فهرست مطالب
گوگل نیت کاربرها از سرچ را میفهمد! اما آیا همیشه اینطور بوده است؟ پاسخ کوتاه: نه!
تا قبل از الگوریتم مرغ مگس خوار، گوگل توجهی به نیت کاربر از سرچ نداشت و این الگوریتم بود که دنیای موتورهای جستوجو را به کلی تغییر داد.
قبلاً در مقالۀ زیر پوست الگوریتمهای گوگل چه میگذرد، به بررسی الگوریتمهای مختلف این موتور جستوجو پرداختیم. در این مقاله الگوریم مرغ مگس خوار، میخواهیم شیرجهای به عمق این الگوریتم تاثیرگذار و انقلابی بزنیم.
بیایید ابتدا یک نگاه کلی به تعریف آن و اهدافش داشته باشیم.
الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل چیست و چه هدفی را دنبال میکند؟
در ماه آگوست سال 2013، مسئولان گوگل الگوریتم هسته یا Core را بهطور کامل بازنویسی کردند. یک ماه بعد، یعنی در سپتامبر همان سال، این بازنویسی بهطور رسمی توسط مهندسان این مجموعۀ عظیم اعلام شد.
همانطور که گفتیم، این الگوریتم یک بازنویسی کلی در الگوریتم هسته بود و بهنوعی، نحوۀ نگاه گوگل به کوئریهای جستوجو شده را تغییر داد. بعد از مرغ مگس خوار که در انگلیسی به آن الگوریتم Hummingbird میگویند، نزدیک به 90 درصد جستوجوها با تغییراتی مواجه شدند؛ اما خب میزان این تغییرات بسیار ناچیز بود.
در واقع، اینجا با یک تناقض آشکار و عجیب مواجه هستیم. الگوریتم مرغ مگس خوار، هم تغییر بسیار بزرگی بود و هم در کمال تعجب، اثرات بسیار ناچیزی روی نتایج گذاشت، بهطوری که بسیاری حتی متوجه این اثرات نشدند. این تناقض، به این دلیل است که عمق میزان اثرگذاری، برخلاف رنج گستردۀ آن، بسیار کم بود.
پس از عرضۀ پاندا و پنگوئن، میزان بسیار کمی از نتایج (کمتر از 10 درصد) دچار تغییر شدند، اما این تغییرات آنقدر عمیق بودند که بسیاری از سایتها، با افت شدید ترافیک ورودی مواجه شدند. در حالی که با مرغ مگس خوار، 90 درصد از نتایج، بهمیزانی بسیار ناچیز دچار تغییر شدند.
برویم سراغ پاسخ به بخش دوم این زیرتیتر! هدف اصلی مرغ مگس خوار، فهم بهتر و دقیقتر عبارت جستوجوشده توسط کاربر بود و هست! به این ترتیب، گوگل توانست کیفیت صفحات نتایج یا SERPها را بهمقداری قابلتوجه بهبود ببخشد.
با کمک این الگوریتم، پردازش سرچهای محاورهای به دقت انجام میشود و گوگل سعی میکند صفحهای متشکل از لینکهایی که دقیقاً پاسخ نیاز کاربران را میدهند، ارائه کند.
کمی دقیقتر شویم، مرغ مگس خوار به گوگل کمک کرد تا توانایی پاسخگویی به کوئریهای طولانیتر و محاورهای را داشته باشد. در واقع، این بازنویسی الگوریتم هسته، این امکان را فراهم کرد تا کوئریهای Long Tail یا بهقول برخی دوستان، دمبلند، بهتر از قبل پردازش شوند.
این الگوریتم، یا بهتر است بگوییم بازنویسی الگوریتم هسته، بهعنوان نقطۀ آغاز موج تغییرات و نوآوریهای آتی شناخته میشود. بعد از مرغ مگس خوار، وضعیت جستوجو و نتایج نمایش دادهشده، بهطرز حیرتانگیزی بهبود داده شد.
چرا این نام برای الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل انتخاب شد؟
تا حالا سعی کردید یک مگس را با دست بکشید؟ یکی از سختترین کارهای دنیا! این حشرات موذی، بسیار سریع هستند و قبل از اینکه دستتان به آنها برسد، پرواز میکنند.
مرغ مگس خوار، همانطور که از نامش پیدا است، از این حشرات ریز و سریع تغذیه میکند. قاعدتاً برای شکار مگس، باید بسیار سریع و دقیق بود. دو خصوصیتی که این نوع پرندهها را از دیگر حیوانات پردار جدا میکند.
الگوریتم مرغ مگس خوار، از این جهت نام این پرنده را به خود گرفت که به گوگل کمک میکند سرعت و دقت بسیار بیشتری داشته باشد.
اجازه دهید شرایط نتایج جستوجو، قبل از این بازنویسی را بررسی کنیم، تا منظورمان را بهتر بفهمید.
اوضاع سرچ قبل از الگوریتم مرغ مگس خوار چگونه بود؟
قبل از سال 2013 و ورود قهرمانانۀ مرغ مگس خوار، گوگل به شکلی کاملاً متفاوت با کوئریهای جستوجوشده برخورد میکرد. الگوریتم هستۀ این موتور جستوجو سعی میکرد دنبال صفحاتی بگردد که دقیقاً تمام عبارات نوشته شده را در خود داشته باشند.
خب خیلیها ممکن است به شکلی عجیب در گوگل سرچ کنند. مثلاً کسی که دنبال یک رستوران غذاهای ژاپنی است، ممکن است سرچ کند: گوگل عزیز، لطفاً لیستی از بهترین رستورانهای ژاپنی در تهران برایم فراهم کن! در حالی که میتوانست خیلی ساده بنویسد: بهترین رستورانهای ژاپنی تهران!
قبل از Hummingbird، وقتی کسی عبارت اول را سرچ میکرد، گوگل دنبال صفحهای میگشت که تمام عبارات، از گوگل عزیز در ابتدا تا فراهم کن در انتها را در خود داشته باشد. در واقع، گوگل سعی میکرد با تطبیق دادن تمام عبارات با کلمات موجود در صفحات، بهترین صفحات ممکن را بهعنوان نتایج نمایش دهد. خب معمولاً در مواجهه با چنین عباراتی، گوگل بدترین عمکلرد را از خود نشان میداد و نتایج نمایشی، کوچکترین ارتباطی با نیاز کاربر از سرچ نداشتند.
اما همانطور که گفتیم، بازنویسی الگوریتم هسته که با نام الگوریتم مرغ مگس خوار شناخته میشود، باعث شد گوگل معنای عبارات جستوجوشده یا کوئریها را دقیقتر بفهمد؛ یعنی بهجای نمایش صفحاتی که از تمام کلمات دقیقاً استفاده کرده باشد، آنهایی را لیست میکند که مطابق نیاز کاربر هستند و پرسش او را پاسخ میدهند.
به این ترتیب، مشکل پردازش کوئریهایی که با زبان محاورهای نوشته میشدند هم برطرف شد. حالا چندسالی میشود که گوگل میتواند این نوع سرچها را بهخوبی درک کند و بهترین نتایج را برای آنها نمایش دهد.
خلاصه که مرغ مگس خوار، کیفیت SERPها را بهمیزان چشمگیری افزایش داد. حالا این موتور جستوجو، به شکلی مؤثر تلاش میکند نتایجی را به کاربران نشان دهد که دنبال آن هستند و پاسخ پرسشهایشان در آنها نهفته است. این افزایش کیفیت و بهبود تجربه استفاده از گوگل را مدیون مرغ مگس خوار هستیم.
حالا بیایید طرز کار این الگوریتم را بررسی کنیم.
الگوریتم مرغ مگس خوار چگونه کار میکند؟
خب تا اینجا فهمیدی که الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل چیست و همچنین، با نحوۀ پردازش کوئریها توسط گوگل، قبل و بعد از این الگوریتم آشنا شدیم.
در این قسمت، میخواهیم نگاهی دقیقتر به شیوۀ کار مرغ مگس خوار داشته باشیم و ببینیم این پرندۀ کوچک چطور توانست دقت و سرعت گوگل، صدرنشین موتورهای جستوجو را بهبود ببخشد.
اجازه دهید راجعبه مفهومی با نام Query Expansion صحبت کنیم. بعد از مرغ مگس خوار، گوگل توانست از این قابلیت در رابطه با عبارات جستوجوشده استفاده کند.
به زبان ساده، Query Expansion یعنی گسترش کوئری، به منظور فهم بهتر مفهوم. مثال میزنیم. تمام کوئریهای زیر یک معنی را میدهند و قاعدتاً باید صفحاتی مشابه در پاسخ به آنها نمایش داده شود.
- آموزش پخت قرمهسبزی؛
- دستور پخت قرمهسبزی؛
- چطور قرمهسبزی درست کنم؟
- آموزش پخت قرمهسبزی خوشمزه؛
- نحوۀ پخت قرمهسبزی خانگی.
با کمک تکنیک Query Expansion، گوگل میتواند هممعنیهای عبارات جستوجوشده را پیدا کند و در نتیجه، صفحاتی را نمایش دهد که نیاز کاربر را برطرف کند.
یادتان باشد که قبل از الگوریتم مرغ مگس خوار، گوگل سعی میکرد با تطبیق تکتک کلمات در عبارت جستوجوشده و صفحات موجود در وب، نتیجهای را نشان دهد که حاوی تمام کلمات باشد؛ در رویکرد قدیمی، نتایج نمایشی برای هرکدام از کوئریهای بالا، متفاوت بودند؛ اما حالا، گوگل میفهمد که تمام آنها، یک پاسخ را میخواهند و آن هم آموزش طبخ قرمهسبزی است!
به عبارتی دیگر، گوگل متوجه میشود که هدف از سرچ چیست؛ فارغ از اینکه چقدر کلمات اضافی در کوئری وجود داشته باشند. مثلاً به آخرین مورد نگاه کنید. دو کلمۀ نحوۀ و خانگی نادیده گرفته میشوند و پخت قرمهسبزی بهعنوان هدف اصلی از سرچ شناخته میشود.
لازم میدانیم شما را با دو مفهوم دیگر هم آشنا کنیم.
گراف دانش چیست؟
یک سال قبل از مرغ مگس خوار، گوگل شروع به استفاده از Knowledge Graph یا گراف دانش کرد. خبری از یک گراف واقعی، به آن شکلی که میشناسیم نیست، بلکه با مجموعهای از قابلیتهای مختلف در SERP طرف هستیم که سعی میکنند پاسخ پرسشهای کاربر را در سریعترین و دقیقترین حالت ممکن بدهند.
مثلاً عبارت راهنمای خرید خانه را جستوجو کردیم و در صدر نتایج، بالاتر از باقی لینکهای ارگانیک، بخشی بهعنوان نکات مهمی که هنگام خریدوفروش خانه باید در نظر بگیرید نمایش داده شد.
چیزی که در تصویر بالا میبینید، گراف دانش است.
حالا سؤال این است که گوگل چطور میفهمد کاربر دنبال این اطلاعات است؟ هیچکدام از عبارات موجود در کوئری راهنمای خرید خانه، اشارهای به نکات مهم هنگام خریدوفروش ندارند.
آشنایی با مفهوم بعدی پاسخ این پرسش را میدهد.
جستوجوی معنایی چیست؟
جستوجوی معنایی یا Semantic Search، روی نیت کاربر از سرچ، فارغ از کلمات استفادهشده، تمرکز دارد. گوگل مفهوم کوئری سرچشده را در نظر میگیرد.
برای فهم بهتر جستوجوی معنایی، خوب است نگاهی مجدد به نتایج سرچ راهنمای خرید خانه بیندازیم.
در صفحۀ نتایج این جستوجو، لینکهای مختلف را با عنوان نکات خرید خانه میبینیم. در حالی که عبارت جستوجوشده حاوی کلمات نکته و مهم نیست! اما گوگل که منظور کاربر از جستوجو را فهمیده است، سعی میکند با نمایش لینکهایی که به هر شکل کاربر را در موضوع خرید خانه راهنمایی میکند، خوشایند او را جلب کند.
خود گوگل ادعا میکند که با تسلط بیشتر بر جستوجوی معنایی، توانسته ارتباط بین موجودیتهای مختلف در دنیای واقعی را بهتر درک کند.
همانطور که دیدید، جستوجوی معنایی و گراف دانش، رابطۀ تنگانگی با الگوریتم مرغ مگس خوار دارند. همۀ آنها نهایت تلاششان را میکنند تا فارغ از کلمات استفادهشده در کوئری، بهترین پاسخها را متناسب با نیاز کاربر ارائه کنند.
در بخش بعدی، از تاثیرات مرغ مگس خوار بر دو مبحث رایج در سرچ صحبت خواهیم کرد.
اثرگذاری الگوریتم مرغ مگس خوار بر سرچ صوتی و سئو لوکال
با استناد به آمار سایت Demand Sage، هر ماه 1 میلیارد سرچ صوتی انجام میشود. خب قاعدتاً وقتی فردی تصمیم میگیرد موردی را بهصورت صوتی سرچ کند، از زبانی کاملاً محاورهای استفاده میکند و ممکن است کلی کلمۀ نامرتبط و اضافی در گفتهاش وجود داشته باشد.
به لطف الگوریتم مرغ مگس خوار، گوگل میتواند منظور کاربر را در سرچ صوتی بفهمد و بدون توجه به کلمات اضافی به کار برده شده، نتایجی مطابق نیاز او ارائه کند.
خوب است بدانید که Hummingird هنگام عرضه، بیشترین تأثیر را روی سئو لوکال یا محلی گذاشت. اجازه دهید مثال بزنیم.
وقتی عبارت پت شاپ را در این موتور جستوجو سرچ میکنیم. گوگل اینطور برداشت میکند که دنبال فروشگاهی هستیم که لوازم مربوط به حیوانات خانگی را بفروشد. پس سعی میکند نتایجی را نشان دهد که حاوی پت شاپهای اطراف لوکیشن جستوجوکننده هستند.
بهعبارتی، گوگل با فهم نیت جستوجوکننده، از نمایش نتایجی در رابطه با چیستی پت شاپ و دیگر لینکهایی که شاید مرتبط نباشند، خودداری میکند.
قبلاً در مقالات جداگانه، راجعبه دو الگوریتم بسیار معروف پاندا و پنگوئن صحبت کردهایم؛ در بخش بعدی، تفاوتهای این دو با الگوریتم مرغ مگس خوار را بررسی خواهیم کرد.
تفاوت بین الگوریتم مرغ مگس خوار و الگوریتمهای پاندا و پنگوئن
مهمترین تفاوت موجود این است که این دو الگوریتم، در ابتدا بهعنوان دو الگوریتم جداگانه معرفی شدند؛ پس از مدتی، گوگل تصمیم گرفت آنها را به الگوریتم Core اضافه کند و دائماً آنها را در ارزیابی صفحات مختلف روی وب دخیل کند.
ولی مرغ مگس خوار، همانطور که چندباری در این متن اشاره کردیم، نه یک الگوریتم جداگانه، بلکه بازنویسی کامل الگوریتم هسته بود (همان الگوریتمی که بعدها پنگوئن و پاندا به آن اضافه شدند).
از طرفی دیگر، پاندا و پنگوئن، این دو حیوان سیاهوسفید دوستداشتنی، الگوریتمهایی مبتنی بر تنبیه بودند؛ تنبیه سایتهای کمکیفیت و پاداش به آنهایی که کیفیت بالایی دارند؛ اما خب الگوریتم مرغ مگس خوار را باید طور دیگری تعریف کرد.
Hummingbird، تغییر نوع نگرش گوگل به کوئریهای سرچشده بود. بعد از این بازنویسی، گوگل سعی میکند صفحات مرتبط با موضوع کلمات کلیدی سرچشده را نمایش دهد و دیگر با تطبیق تکتک کلمات نوشتهشده در سرچ کار را پیش نمیبرد.
الگوریتم دیگری که اخیراً مقالهای مرتبط به آن تهیه کردهایم، الگوریتم رنکبرین است؛ مرغ مگس خوار و رنک برین وجوه تشابهی دارند که در بخش بعدی به آن میپردازیم.
رابطۀ بین الگوریتم مرغ مگس خوار و الگوریتم رنک برین چیست؟
رنکبرین دو سال بعد از مرغ مگس خوار، یعنی سال 2015 وارد گود شد. هدف این الگوریتم هم مثل مرغ مگس خوار، فهم نیت کاربران از عبارت سرچشده و البته، پردازش بهتر کوئریهایی است که گوگل برای بار اول با آنها مواجه میشود.
میتوان این طور گفت: رنکبرین که به هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ مجهز بود، برای کمک به الگوریتم مرغ مگس خوار به هستۀ گوگل اضافه شد تا در کنار هم، بتوانند بهتر از همیشه نیت کاربر از جستوجو را شناسایی کنند و بهترین و مرتبطترین نتایج را به او نشان دهند.
رنکبرین، جزئی از الگوریتم مرغ مگس خوار است. در حالی که Hummingbird بهعنوان زیرسازی کار، نهایت تلاشش را برای فهم سرچهای محاورهای میکند، رنکبرین با هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ، پردازش عباراتی که برای گوگل تازگی دارند را برعهده میگیرد.
در کنار هم، این دو الگوریتم، نحوۀ پردازش کوئریها توسط گوگل را متحول کردند و انقلاب بزرگی در بالا بردن دقت و مرتبط بودن نتایج نمایشی توسط این موتور جستوجو، رقم زدند.
حالا سؤالی که شاید از همان ابتدا ذهنتان را درگیر کرده باشد. چگونگی جلب خوشایند مرغ مگس خوار؟
چطور سئو سایت را با الگوریتم مرغ مگس خوار بهبود ببخشیم؟
اول از همه این را بگوییم؛ چون مرغ مگس خوار برای پردازش سرچهای محاورهای است، لزومی ندارد شما هم محتوای سایت را با زبان محاورهای تولید کنید. حالا برویم سراغ نکاتی که به بهینهسازی سایتتان کمک میکنند.
استفاده از کلمات کلیدی متنوع و توجه ویژه به لانگ تیلها
برای اینکه بتوانید به گوگل بفهمانید موضوع صفحهتان چیست، خوب است که از گسترهای از کلمات کلیدی مرتبط با موضوع استفاده کنید. همچنین، صفحه را تا جای ممکن برای کلمات کلیدی دم بلند یا Long Tail بهینه کنید.
علاوهبر این، استفاده از عبارات هممعنی را فراموش نکنید. هنگام تولید محتوا، رویکردی مفهومگرا داشته باشید؛ یعنی سعی کنید طوری محتوا را تولید کنید که گوگل بهراحتی موضوع آن را بفهمد. با این کار، شانس بیشتری برای گرفتن رتبه در نتایج کوئریهای مرتبط داشته باشید.
مثلاً ممکن است صفحهای با موضوع راهنمای خرید کاناپه داشته باشید؛ اگر نکات گفتهشده در این بخش را رعایت کنید، حتی کسانی که راهنمای خرید مبل راحتی را سرچ کنند هم ممکن است لینک شما را در نتایج ببینند.
استفاده از کدهای نشانهگذاری یا Schema
Schema به گوگل کمک میکند تا موضوع صفحۀ شما را بهتر بفهمد؛ پس قاعدتاً استفاده از آنها در صفحات مختلف سایتتان، شانستان را برای رتبه گرفتن افزایش خواهد داد. کلاً هرگونه ساختاردهی به دادهها، برای جلب توجه مرغ مگس خوار مفید خواهد بود.
بهینهسازی سایت برای موبایل
این روزها، درصد بسیاری از مردم جستوجوهایشان را از طریق موبایلهای هوشمند انجام میدهند. فرض میگیریم شخصی موضوعی را بهصورت محاورهای سرچ کرده و صفحه شما هم بهخوبی توانسته است موضوع را گوگل بفهماند تا شانس دیده شدن در نتایج را افزایش دهد.
اگر سایتتان برای موبایل بهینه نباشد و کاربران گوشیهای هوشمند تجربۀ خوشایندی روی سایتتان نداشته باشند، حتی اگر رتبههای برتر را کسب کرده باشید، خیلی زود جایگاه خود را از دست خواهید داد.
نکته: نه فقط در رابطه با الگوریتم مرغ مگس خوار، بلکه از هر جنبۀ سئو که به ماجرا نگاه کنیم، بهینهسازی سایت برای موبایل یک ضرورت است!
پاسخ دادن به پرسشها
توصیه میکنیم که حتماً یک بخش FAQ یا پاسخ به سؤالات پرتکرار در صفحهتان داشته باشید. به این ترتیب، هم گوگل موضوع را بهتر میفهمد و هم بهنوعی، صفحه را برای کلمات کلیدی Long Tail بهینه خواهید کرد.
این هم از تکنیکهای جلب رضایت Hummingbird برای رتبه دادن به صفحاتتان؛ بیایید مقاله را جمعبندی کنیم.
تولید محتوای با کیفیت، همچنان یک ضرورت است!
فهمیدیم که الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل چیست و چه تأثیری در نحوۀ عمکلرد این موتور جستوجوی معروف، گذاشته است.
توجه داشته باشید که در هر حالت، دستورالعمل یکی است؛ شما موظف به خلق محتوای مفید، کاربردی و با کیفیت هستید تا نهتنها مرغ مگس خوار بلکه تمام الگوریتمهای گوگل را خوشحال کنید.
در رابطه با مرغ مگس خوار، باید سعی کنید با بهکارگیری تکنیکهای مختلف، موضوع صفحه را به گوگل بفهمانید. به این ترتیب، شانس بیشتری برای تصاحب رتبههای برتر در SERP خواهید داشت.
اگر قصد یادگیری سئو را دارید یا میخواهید دانشتان را در این زمینه بهبود ببخشید، توصیه میکنیم در دورۀ آموزش صفر تا صد سئو شرکت کنید.