداگذاری و ویرایش کلیپ‌های صوتی
  • قابلیت نصب پلاگین‌ها و افکت‌های مختلف تصویری
  • سازگاری با اکوسیستم نرم‌افزارهای ادوبی و سینک شدن با فتوشاپ و افترافکت
  • تصحیح حرفه‌ای رنگ و نور ویدیو(Lighting and Color Grading)

ویرایش حرفه‌ای ویدیو و ساخت انواع فیلم و ویدیو کلیپ

وظیفه و کاربرد اصلی پریمیر تدوین فیلم و ویدیو است و مثل تمامی نرم‌افزارهای تدوین از یک تایم‌لاین (TimeLine) بهره می‌برد. در این تایم‌لاین می‌توانیم تعداد بیشماری کلیپ صوتی، تصویری و انواع افکت‌ها را ادغام کرده، کلیپ‌ها را ادیت یا مدیریت کنیم و یا ادیت‌های ساده‌ای مانند برش (Cut) انجام بدهیم. همچنین می‌توانیم مثل تمام تدوین‌کاران حرفه‌ای، از کلید‌های میانبُر برنامه نهایت استفاده را ببریم تا سرعت و بازدهی‌‌مان چندبرابر بیشتر شود.

صداگذاری و ویرایش کلیپ‌های صوتی کلیپ‌ها

پریمیر از پلاگین‌های صوتی هم پشتیبانی می‌کند و امکانات کارراه‌اندازی در اختیارمان قرار می‌دهد. اما بهرحال یک نرم‌افزار ویدیومحور بوده و محیطش برای کارهای پیچیدهٔ صوتی بهینه نشده است. بنابراین اگر قصد ادیت‌ حرفه‌ای صدا را داشتیم، بهتر است که از نرم‌افزار‌های موسوم به DAW که مخفف Digital Audio Workstation است استفاده کنیم. نرم‌افزارهایی مثل:

  • Adobe Audition
  • Studio One
  • Cubase
  • Ableton

تنها تعدادی از DAWهای مشهور هستند که به درد ادیت‌های پیچیدهٔ صوتی می‌خورند. اما برای کارهای ساده‌ای مثل کم و زیاد کردن صدای ویدیو، Fade کردن، گذاشتن لایه‌های مختلف صدا و موسیقی و یا افزودن افکت‌هایی مثل Delay یا Reverb، هیچ نیازی به نرم‌افزار دیگری نیست. چون خود پریمیر افکت‌های باکیفیت و امکانات بدردبخوری دارد.

تدوین فیلم‌های واقعیت مجازی و ۳۶۰ درجه

قلمروی سرگرمی و تجهیزات و فناوری‌های سمعی بصری، با سرعت شگفت‌آوری در حال گسترش است و بخشی از این ماجرا، بر محور فناوری واقعیت مجازی یا Virtual Reality یا همان VR پیش می‌رود. مسیر عجیب و غریبی که به گفتهٔ صاحب‌نظران، آینده‌ٔ صنعت بازی و سینما و در کل سرگرمی را دگرگون خواهد کرد. نرم‌افزار پریمیر به عنوان یکی از ارکان صنعت پروداکشن ویدیو، از قافله جا نمانده و امکان ویرایش ویدیو‌های واقعیت مجازی و ۳۶۰ درجه را فراهم کرده است.

کروماکی (Chroma Key) یا پرده سبز در پریمیر چیست؟

کروماکی(Chroma Key) یا تکنیک استفاده از پردهٔ سبز، جزو ارکان صنعت فیلم‌سازی است. خصوصاً برای فیلم‌های مدرن امروزی که از جلو‌ه‌های ویژه یا VFX مفصلی استفاده می‌کنند و قرار است که ادراک بصری آدمیزاد را حسابی قلقلک بدهند. اینجاست که پریمیر وارد گود می‌شود و رنگ سبز یا آبی را با کلیپ‌ها یا رندر‌های سه‌بعدی جایگزین می‌کند. از آن طرف هم می‌توانیم با ابزار‌های نورپردازی و تصحیح رنگ، اشکالات جزئی را در مرحلهٔ پساتولید یا همان Post Production اصلاح و جلوه‌های ویژه را به واقعی‌ترین شکل ممکن پیاده‌سازی کنیم.

قابلیت ادغام پریمیر با فتوشاپ و افترافکت

نرم‌افزار‌های اَدوبی مانند فتوشاپ و افتر‌افکت از قابلیتی به نام Dynamic Link برخوردارند که امکان موازی‌کاری را در بین آنها فراهم می‌کند. مثلاً می‌توانیم موشن‌گرافیک‌ها یا Templateهای افترافکت را در پریمیر استفاده کنیم و یا هر گونه تغییری در فایل فتوشاپ یا افتر‌افکت را بدون نیاز به Import کردن و اتلاف وقت، به صورت آنی در پریمیر ببینیم. درست مثل اینکه سه نرم‌افزار مختلف تبدیل به یک نرم‌افزار کلی شده باشند.

جدی‌ترین رقیب پریمیر چیست؟

پریمیر بدون‌ تردید یکی از بهترین و کامل‌ترین نرم‌افزار‌های تدوین ویدیو است. اما مثل هر نرم‌افزار دیگری، بی عیب و نقص نبوده و برای برخی از عملیات‌ها و سناریوهای کاری، دچار کاستی‌هایی است. اینجاست که پای رقبایی مثل Final Cut، Davinci Resolve و Avid به میدان می‌آید که هرکدام ویژگی‌های جالب خود را دارند و برای برخی از کارها، بهتر از پریمیر عمل می‌کنند.

برای مثال، پریمیر از نظر امکانات موشن گرافیک آنقدرها مجهز نیست و دلیل اصلی این کمبود، وجود مکمل قدرتمندی مثل افترافکت است. یعنی برفرض مثال، برای ایجاد یک یک افکت موشن بْلِر(Motion Blur) مجبوریم افتر‌افکت را هم وارد معادله کنیم. در حالیکه نرم‌افزارهایی که در بالا عنوان کردیم، از نظر موشن‌گرافیک قوی‌ترند و اکثر نیازهای ما را بدون دخالت یک نرم‌افزار کمکی برطرف می‌کنند.

اگر از یک پریمیرکار باتجربه و کهنه‌کار بپرسیم که اصلی‌ترین مشکل پریمیر چیست، احتمالا به کرش کردن‌‌های ناگهانی آن اشاره می‌کند. ایرادی که در نسخه‌های جدید به شدت کمرنگ‌تر شده و تدوین‌کاران را مجبور به دوباره‌کاری نمی‌کند.

مورد دیگر هم مسئله ویرایش صوتی است که در بالا هم اشاره کردیم. امکانات پریمیر برای ویرایش کلیپ‌های صوتی چندان دلچسب نیست و برای ادیت‌های پیشرفته و امکانات بیشتر، نیاز به استفاده از نرم‌افزارها‌ی آهنگ‌سازی یا همان DAWها حتمی است. در واقع اگر کمپانی ادوبی، پنجره یا پنل جداگانه‌ای برای ادیت کلیپ‌های صوتی در پریمیر تعبیه می‌کرد، بسیار جالبتر می‌شد و پریمیر محبوبیت دوچندانی پیدا می‌کرد.

جمع‌بندی

این روز‌ها تولید محتوای ویدیویی برای شبکه‌های اجتماعی حرف اول را می‌زند و بیشتر افراد محتوای ویدیویی را به سایر گزینه‌ها ترجیح می‌دهند. پس بیخود نیست که اهمیت مهارت جذاب و بدردبخوری مثل تدوین و کار با نرم‌افزاری مثل پریمیر، در این دوران پررنگ‌تر شده باشد. تمام صنایع و کسب و کارها و برندها، برای معرفی خود و یا ساختن کلیپ‌های آموزشی و تبلیغاتی، به ویدیوهای باکیفیت و حرفه‌ای نیاز دارند و همین مسئله، بازار کار تدوین را بیش از پیش داغ کرده است. پس اگر به کار در پروژه‌های سینمایی یا تبلیغاتی علاقمند باشید، یا تبدیل شدن به یک فیلم‌ساز مستقل در چشم‌انداز حرفه‌ای‌تان باشد، دوره پریمیر ایران‌لرن را در رادارتان داشته باشید.

ارسال دیدگاه
منتظردیدگاه شماهستیم

ارسال نظر