فهرست مطالب
امروزه محتواهای موجود در اینترنت، از همیشه با کیفیتتر هستند؛ در گذشته اوضاع این طور نبود! اگر قبل از 2011 هم از گوگل استفاده میکردید، میدانید که نتایج چقدر با امروز متفاوت بودند. ممکن بود نتیجۀ نمایش دادهشده، لزوماً ارتباطی به عبارت جستوجوشده توسط شما نداشته باشد. برای رفع این مشکل و بالا بردن کیفیت نتایج، گوگل الگوریتم پاندا را عرضه و پیادهسازی کرد. قبلاً در مقالۀ بررسی الگوریتمهای سئو گوگل، راجعبه الگوریتمهای مختلف این موتور جستوجو صحبت کردهایم. حالا میخواهیم یکی از مهمترین آنها را بررسی کنیم و ببینم الگوریتم گوگل پاندا چیست؟
بیایید شروع کنیم.
الگوریتم پاندای گوگل چیست و چه زمانی عرضه شد؟
12 سال پیش، یعنی در سال 2011 میلادی، گوگل که از Content Farmها کلافه شده بود، تصمیم گرفت تغییرات بزرگی ایجاد کند!
برای آنهایی که نمیدانند، باید بگوییم منظور از Content Farm، سایتهایی بودند که بدون توجه به کیفیت، حجم بسیار بالایی از محتوا را بهمنظور کسب رتبههای برتر گوگل تولید و منتشر میکردند.
مطابق ادعاهای مسئولان گوگل، این موتور جستوجو همیشه سعی میکند بهترین پاسخها را به کاربرانش نشان دهد تا آنها، بهترین تجربۀ ممکن را پس از استفاده از این سایت داشته باشند؛ پس آنها (گوگل) تصمیم گرفتند فکری به حال این همه محتوای بیکیفیت که در رتبههای برتر جا خوش کرده بودند، بکنند.
بهدنبال این مشکل، یکی از معروفترین الگوریتمها، یعنی الگوریتم پاندا عرضه و به کار گرفته شد.
جالب است بدانید این الگوریتم، پایان کار بسیاری از کسبوکارهای آن زمان بود. آنهایی که صرفاً با تولید محتوای بیرویه و بدون توجه به کیفیت، توانسته بودند در بهترین نقاط SERPها باشند و از ترافیک ورودی سود کسب کنند.
پس از شروع به کار پاندا، این کسبوکارها ترافیک ورودی خود را از دست دادند و آنهایی که نتوانستند مجدداً خود را بالا بکشند، بهطور کامل ورشکست شدند.
اگر برایتان سؤال است که نام این الگوریتم از کجا آمده است، باید بگوییم از نام مهندسی در گوگل که ایدۀ اصلی این الگوریتم را ارائه کرد، گرفته شده است. Navneet Panda، نام این فرد بود. البته در ابتدا، به این الگوریتم Farmer گفته میشد؛ چراکه همان طور که بالاتر هم گفتیم، با هدف نابودی Content Farmها وارد عمل شد؛ اما پس از گذشت مدتزمانی، نام این حیوان در حال انقراض که اتفاقاً فامیلی مهندس اصلی سازندۀ الگوریتم هم بود برای آن انتخاب شد.
پس تا اینجا فهمیدیم الگوریتم پاندا، یکی از تاثیرگذارترین بهروزرسانیهای گوگل از زمان شروع به فعالیتش بوده است. الگوریتمی که باعث افزایش کیفیت محتواهای موجود در شبکۀ جهانی اینترنت شد.
در بخش بعدی، راجعبه تأثیرات این بهروزرسانی بیشتر صحبت خواهیم کرد.
الگوریتم پاندای گوگل به چه هدفی ایجاد شد و چه تأثیری داشت؟
بالاتر هم گفتیم، اصلیترین هدف پاندا، حذف سایتهای بیکیفیت از نتایج برتر گوگل بود. به بیان دیگر، پس از عرضۀ آن، سایتهایی که محتوای ارزشمند در اختیار کاربران قرار میداند، از گوگل پاداش گرفتند و راه خود را به سمت رتبههای برتر پیدا کردند.
با گذشت مدتی کوتاه از پیادهسازی این الگوریتم، نتایج 11.8 درصد از عبارتها در زبان انگلیسی دچار تغییرات بزرگ شد.
این تغییرات آنقدر بزرگ بودند که در اوایل، بسیاری از سایتهای بزرگ مطالبی علیه گوگل و این تغییر منتشر کردند؛ خب طبیعی هم بود. آنها بخش بزرگی از ترافیک خود را از دست داده بودند؛ اما در عوض، کاربران، که سرمایۀ اصلی گوگل هستند، تجربۀ بسیاری بهتری از سرچ خود کسب میکردند.
تا قبل از پاندا، بازاریابی محتوایی به آن شکلی که امروزه میشناسیم معنایی نداشت! البته که این عبارت چندین سال است بر سر زبانها قرار دارد، اما تولید محتوای ارزشمند بهمنظور تصاحب رتبههای برتر نتایج جستوجو و جذب ترافیک، مفهومی است که پس از پاندا به میان آمد. همچنین، این الگوریتم، باعث ایجاد تغییرات بزرگ در اقدامات سئو شد. سادهتر بگوییم، سئو کلاه سیاه تا حد زیادی قدرت خود را از دست داد.
علاوهبر Content Farmها، تمام سایتهایی که محتوایشان بیکیفیت بود و ارزش افزودهای برای خواننده بههمراه نداشت، به اعماق نتایج فرستاده شدند؛ در عوض، آنهایی که محتوایشان نظر مثبت بازدیدکنندگان را جلب میکرد، به جایگاه واقعی خود را که رتبههای برتر بود، دست پیدا کردند.
حالا دیگر چند سالی میشود که سایتها، نهایت سعیشان را میکنند تا محتوای تولیدیشان ارزشمند و با کیفیت باشد؛ چراکه میدانند در غیر اینصورت، امکان دستیابی به نتایج برتر را ندارند و ترافیک چندانی نصیبشان نخواهد شد. همان طور که در بخش قبلی گفتیم، این موضوع باعث شد کیفیت تمام محتواهای اینترنتی چند پله بهتر شود و خب این اتفاق مثبت را مدیون الگوریتم پاندا هستیم.
اگر بخواهیم تمام این بخش را خلاصه کنیم، باید بگوییم هدف الگوریتم پاندا، ارج نهادن به سایتهای با محتوای با کیفیت و حذف سایتهای با محتوای بیکیفیت از نتایج بود. هدفی که تغییرات بسیار بزرگ و بنیادینی را در دنیای اینترنت رقم زد.
اما اصلاً این الگوریتم نسبتبه چه چیزهایی حساسیت نشان میدهد؟ در بخش بعدی خواهیم فهمید.
چه مواردی موی دماغ الگوریتم پاندای گوگل هستند؟ (چه فاکتورهایی را بررسی میکند؟)
در یک عبارت: محتوای بی کیفیت! مسئلهای که تا اینجا چندین بار به آن اشاره کردیم. پاندا دشمن شمارۀ یک محتواهای بیارزش است و دوست صمیمی آنهایی که برای خوانندگان ارزش افزوده دارند.
ولی بیایید موشکافانهتر بررسی کنیم. اینها مواردی هستند که حساسیت این خرس سیاهسفید را برمیانگیزند.
محتوای کوتاه
الگوریتم پاندا در مواجهه با محتوای کوتاه که بهطور سرسری به موضوعی پرداخته است خشمگین میشود! در گذشته، صفحاتی وجود داشتند که در آنها تنها یک جمله نوشته شده بود. مثلاً کاربری جستوجو میکرد بهترین درمان معدهدرد و در جواب، به صفحهای میرسید که در آن فقط نوشته شده بود: مصرف قرص فاموتیدین!
قبل از پاندا چنین صفحاتی میتوانستند در صدر نتایج باشند، اما پاندا آمد و کاسهکوزۀ آنها را بر هم زد.
محتوای کپی یا تکراری
یکی دیگر از معضلات دنیای اینترنت قبل از الگوریتم پاندا، محتواهای کپی و تکراری بودند؛ البته این معضل همچنان هم تا حدی باقی است، اما نه بهمیزان گذشته.
ناگفته نماند که لزوماً نباید محتوا از سایت دیگری کپی شده باشد. گاهی ممکن است یک سایت، دو محتوا با فرقی بسیار جزئی داشته باشد.
مثلاً در سایتی با موضوع خدمات سیمکشی، صفحهای وجود دارد با عنوان ارائۀ خدمات سیمکشی در تهران؛ همچنین، در این سایت صفحهای با عنوان خدمات سیمکشی در اصفهان وجود دارد که محتوای هر دو صفحه، 99 درصد یکسان است. در این حالت، با محتوای تکراری مواجه هستیم. اتفاقی که پاندا با آن مخالف است.
محتوای بی کیفیت
صفحاتی که محتوایشان ارزش افزودۀ چندانی برای خواننده ندارد، با خشم پاندای داستان ما مواجه خواهند شد؛ چراکه در موضوع عمیق نمیشوند و پاسخ نیازهای مخاطب را ارائه نمیکنند.
فاقد اعتبار و غیرقابل اعتماد بودن
این الگوریتم، با صفحاتی که در رابطه با موضوعشان اعتبار لازم را ندارند هم مشکل دارد. پس از پاندا، مفهومی با عنوان E-A-T مطرح شد که حرف اول سه کلمۀ Expertise، Authority و Trustworthiness هستند.
به بیان ساده، یعنی پاندا برای محتواهایی که توسط یک مختصص که اعتبار بالایی در موضوع موردبحث دارد و مورداعتماد است ارزش قائل میشود.
بنابراین، برای اینکه سایتتان از نظر پاندا ارزش نمایش داشته باشد، باید در حوزۀ فعالیت خود به یک مرجع قابلاعتماد بدل شوید.
محتوای بیرویه و بیارزش
تا به اینجا، چندباری راجعبه Content Farmها صحبت کردهایم. پاندا با هدف نابودی آنها ساخته و عرضه شد؛ پس میتوان گفت تولید حجم زیادی از محتوا که فاقد کیفیت لازم و ارزش افزوده هستند، یکی از مواردی است که توجه پاندا را به خود جلب میکند.
چنین سایتهایی، از صدر نتایج پایین کشیده میشوند و به اعماق فرستاده میشوند؛ جایی که به آن تعلق دارند!
UGC کم کیفیت
UGC مخفف User-generated-content است. اگر در سایتتان از پستهای مهمان که بیارزش هستند استفاده میکنید، باید بدانید این کار برایتان فایدهای نخواهد داشت؛ چراکه از نظر پاندا، چنین محتواهایی کیفیت لازم را برای کسب رتبههای برتر گوگل ندارند.
تبلیغات بیشازحد در صفحۀ محتوا
تبلیغات در صفحه، نباید بیشتر از محتوای موجود در آن باشند. اینترنت پر است از صفحاتی که محتوای آن بین انبوه تبلیغات مختلف گم میشود.
اگر دوست ندارید با پاندا دستوپنجه نرم کنید، نسبت تبلیغ به محتوا را در صفحاتتان در حد قابلقبولی نگه دارید.
محتوای بی کیفیت برای لینک افیلیت
اگر قصد دارید از افیلیت مارکتینگ بهره ببرید و پولی به جیب بزنید، باید لینک آن را در صفحهای قرار دهید که محتوایی مرتبط و ارزشمند در آن قرار دارد.
برخی از سایتها، از سر ناچاری، محتوایی بیارزش برای پروموت لینک افیلیت تولید میکنند؛ گوگل و پاندایش این صفحات را دوست ندارند.
نامرتبط بودن محتوا به عبارت جستوجو شده
شمایی که در حال خواندن این مقاله هستید، احتمالاً عبارت الگوریتم پاندا را سرچ کردهاید و به این صفحه رسیدهاید. حالا اگر این صفحه هیچ ارتباطی به این موضوع نداشت، تجربۀ شما چگونه بود؟ مسلماً راضی نبودید.
به همین خاطر است که این الگوریتم، برای مرتبط بودن محتوا به عبارت جستوجو شده ارزش بسیار زیادی قائل است.
این هم از مواردی که پاندا را خشمگین میکنند. حالا اگر به هر دلیلی توسط این الگوریتم تنبیه شدید، چه کاری میتوان انجام داد؟
آیا الگوریتم پاندای گوگل سایتها را جریمه میکند؟ چطور میتوان از شر تأثیرات منفی آن خلاص شد؟
اول از همه این را بگوییم، از نظر مسئولان گوگل، پاندا تنبیه یا Penalty محسوب نمیشود! آنها در محافل مختلف گفتهاند سایتهایی که به واسطۀ این الگوریتم رتبۀ خود را از دست دادهاند و حالا در صفحات دوم به بعد هستند، میتوانند با بهبود وضعیت سایتشان، راه خود را به نتایج برتر پیدا کنند. البته که دوباره روی پا وایسادن، بعد از ضربه خوردن از پاندا کار سختی است، اما نشدنی هم نیست!
نکتۀ بسیار مهم دیگری که باید بدانید، این است که پاندا به کل سایت نگاه میکند! یعنی برای سنجش کیفیت سایت، به صفحات مختلف سر میزند و اگر موردی با ایدئالهایش در تضاد باشد، بهعنوان نکتهای منفی برای سایت در نظر میگیرد.
پس برای نجات از این وضعیت، باید کیفیت کل سایت را بالا ببرید. مدیران گوگل در رابطه با محتواهای بی کیفیت، اظهارات متناقضی داشتهاند. در ابتدا، کمی بعد از عرضۀ این الگوریتم، گفتند که برای بهبود وضعیت، این نوع محتواها را از سایتتان حذف کنید. چند سال بعد، در چرخشی 180 درجهای، گفتند بهجای حذف این دسته از محتواها، سعی کنید با ویرایش آنها کیفیتشان را بالا ببرید. فارغ از گفتههای آنها، میتوانید از اقدامات زیر برای راضی کردن پاندا استفاده کنید:
- محتواهای موجود را از نظر کیفیت، کارآمدی، مرتبط بودن و… بازبینی کنید؛
- تبلیغات موجود در صفحات را تا جای ممکن کاهش دهید؛
- صفحات تکراری و محتواهای کپی را از سایتتان حذف کنید.
- از تولید بیرویه و بیبرنامۀ محتوا بپرهیزید.
انجام این کارها، در کنار تولید با برنامۀ محتوای با کیفیت، پس از مدتی شما را از زیر یوغ پاندا رها خواهد کرد. البته همان طور که گفتیم، شاید این کار کمی زمانبر باشد؛ پس باید حوصله کنید و صبوری به خرج دهید.
حالا یک سؤال: از کجا میتوان فهمید افت در نتایج بهخاطر پاندا بوده است؟
اگر پس از عرضۀ یک آپدیت جدید در رابطه با این الگوریتم، شاهد کاهش قابلتوجه ترافیک بودید، به احتمال خیلی زیاد، سایتتان قربانی خشم این حیوان بهظاهر مهربان شده است.
اگر میخواهید خیالتان راحت باشد که گوگل با پاندایش شما را زخمی نخواهد کرد، حتماً بخش بعدی را بخوانید.
23 سؤال طلایی که برای جلب خوشایند الگوریتم پاندا باید از خود بپرسید!
در ماه May سال 2011، گوگل لیستی از 23 پرسش را برای بررسی کیفیت یک سایت ارائه کرد. از آنجایی که الگوریتم پاندا برای بالا بردن کیفیت است، میتوانید این سؤالها را برای سنجش کیفیت سایتتان از خود بپرسید:
- اطلاعات ارائهشده در سایت قابل اعتماد هستند؟
- مقاله توسط مختصص یا فردی مشتاق به موضوع نوشته شده است؟
- آیا سایت صفحاتی با محتوای تکراری دارد؟
- آیا کاربران با خیال راحت اطلاعات حساب بانکیشان را در اختیار سایت قرار میدهند؟
- آیا مقالۀ موردبررسی غلط املایی، دستوری یا اطلاعات نادرست دارد؟
- موضوعات سایت واقعاً مورد علاقۀ مخاطبان سایت هستند یا براساس حدسیات تهیه شدهاند؟
- آیا مقاله اطلاعات دستهاول ارائه میکند؟
- صفحۀ موردبررسی، در مقایسه با دیگر نتایج ارزش افزودهای ارائه میکند؟
- محتوا از نظر کیفی کنترل شده است؟
- آیا محتوا به همۀ جوانب موضوع پرداخته است؟
- سایت در حوزۀ مربوطه بهعنوان مرجع شناخته میشود؟
- آیا محتواهای موجود روی سایت بهصورت انبوه و بیرویه تولید شدهاند؟
- محتوا بهخوبی ویرایش شده یا بهصورت عجلهای منتشر شده است؟
- آیا در مسائل مربوط به سلامت جسمی و روحی، میتوان به اطلاعات سایت اعتماد کرد؟
- وقتی نام سایت برده میشود، شنونده از آن بهعنوان یک مرجع معتبر یاد میکند؟
- مقاله بهطور جامع به موضوع پرداخته است؟
- آیا تحلیل یا اطلاعات منحصربهفردی در مقاله یافت میشود؟
- آیا کاربران دوست دارند صفحۀ موردبررسی را با دیگران به اشتراک بگذارند؟
- آیا تبلیغات زیاد در صفحه کاربران را کلافه و آنها را از هدف اصلیشان دور میکند؟
- میتوان انتظار داشت محتوا را بهصورت چاپی در انتشاراتی دید؟
- مقالۀ موردنظر بهخوبی جزئیات را پوشش میدهد یا نه؟
- آیا مقالات موجود در سایت بیجهت کوتاه و فاقد اطلاعات لازم هستند؟
- آیا کاربران از دیدن صفحۀ این سایت احساس نارضایتی دارند؟
پاسخ دادن به این سؤالات برای هر سایتی، کیفیت بالا یا پایین آن را مشخص خواهد کرد. برای اینکه بتوانید خوشایند پاندا را جلب کنید، سعی کنید موارد اشارهشده در این پرسشها را بهبود ببخشید.
بهروزرسانیهای الگوریتم پاندای گوگل در گذر زمان
بالاتر هم گفتیم، پاندا در سال 2011 عرضه شد و هر چندوقت یکبار، تغییرات کوچک و بزرگی روی آن اعمال شد. تا اینکه در سال 2015، این الگوریتم به بخشی جدایی ناپذیر از الگوریتم هستۀ گوگل (Google Core Algorithm) بدل شد.
از نظر فنی، اکنون این الگوریتم دیگر وجود ندارد و Coati جایگزین آن شده است؛ اما از آنجایی که گوگل همچنان به کیفیت بالای محتوا اهمیت زیادی میدهد، میتوان گفت میراث پاندا همچنان پابرجا است!
نکته: نام بردن از تمام آپدیتها ریز و درشت پاندا در گذر زمان، ممکن است ما را از مسیر اصلی خارج کند. اگر مایل به شناخت دقیق این تغییرات هستید، میتوانید با جستوجویی ساده در گوگل به آنها دست پیدا کنید.
در کنار پاندا، الگوریتم دیگری با نام پنگوئن وجود دارد که آن هم جزو اساسیترین الگوریتمهای گوگل به حساب میآید.
چه تفاوتی بین الگوریتم پاندا و الگوریتم پنگوئن وجود دارد؟
با اینکه هر دو الگوریتم پاندا و پنگوئن بر افزایش کیفیت سایتها (بهطور کلی اینترنت) تمرکز دارند، یک فرق اساسی بین آنها دیده میشود.
اولی، یعنی پاندا، جنبههای مختلف کیفی در محتوا را بررسی میکند؛ در حالی که دوست قطبنشین آن، یعنی پنگوئن، روی کیفیت بکلینکها، دیگر پارامتر اساسی سئو تمرکز دارد.
در نهایت، هر دوی آنها، همان طور که اشاره کردیم، هدفی جز حذف بی کیفیتها را دنبال نمیکنند!
کیفیت بالای امروز اینترنت را مدیون الگوریتم پاندا هستیم!
در این مقاله فهمیدیم الگوریتم گوگل پاندا چیست! فهمیدیم هدف از پیادهسازی آن، حذف سایتهای بی کیفیت و ارج نهادن به آنهایی که ارزشمند هستند بود و هست.
بهطور کلی، برای اینکه از این حیوان رو به انقراض (همان الگوریتمش) در امان بمانید، باید کیفیت کل سایتتان را افزایش دهید. محتواهای ارزشمند تهیه و از تبلیغ بیشازحد در صفحات پرهیز کنید.
یادتان باشد، گوگل همواره سعی میکند بهترین پاسخ را برای کاربرانش نمایش دهد؛ بنابراین، محتوای ارزشمند و خوب چیزی است که شما را به رتبههای برتر گوگل میرساند.
در دورۀ آموزش 0 تا 100 سئو، کامل و مفصل به این الگوریتم و دیگر الگوریتمهای گوگل پرداختهایم. اگر قصد یادگیری بیشتر دارید، توصیه میکنیم از این دوره نهایت بهره را ببرید.