فهرست مطالب
موضوع این مقاله راجعبه چیزی است که موجودیتش قطعی نیست! البته که در دنیای سئو و بهینهسازی سایتها برای موتورهای جستوجو، کلی موارد اینشکلی داریم.
منتهی در این مقاله مشخصاً میخواهیم به سندباکس گوگل بپردازیم و ببینیم این عبارت چه مفهومی را منتقل میکند. اگر بهتازگی سایتی ساختهاید و نمیدانید چرا هرکاری میکنید رتبههای برتر از آن شما نمیشوند، حتماً در ادامه با ما همراه باشید؛ چون احتمالاً گیر سندباکس افتادهاید!
سعی میکنیم راجعبه همۀ جوانب Google Sandbox صحبت کنیم تا مقالهای کامل و درخور تحویلتان دهیم. اگر موافق باشید، با بررسی چیستی این مفهوم شروع کنیم.
منظور از سندباکس گوگل چیست و چه اثری دارد؟
متخصصان سئو، از واژۀ سندباکس گوگل (Google Sandbox) یا اثر سندباکس (Sandbox Effect) برای مواقع بهخصوصی استفاده میکنند؛ روزهای اولیهای که سایتهای تازهتأسیس نمیتوانند به رتبههای برتر صفحات نتایج دست پیدا کنند!
برخی ادعا میکنند گوگل سایتهای نوظهور را برای مدتی معین در یک اصطلاحاً Sandbox قرار میدهد! در این بازۀ زمانی، یعنی وقتی سایتهای تازه ساختهشده در سندباکس قرار میگیرند، امکان رسیدن به جایگاههای برتر نتایج جستوجو برایشان مهیا نیست؛ چون گوگل در حال تلاش برای تخمین ارزش واقعی آنها و البته جلوگیری از گسترش سایتهای اسپم است؛ از آنجایی که شناختی در رابطه با چنین سایتهایی وجود ندارد، طبیعی است که مظنون به انتشار اسپم باشند!
البته همانطور که بالاتر هم گفتیم، هیچ مدرک موثقی مبنی بر قطعیت وجود سندباکس در کار نیست؛ ولی خب اغلب وبسایتهای تازهتأسیس برای رسیدن به جایگاههای برتر در SERPها، نیاز به زمان دارند و این قطعی است!
حتی اگر وبمسترهای چنین سایتهایی از بهترین و کارآمدترین استراتژیهای سئو برای بالا بردن رتبههای آن استفاده کنند، این مهم قرار نیست طی یک شب یا دو شب انجام شود و مدتزمانی طول میکشد تا گوگل دامنۀ شما را معتبر به حساب بیاورد.
با اینکه خیلیها میگویند سندباکس یکی از الگوریتمهای گوگل است، اما چون بیشتر یک تئوری است، نمیتوان گفتۀ این دسته از افراد را تأیید کرد. اگر میخواهید با الگوریتمها بیشتر آشنا شوید، مقالۀ زیر پوست الگوریتمهای سئو گوگل چه میگذرد را بخوانید.
اما چرا چنین اسمی برای این بازۀ زمانی انتخاب شده است؟
Sandbox در لغت چه معنایی دارد؟
اگر قرار باشد ترجمۀ عینی تقدیمتان کنیم، Box Sand بهمعنای جعبۀ شنی است؛ متنی این عبارت در زبان انگلیسی، اشاره به مفهومی دیگر دارد.
سندباکس، فضایی است که پدر و مادرها برای بچههایشان فراهم میکنند تا فرزندشان بتواند در محیطی ایمن بازی کند و دنیای اطرافش را چک کند. معمولاً وقتی خانوادهها به ساحل میروند، برای اینکه خیالشان بابت ایمنی کودکانشان راحت باشد و احتمال آسیب دیدن از عوامل محیطی را کاهش دهند، برای او سندباکس درست میکنند.
یعنی فضایی (معمولاً محصور) در همان ساحل درست میکنند و کودک را داخل آن میگذارند تا سرش گرم شود.
احتمالاً حالا بدانید چرا برخی سئوکارها به این بازۀ زمانی سندباکس گوگل یا Google Sandbox میگویند؛ چون گوگل هم میخواهد فضایی ایزوله را برای سایتهای نوپا فراهم کند تا در آن رشد کنند و لیاقت خود را برای رسیدن به رتبههای برتر اثبات کنند.
نیمنگاهی به تاریخچۀ سندباکس گوگل
اولین بار در سال 2004 بود که عبارت سندباکس گوگل در جامعۀ سئو که اتفاقاً روزهای نخست فعالیتش را پشت سر میگذاشت، مطرح شد. دلیل هم همانی بود که بالاتر راجعبه آن صحبت کردیم. آنها متوجه شدند سایتهایی که تازه ساخته شدهاند، در راهیابی به نتایج برتر ناموفق هستند؛ حتی اگر تمام بایدهای سئو را رعایت کرده و از هر جهت مستحق رسیدن به آن جایگاهها باشند.
در تمام این سالها، خود گوگل هیچ اظهارنظر رسمیای در این رابطه ارائه نکرد. همیشه هم بحث داغی بین دو طرف ماجرا وجود داشت؛ یک طرف که عمیقاً به وجود سندباکس اعتقاد داشتند و طرف دیگر که فکر میکنند این موضوع سرابی بیش نیست!
جالب است که در بین اعضای هر دو طرف، افراد سرشناسی دیده میشوند؛ ولی واقعاً نمیتوان به قطعیت گفت که کدام طرف درست میگوید و کدام طرف کاملاً اشتباه میکند.
بگذریم. بیایید به یک سؤال مهم پاسخ دهیم بلکه کمی از ابهامات پیرامون سندباکس کاسته شود.
آیا گوگل موجودیت سندباکس را رد میکند؟
گوگل هیچوقت وجود سندباکس به هیچ شکلی را تأیید نکرد؛ ولی اگر منطقی باشیم، برخی از اثرات سندباکس روی سایتهای نوظهور کاملاً توجیهپذیر هستند.
مسلماً، سایتی که دو روز از آغاز فعالیتش میگذرد، به اندازۀ سایتهای قدیمیتر اعتبار ندارد؛ پس ممکن است واقعاً گوگل زمانی را برای چنین سایتهایی تعیین کرده باشد تا صبر کنند. صبر کنند تا اعتبار ایجاد شود و امکان دستیابی به رتبههای برتر برایشان فراهم شود.
بیایید ماجرا را از نگاه گوگل ببینیم. سایتهای نوظهور در گرفتن رتبههای برتر ناکام میمانند، چون:
- رقابت سنگین: اگر در حوزهای فعالیت میکنید که صنعتی فعال در دنیای اینترنت محسوب میشود و کلمات کلیدی آن میزان سختی بالایی دارند، طبیعتاً سایتتان در شروع کار، اعتبار کافی برای کنار زدن رقبای معتبر خود را نخواهد داشت.
- نداشتن محتوا: در آپارتمان نوساز، اسبابواثاثیهای وجود ندارد، سایت تازه تأسیس شده هم محتوا ندارد؛ مخصوصاً وقتی با رقبای معتبر مقایسه شود، این ضعف محتوایی بیشتر هم به چشم میآید؛ در نتیجه، فرصت چندانی برای جذب ترافیک ارگانیک از موتورهای جستوجو هم در کار نیست.
- نداشتن بکلینک کافی: بارها در مقالات قبلی وبلاگمان گفتیم که بکلینکها یکی از مهمترین فاکتورهای گوگل برای رتبه دادن به صفحات و سایتهای مختلف هستند؛ خب قاعدتاً، وبسایتی که تازه تأسیس شده باشد، بکلینکهای زیادی هم ندارد؛ یعنی نمیتواند داشته باشد، وگرنه گوگل مشکوک میشود!
- نگرفتن سیگنال از بازدیدکنندگان: منظور از سیگنال، اقدامات مختلف کاربران، مثل کلیک روی لینکها، بازدید از صفحات مختلف و حتی وقت گذراندن روی سایت است. چنین سیگنالهایی، نشاندهندۀ ارزشمند بودن سایت هستند و گوگل از آنها برای رتبهدهی استفاده میکند؛ منتهی سایتهای نوظهور که بازدیدکنندگان زیادی ندارند، سیگنالی هم برای موتورهای جستوجو نمیفرستند.
البته، بسیاری از وبمسترها متوجه شدهاند که سایتهای نوپا، حتی برای کلمات کلیدی با رقابت کم هم قادر به رتبه گرفتن نیستند! همین موضوع یکی از دلایلی است که خیلیها برای اثبات وجود سندباکس به آن استناد میکنند؛ با وجود اینکه هیچوقت گوگل رسماً این موضوع را نپذیرفت.
به هر حال، سندباکس واقعی باشد یا نه، یک حقیقت انکارناپذیر وجود دارد و آن هم اینکه سایتهای تازهتأسیس، کار خیلی سختی برای بالا رفتن در صفحات نتایج گوگل دارند.
حالا اصلاً از کجا متوجه شویم که سایتمان در Google Sandbox محبوس شده است؟
از کجا بفهمیم سایتمان در سندباکس قرار گرفته است؟
اول از همه، در این بخش یادآور میشویم که سندباکس (در صورت وجود)، فقط با سایتهایی کار دارد که بهتازگی ساخته شده باشند؛ پس اگر دامنۀ قدیمیای دارید، حداقل از جهت این موضوع خیالتان راحت باشد!
البته، در برخی شرایط ممکن است این قانون کلی نقض شود و وبسایتهای قدیمی هم به اثر سندباکس دچار شوند. مثلاً وقتی سایت برای مدت زیادی غیرفعال باشد و دوباره شروع به کار کند، احتمال اینکه با همان مشکلات روزهای اول برای رسیدن به رتبههای برتر مواجه شود، وجود دارد.
به همین خاطر است که همیشه میگوییم سئو یک پروسۀ همیشه در اجرا است و اینطور نیست که یک بار سایت را بهینه کنید و تمام.
و اما پاسخ به سؤال این بخش.
برخی شاخصها وجود دارند که نشان میدهند سایتتان در سندباکس گوگل قرار گرفته است. برای اینکه با اثرات سندباکس مقابله کنید، اول باید این شاخصها را شناسایی کنید تا بتوانید استراتژی درستی برای رسیدن به هدفتان پیش بگیرید.
در ادامه، با این شاخصها آشنا خواهید شد:
- گوگل تحت هیچ شرایطی صفحات سایت را در نتایج نشان نمیدهد؛ حتی اگر عین عنوان صفحه + نام برند سرچ شده باشد؛
- تمام اقدامات ضروری سئو را انجام دادهاید و نتیجه نگرفتهاید؛
- صفحات سایتهای رقبا همیشه رتبههای بهتری از رتبۀ صفحات شما دارند؛
- موتورهای جستوجوی دیگر (مثلاً بینگ)، رتبههای خیلی بهتری به صفحاتتان میدهند؛
- ابزارهای سئو، معمولاً رتبههای بالاتری را برایتان پیشبینی میکنند؛
اگر با این موارد مواجه شدید، احتمالاً گیر سندباکس افتادهاید؛ البته خب بالاخره که از آن خارج میشوید! حتی میتوانید خروجتان را تسریع کنید. در بخش بعد، راجعبه راهکارهایی صحبت میکنیم که در این زمینه کمکتان میکنند.
راه رهایی از زندان سندباکس چیست؟
همانطور که بالاتر هم گفتیم، سندباکس یک بازۀ زمانی مشخص دارد و بعد از آن، به احتمال زیاد کارها روی غلطک میافتند و راه برای رسیدن به رتبههای برتر هموار میشود.
ولی لزوماً نباید منتظر بمانید تا این دوره تمام شود و میتوانید با انجام برخی از کارها، آن را به حداقل برسانید.
1. از ایندکس شدن سایت مطمئن شوید
اولین لازمه برای حضور در نتایج، ایندکس شدن سایتتان توسط کرالرهای گوگل است. برای اینکه از این موضوع مطمئن شوید، دامنۀ سایتتان را در گوگل سرچ کنید؛ اگر نتیجهای نگرفتید، پس در اولین قدم از رباتهای این موتور جستوجو دعوت کنید تا سایت را ایندکس کنند.
برای این کار، کافی است دامنۀ سایت را در Google Search Console وارد کنید و XML Sitemap را هم ثبت کنید.
2. ترافیک سایت را بالا ببرید
اگرچه موتورهای جستوجو مهمترین منبع ترافیک ورودی ارگانیک محسوب میشوند، ولی راهکارهای دیگری هم برای کشاندن بازدیدکننده به سایت وجود دارد. مثلاً استفاده از پتانسیل شبکههای اجتماعی یا ثبت سایت فروشگاهی در پلتفرمهایی مثل ترب.
داشتن بازدیدکننده و گرفتن تعامل از آنها، باعث کاهش زمان اسیر ماندن در سندباکس خواهد شد. اگر یادتان باشد، بالاتر راجعبه اهمیت سیگنالها صحبت کردیم؛ سیگنالهایی که توسط کاربران سایت برای گوگل فرستاده میشوند.
اگر بتوانید ترافیک سایت را افزایش دهید و کاربران بیشتری را وارد سایتتان کنید، سیگنالهایی که باید فرستاده میشوند و به احتمال زیاد، زودتر از سندباکس خلاص خواهید شد.
3. برای برندتان سوشال سیگنال بسازید
گفتیم که میتوانید از پتانسیل شبکههای اجتماعی برای جذب ترافیک استفاده کنید؛ دیگر فایدۀ چنین پلتفرمهایی این است که کمک میکنند نام برندتان را سر زبانها بیندازید.
در شبکههای اجتماعی مختلف (در صدر آنها اینستاگرام)، اکانت بسازید و آن را به سایتتان لینک کنید. سعی کنید از روشهای مختلف مخاطبان را در این شبکهها با برندتان درگیر کنید. محتوای ارزنده بسازید، کمپینهای تبلیغاتی اجرا کنید، مسابقه راه بیندازید و…. هرکاری که بتواند برندتان را معروفتر کند، Social Signal قویتر خواهد ساخت.
در نهایت، گوگل هم چنین سیگنالهایی را دریافت میکند و مطمئن میشود که کسبوکارتان مخاطبان خاص خودش را دارد؛ پس احتمالاً در سندباکس باز میشود و به جایگاهی که واقعاً لیاقتش را دارید خواهید رسید.
4. افزایش اعتبار سایت
وقتی سایتی جدید ساخته میشود، گوگل هیچ اطلاعاتی راجعبه میزان معتبر بودن آن ندارد؛ از آنجایی که این موتور جستوجو همیشه سعی میکند بهترین پاسخها را به کاربرانش نمایش دهد، معتبر بودن سایتها برایش اهمیت زیادی دارد و معتبرترها، کار خیلی راحتتری برای رسیدن به رتبههای برتر خواهند داشت.
البته که افزایش اعتبار سایت هم صبوری میخواهد و قرار نیست طی یک شب به هدفتان برسید. باید تلاش کنید از سایتهای معتبر بکلینک بگیرید. لینکسازی داخلی را فراموش نکنید؛ کاری که به سایت ساختار میدهد و بین صفحات و محتواها ارتباط برقرار میکند. در نهایت، گشتوگذار در سایت هم برای کاربران و هم برای کرالرها راحتتر میشود.
نکته: درست است که بکلینکها میتوانند نقش بسیار پررنگی در رشد سایتتان ایفا کنند، منتهی یادتان باشد گوگل قوانین سختگیرانهای در این رابطه دارد که اگر آنها را نقض کنید(مثلاً خرید بکلینک)، شدیداً تنبیه خواهید شد.
اینجا از شما دعوت میکنیم مقالۀ کسب رتبههای برتر نتایج گوگل با کمک لینک بلیدینگ را بخوانید تا اطلاعات کاملی در این زمینه داشته باشید.
5. یک دامنۀ فعال بخرید!
این روش کمی با 4 راهکار قبلی متفاوت است، ولی بدون شک، یکی از آسانترین راهها برای رهایی از سندباکس به حساب میآید.
میتوانید دامنهای دست دوم بخرید که همین حالا هم ترافیک خوبی دارد و آن را به سایت خودتان اختصاص دهید. البته که باید بیشتر هزینه کنید، چون طبیعتاً دامنۀ فعال که ترافیک داشته باشد، از دامنۀ خام گرانتر است؛ ولی خیالتان راحت است که اسیر Google Sandbox نمیشوید.
در بخش بعدی، پاسخ سؤالی را میدهیم که احتمالاً ذهن خیلی از شما خوانندگان را درگیر کرده است.
سایتهای نوظهور چقدر در سندباکس میمانند؟
وقتی وجود سندباکس رسمیت ندارد، عجیب نیست اگر بگوییم هیچکس نمیداند این اثر واقعاً چقدر طول میکشد!
بحث وجودی سندباکس موضوع بحث بسیاری از متخصصان حوزۀ سئو است و آنها را به دو دسته تقسیم کرده است؛ آنهایی که میگویند سندباکس واقعی است و آنهایی که به دستۀ اول میگویند خیالپردازیهای خود را در قالب اطلاعات سئو به خورد مردم ندهید.
حالا جالب است که در دستۀ اول، یعنی باورمندان به سندباکس، راجعبه مدتزمان آن هم اختلافنظر وجود دارد.
برخی میگویند ماهها و حتی بعضاً سالها طول میکشد! عدهای دیگر میگویند سایت تا زمانی در سندباکس قرار میگیرد که کیفیت و ارزشش را به گوگل اثبات کند.
اگر در مرحلۀ اول قبول کنیم که چنین چیزی وجود دارد، احتمالاً مدتزمانش هم بسته به فاکتورهای مختلفی متغیر است. فاکتورهایی مثل حوزۀ فعالیت، کیوردهایی که قرار است برای آنها وارد رقابت شود، کیفیت کلی، تداوم در تولید محتوا و بهروز نگه داشتن سایت و….
مثلاً اگر حوزۀ فعالیت صنعتی شلوغ و پر رقابت باشد، احتمالاً بازۀ زمانی سندباکس هم طولانیتر خواهد بود؛ در نقطۀ مقابل، اگر کیوردهای مدنظر سختی بالایی نداشته باشند، شاید سندباکس هم کمتر طول بکشد!
بهطور کلی، با توجه به شواهد و قرائن، این اثر از یکی دو ماه تا 8 ماه طول میکشد؛ البته که در برخی مواقع استثنایی، سندباکس کمتر یا بیشتر هم زمان برده است.
از آنجایی که دیده شده سندباکس گوگل را با گوگل دنس اشتباه میگیرند، در بخش بعد مقایسهای بین این دو مفهوم خواهیم داشت.
آیا سندباکس گوگل و گول دنس به هم ربط دارند؟
تنها شباهتی که بین این دو میتوان پیدا کرد، مربوط بودنشان به صفحۀ نتایج یا SERP است و تقریباً میتوان گفت از هیچ جهت دیگری ربطی به هم ندارند!
قبلاً در مقالۀ رقص گوگل چیست، گوگل دنس را بررسی کردیم و فهمیدیم منظور زمانهایی است که صفحات نتایج درگیر نوسانات شدید میشوند؛ یعنی رتبۀ صفحات جابهجا میشوند؛ پایینیها بالا میآیند و بالاییها پایین میروند.
سندباکس را هم که در همین مقاله زیر ذرهبین بردیم. بازۀ زمانیای که طول میکشد تا سایتهای تازهتأسیس بتوانند به جایگاههای برتر نتایج برسند.
همانطور که گفتیم، هر دو به صفحۀ نتایج ربط دارند و غیر از این، هیچ شباهت دیگری بین این دو وجود ندارد. هرکدام نشاندهندۀ شرایط و موقع مختلفی هستند!
البته که شباهت دیگری بین این دو وجود دارد؛ آن هم اینکه گوگل هیچکدام را رسماً گردن نگرفته است و هیچوقت وجود آنها را تأیید نکرده است.
بنابراین، در عمل رابطۀ خاصی میان رقص گوگل و سندباکس آن وجود ندارد.
حالت معکوسی هم برای Sandbox Effect وجود دارد که در بخش بعد راجعبه آن صحبت میکنیم.
منظور از Reverse Sandbox Effect چیست؟
جالب است که برخی از متخصصان حوزۀ SEO، معتقدند حالت برعکس اثر سندباکس هم وجود دارد و نام آن را Reverse Sandbox Effect گذاشتهاند.
ایدۀ پشت این مفهوم میگوید گوگل هرازگاهی یک حال اساسی به سایتهای تازهتأسیس میدهد و بهترین جایگاهها را در اختیار صفحات آنها قرار میدهد.
این کار عمداً و روی روالی موقتی رخ میدهد تا بهنوعی سایت تازهتأسیس پروموت شود.
میتوان Reverse Sandbox Effect را با عرضۀ اولیۀ فیلمها و کتابها مقایسه کرد؛ جایی که این محصولات تازه ارائهشده، با کمک پلتفرمهای منتشرکنننده، بیشتر از همیشه در معرض دید مخاطبان قرار میگیرند.
اگر واقعاً چنین اثری وجود داشته باشد، هدف گوگل از اجرای آن جلب توجهها به سمت سایت نوپا است. بالا بردن صفحات چنین سایتی در نتایج جستوجو، به گوگل کمک میکند شاخصهایی مثل نرخ کلیک آن را اندازهگیری کند و همچنین، اطلاعات ارزندهای از رفتار کاربران روی آن سایت بهخصوص کسب کند.
در رابطه با اثر سندباکس معکوس هم نمیتوان زمان دقیقی را حدس زد؛ برخی از سایتها چند ماه بهترین رتبهها در اختیار خواهند داشت و برخی دیگر هیچوقت از چنین چیزی سودی نخواهند برد!
تمام آنچه که لازم بود بدانید را پوشش دادیم و وقت آن است که کمکم مقاله را به پایان ببریم.
بالاخره سندباکس گوگل واقعی است یا نه؟
راستش را بخواهید، ما قرار نیست در این رابطه نظر قطعی بدهیم. همانطور که بالاتر هم گفتیم، عدهای از کاربلدهای حرفهای میگویند چنین چیزی واقعی است و عدهای کاربلد دیگر کاملاً با نظر عدۀ قبلی مخالفت میکنند.
ولی چه سندباکس گوگل واقعی باشد و چه زاییدۀ ذهن متوهم سئوکارها، یک حقیقت غیرقابل انکار وجود دارد؛ آن هم اینکه سایتهای تازهتأسیس برای رساندن صفحاتشان به جایگاههای برتر باید صبوری کنند؛ صبوریای که باید همراه با رسیدگی مداوم، رعایت تمام نکات و اصول سئو، خلق پیوستۀ محتوای با کیفیت، تلاش برای گرفتن بکلینک از سایتهای معتبر به شکلی طبیعی و… باشد.
اگر نظر ما را میخواهید، شما هم خیلی درگیر واقعی و غیرواقعی بودن آن نشوید؛ به همین حقیقتی که در پاراگراف قبل گفتیم بچسبید و بدانید گوگل برای اینکه بتواند به دامنههای نوظهور اعتماد کند، به مدتی زمان نیاز دارد.
و یک نکتۀ مهم دیگر را هم فراموش نکنید؛ سئو فرایندی دائمی است که هیچ پایانی برای آن وجود ندارد.
دوست دارید سئو را یاد بگیرید؟ پیشنهاد میکنیم سری به صفحۀ دورۀ 0 تا 100 سئو سایت ما بزنید؛ آموزشهای این دوره از مفاهیم پایه آغاز میشوند و در انتها، شرکتکننده را به یک متخصص سئو تبدیل میکنند.
امیدواریم از خواندن این مقاله نهایت بهره را برده باشید؛ اگر همچنان ابهامی در رابطه با Google Sandbox در ذهنتان باقی مانده است، حتماً در قسمت نظرات آن را با ما مطرح کنید.