آموزش گوگل آنالتیکس | راهنمای جامع 2023 | ایران لرن
آموزش رایگان دیجیتال مارکتینگ

آموزش گوگل آنالتیکس؛ راهنمای جامع 2023

بدون دیدگاه


گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) پیشرفته‌ترین ابزار موجود برای تحلیل ترافیک وبسایت‌ها و اپلیکیشن‌هاست. نرم‌افزار قدرتمندی که آموختنش برای صاحبان کسب و کارهای آنلاین، وبمستر‌ها و متخصصین دیجیتال مارکتینگ فوق‌العاده حیاتی است. در هیچ دورانی، سر درآوردن از فعل و انفعالات بیزنس و نظارت بر رفتار مخاطبین و مشتریان، به اندازهٔ امروز آسان و سرراست نبوده. مزیتی که به لطف گوگل آنالیتیکس و ابزارهای مشابه، میسر شده و کسب و کارها را به برخورداری از یک دید جامع و عمیق مجهز کرده است.

گوگل آنالیتیکس (GA) برای هر بیزنس آنلاین و وبسایت موفقی که تصور کنیم استفاده می‌شود و دلیلش بسیار ساده است. GA یک سوپرابزار رایگان است که به سریع‌ترین شکل ممکن، کم و کاستی‌های وبسایت را برملا می‌کند و مسیر درآمدزایی و سودآوری را هموار می‌سازد. البته گوگل آنالیتکس، تنها ابزار مشهور این روزها نیست و چند تا رقیب سنگین‌وزن هم دارد. اما بدون شک جزو برترین‌هاست و انتخاب اول کسب و کارهای مطرح جهان محسوب می‌شود. در این مطلب خواهیم دید که گوگل آنالیتیکس دقیقا چیست و از عهدهٔ‌ چه کارهایی بر می‌آید، چطور نصب می‌شود و از چه بخش‌هایی تشکیل شده است.  

گوگل آنالیتیکس 1

گوگل آنالیتیکس چیست؟

گوگل آنالیتیکس یک سرویس تحلیل‌گر وب است. یعنی سایت شما را از هر جنسی که باشد (فروشگاهی، خبری، پروفایل، مولتی‌مدیا و … ) رصد می‌کند، کل ترافیک ورودی و خروجی‌اش را بررسی می‌کند و آمار بدردبخوری در اختیارتان می‌گذارد. اطلاعاتی که با کمک آنها، می‌شود SEO سئوی سایت را بهبود بخشید و از آن طرف، استراتژی بازاریابی موثرتری اجرا کرد. به همین دلیل، مهارت کار با گوگل آنالیتیکس (و ابزارهای مشابه)، برای فعالان حوزه دیجیتال مارکتینگ از نان شب واجب‌تر است!    

اجازه بدید یک سناریوی ساده را در نظر بگیریم. یک وبسایت فروشگاهی را تصور کنید که دنبال افزایش ترافیک و در نهایت فروش بیشتر محصولات است. اینجاست که با ثبت نام در گوگل آنالیتیکس و ساخت اکانت می‌توانیم به اطلاعات جامعی از ماهیت و رفتار کاربرانمان دسترسی داشته باشیم. اطلاعاتی از این قبیل که کدام یک از محصولات یا صفحات سایت، ورودی بیشتری داشته است؟ کاربران در کجای سایت وقت بیشتری گذرانده‌اند و کجای سایت عملاً سوت و کور باقی مانده است؟ 

دسترسی به این داده‌ها، برای هر ادمین سایت، کارآفرین و یا فروشگاه‌داری که تصور کنیم حکم طلا را دارد. فرد براحتی می‌فهمد روی کدام دسته از محصولاتش بیشتر سرمایه‌گذاری کند، کدام صفحاتش دچار ضعف است و چه بخش‌هایی از سایت نیازمند دستکاری و تقویت است. گوگل آنالیتیکس، برای طراحی کمپین‌های تبلیغاتی هم به شدت به کار می‌آید. چون بازاریابان یا صاحبان کسب و کار را از رفتار و ماهیت کاربران آگاه می‌کند و امکان تمرکز انرژی و منابع را فراهم می‌سازد. 

گوگل آنالیتکس بر اساس مدل خاصی از بازاریابی به نام بازاریابی قیفی Purchase Funnel طراحی شده است. این مدل بر محور سه اصل بنیادی جذب مخاطب (Acquisition)، رصد کردن رفتار مخاطب (Behaviour) و تبدیل مخاطب به مشتری‌ (Conversion) بنا شده است.

گوگل آنالیتیکس 2

هدف استفاده از گوگل آنالیتیکس چیست؟

گوگل آنالیتیکس اطلاعاتی مثل زمان ماندن کاربران در سایت، تعداد مخاطبین جدید، اطلاعات مدل تعامل کاربران، میزان وفاداری، سن، جنسیت، مکان و حتی نوع دستگاه کاربر را گزارش می‌کند. تا همین جای کار به نظر می‌رسد که باید دست به کار شویم و در کنار سایر ابزار‌های سئو SEO و دیجیتال مارکتینگ، از گوگل آنالیتیکس غافل نمانیم.

فقط حواسمان باشد که هنگام ایجاد حساب یا به قولی نصب گوگل آنالیتیکس، از نسخهٔ ۴ استفاده کنیم. چون نسخه‌ٔ پیشین یعنی Universal Google Analytics از ابتدای سال 2023 هیچ داده‌ای جمع آوری نمی‌کند و منسوخ می‌شود. پس تمام امکانات و بخش‌هایی که در این مقاله اشاره‌ می‌کنیم، مربوط به نسخهٔ چهارم هستند و ممکن است در زمان مطالعه، باز هم یک سری امکانات جدید به آن اضافه شده باشد. 

گوگل آنالیتیکس علاوه بر وبسایت، روی اپلیکیشن‌های اندروید و iOS هم نصب می‌شود. یعنی هم برای برنامه‌نویسان موبایل و هم برای طراحان سایت جوابگو است و عملاً هیچ محدودیتی برای استفاده ندارد. یکی دیگر از مزیت‌های بزرگ استفاده از گوگل آنالیتیکس، یکپارچگی با سایر ابزارهای فوق‌العاده کاربردی گوگل مثل Google Tag Manager و Google Search Console و Google Ads است که به نوبهٔ خود، جزو ملزومات مدیریت و بهینه‌سازی وبسایت‌ها و پای ثابت دیجیتال مارکتینگ هستند. 

به دلیل تحریم‌های موجود، استفاده از گوگل آنالیتیکس برای برخی کشورها از جمله ایران امکانپذیر نیست. اما این مشکل با اتصال به وی‌پی‌ان قابل حل است و عملا مانعی برای کار با گوگل آنالیتیکس ایجاد نمی‌کند!

گوگل آنالیتیکس 3

مزیت استفاده از گوگل آنالیتیکس چیست؟

در قلمروی نرم‌افزارها و سرویس‌های تحلیل ترافیک، پلتفرمهایی مثل Semrush و Heap و Gauges تعدادی از جدی‌ترین رقبای رایگان و پولی گوگل آنالیتیکس هستند. اما مزایای گوگل آنالیتیکس به قدری زیادند که می‌توان با خیال آسوده آنرا انتخاب کرد و برای آموختنش وقت گذاشت. تعدادی از این مزایا عبارتند از:

  • تحلیل ترافیک آنلاین از نظر مکان جغرافیایی، زمان، جنسیت و …
  • درک و تحلیل رفتار کاربران و مشتریان
  • آگاهی از جذابیت یا عدم جذابیت هرکدام از مطالب سایت برای مخاطب
  • اطلاع از تعداد کاربران سایت و نحوهٔ ورود آنها (با گوشی، تبلت یا کامپیوتر؟)
  • ارائه انواع گزارشات با قابلیت غربال و سفارشی کردن داده‌ها برای مدیر سایت
  • افزایش کارایی و کیفیت تبلیغات آنلاین
  • کاهش قابل توجه هزینه‌ٔ تبلیغات و بازاریابی
  • بهبود SEO و بازاریابی محتوا (Content Marketing)
  • نظارت بر Conversion Rate یا نرخ تبدیل کاربران به مشتریان
  • سهولت در جستجوی مخاطبین اصلی
  • رابط کاربری ساده و استفاده آسان برای کاربران
  • کمک به ایده‌پردازی و تدوین استراتژی بهبود کسب و کار
  • هماهنگی با سایر ابزارهای کاربردی گوگل

راهنمای ثبت نام در گوگل آنالیتیکس

در این قسمت به شرح مراحل ثبت نام در گوگل آنالیتیکس می‌پردازیم. همانطور که قبلتر هم اشاره کردیم، استفاده از گوگل آنالیتیکس برای کاربران ایرانی، بدون وی‌پی‌ان امکانپذیر نیست. بنابراین توصیه می‌کنیم که یک وی‌پی‌ان قابل اطمینان و بدردبخور تهیه کنید.

۱) ساخت اکانت آنالیتیکس

یکی از مزایای مهم گوگل، استفاده از بی‌شمار ابزار و سرویس مختلف با داشتن تنها یک اکانت است. پس اگر اکانت گوگل یا جی‌میل Gmail دارید، نیازی به ساخت اکانت تازه نیست. در غیر اینصورت اول یک اکانت گوگل بسازید. حالا در بخش جستجوی گوگل، عبارت Google Analytics را بنویسید و وارد سایت شوید.

گوگل آنالیتیکس 4

بر اساس آخرین بروزرسانی‌ها، صفحه‌ٔ زیر را مشاهده می‌کنیم. دکمهٔ‌ Start measuring را بزنید تا مراحل ساخت اکانت آنالیتیکس شروع شود.

گوگل آنالیتیکس 5

تعیین اسم اکانت

حالا باید برای اکانت آنالیتیکس یک اسم مناسب انتخاب کنیم. این اسم و سایر داده‌هایی که در ادامه ملاحظه می‌کنیم، در آینده هم قابل تغییرند و نیازی به حساسیت بیش از حد نیست. با یک اسم اکانت، می‌توان چندین سایت یا اپ یا به عبارتی Property مختلف را داخل پنل آنالیتیکس زیر نظر داشت و مدیریت کرد.

گوگل آنالیتیکس 6

تعیین اسم Property

حالا فرض کنیم یک وبسایت داریم و اسم آن را با عنوان Property وارد می‌کنیم. واحد پول را به دلخواه تعیین می‌کنیم اما بهتر است که تایم زون یا منطقهٔ زمانی را روی تهران قرار دهیم. دلیلش هم این است که هیچ جابجایی و تفاوتی بین ساعت رویدادها و گزارشات با ساعت کاربران ایرانی وجود نداشته باشد. یک گزینهٔ Show advanced options هم داریم که مخصوص ساختن یک اکانت روی نسخهٔ قدیمی آنالیتیکس است و فعلاً با آن کاری نداریم. Next را میزنیم و وارد صفحهٔ بعدی می‌شویم.

گوگل آنالیتیکس 7

نهایی کردن ساخت اکانت

در این صفحه اسم دامنه یا Domain وبسایت را وارد می‌کنیم و در قدم بعدی به سوالات گوگل پاسخ می‌دهیم. مواردی مثل صنعتی که در آن فعالیت داریم و اندازهٔ کمپانی را بر اساس تعداد پرسنل و هدف و اولویتی که برای استفاده از گوگل آنالیتیکس داریم.

گوگل آنالیتیکس 8

در آخر دکمهٔ Create را می‌زنیم تا دیالوگ قوانین و مقررات استفاده از گوگل آنالیتیکس باز شود. مثل تمام انسان‌های کرهٔ زمین، بدون خواندن قوانین Accept را میزنیم تا ساخت اکانت آنالیتیکس برای وبسایت مورد نظر نهایی شود.

گوگل آنالیتیکس 9

۲) اتصال وبسایت وردپرسی به آنالیتیکس

بعد از ساخت اکانت گوگل آنالیتیکس و تعریف یک Property جدید (وبسایت یا اپلیکیشن مد نظر)، باید شناسهٔ ردیابی مخصوص آنالیتیکس Tracking ID را در داخل آن وبسایت قرار دهیم. در واقع گوگل آنالیتیکس، به ازای هر Property که تعریف می‌کنیم، یک شناسهٔ ردیابی منحصربفرد تولید می‌کند که خودش داخل چند خط کد قرار می‌گیرد. وقتی این کد را مستقیماً در صفحات وبستایتمان جایگذاری می‌کنیم، مثل اینست که اجازهٔ دسترسی و رصد شدن آنها را به GA داده‌ایم.

خیالتان راحت که انجام اینکار هرچند در ظاهر گنگ است، اما نیازی به دانش برنامه‌نویسی یا تسلط به php یا html یا JavaScript ندارد. در ضمن، قرار دادن کد به صورت دستی در داخل سایت، تنها راهکار موجود نیست. چون با استفاده از Tag Manager و ساده‌تر از آن، با پلاگین‌ مخصوص گوگل آنالیتکس در وردپرس هم امکانپذیر می‌باشد. فعلاً به راهکار اول یعنی قرار دادن Tracking ID به صورت دستی می‌پردازیم و در ادامه، روش نصب با استفاده از پلاگین را هم آموزش می‌دهیم. برای روش تگ منیجر هم یک مطلب جداگانه در نظر می‌گیریم.

[sucess text =” برای دریافت کد ردیابی در پنل گوگل آنالیتیکس، به تب Admin با آیکن چرخ‌دنده می‌رویم. وارد بخش Property می‌شویم و در قسمت Tracking Code علاوه بر Tracking ID به قطعه کد یا اسکریپت مورد نظر (Tracking Code) که باید داخل سایتمان قرار بدهیم دسترسی داریم.”]

راه اول) نصب آنالیتیکس با تزریق مستقیم کد در سایت وردپرسی

گفتیم که گوگل آنالیتیکس به ازای هر Property جدید، یک Tracking ID یا شناسه ردیابی تولید می‌کند و آنرا داخل بدنهٔ چند خط کد قرار می‌دهد. یعنی اگر دو تا وبسایت و یک وبلاگ و یک اپلیکیشن داشته باشیم و بخواهیم هرچهارتای آنها را رصد کنیم، چهار شناسه ردگیری و در نتیجه چهار قطعه کد یا اصطلاحاً اسکریپت خواهیم داشت. سوال اینجاست که این کد را چطور و در کجای وبسایت وردپرسی خودمان قرار بدهیم؟

گوگل آنالیتیکس 10

چیزی که در کادر قرمز ملاحظه می‌کنید Tracking ID یا شناسه ردیابی و در کادر پایین، کد یا اسکریپتی است که باید در تمام صفحات وبسایت کپی شود. چون فقط به این طریق است که امکان دسترسی و تحلیل آنها برای گوگل آنالیتیکس فراهم می‌شود. بین پلتفرمها یا CMS های مختلف (وردپرسی یا غیره) تفاوت‌هایی وجود دارد و هر کدام از آنها، جای مخصوصی برای کپی کردن Tracking ID‌ دارند. مثلاً تصویر زیر، نمونه‌ای از محل قرار دادن کد در فروشگاه‌ساز معروف شاپیفای است.

گوگل آنالیتیکس 11

تزریق کد در قالب سایت (با مقادیری ریسک!)

در پنل سایت وردپرسی خود، در بخش «نمایش» یا Appearance گزینهٔ «ویرایشگر» یا Theme Editor را انتخاب می‌کنیم. در این قسمت فایل header.php را پیدا و باز می‌کنیم. حالا فقط کافیست که کد گوگل آنالیتیکس را  در هِدِر (Header) سایت و بین دو تگ <head> و  <head/> کپی کنیم و دکمهٔ‌  Update‌ file را بزنیم.

گوگل آنالیتیکس 12

هنگام تغییر کد در Theme Editor با مشاهدهٔ پیغام هشدار دکمهٔ I understand را بزنید.

گوگل آنالیتیکس 13

ریسک این روش اینست که با بروز هر اشتباه احتمالی، قالب سایت وردپرسی شما قاطی می‌کند و ممکن است دسترسی به پنل از دست برود! بنابراین توصیه می‌شود که قبل از انجام اینکار یک بک‌آپ از سایت بگیریم. عیب دوم این روش که البته چندان مهم نیست، در زمان بروزرسانی قالب خودنمایی می‌کند. چون کد گوگل آنالیتیکس پاک می‌شود و مجبوریم از طریق همین روش یا سایر روش‌ها، کد ردیابی را مجدداً روی سایت نصب کنیم.

از کجا بفهمیم نصب گوگل آنالیتیکس درست انجام شده؟

اگر سایت پر رفت و آمد و جا افتاده‌ای داشته باشیم، با مراجعه به تب Real-time و مشاهدهٔ اعداد و ارقام (مثل تعداد کاربران آنلاین) به درستی انجام کار پی می‌بریم. اما اگر سایت تازه‌ای داریم و خبری از ترافیک نیست، در همان بخش Real-time در مقابل پارامتر کاربران فعال، با عدد ۱ مواجه می‌شویم. که به ورود و فعالیت خودمان در سایت اشاره دارد.

گوگل آنالیتیکس 14

راه دوم) نصب آنالیتیکس با کمک پلاگین‌های وردپرس

گفتیم که برای نصب گوگل آنالیتیکس روی وبسایت وردپرسی، می‌توانیم راه ساده‌تری برویم و از پلاگین‌های موجود استفاده کنیم. موارد زیر، شش مورد از بهترین پلاگین‌های وردپرسی برای نصب گوگل آنالیتیکس هستند. این پلاگین‌های وردپرسی، شناسهٔ ردیابی گوگل آنالیتیکس (Tracking ID) را از کاربر می‌گیرند و باقی کار را خودشان انجام می‌دهند.

  • Google Analytics
  • TechGasp Google Analytics Master
  • Google Analyticator
  • Google Analytics by MonsterInsights
  • Better Google Analytics
  • Google Analytics WD

خلاصه نصب آنالیتیکس روی وبسایت وردپرسی

از آنجایی که مراحل بالا تا حدودی طولانی و گیج‌کننده به نظر می‌رسند، نصب گوگل آنالیتیکس را به صورت خلاصه جمع‌بندی می‌کنیم:

  1. وارد صفحهٔ گوگل آنالیتیکس می‌شویم و در صورت نداشتن یک اکانت جدید می‌سازیم (پیش‌نیاز داشتن اکانت گوگل و آدرس جی‌میل است)
  2. در بخش Admin یک Property جدید برای سایتی که می‌خواهیم تحت نظر بگیریم می‌سازیم. (یا پراپرتی موجود را انتخاب می‌کنیم)
  3. تمامی جزئیات و اطلاعات Property را در بخش‌های مربوطه وارد می‌کنیم.
  4. در بخش Data Streams گزینهٔ Web را انتخاب می‌کنیم. (دو گزینهٔ دیگر Android app و iOS app هستند.)
  5. با انتخاب گزینهٔ وب، آدرس URL سایت و نام استریم را وارد و در آخر دکمهٔ Create stream را می‌زنیم.
  6. در بخش Admin‌ وارد منوی Tracking code می‌شویم و کد ردیابی را کپی می‌کنیم.
  7.  کد کپی شده را در قسمت هدر سایت به طور مستقیم یا با کمک پلاگین تزریق می‌کنیم و تمام.

آشنایی با محیط گوگل آنالیتیکس

برای درک هرچه‌ بیشتر این ابزار قدرتمند، باید علاوه بر آشنایی با الفبا و اصطلاحات تحلیل وب، با بخش‌های مختلف اینترفیس یا رابط کاربری آن هم آشنا شویم. محض یادآوری، این مطلب بر اساس آخرین نسخه یعنی Google Analytics 4 نوشته شده است.

Home

خانه یا Home داشبرد یا پنل اصلی ماست که خلاصه‌ای از مهمترین اطلاعات را نمایش می‌دهد. اطلاعاتی از قبیل تعداد کاربران جدید، زمان تعامل کاربران با اپلیکیشن یا وبسایت، میزان کل درآمد و تعداد کاربران در یک بازهٔ زمانی مشخص، همگی با نمودارهای گرافیکی و قابل فهم به صورت لحظه‌ای (Real-Time) در دسترسند. 

دقت شود که نسخهٔ چهارم گوگل آنالیتیکس، قابلیت‌های سفارشی سازی مفصلی دارد. یعنی چیدمان صفحهٔ Home یا سایر بخش‌ها به طور کامل و بر اساس نیاز کاربر قابل تغییر است. بنابراین اگر مثال‌ها و تصاویر این مطلب، تفاوت‌هایی با رابط کاربری شما داشته باشند،‌ مورد عجیبی نیست.
گوگل آنالیتیکس نسخهٔ ۴ از خیلی جهات پیشرفته‌تر از نسخه‌های قبلی است. اما در بین همهٔ موارد از Search Bar یا بخش جستجوی GA4 در بالای صفحه غافل نشوید. اینجا هر آیتمی که نمی‌دانیم در کجای منو قرار دارد، با یک جستجوی ساده در دسترسمان است. حتی می‌توانیم داخل آن سوال تایپ کنیم و از هوش مصنوعی قدرتمند این ابزار راهنمایی بگیریم.

گوگل آنالیتیکس 15

Reports

منوی گزارشات یا ریپُرتز Reports محل قدرتنمایی گوگل آنالیتیکس است و سیر تا پیاز فعل و انفعالات کسب و کار و ترافیک وبسایت را برملا می‌کند. در سمت راست و بالای صفحه، می‌توانیم بازهٔ زمانی مد نظرمان را انتخاب کنیم و مثلاً ببینیم که کسب و کارمان در یک سال، ماه، هفته و حتی نیم ساعت قبل، چه وضعیتی داشته است. 

تعداد کاربران جدید، اطلاعات جغرافیایی کاربران، رفتار کاربران، وضعیت کمپین‌های تبلیغاتی، تعداد بازدید و موفقیت صفحات مختلف و مهمتر از همه Conversions یا نرخ تبدیل کاربران به مشتریان وفادار، بخشی از اطلاعات موجود در بخش گزارشات هستند. در تمام قسمت‌های این منو، امکان ایجاد مقایسه یا Comparison وجود دارد و جزئیات آن در بخش Configure قابل تنظیم است. 

اصطلاح Conversions یا نرخ تبدیل، به درصد مشتریان/مخاطبین واقعی در برابر کل کاربران اشاره دارد. صاحبان کسب و کارهای آنلاین و وبمسترها و متخصصین دیجیتال مارکتینگ، تمام تلاششان را برای بالا رفتن این عدد می‌کنند. منظور از مشتری یا مخاطب واقعی، کاربری است که از سایت خرید کند یا تعامل مطلوب را انجام دهد. از دانلود یک پی‌دی‌اف گرفته تا وارد کردن آدرس ایمیلیش تا هر کاری که آن کاربر خاص را، یک قدم از سایرین برجسته‌تر کند.

گوگل آنالیتیکس 16

Real Time

در این قسمت اطلاعات مهمی از رفتار کاربران به صورت لحظه‌ای و اصطلاحاً رییِل تایم (Real-Time) در دسترس است و بطور مستمر به روز رسانی ‌می‌شود. نقشهٔ بالای صفحه، تعامل کاربران و مدت زمان استفاده آنها (دوره یا Session) را در سراسر دنیا نشان می‌دهد و سایر جزئیات هم در بخش‌های پایینی قابل رویت است. از تعداد کاربران تازه‌وارد و نوع دستگاهی که استفاده می‌کنند تا نرخ بازدید هر کدام از صفحات وبسایت.

با کمی اسکرول کردن و پایین آمدن، Events یا رویداد‌های مختلف را که نشان‌دهندهٔ تعامل کاربران با وبسایت هستند ملاحظه می‌کنیم. مواردی مثل ورود به صفحات سایت، کلیک روی دکمه‌ٔ خرید یا دانلود فایل از سایت، مثال‌هایی از Events هستند. در بخش Configure می‌توان تعیین کرد که دقیقاً چه رویدادهایی را مشاهده کنیم. 

گوگل آنالیتیکس 17

Acquisition

کلمهٔ اَکوئيزِشِن در لغت به معنای بدست آوردن است. این کلمه در ادبیات گوگل آنالیتیکس، به اطلاعات کاربران تازه‌وارد و بدست آوردن مشتریان جدید اختصاص دارد. اطلاعاتی مثل در‌آمد حاصل از کاربران، تعداد کاربران، اینکه از چه منبع و مدیومی وارد سایت شده‌اند (از طریق ایمیل، از مسیر کمپین تبلیغاتی، از شبکهٔ اجتماعی و …). همچنین چه تعدادی از آنها به مشتری تبدیل شده و به قولی Conversion در موردشان رخ داده است. می‌توانیم تمام این اطلاعات بر اساس یک بازهٔ زمانی دلخواه فیلتر کنیم و یا در جداول پایین، متغیرها را تغییر بدهیم و فقط مهمترین چیزهای مد نظر را در تیررس دید داشته باشیم.  

همانطور که ملاحظه می‌کنیم، تمام این آیتم‌ها دارای بخشی به اسم Overview هستند که ضروری‌ترین اطلاعات آن گروه از داده‌ها را (بر اساس تنظیم خودمان) در خود جای داده است.

گوگل آنالیتیکس 18

Engagement

هم‌کُنش، تعامل یا اِنگِیجمِنت، نحوهٔ سر و کار داشتن کاربران با سایت یا اپلیکیشن را به تصویر می‌کشد. مدت زمان ماندن کاربران، دفعات کلیک و نقاطی از سایت که این کلیک اتفاق افتاده، بخشی از اطلاعات قابل رویت در این قسمت است. این داده‌ها در قالب عدد و رقم و نمودار‌های قابل فهم ارائه می‌شوند و تصویر کاملی از رفتار کاربران ترسیم می‌کنند. امکان رصد کردن رفتار کاربران در منوی Engagement حیرت‌انگیز است. در این حد که می‌توان، با مشخص کردن یک صفحهٔ خاص، زمان ماندن کاربر و کارهایی که در آن صفحه انجام داده (Events) را به دقت زیر نظر گرفت. جدا از تشخیص نقاطی که کاربر کلیک می‌کند، امکانش هست که بفهمیم، نشانگر ماوس یا موشوارهٔ کاربر (Cursor) در کدام قسمت‌های صفحه جولان داده است! 

گوگل آنالیتیکس 19

Monetization

در منوی مانِتِزِیشِن تمامی اطلاعات مرتبط با درآمدزایی سایت یا اپلیکیشن قابل مشاهده است. چه کسانی اولین بار خرید کرده‌اند؟ چه میزان درآمد داشته‌اید؟ درآمدتان از هر یک از محصولات چقدر است؟ خلاصه که در این بخش از پنل گوگل آنالیتیکس، زیر و بم درآمدزایی کسب و کار در تیررس دیدمان قرار دارد و برای خرید‌های درون برنامه‌ای یا In App Purchases و خریدهای فروشگاهی هم منوی جداگانه‌ای وجود دارد.

گوگل آنالیتیکس 20

Retention

منوی ریتِنشِن به ارزیابی موفقیت سایت یا اپلیکیشن در حفظ کاربران اختصاص دارد. مفهوم حفظ کاربر از نظر گوگل آنالیتیکس، به حالتی اشاره می‌کند که کاربر یکبار خرید کرده باشد و مجدداً برای خرید یا تمدید اشتراک به سایت ما مراجعه کرده باشد. هر چه درصد این اتفاق بالاتر باشد، نشان‌دهندهٔ موفقیت بیشتر در علاقمند نگه داشتن مخاطبین و مشتریان است. و این علاقمند نگه داشتن و خریدهای مجدد، ضامن موفقیت و هدف مطلوب تمام کسب و کارهاست. 

گوگل آنالیتیکس 21

Demographic

منوی دموگرافیک به جزئیات آماری و جمعیتی کاربران اختصاص دارد. از تعداد کل کاربران تا آمار سن و جنسیت آنها که در تدوین استراتژی‌های دیجیتال مارکتینگ و برگزاری کمپین‌‌های تبلیغاتی فوق‌العاده مهم است. در این قسمت علاوه بر تعداد کاربران به تفکیک مناطق جغرافیایی مثل شهر و کشور، جزئیات خیره‌کننده‌ای مثل میزان درآمد، رفتار و نحوهٔ تعامل کاربران، رویدادها و مدت زمان استفادهٔ آنها از سایت (Session Duration) گزارش داده می‌شود.

گوگل آنالیتیکس 22

Tech

این بخش ماهیت دستگاه‌های مورد استفادهٔ کاربران را گزارش می‌کند. مثلاً چه تعدادی از کاربران فعلی با موبایل و تبلیت و چه تعدادی با کامپیوتر به سایت وصل می‌شوند. کاربران جدید معمولاً با چه دستگاهی وارد سایت می‌شوند؟ کدام یک از مرورگرها یا سیستم‌عامل‌ها در بین کاربران سایت مرسوم‌تر است؟ چه نسبتی بین کاربران اندروید و اپل و ویندوز وجود دارد؟ جزئیات این بخش در حدی موشکافانه است که حتی وضوح تصویر یا Resolution مورد استفادهٔ کاربران هم مشخص می‌کند. اطلاعاتی که کمک می‌کند تصمیمات بهتری برای کیفیت بصری سایت یا اپلیکیشن بگیریم.    

گوگل آنالیتیکس 23

Explore 

تمامی آیتم‌ها و گزارشات بالا، مواردی هستند که گوگل آنالیتیکس به صورت پیش‌فرض در اختیارمان می‌گذارد. اما گوگل دست مدیران سایت، توسعه‌دهندگان و یا کارآفرینان را کاملاً باز گذاشته و در بخش اِکسپلُر Explore امکان تنظیم و سفارشی کردن آمار و گزارشات را فراهم کرده است. یعنی می‌توانیم هر نوع آمار و اطلاعاتی را با شکل و شمایل دلخواه ببینیم و محیط Google Analytics‌ را بر اساس نیاز کسب و کار چیدمان کنیم.  

گوگل آنالیتیکس 24

Advertising

در این قسمت پیشرفت و موفقیت تبلیغاتمان را ارزیابی می‌کنیم و از میزان اثرگذاری کمپین‌ها با خبر می‌شویم. مثلاً اینکه هرکدام از شیوه‌های تبلیغاتی (مثل تبلیغات ویدیویی یا شبکه‌های اجتماعی یا تبلیغات کلیکی) چه سهمی در افزایش مخاطبین داشته و چه درصدی از آنها را به مشتریان واقعی تبدیل کرده‌اند. یا به عبارتی، تأثیر فلان کمپین تبلیغاتی، در افزایش یا کاهش نرخ تبدیل (Conversion Rate) چقدر بوده است؟  

گوگل آنالیتیکس 25

Configure

در این قسمت رویدادها (Event) یا تبدیل‌های (Conversion) دلخواه خودمان را تعریف و مدیریت می‌کنیم. هر آیتمی که در بخش کانفیگور تعریف شود، مثل سایر داده‌ها و اطلاعات، در بخش گزارشات (Reports) قابل مشاهده است. مثلاً کلیک یا حتی حرکت نشانگر ماوس روی بخش خاصی از سایت را به عنوان یک رویداد یا دانلود یک فایل pdf را به عنوان تبدیل یا کانورژِن تعریف می‌کنیم. فقط لازم است که قبل از تعریف هر آیتم جدید، در بخش Property گوگل آنالیتیکس، منبع یا Data Stream داده‌های مورد ارزیابی را مشخص کنیم. تا گوگل آنالیتیکس بداند برای فلان رویداد یا Event ‌تعریف شده (مثل کلیک روی ویدیوی X‌ یا خرید محصول Y) کدام یک از پلتفرم‌ها را (وبسایت یا اپلیکیشن) مد نظر دارید. 

گوگل آنالیتیکس 26

Admin

بعضی سایت‌ها به قدری بزرگ و پر رفت و آمدند که ادارهٔ آنها به همکاری چند ادمین نیاز دارد. در این شرایط می‌توان وارد بخش ادمین Admin شد و برای کاربران تعیین شده، سطح دسترسی و اختیارات مشخص تعریف کرد. مثلاً تعیین کنیم که فلان ادمین‌، فقط امکان مشاهده اطلاعات را دارد و دیگری می‌تواند بخش‌هایی از پنل گوگل آنالیتیکس را تغییر بدهد. و مثلاً امکان مشاهده و دستکاری بخشی از داده‌ها فقط برای ادمین اصلی یا صاحب وبسایت محفوظ باشد. 

گوگل آنالیتیکس 27

گوگل آنالیتیکس به درد چه کسانی می‌خورد؟

شاید باور نکنید اما گوگل آنالیتیکس طوری طراحی شده تا همهٔ کسب و کار‌های دیجیتال از آن استفاده کنند و برای هر نوع اپلیکیشن و وبسایتی قابل استفاده باشد. یعنی مهم نیست که یک سایت حرفه‌ای و فروشگاهی و یا یک سایتی ساده و تک صفحه‌ای داشته باشیم. این ابزار قدرتمند، از هر نظر به دیده شدن و بهینه شدن سایت کمک می‌کند و سطح کیفی و عملیاتی هر بیزنسی را ارتقا می‌دهد. اما ببینیم دقیقا چه کسانی بیشترین استفاده را از گوگل آنالیتیکس خواهند برد؟ 

پاسخ کوتاه این سوال خیلی ساده است. تمام کسانی که به نحوی با کسب و کار آنلاین یا یک وبسایت سر و کار دارند (از برنامه‌نویسان و طراحان سایت گرفته تا فروشگاه‌داران، بازاریابان، هنرمندان، ورزشکاران و …) می‌توانند از فواید انکارناپذیر گوگل آنالیتیکس برخوردار شوند. چون وقتی پیشرفت و بازدهی کار یا پروژه اندازه‌گیری نشود، مثل این است که هیچ پیشرفتی اتفاق نیفتاده است!

امروز وقتی ایدهٔ یک بیزنس جذاب و مدرن را در سر می‌پرورانیم، باید به هزینه طراحی سایت، هزینهٔ تبلیغات و بازاریابی و بهینه‌سازی و بسیاری پارامترهای دیگر فکر کنیم و چرتکه بندازیم. بدون بازگشت سرمایه یا به قول غربی‌ها ROI (Return of Investment ) معقول و حساب‌شده، به احتمال زیاد دچار شکست مالی خواهیم شد. خوشبختانه با ورود ابزارهایی مثل گوگل آنالیتیکس با وادی تجارت آنلاین، این حساب و کتاب‌ها و چرتکه انداختن‌ها به مراتب ساده‌تر شده است.

جمع‌بندی

ابزار قدرتمندی مثل گوگل آنالیتیکس Google Analytics حاصل سالهای سال توسعه و تکامل در زمینهٔ بازاریابی دیجیتال و تمامی زیرشاخه‌هایش است. ابزاری که توسط بزرگترین کمپانی اینترنی جهان یا بهتر بگوییم بزرگترین بازاریاب آنلاین جهان یعنی Google ساخته شده و خودش را به رکن موفقیت کسب و کارهای دیجیتال تبدیل کرده است. این تحلیلگر پیشرفتهٔ وب، زیر و بم ترافیک سایت و اپلیکیشن شما را با دقیق‌ترین جزئیات به تصویر می‌کشد و تمام نقاط قوت و ضعف آنرا با وضوح تمام نمایش می‌‌دهد. در هر حال، اگر قصد فعالیت به عنوان یک دیجیتال مارکتر یا وبمستر حرفه‌ای را دارید، یا هدفتان راه انداختن کسب و کار آنلاین خودتان است، دوره‌های آموزشی و مطاب وبلاگ ایران‌لرن را دنبال کنید و فرصت یادگیری گوگل آنالیتکس را از دست ندهید. 

ارسال دیدگاه
منتظردیدگاه شماهستیم

ارسال نظر