فهرست مطالب
گوگل باید مطمئن شود محتوای شما ارزشمند است! از آنجایی که این موتور جستوجو و دیگر رقبایش میخواهند بهترین جواب را به کاربرانشان نمایش دهند، ضروری است که این اطمینان را به آنها بدهید که صفحۀ شما جزو بهترینها است. لینک بیلدینگ درست و اصولی، خیال موتورهای جستوجو را از این بابت راحت میکند. بکلینکها، حکم رأی اعتمادی را دارند که سایتهای دیگر، به صندوق نظرسنجی گوگل میاندازند.
در این مقاله، با این مبحث اساسی سئو، یعنی لینک سازی آشنا خواهیم شد و جوانب مختلف آن را بررسی خواهیم کرد.
لینک بیلدینگ چیست و چه تأثیری بر سئو دارد؟
خیلی ساده و بیآلایش بگوییم، به فرایند گرفتن لینک از وبسایتهای دیگر برای وبسایت خودتان، لینک بیلدینگ میگویند؛ در زبان فارسی به آن لینکسازی هم گفته میشود. البته در این پروسه، لزوماً قرار نیست بکلینک از سمت وبسایت دیگری بیای! میتوانید از صفحهای درون سایت خودتان به صفحهای دیگر داخل سایتتان لینک دهید. جلوتر بیشتر راجع به این مسئله صحبت خواهیم کرد.
در پاراگراف قبلی، از کلمۀ بکلینک استفاده کردیم. گیج نشوید! منظور همان لینکی است که از صفحهای به صفحۀ دیگر داده میشود.
در رابطه با تأثیر لینکسازی بر سئو سایت، باید بگوییم لینکها یکی از 3 پارامترهای اصلی گوگل برای رتبه دادن به صفحات اینترنتی هستند.
در واقع، وقتی لینکهای زیادی به یک صفحه هدایت شوند، گوگل این طور برداشت میکند که صفحۀ مذکور ارزشمند است؛ چراکه کلی سایت دیگر به آن لینک دادهاند! بنابراین، هرقدر تعداد بکلینکهای با کیفیت یک صفحه بیشتر باشند، شانس آن صفحه برای گرفتن رتبههای برتر در نتایج جستوجو هم بیشتر خواهد بود.
از طرفی دیگر، لینکها باعث میشوند موتورهای جستوجو، صفحات اینترنتی را راحتتر کرال و ایندکس کنند.
به همین خاطر است که توصیه میشود هر صفحۀ روی سایت، حداقل یک لینک ورودی از صفحهای دیگر در اینترنت داشته باشد.
خلاصه که وقتی صفحهای بکلینکهای زیادی داشته باشد، این طور برداشت میشود که کلی سایت و صفحۀ دیگر نسبتبه ارزشمند بودن آن صفحه نظر مثبت دارند.
بکلینک خوب چه ویژگیهایی دارد؟
باید بدانید که هر بکلینکی برای سایتتان مفید نخواهد بود! بسیار مهم است که لینک ورودی، ارزش و کیفیت بالایی داشته باشد. چه پارامترهایی کیفیت بالای بکلینک را نشان میدهند؟ در ادامه خواهیم گفت:
- اعتبار صفحۀ لینکدهنده (Authority): این پارامتر، معیاری است که کیفیت کلی یک سایت یا صفحۀ اینترنتی را نشان میدهد. قاعدتاً هرقدر این عدد بالاتر باشد، بکلینکی که از آن صفحه میآید هم ارزش بیشتری خواهد داشت. برای مثال، اگر سایتی معتبر مثل Varzesh3 به صفحهای لینک دهد، ارزش آن بکلینک بسیار بیشتر از زمانی خواهد بود که یک وبلاگ ناشناس این کار را انجام دهد.
- مرتبط بودن (Relevance): بعد از بررسی کلمۀ کلیدی، موتورهای جستوجو مرتبط بودن محتوا با عبارت سرچشده را هم زیر ذرهبین میبرند. مثلاً اینکه آیا سایتهای برجسته دیگر در رابطه با همان موضوع هم به صفحۀ مدنظر لینک دادهاند یا نه؟ توجه داشته باشید که لینک گرفتن از سایتهای غیرمرتبط، تأثیر مثبت چندانی روی سئو سایت نخواهد داشت.
- جایگذاری لینک (Placement): حتی محل قرارگیری لینک هم در مفید بودن یا نبودن آن دخیل است. عموماً توصیه میشود که لینک به یک صفحۀ دیگر، در وسط body محتوای صفحۀ میزبان قرار بگیرد. گوگل از محل قرارگیری لینک، احتمال کلیک شدن روی آن را تخمین میزند. هرقدر احتمال کلیک روی لینک بیشتر باشد، قاعدتاً از نظر موتورهای جستوجو ارزش بیشتر خواهد داشت؛ بنابراین، لینکهایی که در سایدبار یا فوتر قرار میگیرند، ارزش کمتری نسبتبه آنهایی که در body قرار میگیرند دارند.
- انکر تکست (Anchor text): انکر تکست در لینک بیلدینگ، عبارتی است که لینک روی آن قرار میگیرد. مثلاً از آنجایی که این مقاله مربوط به یکی از زیرشاخههای سئو است، میخواهیم شما را برای کسب اطلاعات بیشتر، به خواندن مقالۀ سئو چیست دعوت کنیم. در اینجا، عبارت سئو چیست که لینک روی آن قرار گرفته، انکر تکست ما خواهد بود. اهمیت آنجایی است که هم خواننده و هم موتور جستوجو، از طریق Anchor text موضوع صفحهای که به آن لینک داده شده را میفهمند.
- Follow یا nofollow بودن لینک: جلوتر راجع به تفاوت این دو نوع لینک صحبت خواهیم کرد. اینجا در همین حد بدانید که این مسئله هم روی کیفیت بکلینک اثرگذار خواهد بود.
اما چطور میتوانیم برای سایتمان لینک بکلینک بگیریم؟
چطور میتوان از سایتی دیگر به سایتتان لینک بگیرید؟
حالا وقت آن است که ببینم چطور میتوان برای یک سایت بکلینک گرفت! بهطور کلی، میتوان این کار را از 4 طریق انجام داد. البته خب همۀ آنها فایدۀ یکسان ندارند؛ یعنی شاید یکی بسیار مؤثرتر از دیگری باشد.
درخواست از دیگران برای لینک دادن به سایت شما
فرضاً که سایتی در رابطه با دنیای بزرگ قهوه دارید. مقالهای درون این سایت در رابطه با آموزش طرز تهیۀ قهوه ترک دارید که میخواهید برای آن بکلینک بگیرید تا سریعتر به رتبههای برتر راه پیدا کند. باید دنبال سایتی بگردید که نخست حوزۀ فعالیتش به قهوه ارتباط داشته و دوم، اعتبار بالایی داشته باشد.
باز هم فرض میگیریم که سایتی مرجع در رابطه با انواع نوشیدنی وجود دارد که در آن آموزش تهیۀ انواع قهوه در قالب یک بلاگپست جامع وجود دارد. میتوانید با مسئولین این سایت ارتباط بگیرید و از آنها بخواهید لینک مقالۀ شما را در بلاگ مرتبطشان قرار دهند؛ به این ترتیب، از سایتی مرتبط و معتبر برای یکی از صفحات سایتتان لینک گرفتهاید؛ لینکی که بسیار ارزشمند است.
نکته: برای اینکه درخواستتان موردقبول واقع شود، باید شما هم ارزشی به آنها پیشنهاد کنید.
خودتان در جاهای مختلف به سایتتان لینک دهید
منظور لینک دادن به صفحات مختلف سایتتان در جاهایی مثل شبکههای اجتماعی، کامنتهای بلاگهای مرتبط دیگر، فرومها و دایرکتوریهای کسبوکارها است!
ناگفته نماند که این نوع لینکدهی آوردۀ چندانی نخواهد داشت، اما انجام آن هم ضرری ندارد!
گرفتن لینک بهصورت ارگانیک و بدون درخواست از دیگران
این حالت ایدئال است! وقتی بدون اینکه خودتان از دیگران بخواهید، آنها به صفحهای در سایتتان لینک میدهند، بهصورت ارگانیک توانستهاید برای صفحهای از سایتتان بکلینک بگیرید و شاهد حرکت آن به سمت نتایج برتر SERP باشید.
این اتفاق زمانی رخ میدهد که محتوایی خارقالعاده و منحصربهفرد داشته باشید. مثلاً بلاگپستی جامع و آموزشی در حوزهای مرتبط به زمینۀ کاریتان؛ یا مثلاً محصولی داشته باشید که تنها عرضهکنندهاش شما هستید!
خریدن لینک برای سایتتان
نه اینکه این مورد خوب نباشد، نه! اما توصیه میکنیم حتماً با دقت و حساسیت فراوان نسبتبه آن اقدام کنید تا دچار مشکلاتی مثل Penalty از جانب گوگل نشوید.
یکی از بارزترین مثالها برای خرید بکلینک، رپورتاژها هستند؛ گرچه این نوع محتواها رویکرد بسیار مناسبی برای داشتن بکلینک هستند، اما ممکن است گوگل آن را حرکتی اسپم تلقی کند و خب، این موتور جستوجو از اسپم متنفر است؛ همانا که اسپمکنندگان جایی در نتایج گوگل ندارند!
وقتی صحبت از لینک سازی در میان باشد، به احتمال زیاد چندین بار عبارت هایپرلینک را خواهید شنید. در بخش بعدی، معنا و ساختار آن را بررسی خواهیم کرد.
هایپرلینک چیست و چه ساختاری دارد؟
یادتان است که بالاتر به مقالۀ سئو چیست لینک دادیم؟ خیلی ساده بگوییم، همان عبارت سئو چیست که لینک روی آن قرار داشت، همان انکر تکست، هایپرلینک ما خواهد بود. در رابطه با ساختار هایپرلینک، اول به تصویر زیر نگاه کنید. در همان مقاله، در قسمتی به مقالهای دیگر تحت عنوان هزینۀ طراحی سایت لینک داده شده است:
- تگ آغازین هایپرلینک: تگ Opening یا آغازین هایپرلینک، نقطۀ شروع هایپرلینک را مشخص میکند.
- مقصد لینک: این قسمت، آدرس صفحهای که قرار است به آن لینک داده شود را مشخص میکند.
- انکر تکست: این قسمت از ساختار هایپرلینک، عبارتی که لینک روی آن قرار گرفته است را نشان میدهد.
- تگ پایانی هایپرلینک: تگ closing که نشاندهندۀ پایان هایپرلینک است را نشان میدهد.
در بخش بعدی، راجع به انواع مختلف لینک صحبت خواهیم کرد.
آشنایی با انواع مختلف لینک (nofollow, do follow, internal, external)
در رابطه با لینک سازی، انواع مختلفی از لینک وجود دارد که لازم است آنها را بشناسید. با لینکهای خارجی شروع میکنیم.
لینکهای خارجی (external links)
وقتی از صفحهای خارج از سایتتان، لینکی به یکی از صفحات سایت داده میشود، با یک لینک خارجی طرف هستیم. به بیانی دیگر، مبداء لینکهای خارجی، سایتی غیر از سایت خودتان است.
لینکهای داخلی (internal links)
درست برخلاف لینکهای خارجی، مبداء لینکهای داخلی، یکی از صفحات سایتتان است. مثلاً وقتی بخواهید از داخل یک بلاگپست به بلاگپستی دیگر یا صفحۀ محصول لینک بدهید، لینک سازی داخلی انجام شده است.
لینکهای داخلی به کرالرهای موتورهای جستوجو کمک میکنند بخشهای مختلف سایت را بررسی و index کنند.
لینکهای do follow
بعد از لینک بیلدینگ و مشخص کردن do follow بودن لینک ساختهشده، این اجازه به کرالرها و باتهای موتورهای جستوجو داده میشود که به لینک مقصد بروند و محتوای آن را ایندکس کنند.
در واقع، چنین لینکهایی باعث میشوند کرالر از صفحۀ اولیه خارجشده و سراغ ایندکس کردن صفحۀ مقصد برود.
لینکهای nofollow
اگر به هر دلیلی نمیخواهید کرالر گوگل یا هر موتور جستوجوی دیگری، از صفحۀ اولیه خارج شود، باید پس از لینک سازی، لینک ایجادشده را nofollow کنید.
به این ترتیب، کرالرهای گوگل پس از مواجهه با چنین لینکهایی، داخل آنها نمیروند و به کندوکار صفحۀ اولیه ادامه میدهند.
توجه داشته باشید که لینکهای داخلی و خارجی، هم میتوانند do follow باشند و هم nofollow.
خوب است بدانید فرایند لینک بیلدینگ، جدا از تأثیرگذاری روی رتبۀ دریافتی صفحات، از جهات دیگری هم میتوانند برای کسبوکار و برندتان آورده داشته باشند.
جدا از سئو، لینک بیلدینگ چه مزایایی برای کسبوکار دارد؟
بالاتر گفتیم که لینک بیلدینگ درست و اصولی، میتواند باعث شود هر صفحه رتبۀ بهتری در نتایج موتورهای جستوجو کسب کند؛ اما فایدۀ لینکها به همینجا ختم نمیشود!
وقتی لینک سایتتان در سایت دیگری قرار میگیرد، میتواند به افزایش آگاهی از برند شما منجر شود. اتفاقی که آوردههای زیادی برایتان خواهد داشت و از جهات مختلف به نفعتان است.
علاوهبر این، حتی اگر لینک ایجادشده تأثیر مستقیمی روی رتبهبندی نداشته باشد (مثل لینکهایی که خودتان در جاهای مختلف مثل شبکههای اجتماعی قرار میدهید)، باز هم میتواند باعث افزایش ترافیک سایتتان شود. اتفاقی که در نهایت به سئو بهتر میانجامد.
فایدۀ دیگری که لینک سازی میتواند داشته باشد، ایندکس شدن سریعتر وبسایتتان است. مخصوصاً اگر سایتتان نوپا باشد، ممکن است مدتزمان زیادی طول بکشد تا کرالرهای موتورهای جستوجو راه خودشان را به صفحات متخلف آن پیدا کنند. با کمک بکلینکها، این زمان به میزان قابلتوجهی کاهش پیدا میکند.
همچنین وقتی سایتهای متخلفی به صفحات گوناگون شما لینک بدهند، بهعنوان مرجعی معتبر در حوزۀ فعالیت خود شناخته خواهید شد و این مسئله در بلندمدت مزایای بسیاری برایتان خواهد داشت.
حالا بیایید یک نگاه اجمالی به برخی استراتژیهای مؤثر برای این کار داشته باشیم.
استراتژیهای مؤثر برای لینک بیلدینگ
راستش نمیخواهیم خیلی در این بخش عمیق شویم. انتخاب استراتژی درست و برنامهریزی بر اساس آن، به فاکتورهای گوناگونی بستگی دارد که برای هر کسبوکار متفاوت خواهد بود.
اما در ادامه، برخی از استراتژیهای کلی را زیر ذرهبین میبریم که برای عموم سایتها کارایی خواهند داشت.
رصد بکلینک رقبا
خوب است بدانید بکلینک رقبایتان از کجا میآید؛ یعنی بفهمید آنها بهخاطر لینک گرفتن از چه سایتهایی توانستهاند رتبههای خوب را تصاحب کنند.
قصد طرحریزی هر برنامهای را که داشته باشید، این کار برایتان از اوجب واجبات است. برای این منظور، میتوانید از ابزارهای مختلف مثل Semrush و Ahrefs استفاده کنید.
ساخت صفحات که بتوانند لینک بگیرند
یادتان است که بالاتر گفتیم بهترین نوع بکلینکها، آنهایی هستند که بهصورت ارگانیک گرفته شوند؟ به این منظور، باید صفحاتی ایجاد کنید که ارزش کافی برای گرفتن لینک از سایتهای دیگر را داشته باشند!
آموزشهای جامع و کاربردی و محصولات انحصاری، جزو این دسته صفحات محسوب میشوند.
پروموت محتوای ایجادشده
هرقدر هم محتوای ساختهشده برای لینک گرفتن توانا باشد، تا وقتی دیده نشود، صفحهای به آن لینک نخواهد داد.
میتوانید از طرق مختلف مثل همکاری با اینفلوئنسرها و تبلیغات، صفحۀ محتوای خود را پروموت و کاربران را به دیدن آن تشویق کنید.
بهرهوری حداکثری از پستهای مهمان
یکی از مهمترین استراتژیهای لینک بیلدینگ، همین نوشتن پست مهمان در سایتهای پربازدید است. سایتی مرتبط با حوزۀ کاریتان پیدا کنید و یک بلاگپست با کیفیت با موضوع توافقی بین طرفین تهیه کنید.
با لینک دادن به صفحهای از سایتتان در خلال این پست، هم میتوانید ترافیک بیشتری داشته باشید و هم از مزیت اصلی لینک سازی، یعنی بهبود رتبه در نتایج جستوجو بهرهمند شوید.
سئو بدون لینک بیلدینگ معنایی ندارد!
هیچ استراتژی سئویی وجود ندارد که در آن لینک سازی دیده نشود! بهتر است با لینکهای داخلی شروع کنید. این کار، ساختار منسجمی به سایتتان میدهد؛ به بیانی، باعث میشود کرالرهای گوگل راحتتر در سایتتان گشتوگذار و صفحات مختلف را ایندکس کنند.
بهطور کلی، میتوان مزایای زیر را ناشی از فرایند لینک بیلدینگ دانست:
- بهبود رتبه در نتایج جستوجو
- ایجاد روابط با سایتهای معتبر و مرتبط
- افزایش ترافیک ورودی به سایت
- برندسازی
در دورۀ آموزش صفر تا صد سئو، کامل و با جزئیات راجعبه این جنبه از بهینهسازی موتورهای جستوجو صحبت شده است. اگر قصد یادگیری بیشتر دارید، توصیه میکنیم این دوره را تهیه کنید.