نرم افزار فتوشاپ چیست | ایران لرن
آموزش رایگان طراحی گرافیک و مدیا

نرم افزار فتوشاپ چیست و چه کاربردی دارد؟

بدون دیدگاه


نرم افزار فتوشاپ چیست، چه کاربردی دارد و چرا به محبوب‌ترین نر‌م‌افزار ویرایش عکس و تصویرسازی و تولید محتوا تبدیل شده است؟

نرم‌افزاری که از بهبود رنگ و لعاب و روتوش تصاویر، تا خلق زیباترین طراحی‌های دیجیتال یا ساختن عناصر گرافیکی جذاب، یک سوپرابزار همه‌فن‌حریف است. در توصیف شهرت فتوشاپ همین بس که عامهٔ مردم از اصطلاح «فتوشاپ کردن» در گفتگو‌های روزمره استفاده می‌کنند. یعنی عمل ویرایش و دستکاری عکس، با اسم این نرم‌افزار فتوشاپ عجین شده است.

فتوشاپ عصای دست عکاسان، کانسپت‌ آرتیست‌ها، طراحان گرافیک و تولیدکنندگان محتواست و بازار کارش، آنقدر پرظرفیت است که به این راحتی‌ها اشباع نمی‌شود. پس اگر شما هم به یادگیری یکی از برترین و پولسازترین نرم‌افزار‌های موجود علاقمندید، دوره آنلاین فتوشاپ ایران‌لرن را در رادارتان داشته باشید. همچین، در این مقاله می‌توانید اطلاعات لازم درباره فتوشاپ را به‌دست آورید.

فتوشاپ کار

فتوشاپ چیست؟

فتوشاپ (Photoshop) یکی از ارکان صنعت تصویرسازی و طراحی گرافیک است. بسیاری از عکاسان حرفه‌ای‌، از فتوشاپ در کنار لایت روم Lightroom استفاده می‌برند و به ابزار دیگری نیاز پیدا نمی‌کنند. از آنطرف اغلب گرافیست‌ها و تصویرسازان، عمدهٔ کارشان را با فتوشاپ و ایلاستریتُر پیش می‌برند. نرم‌افزار بی‌نام و نشانی که در ۱۹۹۰ توسط شرکت ادوبی خریداری شد و با توسعهٔ روزافزون، انقلابی در صنایع مختلف برپا کرد. از حوزهٔ آموزش گرفته تا تبلیغات و بازاریابی، تا سرگرمی و سینما، سالهاست که کل جهان، تحت تأثیر این نرم‌افزار قدرتمند قرار گرفته است. کمپانی ادوبی (Adobe) هم، عملاً با رشد و توسعهٔ فتوشاپ، بزرگ و بزرگتر شد و خودش را به غولی که امروز می‌شناسیم تبدیل کرد.

تصویرسازی، انیمیشن دوبعدی، طراحی سایت و ویرایش و روتوش عکس، تنها بخشی از توانمندی‌های فتوشاپ هستند. البته سایر نرم‌افزارهای ادوبی مثل پریمیر، افترافکت، ایلاستریتر و این‌دیزاین هم از لحاظ شهرت، دست کمی از فتوشاپ ندارند و به عنوان ابزارهای استاندارد شناخته می‌شوند. ادوبی فتوشاپ پای ثابت تبلیغات و بازاریابی است و غیر از گرافیست‌ها و تصویرسازان، زندگی را برای دیجیتال مارکترها و تولیدکنندگان محتوا راحت‌تر کرده است.

فتوشاپ چیست

کاربرد‌های فتوشاپ چیست؟

فتوشاپ از ابتدای کار، روی ویرایش عکس تمرکز داشت. یعنی عکاس‌ها تصاویر خام دوربینشان را برای بهبود رنگ و تنظیم نوردهی با فتوشاپ باز می‌کردند. این جماعت بعد از ایجاد تغییرات لازم، یک خروجی خوش رنگ و لعاب می‌گرفتند و نتیجهٔ کار به مراتب از عکس اولیه بهتر از آب در می‌آمد.

اما توانایی فتوشاپ به تغییر رنگ و آب و افزایش کیفیت عکس محدود نماند و به مرور تغییرات زیادی به خود دید. حالا هر کاری که به دستکاری و ویرایش عکس یا ایجاد تصاویر مونتاژ شده مربوط باشد، با فتوشاپ انجام می‌شود و هیچ سقفی به جز تخیل هنرمندان و تصویرسازان وجود ندارد. برش عکس، حذف پس‌ زمینه، روتوش عکس، ترکیب عکس‌های مختلف برای تبلیغات و شبکه‌های اجتماعی و خیلی کار دیگر را می توان با فتوشاپ انجام داد.

روی هم رفته فتوشاپ را در صنایع دیجیتال زیر استفاده می‌کنند:

  • عکاسی
  • تولید محتوا
  • تبلیغات و بازاریابی
  • جلوه‌های ویژه
  • بازی سازی
  • معماری
  • و …

فتوشاپ همانطور که از نامش پیداست، قرار بود جامع‌ترین ابزار عکاسان و گرافیست‌ها بشود و برای ویرایش عکس به کار برود. سالهاست که دوران عکاسی آنالوگ، با تمام جذابیت‌هایی که داشته به پایان رسیده و در عصر دیجیتال، هیچ عکاسی نیست که دستی به نرم‌افزار نداشته باشد. فرقی نمی‌کند که ما عکاس خبری باشیم، از رویداد‌های ورزشی عکاسی کنیم یا اینکه در آتلیه‌های عکاسی فعالیت داشته باشیم و آلبوم‌های دیجیتال تولید کنیم.

کاربرد فتوشاپ در صنعت چاپ

فتوشاپ به صورت اختصاصی می‌تواند برای چاپ هم استفاده شود. مود‌های رنگی RGB و CMYK در فتوشاپ پشتیبانی می‌شود و می‌توانیم از عکس‌ها با فرمت‌های مرسوم خروجی بگیریم و حتی وارد تنظیمات Print شویم و آن را مستقیم چاپ کنیم. با فتوشاپ می‌توانیم سایز عکس و تراکم نقطه‌ در اینچ یا Dpi تصویر را برای چاپ تنظیم کرده و هر آنچه که نیاز کار چاپ است را مهیا کنیم.

از آنجایی که در چاپ دقت و کیفیت تصویر مهم است، می توانیم برای چاپ با فتوشاپ از تصاویر پیکسلی یا Rasterized و یا عکس‌های Vector یا برداری استفاده کنیم.

کاربرد فتوشاپ در تبلیغات

به نظر شما دلیل وابستگی یکی از بزرگترین و پولسازترین صنایع جهان به فتوشاپ چیست؟ فتوشاپ ستون صنعت تبلیغات و بازاریابی است. از پوستر‌ها و بنرهای خوش‌رنگ و آب و مجلات پرزرق و برق بگیر، تا وبسایت‌های یونیک و بیلبُردهای عظیم‌الجثه، جایی را پیدا نمی‌کنیم که اثری از فتوشاپ در آن نباشد. فعالان صنعت تبلیغات، تولیدکنندگان محتوا و متخصصین دیجیتال مارکتینگ، در سطوح مبتدی تا حرفه‌ای،‌ از این ابزار استفاده می‌کنند و در قلمروی دیجیتال و دنیای مجازی، سعی در جلب توجه مخاطبین و مشتریان دارند.

کاربرد فتوشاپ در معماری

در گرافیک معماری، برای تولید رندر و سه‌بعدی‌سازی تصاویر می‌توان از پتانسیل‌های عالی فتوشاپ استفاده کرد. ایجاد مقاطع، حجم‌سازی، افزودن نما، رنگ‌آمیزی، شیت‌بندی و طراحی نقشه‌های آکسونومتری از جمله کاربردهای فتوشاپ در معماری هستند.

کاربرد فتوشاپ در صنایع دیجیتال

فتوشاپ در طیف گسترده‌ای از صنایع دیجیتال به کار گرفته می‌شود. صنایعی از قبیل عکاسی، طراحی گرافیک، تولید محتوای تصویری، صنعت گیم و بسیاری از صنایع دیجیتال دیگر. تقریبا هر کاری که مربوط به تولید یا ویرایش عکس می‌شود با فتوشاپ قابل انجام است. ساخت Gif یا تصاویر متحرک، انیمیت کردن کاراکتر‌ها در بازی‌های دوبعدی، یا ساخت جلوه‌ها یا افکت‌های تصویری جذاب، فتوشاپ‌ را به ابزار محبوب صنعت بازی و آموزش تبدیل کرده است.

امروزه رقبای زیادی هستند که برای گرفتن بخشی از سهم بازار فتوشاپ، خودشان را به آب و آتش می‌زنند. اما فاصله خیلی زیاد است و کمپانی ادوبی هم بیکار نمی‌نشیند و از توسعهٔ محبوبترین محصولش دست بر نمی‌دارد. خلاصهٔ مطلب اینکه، مهم نیست در چه صنعتی مشغول کار هستید. چون اگر به کارهای خلاقه و بصری علاقمندید، یادگیری این ابزار جامع و قدرتمند، درب‌های زیادی را برایتان باز می‌کند.

کاربرد فتوشاپ در تصویرسازی

هنرمندان و تصویرگران دیجیتال هم به طور گسترده از فتوشاپ استفاده و آثارشان را در پلتفرم‌های دیجیتال منتشر و حتی به فروش می‌رسانند. فتوشاپ آنقدر امکانات دارد که خیلی‌ از هنرمندان به آن وابسته شده‌اند و کار‌های نفیسی تولید می‌کنند که گویی از یک اثر واقعی عکس گرفته شده است. فتوشاپ از قلم‌های‌ دیجیتال و  تبلت‌های گرافیکی پشتیبانی کامل دارد و برای کار‌های هنری از بهترین نرم‌افزار‌ها است.

با فتوشاپ می‌شود انواع نقاشی با هر نوع استایلی را تولید کرد. نقاشی‌های رنگ روغن، آب‌رنگ، سورئال و هر نوع دیگری که فکرش را بکنیم در فتوشاپ ممکن است. از آنجایی که فتوشاپ محبوب دل هنرمندان است و تقریبا در همه جا از آن استفاده می‌کنند، بسیاری از وبسایت‌ها به صورت اختصاصی، پلاگین‌ها، براش‌ها و ابزار‌های کوچک و بزرگ دیگر را برای هنرمندان فتوشاپ عرضه می‌کنند.

تصویرسازی با فتوشاپ

کاربرد فتوشاپ در عکاسی (اکشن‌های نجات‌بخش)

دلیل دیگر محبوبیت فتوشاپ در بین فعالان و حرفه‌ای، امکان ساخت اکشن در فتوشاپ و اتوماسیون کار‌های تکراری و وقت‌گیر است. مثلاً کسی که در آتلیه کار می‌کند، تعداد زیادی عکس را در عرض چند دقیقه روتوش کرده و رنگ و آب عکس‌ها را بهبود می‌بخشد. کاری که بدون اکشن‌ها، می‌تواند چندین ساعت طول بکشد و حسابی خسته‌کننده شود. البته اکشن‌های فتوشاپ فقط مخصوص روتوش نیستند و عملاً هر کاری که در این نرم‌افزار تکراری و روتین باشد، قابل اتوماسیون است.

فتوشاپ در عکاسی

 

سازگاری فتوشاپ با دیگر نرم‌افزارها

به دلیل گسترش استفاده از فتوشاپ در صنایع دیجیتال، دیگر نرم‌افزار‌ها با فتوشاپ ساز‌گاری پیدا کردند و  از فرمت اختصاصی فتوشاپ، یعنی فایل PSD پشتیبانی می‌کنند. برای مثال می‌توانیم  در نرم‌افزاری مانند Unity که در ساخت بازی کاربرد‌ دارد، از فایل فتوشاپ برای انیمیشن یا افکت‌های مختلف در بازی‌های دو بعدی و سه بعدی استفاده کنیم. به اینصورت که اگر فایل PSD را در Unity باز کنیم، دیگر نیاز به خروجی گرفتن‌های بیهوده نیست و تنها کافی است خود فایل PSD را ادیت کنیم و تغییرات را به صورت آنی در Unity ببینیم.

همین کار را می‌توانیم در بسیاری از نرم افزار‌ها انجام دهیم و در وقت و هزینه‌ها صرفه‌جویی کنیم. همکاری فتوشاپ با نرم‌افزار‌های مختلف باعث شده تا کار هنرمندان راحت شود و دیگر دردسر‌های خروجی گرفتن‌های مکرر را نداشته باشیم. نیاز نیست که حتما فرمت Png یا jpg را خروجی بگیریم و برای ادیت‌های آینده کلی وقت هدر دهیم. برای کار‌های پیچیده و گروهی تنها یک فایل PSD برای ویرایش و اشتراک گذاری کافی است.

شرکت ادوبی که صاحب فتوشاپ است، بسیاری از نرم افزارها را از آن خود کرده و زیر بال و پر خود گرفته است. مثلا افتر افکت، ایلوستریتور و بسیاری از نرم‌افزار‌های Creative Cloud شرکت ادوبی با هم سازگاری دارند و از فایل PSD فتوشاپ پشتیبانی می‌کنند. این نرم افزار‌ها یک لینک یا پیوند با هم ایجاد کرده و تغییرات فایل PSD فتوشاپ را دائما رصد می‌کنند. یعنی هر تغییر کوچکی بدون معطلی در افتر‌افکت نمایان می‌شود و فقط کافی است تا فایل فتوشاپ را Save کنیم. به همین راحتی!

سازگاری فتوشاپ با سایر ابزارهای ادوبی

کاربرد فتوشاپ در طراحی UI

برای طراحی رابط کاربری (UI) یا گرافیک وب‌سایت و اپلیکیشن نیز، می‌توان از فتوشاپ استفاده کرد. در واقع طراحان، با استفاده از فتوشاپ می‌توانند طرح اولیه یک سایت یا اپ را به تصویر بکشند، سپس برنامه‌نویسان آن را در بستر وب پیاده کنند.

البته ابزارهای دیگری، از جمله ابزار Adobe XD هم برای طراحی UI وجود دارد؛ با اینحال، فتوشاپ هم به‌عنوان یک ابزار همه‌کاره، از پس آن برمی‌آید.

فرصت‌های شغلی فتوشاپ برای متخصصان

لابد تا اینجای مطلب قانع شده‌ایم که علت بی‌انتها بودن موقعیت‌های شغلی برای فتوشاپ چیست؟ فتوشاپ از آن دسته نرم‌افزار‌هایی است که نمی‌شود یک کاربرد خاص برایش تعریف کرد. به همین جهت از نظر فرصت‌های شغلی تنوع زیادی دارد و همانطور که در بالا گفتیم، بسیاری از صنایع دیجیتال از فتوشاپ استفاده می‌کنند و نیاز به فتوشاپ کار دارند. حالا این فتوشاپ کار ممکن است یک ادیت ساده انجام دهد یا اینکه برای شرکت‌های بازی سازی کاراکتر و انیمیشن طراحی کند یا اینکه در حوزه‌ی جلو‌ه‌های ویژه یا VFX فعالیت کند.

علاوه بر این‌ها یادگرفتن فتوشاپ حتی برای شغل‌هایی که هر از چند گاهی نیاز به ویرایش عکس دارند، یک مزیت محسوب می‌شود و شانس استخدام را بالا می‌برد. پس فرقی نمی‌کند که حرفه‌ای باشیم یا تازه کار، فتوشاپ برای‌ ما پول ساز خواهد بود و مهارتی‌ است که ارزش دیدن چند دوره‌ٔ آموزشی و یادگیری در حد ابتدایی یا Basic را دارد.

فتوشاپ علاوه بر حرفه‌ای‌ها، هوای تازه‌کار‌ها را دارد و طراحی آن به گونه‌ای است که در مدت زمان کمی می‌توانیم در حد ابتدایی با آن آشنا شویم. در ابتدای کار نیاز نیست تا از همه چیز در فتوشاپ سر در بیاوریم. تنها کافی است تا یکسری مهارت‌های ابتدایی مانند سلکشن، آشنایی با لایه‌ها، Blending Modes و ماسک تصاویر و لایه‌ها را یاد بگیریم و وارد بازار کار شویم. اینگونه مهارت‌های Basic و اولیه را می‌توانیم از طریق آموزش‌های آنلاین بیاموزیم و به رزومه‌ٔ کاری خود اضافه کنیم.

بازارکار فتوشاپ

جمع بندی

فتوشاپ یک نرم‌افزار حرفه‌ای و معروف در ویرایش عکس است و یادگیری آن در ابتدای کار خیلی سخت نیست. بسیاری از کسب و کار‌های آنلاین، برای تصویرسازی و تولید محتوا، از فتوشاپ استفاده می‌کنند و همیشه، به دنبال یک فتوشاپ‌کار خلاق می‌گردند. پس از نظر اقتصادی به نفع ما است تا فتوشاپ را یاد بگیریم و این مهارت مهم را به رزومه‌ٔ کاری خود اضافه کنیم. آشنایی با این نرم‌افزار یک مزیت شغلی است و دانستن فتوشاپ در حد ابتدایی شانس استخدام ما را بیشتر می‌کند.

حالا که از اهمیت فتوشاپ آگاه شدیم، بهتر است وقت را غنیمت بشمریم و از مسیر آموزش فتوشاپ را هرچه سریعتر کلید بزنیم. برای شروع، مقاله نصب فتوشاپ را بخوانید و با مراحل نصب آن آشنا شوید.

ارسال دیدگاه
منتظردیدگاه شماهستیم

ارسال نظر