الگوریتم پنگوئن گوگل چیست و چرا دشمن لینک‌‌های بی‌کیفیت است؟ | ایران لرن
آموزش رایگان دیجیتال مارکتینگ

الگوریتم پنگوئن گوگل

بدون دیدگاه


لینک‌سازی، یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین اقدامات هر استراتژی سئو است. قبلاً صرف داشتن لینک ورودی به یک سایت، منجر به بهبود رتبۀ آن در نتایج جست‌وجو می‌شد؛ یعنی کمیت، بدون توجه به کیفیت، فاکتور تعیین‌کننده بود.

اما اوضاع بعد از الگوریتم پنگوئن گوگل تغییر کرد. قبلاً در مقاله‌ای با عنوان زیر پوست الگوریتم‌های سئو گوگل چه می‌گذرد؟ کامل و جامع راجع‌به چیستی الگوریتم‌ها صحبت کرده‌ایم.

حالا در این مقاله، می‌خواهیم یکی از مهم‌ترین‌های آن‌ها را بررسی کنیم. می‌خواهیم ببینیم الگوریتم پنگوئن گوگل چیست، چه هدفی را دنبال می‌کند، چطور می‌توان رضایت آن را جلب کرد و….

بیایید شروع کنیم.

الگوریتم پنگوئن گوگل چیست و چه زمانی عرضه شد؟

در سال 2012 میلادی، گوگل که عزمش را برای مبارزه با اسپم جزم کرده بود، الگوریتم جدیدی ارائه کرد که در ابتدا با نام Webspam Algorithm Update شناخته می‌شد؛ اما از آنجایی که چندی پیش از آن الگوریتم پاندا عرضه شده بود و این برند بزرگ علاقۀ زیادی به حیوانات دارد، نام آن به الگوریتم پنگوئن گوگل تغییر پیدا کرد.

الگوریتم پنگوئن گوگل چیست و چه زمانی عرضه شد؟

برخلاف پاندا که از نام مهندس آن گرفته شده بود، دلیل نام‌گذاری پنگوئن هیچگاه مشخص نشد!

تا قبل از این الگوریتم، سایت‌هایی که بک‌لینک یا لینک ورودی زیادی داشتند، می‌توانستند صاحب رتبه‌های برتر نتایج جست‌وجو شوند؛ فارغ از اینکه لینک‌ها چه کیفیتی دارند! اما بعد از وارد عمل شدن این پرندۀ قطب‌نشین، کیفیت به کمیت ارجحیت پیدا کرد.

از آن زمان تا حالا، صرف داشتن تعداد زیادی بک‌لینک، حضور در رتبه‌های برتر را تضمین نمی‌کند؛ حتی ممکن است به نتایج معکوس منجر شود؛ یعنی به‌خاطر بک‌لینک بی‌کیفیت، رسیدن به صدر نتایج محال ممکن شود. این تغییر بزرگ، در ابتدای عرضه روی 3 درصد از نتایج جست‌وجو تأثیر مستقیم گذاشت. همچنین، آپدیت 2.0 آن، باعث دگرگونی 2.3 درصد نتایج شد. (جلوتر راجع‌به آپدیت‌ها و به‌روزرسانی‌های مختلف این الگوریتم صحبت خواهیم کرد.)

گرچه این اعداد در مقایسه با میزان تأثیر پاندا کمتر هستند، اما مطلقاً قابل چشم‌پوشی نیستند!

پنگوئن هم مثل پاندا به افزایش کیفیت محتواهای موجود روی اینترنت کمک بزرگی کرد. دیگر خبری از لینک‌سازی‌های بی‌منطق نیست و اگر سایتی این کار را انجام دهد، شانسی برای تصاحب رتبه‌های برتر نتایج جست‌وجو نخواهد داشت.

روش کار الگوریتم پنگوئن به این صورت است که هنگام ایندکس کردن سایت، بک‌لینک‌ها را ارزیابی می‌کند و با توجه به ارزشی که دارند، به آن‌ها نمره می‌دهد؛ خب هرقدر بک‌لینک کیفیت بالاتری داشته باشد، نمرۀ بهتری هم خواهد داشت و بالعکس!

پنگوئن لینک‌های ورودی به یک سایت یا صفحه را بررسی می‌کند و کاری به لینک‌های خروجی ندارد!

پنگوئن (در کنار پاندا) باعث شد صاحبان سایت‌ها و وبمسترها، تمرکز زیادی روی افزایش کیفیت محتوای تولیدی بگذارند.

تا قبل از معرفی این دو حیوان که از قضا هردو سیاه‌ و سفید هستند، محتوا برای جلب خوشایند گوگل تولید می‌شد و به‌دنبال آن می‌توانست رتبۀ خوبی کسب کند؛ اما پس از آن، گوگل به‌نوعی نشان داد که هدف اصلیش جلب رضایت کاربران است و محتوا باید برای آن‌ها تولید شود. به این ترتیب، می‌توان رضایت گوگل را هم جلب کرد.

در این بخش اشاراتی به هدف پنگوئن داشتیم، در بخش بعدی، بیشتر در این موضوع عمیق می‌شویم.

هدف اصلی از ارائه الگوریتم پنگوئن چه بود و هست؟

هدف والا و اصلی، مبارزه با اسپم بود! اگر قبل از 2011 کاربر اینترنت بوده باشید، احتمالاً یادتان است که چقدر کیفیت محتواهای آن زمان پایین‌تر بودند. اکثر آن‌ها با هدف فریب گوگل و کسب رتبه‌های برتر تولید می‌شدند و توجهی به رضایت کاربر نداشتند.

اما بعد از پاندا و پنگوئن، مزارع محتوا و مزارع لینک، قدرت بالای خود را از دست دادند؛ بنابراین، آن دسته از متخصصان سئو که با تکنیک‌های سئو کلاه سیاه رتبه می‌گرفتند، مجبور به تغییر رویکرد شدند.

خب مبارزه با اسپم یک هدف کلی بود. هدف جزئی‌تر پنگوئن، مبارزه با سایت‌هایی بود که با استفاده از بک‌لینک‌های نامرتبط و فریبکارانه، نتایج جست‌وجو را به نفع خود دستکاری و با این کار، جایگاه‌های برتر را تصاحب می‌کردند. گوگل پاسخ سایت‌هایی که با تکنیک‌های کلاه سیاه بالا آمده بودند را با پنگوئن داد! الحق که چه پاسخ کوبنده‌ای.

از طرف دیگر، پنگوئن به سایت‌هایی که بک‌لینک‌های با کیفیت داشتند هم پاداش می‌داد؛ چگونه؟ خیلی ساده است! آن‌ها را به نتایج برتر می‌فرستاد. جایگاه‌هایی که قبلاً توسط سایت‌هایی که نباید تصاحب شده بودند. سایت‌هایی که به‌خاطر بک‌لینک‌های بی‌ارزش تنبیه شدند و به قعر نتایج فرستاده شدند.

بگذارید این‌طور بگوییم، قبلاً، برخی از سایت‌ها، با گرفتن بک‌لینک‌های زیاد از هر سایتی، تصویری دروغین از محبوبیت و معروفیت خود نزد گوگل می‌ساختند. گوگل برای اینکه فریب چنین تصاویری را نخورد، پنگوئن را عرضه کرد تا کیفیت لینک به کمیت آن ارجحیت پیدا کند.

همان‌طور که بالاتر هم گفتیم، پس از معرفی و شروع به کار پنگوئن، بسیاری از سایت‌هایی که با لینک‌سازی اسپم جایگاه خوبی داشتند از رتبۀ گرم و نرمشان پایین کشیده شدند. آن‌هایی که در امان مانده بودند، در آپدیت‌های بعدی شناسایی و تنبیه شدند.

پس در کل، هدف والای پنگوئن مبارزه با اسپم، از جنبۀ لینک‌سازی بود و هست! گوگل سعی می‌کند با این الگوریتم، کنترل بیشتری روی محتواهای تولیدی در وب داشته باشد و تأثیر برخی تکنیک‌های به‌خصوص سئو کلاه سیاه را کاهش دهد.

هدف اصلی از ارائه الگوریتم پنگوئن چه بود و هست؟

در بخش بعدی، مورادی که این الگووریتم را تحریک می‌کنند را بررسی خواهیم کرد.

چه مواردی خشم الگوریتم پنگوئن را به‌همراه دارند؟

اگر بخواهیم کلی بگوییم، باید بگوییم هر نوع اسپم کردن پنگوئن را خشمگین می‌کند؛ اما بیایید کمی در موضوع عمیق‌تر شویم.

لینک‌سازی فریبکارانه

بالاتر هم گفتیم، کار اصلی پنگوئن، رصد و بررسی لینک‌ها برای نمره‌دهی به آن‌ها است؛ یعنی وقتی لینکی بی‌کیفیت تلقی شود، پنگوئن عصبانی می‌شود و با فرستادن لینک سایت به رتبه‌های پایین خشمش را خالی می‌کند.

اینجا سؤال پیش می‌آید که چه لینک‌هایی بی‌کیفیت تلقی می‌شوند؟ توصیه می‌کنیم به داکیومنتLink Schemes که توسط گوگل ارائه شده سری بزنید و در آن جا، مواردی که پنگوئن نسبت‌به آن‌ها حساس است را بشناسید.

برای آن‌هایی که حوصلۀ انجام این کار را ندارند، باید بگوییم لینک‌های زیر جزو موارد بی‌کیفیت از نظر گوگل  به حساب می‌آیند:

  • بک‌لینک‌های خریداری‌شده؛
  • بک‌لینک از منابع نامعتبر؛
  • بک‌لینک‌های با انکر تکست مشابه؛
  • بک‌لینک‌هایی که ربات‌ها می‌سازند؛
  • بک‌لینک‌هایی که از سایت‌های نامرتبط می‌آیند؛
  • لینک‌های تبادلی؛
  • لینک‌سازی مصنوعی (زمانی که کلمات کلیدی لینک می‌شوند)؛
  • گرفتن بک‌لینک زیاد در زمان کوتاه.

به‌طور کلی، گوگل لینک‌هایی که در ازای چیزی (پول، محصول، نقدوبررسی، امتیاز و…) باشد را دوست ندارد. از نظر گوگل، لینک‌هایی با کیفیت هستند که از سایت‌های معتبر و به‌خاطر ارزش بالای محتوا یا صفحه کسب‌ شده باشند.

سایت‌هایی که فاقد چنین لینک‌هایی باشند و در عوض، با تکنیک‌هایی مثل خرید لینک و تبادل آن، بک‌لینک کسب کرده باشند، الگوریتم پنگوئن گوگل را عصبانی می‌کنند.

استفاده بیش‌ازحد از کلمات کلیدی

Keyword Stuffing، نوع دیگری از اسپم است که شاخک‌های این الگوریتم را تیز می‌کند. قبلاً فضای وب به‌گونه‌ای بود که برای گرفتن رتبه، از تکرار بی‌رویۀ کلمات کلیدی استفاده می‌کردند تا توجه گوگل را به خود جلب کنند. در همان زمان‌ها، این تکنیک کارآمد بود، اما پس از خیز بلند این موتور جست‌وجو برای مبارزه با اسپم، حالا می‌توانند به ضرر سایت‌ها تمام شوند.

توجه داشته باشید که کلمات کلیدی باید به‌صورت کاملاً طبیعی در محتوا استفاده شوند؛ گوگل نباید حس کند که قصد Keyword Stuffing دارید، وگرنه پنگوئن سراغتان می‌آید و به اعماق نتایج فرستاده می‌شوید.

چه مواردی خشم الگوریتم پنگوئن را به‌همراه دارند؟

مجدداً تأکید می‌کنیم، طبق گفتۀ جان مولر، اگرچه تمرکز اصلی پنگوئن روی لینک‌سازی‌های غیرطبیعی و بک‌لینک‌های اسپم است، اما این الگوریتم نسبت‌به هرگونه اسپم در محتوا حساسیت از خود نشان می‌دهد و ممکن است گریبانگیرتان شود.

پیشنهاد: به‌جای دور زدن گوگل با کارهایی که اسپم تلقی می‌شوند، به فکر خلق ارزش برای کاربر باشید؛ به این ترتیب، رضایت گوگل را هم جلب خواهید کرد و به بالای نتایج فرستاده می‌شوید. تکنیک‌های کلاه سیاه دیگر کارایی دو دهۀ گذشته را ندارند!

حالا ببینیم چطور می‌توان فهمید افت نتایج به‌خاطر پنگوئن بوده است!

چطور بفهمیم از الگوریتم پنگوئن ضربه خوردیم؟

اگر قبلاً برای کلمات کلیدی مشخصی در رتبه‌های برتر بودید و ناگهان جایگاه خود را از دست داده‌اید، ممکن است به‌خاطر الگوریتم پنگوئن بوده باشد. به‌طور مشخص، اگر در یکی از روزهای آپدیت این الگوریتم شاهد کاهش شدید رتبه‌های سایتتان بودید، احتمال اینکه پنگوئن یقه‌تان را گرفته باشد زیاد است.

پس در اولین قدم، تاریخ افت رتبه را با تاریخ‌های عرضه و آپدیت‌های مختلف این الگوریتم مقایسه کنید. اگر تشابهی در کار بود، خواهید دانست که افت رتبه کار پنگوئن بوده است.

بعد از فهم این موضوع، می‌فهمید که بک‌لینک‌هایتان مشکل دارد. حالا باید نسبت‌به نجات سایت از دست پنگوئن اقداماتی را انجام داد. در بخش بعدی می‌گوییم چه کارهایی باید انجام دهید.

چطور سایتمان را از زیر یوغ الگوریتم پنگوئن آزاد کنیم؟

اول از همه این را بگوییم، دائماً بک‌لینک‌های ورودی به سایتتان را بررسی کنید. ممکن است رقبا در اقدامی ناجوانمردانه، لینک‌های بی‌کیفیت به سایتتان بفرستند. مثلاً اگر حوزۀ فعالیتتان فروش گوشی موبایل است، ممکن است از سایتی مربوط به پزشکی برایتان بک‌لینک بگیرند! پس بررسی مداوم بک‌لینک‌ها برای هر سایتی، فارغ از اینکه با افت رتبه مواجه شده باشد یا نه، یک امر ضروری است.

وقتی مطمئن شدید مشکل به‌وجود آمده ناشی از الگوریتم پنگوئن است، باید دنبال بک‌لینک‌هایی که از نظر گوگل بی‌کیفیت هستند بگردید. بالاتر گفتیم که در داکیومنت Link Schemes، انواع این لینک‌ها مشخص شده‌اند.

لینک‌های نامرتبط، لینک‌هایی که از منابع غیرمتعبر می‌آیند و…؛ اما با این وجود، فرایند ارزیابی کیفیت هر لینک کار سختی است. ممکن است لینکی که از نظر گوگل با کیفیت است را بی کیفیت تلقی کنید و برعکس، شاید لینکی را ارزشمند بدانید که یکی از دلایل افت رتبه‌ و تنبیه سایتتان توسط پنگوئن بوده باشد.

پس از شناسایی لینک‌های بی‌کیفیت، دو راه پیش رویتان است.

می‌توانید از وبمستر یا صاحب سایت لینک‌دهنده بخواهید آن را حذف کند. گوگل تاکید می‌کند اگر آن‌ها برای انجام این کار پولی از شما طلب کردند، مذاکره را پایان دهید و سراغ راهکار دیگر بروید.

می‌توانید تمام لینک‌های بی‌کیفیت را جمع‌آوری در یک فایل، با نام فایل Disavow قرار دهید. در مرحلۀ بعدی، این فایل را در Google Search Console آپلود خواهید کرد.

فایل Disavow، به گوگل می‌گوید که لینک‌هایی که در آن قرار دارد را مورد ارزیابی قرار ندهد. شتر دیدی ندیدی! به همین سادگی، می‌توانید از شر بک‌لینک‌هایی که باعث تیره‌روزی و کاهش شدید ترافیک سایتتان شدند خلاص شوید. گوگل بلافاصله این فایل را دریافت می‌کند، اما لزوماً بلافاصله آن را اجرا نخواهد کرد.

چطور سایتمان را از زیر یوغ الگوریتم پنگوئن آزاد کنیم؟

توجه داشته باشید که ممکن است در ارزیابی‌هایتان دچار اشتباه شوید و تعدادی لینک با کیفیت را هم در فایل Disavow قرار دهید. در این حالت، گوگل آن‌ها را هم در نظر نمی‌گیرد و ممکن است منجر به افت سایتتان در نتایج شود.

جدا از حذف لینک‌های بی‌کیفیت، گرفتن بک‌لینک‌های ارزشمند هم می‌تواند کفۀ ترازو را به نفع شما سنگین کند. یادتان باشد که پنگوئن مجموعۀ لینک‌ها را بررسی می‌کند؛ پس داشتن لینک‌های به‌دردبخور، می‌تواند اثر بی‌کیفیت‌ها را کاهش دهد.

بیایید یک بار هم به‌صورت سرتیتروار بررسی کنیم که چه باید کرد:

  1. بررسی دقیق لینک‌ها و سنجش کیفیت آن‌ها؛
  2. درخواست حذف لینک‌های بی کیفیت از سایت‌های لینک‌دهنده یا Disavow کردن آن‌ها؛
  3. صرف زمان برای کسب‌ بک‌لینک‌های ارزشمند و معتبر.

مدت‌زمان لازم هم سؤالی است که ذهن بسیاری را درگیر کرده است.

ریکاوری پس از الگوریتم پنگوئن چقدر زمان می‌برد؟

در گذشته، وبسمتر یا صاحب سایت باید منتظر آپدیت جدید پنگوئن می‌ماند تا بک‌لینک‌های سایتش مجدداً ارزیابی شوند. این مدت‌زمان می‌توانست 1 ماه، 6 ماه، 1 سال و حتی بیشتر باشد.

اما در اواخر سال 2016 بود که پنگوئن به بخشی جدایی‌ناپذیر از هستۀ گوگل بدل شد؛ یعنی حالا، با هر بار ایندکس شدن سایتتان، کیفیت لینک‌های ورودی هم مورد بررسی قرار می‌گیرد. اگر آن‌ها بی‌ارزش باشند به‌نوعی تنبیه می‌شوید و در صورت با کیفیت بودن، تشویق خواهید شد. خلاصه که امروزه، بیرون آمدن از زیر گیوتین پنگوئن خیلی سریع‌تر انجام می‌شود.

نکته‌ای وجود دارد که نباید نادیده بگیرید. هیچ تضمینی وجود ندارد که پس از پنگوئن، مجدداً به رتبه‌های برتر برسید! به دو دلیل:

  1. در بسیاری مواقع، رتبه‌ای که در آن حضور داشتید مصنوعی بود؛ چراکه با بک‌لینک‌های بی‌ارزش، تصویری دروغین از اعتبار برای خود ساخته بودید. پس حداقل در مدت‌زمان کوتاه نمی‌توانید دوباره در همان رتبه‌ها ظاهر شوید.
  2. ممکن است هنگام ساخت فایل Disavow، برخی از لینک‌های با کیفیت را هم در آن قرار دهید و خودتان به خودتان ضرر بزنید.

تا به اینجای متن، چندین بار گفتیم که پنگوئن سایت‌های متقلب را تنبیه می‌کند؛ اما منظورمان پنالتی نیست!

کاهش رتبه با الگوریتم پنگوئن گوگل پنالتی نیست!

پنگوئن کاملاً الگوریتمیک عمل می‌کند! یعنی بدون دخالت حتی یک نیروی انسانی از گوگل، بک‌لینک‌های سایت‌ها بررسی و به آن‌ها نمره داده می‌شود؛ پس از آن، سایت‌هایی که بک‌لینک‌های با کیفیت‌تری داشته باشند بالا فرستاده خواهند شد و آن‌هایی که بک‌لینک‌هایشان بی‌ کیفیت است، سقوط آزاد را تجربه می‌کنند.

اما وقتی صحبت از پنالتی کردن سایتی به میان می‌آید، تیم وب اسپم گوگل وارد عمل می‌شود و به‌صورت دستی روی یک سایت محدودیت اعمال می‌کند؛ این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که اعضای این تیم متوجه رد کردن یک یا چند خط قرمز توسط گردانندگان سایتی شوند.

کاهش رتبه با الگوریتم پنگوئن گوگل پنالتی نیست!

وقتی سایتتان توسط گوگل پنالتی شود، از طریق سرچ کنسول به شما اطلاع داده خواهد شد؛ اما وقتی تحت تأثیر پنگوئن رتبۀ سایتتان کاهش پیدا کند، خودتان باید بگردید و دلیل را متوجه شوید.

البته ناگفته نماند که فرایند ریکاوری از هر دو تا حد زیادی مشابه است؛ اما نباید تصور کرد که کاهش رتبه بر اثر خشم پنگوئن، همان پنالتی شدن سایت است.

در انتها، اگر موافق باشید، روند پیشرفت این الگوریتم پس از معرفی را بررسی خواهیم کرد.

تاریخچۀ پیشرفت الگوریتم پنگوئن تا به امروز

همان‌طور که بالاتر هم گفتیم، در سال 2012 بود که گوگل در ادامۀ نبرد با اسپم، پنگوئن را عرضه کرد. تنها چند ماه بعد، ورژن 1.1 عرضه شد که تغییری در الگوریتم ایجاد نکرد، بلکه حکم به‌روزرسانی داده‌های آن را داشت. در نتیجۀ آپدیت 1.1، بسیاری از سایت‌هایی که با عرضه اولیه آسیب دیده بودند و وضعیت لینک‌های ورودی را بهبود بخشیده بودند، تا حدی کمر راست کردند؛ همچنین آن‌هایی که در هنگام معرفی قسر در رفته بودند، در این مرحله دچار افت رتبه شدند.

یک سال بعد، در ماه می سال 2013، آپدیت 2.0 ارائه شد که بالاتر گفتیم روی 2.3 درصد نتایج تأثیر گذاشت. این آپدیت نحوۀ تأثیرگذاری پنگوئن روی نتایج جست‌وجو را تغییر داد.

باز هم یک سال بعد، در سال 2014 میلادی، آپدیت 3.0 ارائه شد. با اینکه بسیاری تصور می‌کردند تغییر بزرگی در راه است، اما باز هم با یک به‌روزرسانی در داده‌هایی درون الگوریتم طرف بودیم. در این مرحله هم آن‌هایی که رویۀ خود را عوض کرده بودند وضعیتشان بهتر شد و آن‌هایی که از چشم پنگوئن پنهان مانده بوند، گیر افتادند و با افت رتبه مواجه شدند.

توجه داشته باشید تا آپدیت 3.0، تاثیر پنگوئن روی کل سایت بود؛ یعنی اگر یکی از صفحات، لینک‌های ورودی بی کیفیت داشت، اعتبار کل سایت نزد گوگل خدشه‌دار می‌شد. اما با آپدیت 4.0 اوضاع فرق کرد.

در سال 2016 و ارائۀ آپدیت 4.0، پنگوئن رسماً به قسمتی از الگوریتم Core گوگل تبدیل شد؛ از آن زمان، هر بار که سایتی کرال و ایندکس می‌شود، لینک‌های ورودی آن هم مورد بررسی قرار می‌گیرند و پنگوئن اثر خود را در لحظه نشان می‌دهد. همان‌طور که گفتیم، پس از عرضۀ این آپدیت، دیگر یک صفحه با لینک‌های کم ارزش، روی کل سایت اثر منفی نمی‌گذارد و فقط آن صفحۀ به‌خصوص دچار افت رتبه می‌شود.

کیفیت بک‌لینک از کمیت آن مهم‌تر است!

فهمیدیم که الگوریتم پنگوئن، نگاه موشکافانه‌ای نسبت‌به بک‌لینک‌ها دارد. به این معنی که اگر صفحه‌ای تعداد زیاد بک‌لینک بی‌ کیفیت داشته باشد، نه‌تنها به رتبه‌های برتر فرستاده نخواهد شد، بلکه به احتمال زیاد، رتبۀ فعلی را هم از دست خواهد داد و به قعر نتایج می‌رود.

در این مقاله، راجع‌به همه‌چیز الگوریتم پنگوئن گوگل صحبت کردیم. فهمیدیم که این الگوریتم با هدف ادامه دادن راه پاندا، یعنی مبارزه با اسپم در اینترنت ارائه شد و مطابق شواهد، عمکلرد موفقی هم داشته است.

در دورۀ آموزش 0 تا 100 سئو، به این الگوریتم و دیگر الگوریتم‌های گوگل کامل پرداخته شده است. اگر می‌خواهید متخصص سئو شوید یا دانش خود را در این زمینه تقویت کنید، توصیۀ ما تهیۀ این دوره است.

ارسال دیدگاه
منتظردیدگاه شماهستیم

ارسال نظر