فهرست مطالب
تغییر ناگهانی رتبهها در صفحات نتایج! این میتواند کابوس هر وبمستر و کارشناس سئو باشد؛ اما خب، چه بخواهیم و چه نخواهیم، این اتفاق هرازگاهی رخ میدهد.
در این مقاله میخواهیم ببینیم رقص گوگل چیست و چرا اتفاق میافتد؟ اصلاً چرا گوگل باید نتایج را بالا و پایین کند؟ این اتفاق بد است یا خوب؟ خلاصه که اگر نگران افت ناگهانی رتبۀ صفحاتتان هستید یا از پریدن رتبهها به صفحۀ اول هیجانزده هستید، حتماً این مقاله را بخوانید.
خب طبیعی است که وقتی قرار باشد راجعبه رقص گوگل صحبت کنیم، اول باید تعریف آن را یاد بگیریم.
رقص گوگل چیست؟ آیا با یک الگوریتم طرف هستیم؟
خیلی ساده که بگوییم، منظور از گوگل دنس یا رقص گوگل، زمانی است که نتایج جستوجو دچار نوسانات شدید در رابطه با کلمات کلیدی مختلف میشود! همانطور که زمان رقص بدن انسان تکان میخورد و بالا و پایین میرود، منظور از رقص گوگل هم بالا و پایین شدن نتایج مختلف است؛ طوری که نتایج برتر به قعر SERP فرستاده میشوند و نتایج انتهایی بالا میآیند.
این فرایند معمولاً زمانی رخ میدهد که گوگل در حال بهینهسازی رتبهها است و میخواهد ارزش هر صفحه را مجدداً بررسی کند.
این پدیده بیشتر روی صفحات و سایتهای تازه تأسیس اثر میگذارد و کمتر پیش میآید که سایتهای قدیمی و معتبر (از نظر گوگل)، هنگام رقص گوگل، دچار تغییرات گستردهای شوند.
گوگل نیاز دارد تا میزان ارزش و مفید بودن وبسایتها و صفحات جدید را ارزیابی کند؛ آنهایی که در ابتدای فرایند سئو هستند و تازه میخواهند توجه این موتور جستوجو را جلب کنند تا جایگاه مناسبی در نتایج به دست بیاورند.
در واقع گوگل با رقصاندن صفحات نوپا در نتایج جستوجو و بالا و پایین کردنشان، سعی میکند واکنش کاربران به هر نتیجه را بسنجد؛ این بخشی از فرایند سنجش ارزش هر صفحه است!
حالا یک سؤال: آیا رقص گوگل یک الگوریتم است؟
قبلاً در مقالۀ زیر پوست الگوریتمهای سئو گوگل چه میگذرد، کامل و مفصل راجعبه الگوریتمهای مختلف این موتور جستوجو صحبت کردیم. همچنین، مقالاتی جداگانه برای الگوریتمهای پاندا، پنگوئن و مرغ مگسخوار در وبلاگمان قرار دارند که میتوانید برای آشنایی بیشتر با این الگوریتمها، مقالات مختص هرکدام را بخوانید:
- الگوریتم پاندای گوگل چیست و چطور میتوان رضایت آن را جلب کرد؟
- الگوریتم پنگوئن گوگل
- الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل چیست؟
برگردیم سراغ پرسشی که بالاتر مطرح شده است! از نظر اکثر کارشناسان سئو، نمیتوان رقص گوگل را یک الگوریتم به حساب آورد! هرچند که از نظر منطقی، بالا و پایین شدن نتایج، کاری الگوریتمیک است! اما خب، در کل رقص گوگل مثل الگوریتمهایی که بالاتر مقالاتشان را معرفی کردیم، الگوریتم محسوب نمیشود.
خب تا اینجا فهمیدید منظور از رقص گوگل چیست. در بخش بعدی طرز کار آن و دلیل وجودیاش را بررسی میکنیم.
چرا گوگل دنس وجود دارد؟
بر اساس آمار StatsFind، هر روز 252 هزار وبسایت جدید ساخته میشود؛ خب گوگل باید همۀ این سایتها را ارزیابی کند و رتبهای مناسب به صفحات هر کدام اختصاص دهد!
اگر خودتان را برای لحظهای جای این موتور جستوجو بگذارید، میفهمید که چقدر کار سختی است؛ مخصوصاً با توجه به این که گوگل سعی میکند بهترین پاسخ را به کاربرانش نمایش دهد!
البته که خب گوگل شخص نیست و مجموعهای از الگوریتمها و کدنویسیها هستند که با بهرهگیری از بهروزترین تکنولوژیهای روز دنیا، فعالیت این موتور جستوجوی حیرتانگیز را ممکن میکنند.
خیلی ساده بگوییم، گوگل پس از ایجاد یک صفحۀ جدید در دنیای اینترنت، مطمئن نیست که چه رتبهای باید به آن اختصاص دهد؛ مخصوصاً وقتی صفحۀ جدید متعلق به سایتی تازه تأسیس باشد؛ سایتی که گوگل اطلاعات کاملی دربارۀ آن ندارد.
بنابراین، برای پیدا کردن جایگاه واقعی آن، رقص گوگل وارد عمل میشود. خبری از حرکات موزون نیست! فقط لینک صفحات مختلف در نتایج بالا و پایین میشوند!
در واقع، گوگل با این کار به سایتها و صفحات جدید فرصت دیده شدن میدهد؛ در همین حین، واکنش کاربران نسبتبه آن صفحۀ بهخصوص را ارزیابی میکند. مثلاً اگر CTR بالا باشد، بانس ریت پایین باشد و میانگین زمانی که کاربران در سایت سپری میکنند عدد قابلتوجهی باشد، گوگل اینطور برداشت میکند که با صفحهای ارزنده طرف است و بهدنبال آن، رتبۀ مناسبی در SERP به آن میدهد!
حالا بیایید دقیقتر شویم و ببینیم چرا گوگل دنس رخ میدهد!
دلایل رخداد رقص گوگل چه چیزهایی هستند؟
گوگل به دلایل مختلفی ممکن است نتایج را برقصاند! منظورمان زمانهایی است که رقص گوگل خودی نشان میدهد و صفحات نتایج را دستخوش تغییرات بسیار میکند. در ادامه این دلایل را با هم بررسی میکنیم.
1. ظهور صفحات جدید زیاد با محتوای مشابه
فرض کنید 10 سایت با ارزش دامنۀ یکسان برای گوگل، همزمان محتوایی راجعبه دیوارچینی سنتی (برای مثال) منتشر کنند!
اینجا است که رقص گوگل وارد عمل میشود تا بفهمد کدامیک از نظر کاربران ارزش بیشتری دارد و لایق رتبۀ برتر نتایج است.
2. بهروزرسانی غیرطبیعی محتواها
گوگل عاشق آپدیت محتواها است و برای این کار ازرش زیادی قائل است! اما این به آن معنا نیست که گاه و بیگاه، بیدلیل محتوای قرارگرفته روی سایت را آپدیت کنید! با این کار، گوگل فکر میکند کاری غیرطبیعی در حال صورت گرفتن روی سایتتان است!
در نتیجۀ آپدیتهای بیشازحد، احتمال دارد رقص گوگل رخ دهد و صفحۀ موردبحث برای مدتی از نتایج جستوجو حذف شود؛ البته ممکن است صفحه همچنان برای باقی کلمات کلیدی رتبه داشته باشد!
بنابراین، سعی کنید برنامهای منظم برای بهروزرسانی محتوا داشته باشید تا خوشایند گوگل را جلب کنید، نه اینکه رقص گوگل را احضار کنید و خودخواسته به قعر نتایج جستوجو فرستاده شوید!
3. تغییر URL Slug
منظور از URL Slug، بخش انتهایی هر URL است. مثلاً URL این صفحه به شکل زیر است:
Iranlearn.net/blog/what-is-google-dance
در نمونۀ بالا، what-is-google-dance همان URL Slug است. وقتی آن را تغییر دهید، گوگل گیج میشود و نمیداند باید به کدام URL رتبۀ بالاتر بدهد. پس رقص گوگل و سقوط در نتایج حاصل کار خواهد بود.
راهحل جلوگیری از بروز این مشکل و وارد عمل شدن رقص گوگل، حذف کامل URL Slug قبلی از طریق سرچ کنسول است! سپس، مشخص کنید که کدام URL Slug باید برای کلمۀ کلیدی معین الویت داشته باشد.
4. داشتن بکلینکهای غیرطبیعی
قبلاً در مقالۀ کسب رتبههای برتر نتایج گوگل با کمک لینک بیلدینگ، به تفصیل راجعبه موضوع بکلینکها و اهمیتشان صحبت کردیم. همچنین در آن مقاله گفتیم که لینک گرفتن به هر قیمت و از هر جایی میتواند نتایج معکوس داشته باشد!
مثلاً اگر بلافاصله بعد از انتشار محتوایی در یک وبلاگ نهچندان شناختهشده، کلی لینک به سمت آن هدایت شوند، حرکتی غیرطبیعی رخ داده و گوگل هم بهراحتی این موضوع را تشخیص میدهد.
گرچه بکلینکها یکی از مؤثرترین سلاحها برای دستیابی به رتبههای برتر نتایج هستند، اما نه زمانی که طبیعی نباشند و بدتر، اسپم باشند!
خلاصه که بکلینکهای زیاد و البته غیرطبیعی، باعث میشود رقص گوگل خودش را نشان دهد؛ در نتیجه، جایگاهی بین رتبهها برتر نخواهید داشت و انتهای SERPها خانۀ لینکتان میشود!
5. سایت جوان و مقالهای که به صفحۀ اول رسیده است
گاهی ممکن است سایتتان نوپا باشد؛ اما علیرغم قدمت پایین دامنه و سایت، مقالهای منتشر کنید که در کمال شایستگی و مناسب بودن، راهی صفحۀ اول نتایج شود و جایگاههای برتر را تصاحب کند!
خب چنین اتفاقاتی شک موتورهای جستوجو را برمیانگیزد! بنابراین محتوا و لینکهای آن مورد بررسی دقیق قرار میگیرند.
بنابراین رقص گوگل رخ میدهد و ابتدا لینک آن صفحۀ بهخصوص به قعر نتایج فرستاده میشود! بعد از بررسی، اگر مقاله واقعاً لایق جایگاههای برتر باشد، مجدداً راه خود را به صفحۀ اول باز خواهد کرد.
حالا بیایید ببینیم Google Dance یا رقص گوگل چطور کار میکند.
طرز کار رقص گوگل چیست؟
همانطور که گفتیم، گوگل دنس به این موتور جستوجوی عظیم کمک میکند تا محتوای صفحات مختلف را ارزیابی کند! در واقع، این شبه الگوریتم به سایتهای تازهکار و صفحاتشان فرصت دیده شدن میدهد!
این کار با بالا آوردن موقتی صفحات سایتهای نوپا در صفحۀ نتایج صورت میگیرد. حالا چطور این کار به ارزیابی گوگل کمک میکند؟ ساده است!
مسلماً وقتی صفحهای در صفحۀ اول نتایج و جایگاههای برتر باشد، خیلی بیشتر دیده میشود. اینجا تعامل گرفتن کاربران با لینک صفحه اهمیت پیدا میکند. گفتیم که هرقدر CTR بالاتر باشد و بانس ریت پایینتر، گوگل اینطور برداشت میکند که صفحۀ موردبحث ارزندهتر است.
بنابراین، اگر آمار نشان دهند صفحهای که موقتاً بالا آمده است، محتوای خوبی دارد، رتبۀ بهتری هم به دست خواهد آورد؛ در نقطۀ مقابل، اگر کاربران تعامل خوبی با آن برقرار نکنند، صفحه بعد از اتمام مدتزمان رقص گوگل، به همان جایی فرستاده میشود که از آن آمده بود؛ حتی شاید پایینتر از آن!
بالاتر هم گفتیم که مهمترین هدف گوگل، جلب رضایت کاربرانش است! جالب است که در این فرایند، گوگل از کاربرانش برای سنجش ارزشمند بودن یا نبودن صفحات مختلف کمک میگیرد.
پس یک بار دیگر مروری کوتاه داشته باشیم. گوگل به صفحات جدید و نوپا فرصتهای موقتی ارائه میکند. آنها برای مدتی مشخص و کوتاه به جایگاههای برتر SERP میروند؛ اگر در این مدتزمان، کاربران تعامل خوبی با آنها برقرار کنند، گوگل میفهمد آن صفحه شایستۀ دریافت جایگاههای برتر است؛ در غیر این صورت، ممکن است صفحه به جایگاهی پستتر از چیزی که قبلاً در آنجا بود برگردد.
در بخش بعدی، دلیل مهم بودن این فرایند، یعنی گوگل دنس را بررسی میکنیم.
چرا رقص گوگل اهمیت دارد؟
رقص گوگل روی رتبهای که صفحاتتان در نتایج موتورهای جستوجو میگیرند، تأثیر مستقیم میگذارد. این یعنی مستقیماً روی ترافیک ورودی سایتتان اثر میگذارد. اگر سایتتان در نتایج بالا آمده باشد، شاهد رشد ترافیک (بهصورت موقت) خواهید بود؛ از طرف دیگر، اگر سایت در نتایج افت کرده باشد، کاهش ترافیک محسوسی را خواهید دید.
البته توجه داشته باشید که تغییرات بزرگ ناشی از رقص گوگل، در بیشتر مواقع موقتی هستند؛ همانطور که چندین بار هم در این مقاله گفتیم. در نهایت، بعد از اینکه فرایند ارزیابی و رتبهبندی مجدد تمام شود، یعنی وقتی رقص گوگل و بزمش متوقف شود، تغییرات جزئیتر خواهند بود.
پس با نوسان شدید رتبههایتان استرس نگیرید! اگر در هنگام وقوع این فرایند شتابزده عمل کنید و بخواهید هرکاری کنید تا نوسان از بین برود و به جایگاه قبلی برگردید، همهچیز بدتر خواهد شد!
جلوتر خواهیم گفت در زمان رقص گوگل چه کنید.
اما اجازه دهید اول مسئلهای را راجعبه گذشتۀ Google Dance خدمتتان عرض کنیم.
رقص گوگل در گذشته و رقص گوگل در حال
رقص گوگل در گذشته مفهوم متفاوتی داشت! قبل از سال 2003، گوگل باید هرچندوقت یکبار ایندکسش را آپدیت میکرد. در زمان انجام این بهروزرسانی، نتایج جستوجوی بسیاری از کلمات کلیدی دچار تغییرات زیادی میشدند.
در آن زمان، فرایند رقص کمی بیشتر از 1 ماه طول میکشید. تعییرات آنقدر گسترده بودند که ندیدنشان غیرممکن بود!
احتمال داشت صفحهای طی این مدتزمان از صفحۀ 8 به صفحۀ 1 میآمد؛ اما بعد از پایان رقص گوگل، به جاهایی بسیار دورتر از صفحۀ 8 میرفت! یا کلاً برعکس این ماجرا.
در سال 2003 بود که رقص گوگل بهمعنای قدیمی از بین رفت! بعد از آن زمان، گوگل دنس مفهومی جدید پیدا کرد. چندین سال است که بهروزرسانیهای مختلف این موتور جستوجو، بهصورت real-time و در لحظه انجام میشود و خبری از نوسانات شدید بهخاطر این موضوع نیست!
حالا رقصیدن به خواست گوگل شروع میشود. در واقع، این موتور جستوجو نتایج را میرقصاند و بالا پایین میبرد، تا جایگاه مناسب برای هر صفحه پیدا شود.
دقت کنید که در هر دو حالت، این فرایند یک نتیجۀ ثابت و مشخص دارد. اما دلیل رخداد در گذشته با امروز متفاوت بود.
گفتیم که حالا گوگل دنس با خواست گوگل و برای کمک به رتبهبندی استفاده میشود. در حالی که قبل از آگوست 2003، رقصیدن ناشی از بهروزرسانیها بود و اینطور نبود که خود گوگل هم بخواهد چنین اتفاقی بیفتد.
خلاصه که مفهوم رقص گوگل در گذشته، علیرغم اینکه از منظر نتیجه با مفهوم امروزی تشابه داشت، اما خب به خاطر تفاوت دلیل رخداد، کاملاً متفاوت از گوگل دنسی بود که امروز میشناسیم.
رقص گوگل در گذشته بیشتر از 1 ماه طول میکشید! اما حالا چقدر زمان میبرد؟ پاسخ این سؤال را در بخش بعد خواهیم داد.
رقص گوگل چقدر طول میکشد؟
تا اینجای مقاله فهمیدیم که رقص گوگل چیست! همچنین یاد گرفتیم که این فرایند بهخاطر مسائلی مثل سن پایین سایت، رقابت شدید در یک حوزه، لینکسازیهای صورتگرفته برای صفحه و بهطور کلی، هرگونه تغییر رخ میدهد.
متأسفانه نمیتوانیم عدد دقیقی بگوییم! مثلاً اینکه به قطعیت گفته شود رقصیدن 5 روز طول میکشد، دروغ محض است!
مدتزمان این فرایند بسته به همان عواملی که بالاتر گفتیم، متغیر خواهد بود. مثلاً اگر رقابت سنگینتر باشد، رقص هم بیشتر طول میکشد؛ یا اگر تغییراتی که در سایت اعمال کردهاید خیلی وسیع و گسترده باشند، باز هم رقص طولانیتر خواهد بود.
وقتی گوگل ارزش هر صفحه را بهدرستی بفهمد و بداند قرار است چه جایگاهی به آن اختصاص دهد، رقص به پایان میرسد و شرایط به حالت عادی باز میگردد. این فرایند ممکن است روزها، هفتهها و حتی ماهها طول بکشد!
مثال زدن فهم موضوع را راحت میکند. در بخش بعدی، مثالهای از نتایج خوب و بد گوگل دنس خواهیم آورد.
روی خوب و روی بد رقص گوگل
فرض کنید یک سایت نوپا هستید و در زمینهای که فعالیت میکنید، رقبای بسیار بزرگ و قدرتمندی حضور دارند. خب در چنین شرایطی، رقص گوگل برایتان نعمتی است. اگر چنین فرایندی وجود نداشت، شانس دیدهشدنتان هم به حداقل میرسید!
اما به لطف گوگل دنس، میتوانید برای مدتزمانی محدود، در جایگاههای برتر قرار بگیرید و با جلب رضایت کاربران، به گوگل نشان دهید که لیاقت قرار گرفتن در صفحۀ نخست را دارید. اگر کاربران به لینکتان روی خوشی نشان دهند، بسیار به نفعتان خواهد بود.
این از روی خوب ماجرا؛ و اما روی بد.
شاید فکر کنید کاهش رتبه اتفاق بدی است که در نتیجۀ رقص گوگل رخ میدهد؛ اشتباه میکنید. یادتان باشد نوسانات ناشی از این فرایند موقتی هستند؛ کلاً تغییر در رتبهبندی، یک اتفاق رایج در دنیای بهینهسازی موتورهای جستوجو محسوب میشود و نمیتوان گفت اتفاق بدی است.
اما اگر تا به حال چندباری گوگل دنس لینک شما را به جایگاههای برتر فرستاد و نتوانستید توجه بازدیدکنندگان را جلب کنید، اینجا جایی است که اتفاق بد رخ داده است! وقتی نتوانید برای لینک خود CTR بالا و بانس ریت پایین بسازید، یعنی شانستان برای دستیابی به رتبههای برتر را از دست دادهاید.
و اما سؤال بسیار مهمی که میخواهیم در بخش بعدی پاسخش را بدهیم.
در هنگام رقص گوگل چه باید کرد؟
رقص گوگل برای سایتهای نوپا یک اتفاق مثبت است! یعنی گوگل سایت شما را دیده و میخواهد از کاربرانش برای ارزیابی آن کمک بگیرد. اینکه بتوانید رضایت بازدیدکنندگان را جلب کنید یا نه، موضوع کاملاً متفاوتی است!
اما در زمان رخداد این فرایند باید چه کنیم؟
خیلی ساده بگوییم، هیچ کاری نکنید! بالاتر هم گفتیم که اقدامات اضافی و از سر هیجان، ممکن است نتایج معکوس داشته باشند و به کاهش رتبۀ سایتتان، حتی پس از اتمام رقص منجر شوند.
فقط مطابق برنامههای قبلی پیش بروید و دائماً موقعیت صفحات مختلف برای کلمات کلیدی گوناگون را نتایج رصد کنید.
بهعلاوه، رعایت نکات زیر هنگام رقصیدن گوگل، کمکتان میکند:
- از بهینهسازی بیشازحد سایت خودداری کنید، مخصوصاً از جنبۀ On-site؛ چون این کار باعث گیجی بیشتر گوگل برای رتبهدهی و در نتیجه، طولانیتر شدن فرایند رقص میشود.
- بهصورت منظم و مستمر محتواهای دستهاول جدید آپلود کنید و محتواهای قدیمی را بهروزرسانی کنید.
- اگر مطمئنید کلمهای کلیدی و محتوایی که برای آن تهیه کردهاید در معرض اثرات گوگل دنس هستند، از لینکسازی گسترده برای آن خودداری کنید.
خب این هم از این؛ بیایید برویم سراغ جمعبندی.
در زمان رقص، هیجانات خود را کنترل کنید
در این مقاله فهمیدیم که رقص گوگل چیست و چرا رخ میدهد. همچنین تفاوت گوگل دنس گذشته و امروز را متوجه شدیم.
اما در کل، با در نظر گرفتن همۀ جوانبی از این فرایند که به آنها پرداختیم، مهمترین نکته همانی است که در عنوان این بخش نوشتیم! باید بدانید وقتی گوگل دنس آغاز میشود، هول نشوید و احساسی تصمیم نگیرید!
چه بالا بروید و چه پایین بیایید، جابهجایی موقتی است! البته که ممکن است بعد از اتمام فرایند رتبهای بهتر یا بدتر بگیرید! اما خب، در هنگام وقوع این فرایند کار چندانی از دستتان برنمیآید.
مهم است که از ابتدا و تأسیس سایت، همهچیز را اصولی و منطبق بر یک استراتژی سئو عالی پیش ببرید. به این ترتیب، میتوانید از رقصیدنهای گوگل نهایت استفاده را ببرید و یواشیواش، لینک خود را به جایگاههای برتر نتایج برسانید.
برای داشتن استراتژی سئو مناسب و اجرای درست آن، باید بهینهسازی موتورهای جستوجو (SEO) را بلد باشید. در دورۀ آموزش صفر تا صد سئو، به مسائلی پرداخته شده است که شما را به یک کارشناس سئو تبدیل میکنند. توصیه میکنیم سری به صفحۀ این دوره بزنید و در صورت تمایل آن را تهیه کنید.