فهرست مطالب
امکان ندارد که در گرافیک یا زیرشاخههای آن، مثل موشن گرافیک، مهارت کافی داشته باشید و بیکار بمانید! چراکه امروزه (و تا ابد) بازار تکنولوژی داغ است و آدمها و بیزینسها برای حضور پررنگ در فضای مجازی، نیاز به محتواهای چندرسانهای دارند.
چه کسی این محتواها را میسازد؟ گرافیستها یا موشن گرافیست ها!
اگر به کارهای هنری که با کامپیوتر و تکنولوژی و تبلیغات پیوند خوردهاند، علاقه دارید، در این مقاله حتماً ما را همراهی کنید، تا جواب سوالاتتان را پیدا کنید. بهطور خلاصه، در این مقاله میخوانید که:
- موشن گرافیک یعنی چه؟
- بازارکار موشن گرافیک چگونه است؟
- انواع موشن گرافیک با مثال و نمونه
- یادگیری صفر تا صد موشن گرافیک را از کجا شروع کنیم؟
موشن گرافیک چیست؟
موشن گرافیک، نوعی انیمیشن است و اگر دقیقتر بگوییم، به طراحی گرافیک متحرک گفته میشود. ویدئوهای موشن گرافیک، حداقل دارای یک عنصر متحرک هستند؛ مثلاً تصویر زیر را ببینید.
البته فقط همین نیست. شما از عناصر دیگری مثل موسیقی، صداگذاری و تصاویر گرافیکی هم برای ساختن موشن گرافیک میتوانید استفاده کنید.
منظورم این است که دستتان برای کارهای خلاقانه باز است و محدودیتی برای استفاده از عناصر مختلف ندارید.
برای درک بهتر ویدئوی زیر را که متعلق به فیلم Big Fish است ببینید (و از موسیقی آن هم لذت ببرید!).
این از تعریف موشن گرافیک. حالا بیایید جواب سوالاتی که احتمالاً همین الان برای شما مطرح شدهاند را بدهیم.
تفاوت انیمیشن و موشن گرافیک چیست؟
اول باید بدانیم که انیمیشن چیست؟ ببینید، موشن گرافیک خودش یکی از زیرمجموعههای انیمیشن است؛ پس انیمیشن اصطلاح گستردهتری است و به هر تکنیکی گفته میشود که نقاشیهای با دست کشیده شده، خطوط، تصاویر یا حتی عروسکهای خمیری را به حرکت درآورد.
کارتون پینگو پنگوئن را دیدهاید؟ کوتلاس و شهر اشباح را چطور؟
همۀ اینها انیمیشن هستند!
یک سوال دیگر!
تفاوت موشن گرافیک و اینفوگرافیک چیست؟
اول بیایید به این سوال جواب بدهیم که اینفوگرافیک یعنی چه؟ به زبان ساده، اینفوگرافیک از ترکیب دو کلمۀ اینفو (مخفف Information) و گرافیک تشکیل شده است. در واقع، کار اینفوگرافیک، انتقال اطلاعات با ترکیب ویژگیهای بصری است.
اگر پیام یا اطلاعاتی دارید که درک آن برای مخاطب سخت است، میتوانید از اینفوگرافیک استفاده کنید. اینفوگرافیک هضم اطلاعات را سادهتر میکند.
در ضمن، اینفوگرافیک هم میتواند ویدئویی باشد و هم به شکل یک تصویر ثابت.
تفاوت موشن و اینفوگرافیک در این است که اینفوگرافیک حتماً حاوی اطلاعات است؛ در صورتی که موشن گرافیک میتوانید صرفاً یک تصویر متحرک باشد.
به چه کسی موشن گرافیست گفته میشود؟
منظور از موشن گرافیست چیست؟ کسانی که موشن گرافیست استخدام میکنند بهدنبال چه شخصی هستند؟
طراح موشن گرافیک یا موشن گرافیست، به شخصی گفته میشود که با مفاهیم هویت بصری آشنا باشد و با تسلط به نرمافزارها و ابزارهای گرافیکی بتواند بنرهای متحرک، تیزر یا ویدئوهای گرافیکی تولید کنید.
گاهی از این افراد انتظار میرود که کار با دوربین را هم بلد باشند و از ویدئوهایی که ضبط میکنند در تولید موشن گرافیک استفاده کنند.
آشنایی با انواع موشن گرافیک
برای اینکه دیدتان بازتر شود و بدانید که بعد از یادگیری موشن گرافی (Motion Graphics) چه کارهایی میتوانید انجام دهید، انواع موشن را در این بخش بررسی کرده و نمونهای از هر کدام را نشانتان میدهیم.
انیمیشن رابط کاربری (UI)
رابط کاربری به مجموعهای از صفحهها و عناصر بصری مانند دکمهها یا نمادها اشاره دارد که یک برنامه یا یک وبسایت را تشکیل میدهند.
طراحان UI یا رابط کاربری، از موشن گرافیک برای ارائۀ بهتر طرحشان استفاده میکنند. نمونۀ زیر را که متعلق به یک اپلیکیشن موسیقی است ببینید.
آیکون یا المان متحرک
گاهی اوقات، برای بنر تبلیغاتی یا گوشهای از سایت و اپلیکیشن از آیکونهای متحرک استفاده میشود. در سایت Lordicon میتوانید انواع و اقسام آیکونهای متحرک را ببینید.
لوگوی متحرک
شما با کمک موشن گرافیک میتوانید به لوگوها شخصیت ببخشید و در مناسبتهای مختلف، از این نوع لوگو برای انتقال پیام و تعامل با مخاطبان بهره ببرید.
بهترین نمونههای لوگوی متحرک را میتوانید در طراحیهای گوگل مشاهده کنید.
فیلم کوتاه
برای ساخت فیلمهای کوتاه انیمیشنی تکنیکهای مختلف انیمیشن به کار گرفته میشود و استفاده از موشن گرافیک، بخشی از این تکنیکهاست.
استفاده از موشن گرافیک در فیلم کوتاه به خلق و ورود به دنیایی کاملا تخیلی کمک میکند و میتوانید در این دنیای خیالی احساسات را خیلی واقعی و ملموستر به مخاطب نشان دهید.
این فیلم کوتاه که درمورد دلیل علمی زندگی کردن توسط Kurzgesagt – In A Nutshell ساخته شده را تماشا کنید و لذت ببرید.
عنوانهای متحرک
عنوانهای متحرک همان عناوین و کلمات جابهجاشوندهای هستند که حتما در تیتراژ فیلم و سریالها یا ویدیوهای یوتیوب دیدهاید. یک نمونه ابتدایی از عنوانهای متحرک که به کمک موشن گرافیک ساخته شده است، سکانسی در فیلم «آناتومی یک قتل» است که میتوانید نگاهی به آن بیندازید.
ویدئوی تشریحی
یکی دیگر از کاربردهای موشن گرافیک، ساخت ویدیوهای تشریحی یا توضیحدهنده است. با این روش میتوانید هر چیزی که فکرش را کنید، از توضیح بعضی مفاهیم و نحوه عملکرد سیستم یک برند گرفته تا معرفی محصولات و خدماتتان، در غالب موشن گرافیک به مخاطب ارائه کنند.
معرفی و توضیح جوانب مختلف کسبوکارتان با موشن گرافیک با چاشنی داستانسرایی، ارتباط عاطفی قوی در مشتری نسبت به برند شما به وجود میآورد و اینطوری فروشتان هم بیشتر میشود.
برای نمونه ویدیو تشریحی زیر که درباره تاریخچه قهوه توضیح میدهد را ببینید.
ارائه و اینفوگرافیک
موشن گرافیک در اینفوگرافیکها و یک ارائه بینقص و سرگرمکننده هم کاربرد دارد. با موشن گرافیک میتوانید انواع دادهها و نمودارها را متحرک کنید یا حتی یک ویدیوی cv (رزومه ویدیویی) خلق کنید.
ویدیو موشن گرافیک زیر که درمورد شرکت دارویی بلژیکی Omega Pharma اطلاعات میدهد، مثال خوبی برای این نوع است.
بازار کار موشن گرافیک چطور است؟
در کل بازار کار گرافیک در ایران بسیار خوب است و دلیل عمدۀ آن هم تمایل مردم و به تبع آن کسبوکارها، برای فعالیت در شبکههای اجتماعی و فضای آنلاین است. امروزه همۀ کسبوکارها نیاز به معرفی و تبلیغ محصول و خدماتشان در فضای دیجیتال دارند و موشن گرافیک یکی از رایجترین شیوهها است.
پیشنهاد میکنم برای اینکه نیازهای بازار دستتان بیاید، وارد سایتها کاریابی (مثل جابینجا و جابویژن) شوید و موشن گرافیک را جستجو کنید.
درآمد موشن گرافیست چقدر است؟
مقدار حقوقی که بهعنوان موشن گرافیست میتوانید دریافت کنید، بستگی به سابقه، کیفیت کار و نوع کار (ثابت یا پروژهای) دارد.
چیزی که من امروز (11 اردیبهشت 1401) در سایتهای کاریابی دیدم، حقوق ماهانه 6 الی 15 میلیون تومان برای کار تماموقت بود. منتها شما میتوانید فریلنسری هم پروژه بگیرید و برای هر ویدئو جداگانه مبلغی را دریافت کنید.
آشنایی با کاربردهای موشن گرافیک در تبلیغات
واقعیت این است که این روزها دیگر کسی حوصله خواندن پیامکهای تبلیغاتی را ندارد و حتی ممکن است بدون بازکردن پیام آن را حذف کنند. در عوض تبلیغاتی که دارای جذابیتهای بصری هستند راحتتر پذیرفته میشوند و بازدهی خیلی بهتری هم دارند.
یکی از کاربردهای موشن گرافیک هم همین تبلیغات است.
محتوایی که از طریق ویدیوهای موشن گرافیک به مخاطب ارائه میکنید، به دلیل جذابیتهای بصری و مدت زمان کمتر در ارائه پیام و محتوا، خیلی راحت مخاطب را تحت تاثیر قرار میدهد و ارتباط بهتری بین برند شما و مخاطبتان ایجاد میکند.
شاید کمی عجیب باشد اما یک تبلیغ ویدیویی یا موشن گرافیک چند ثانیهای، میتواند حداقل نیمی از مخاطبانش را به مشتری تبدیل کند.
استفاده از موشن گرافیک در تبلیغات فقط به معرفی خدمات و محصولاتتان محدود نمیشود و در برندینگ بیزنستان هم موثر است. مثلا برای اینکه اسم برندتان همیشه سر زبانها باشد و چند پله از رقبایتان جلوتر باشید، طراحی یک لوگوی جذاب، متحرک و رنگی با هنر موشن گرافیک را پیشنهاد میکنیم.
تا اینجا فهمیدیم که موشن گرافیک چیست و چه انواعی دارد. حالا باید ببینیم برای اینکه به یک موشن گرافیست حرفهای تبدیل شویم چه مهارت و پیشنیازهایی را باید یاد بگیریم.
پیشنیازهای یادگیری موشن گرافیک چیست؟
مهمترین مهارتی که هر موشن گرافیستی باید بداند طراحی و تصویرسازی است؛ طراحی دستی کاراکترها روی کاغذ، طراحی گرافیگی و طراحی سهبعدی.
شما بهعنوان سازنده موشن گرافیک باید درک کامل و درستی از رنگشناسی، تایپوگرافی و در کل دانش هنری خوبی داشته باشید تا بتوانید عناصر گرافیکی را طراحی و آنها را به حرکت دربیاورید.
دومین پیشنیاز مهارتهای کامپیوتری است. اصلیترین ابزار کار موشن گرافیست کامپیوتر است؛ پس باید تسلط کافی بر نرمافزارهای آن داشته باشید. کار کردن با نرمافزارهایی مثل فتوشاپ، افتر افکت (adobe after effects) ایلاستریتور ( Adobe Illustrator)، پریمیر و… از اولین مهارتهایی است که باید یاد بگیرید.
این نرمافزارها برای رندرینگ و راهاندازی به یک سیستم قوی نیاز دارند و لپتاپهای معمولی مناسب این کار نیستند. پس در کنار بالابردن دانش نرمافزاریتان باید یک سیستم پرقدرت هم تهیه کنید.
سناریونویسی و داستان سرایی هم مهارت دیگری است که موشن گرافیستها باید بدانند. هر موشن گرافیکی به یک سناریوی خلاقانه و مهیج با توجه به هدفی که داریم نیاز دارد تا بر اساس آن تصویرسازی انجام شود. معمولا متخصصین تولید محتوا که با بازاریابی محتوا هم آشنایی دارند بهراحتی از پس این کار بر میآیند.
این سه مورد پیشنیازهای اولیه هستند که حداقل برای شروع کار باید آنها را خوب خوب بدانید. دانستن مهارتهای دیگری مثل کارگردانی، صداگذاری، تدوین و… هم برای موشن گرافیستها ضروری است؛ البته اگر بهصورت فردی کار میکنید.
در پروژههایی که به شکل تیمی انجام میشود، معمولا هر فرد در یک یا چند تا از این مهارتها تخصص دارد و نیاز نیست یک نفر بار کل پروژه را به دوش بکشد.
در ادامه ابزارهای کار موشن گرافیست ها را معرفی خواهیم کرد.
نرم افزارهای ساخت موشن گرافیک چه هستند؟
گاهی برای ساختن موشن گرافی، باید از ابزارهای مختلفی در کنار هم استفاده کنید. ما نام و توضیح خلاصهای از ابزارهای ساخت موشن گرافیک را در این بخش آوردهایم.
فتوشاپ (Adobe Photoshop)_ برای درست کردن ترنزیشن، طراحی عکس و گروههای ویدئو
افتر افکت (Adobe After Effects)_ بهترین نرمافزار برای تولید موشن گرافیک و انیمیشن
پریمیر (Adobe Premiere Pro)_ نرمافزاری برای ویرایش همزمان صدا و ویدئو بهصورت حرفهای
ایلاستریتور (Adobe Illustrator)_ نرمافزاری برای خلق آثار گرافیکی و وکتورها
بلندر (Blender)_ یک نرمافزار متنباز برای طراحی مجموعههای 2بعدی و 3 بعدی
Cinema 4D_ انتخاب طراحان و استودیوهای کوچک
آموزش موشن گرافیک را از کجا شروع کنیم؟
در موشن گرافیک هم مانند سایر رشتهها، برداشتن اولین قدمها برای شروع یادگیری، سختترین قسمت ماجراست؛ ولی اگر قدمبهقدم پیش بروید، روی مهارتهایتان کار کنید و مقدماتی که کمی قبل گفتیم را یاد بگیرید، میتوانید کارتان با گرفتن پروژههای کوچک شروع کنید و کمکم با بالارفتن مهارتها و تجربهتان درآمد بیشتری کسب کنید.
فراموش نکنید که یادگیری و آموختن در هنر انتها ندارد و هر لحظه باید دانشتان را بهروز نگه دارید.
امیدورام این راهنما به دردتان خورده باشد. اگر هنوز سوال بیپاسخی درمورد موشن گرافیست شدن برایتان باقی مانده است، برای ما در بخش نظرات همین پست بنویسید.
منبع کمکی: Biteable