فهرست مطالب
وقتی به داشتن یک وبسایت شخصی فکر میکنیم، هزینه طراحی سایت اولین موردی است که به ذهنمان خطور میکند. در این مقاله بررسی میکنیم که برای ورود به قلمروی دیجیتال یا راهاندازی یک کسب و کار آنلاین، چقدر باید هزینه کنیم و در تخمین این هزینه، با چه مواردی مواجهیم. آیا ساخت و راه اندازی سایت کار گرانقیمتی است و بهتر است خودمان آستین بالا بزنیم؟ یا افراد و شرکتهای طراح سایت، با هزینههای به صرفهای کار میکنند؟ آیا با ابزارهای وبسایتسازی مثل وردپرس یا سایر CMSها میشود هزینه طراحی سایت را کاهش داد؟ دقایقی همراه باشید تا به اتفاق از این قضایا سر دربیاوریم.
هزینه طراحی سایت چطور محاسبه میشود؟
این روزها داشتن وبسایت برای هر کسی که در حرفه و کسب و کاری مشغول است ضروری شده. یک وبسایت خوب و شسته رفته، یک وجههٔ حرفهای به کار و کاسبی افراد میدهد و آنها را به مخاطبین و مشتریانشان وصل میکند. بنابراین هزینه طراحی سایت هرچقدر هم که باشد، از جهاتی ارزشش را دارد. مبلغی که ممکن است از رقمی بسیار پایین تا حوالی چند ده میلیون تومان برسد و مقدار دقیقش، به وسعت و هدف و ماهیت کسب و کار شما بستگی داشته باشد.
هزینه طراحی سایت تحت تأثیر آیتمهای ریز و درشت زیادی است. بین یک وبسایت ساده و تک صفحهای با یک سایت پیچیده با کلی محصول و کاتالوگ و المانهای گرافیکی زمین تا آسمان فرق هست. مثلاً یک هنرمند یا نویسنده یا محقق، ممکن است با یک سایت ساده و یک گالری از عکسها و نمونه کارها کارش راه بیفتد و با مخاطبینش ارتباط بگیرید. اما یک تولیدکننده، فروشنده یا بازاریاب، دنبال یک سایت فروشگاهی مفصل با کلی ماژول و افزونه و امکانات متنوع باشد. به طور کلی هزینه طراحی سایت بر اساس موارد زیر تغییر میکند:
- پیچیدگی و امکانات وبسایت
- حجم محتویات و تعداد صفحات وبسایت
- عناصر بصری و ظاهر وبسایت
انتظارات بیشتر بودجهٔ بالاتر!
امروزه طراحی و راهاندازی وبسایت با هر بودجهای امکانپذیر است، اما انتظار نداشته باشید که هزینهٔ اینکار کاملاً رایگان باشد! هر سایتی که تصور کنید، هرچقدر هم جمع و جور و با حداقل امکانات، به یکسری هزینه اولیه مثل هاست (Hosting Server) و دامنه یا دامین (Domain) نیاز دارد. هاست همان فضاییست که کل دادهها و محتویات سایت شما در آن قرار میگیرد و باید به قولی اجارهٔ آن فضا را پرداخت کرد. دامنه هم همان اسم و آدرس سایت شماست که با پسوندهایی مثل ir و com و org و سایر پسوندهای موجود قابل ثبت و خریداری است.
در ایران تعدادی شرکت معتبر هاستینگ و ثبت دامنه وجود دارند که تعرفهها و خدمات متفاوتی ارائه میدهند. و اگر تمام صفر تا صد وبسایت را خودتان انجام بدهید، باز هم با این قبیل شرکتها سر و کار خواهید داشت. مثلاً اگر با کمک یک سیستم مدیریت محتوا یا CMS مثل وردپرس دست به کار طراحی سایت شدید، باید بابت ثبت آدرس و قرار گرفتن سایتتان روی اینترنت، سر کیسه را شل کنید. هزینهٔ این کار بسته به پسوند آدرس سایت و هاستی که انتخاب میکنید متفاوت است. در دوره طراحی سایت ایرانلرن با تمام این ریزهکاریها آشنا میشوید، اما بد نیست که اینجا به بعضی از این موارد اشاره کنیم:
- سایت شما روی چه نوع سرور و چه سیستم عاملی قرار میگیرد؟ (ویندوز، لینوکس یا …)
- چه حجمی از فضای ذخیرهسازی به سایت شما اختصاص داده میشود؟ (یک گیگ، پنج گیگ، صد گیگ یا …)
- سرویس هاستینگ یا سرور مورد نظر جوابگوی چه میزان ترافیک و چه تعداد کاربر است؟
- شرکت هاستینگ انتخابی شما، از چه فناوری امنیتی برای جلوگیری از حملات سایبری استفاده میکند؟
- آیا شرکت هاستیگ مورد نظر، امکان راهاندازی فروشگاه را به شما میدهد؟
- هاست شما به درد دانلودهای سنگین توسط کاربران میخورد یا مناسب اینکارها نیست؟
هزینههای اولیه در طراحی سایت
حالا ببینیم هاست و دامین در تعیین هزینه طراحی سایت چه تأثیری دارند و برای راهاندازی اولیهٔ سایت (بدون هزینه طراحی یا محتوا و غیره) با چه اعدادی طرف هستیم؟ قطعاً به دامین یا همان اسم سایت که عملاً آدرسش هم محسوب میشود دقت کردهاید و پسوندهای مختلفی به چشمتان خورده است. مرسومترین این پسوندها com. و net. و org. هستند و هر کشوری هم پسوند خاص خودش را دارد که در مورد ایران ir. است. ببینیم قیمت حدودی این دامینها به صورت سالانه چقدر تمام میشود. دقت کنید که قیمتها به صورت میانگین و حدودی هستند.
- دامنه دات کام (com.) سالانه ۴۰۰ هزار تومان (وجههٔ بینالمللی دارد و مناسب تمام سایتهاست)
- دامنه دات نت (net.) سالانه ۴۵۰ هزار تومان (مانند داتکام مناسب انواع بیزنسها و سایت هاست)
- دامنه دات اُرج (org.) سالانه ۴۵۰ هزار تومان (مخفف organization است و بین سازمانها و نهادهای بزرگ رایج است)
- دامنه دات آیآر (ir.) سالی ۲۵ هزار تومان (مناسب کسب و کارهای ایرانی و فعال در بازار داخلی است)
- دامنه دات بیز (biz.) سالی ۶۰۰ هزار تومان (همانطور که از اسمش پیداست برای بیزنسها مناسب است)
- دامنه دات شاپ (shop.) سالی ۱ میلیون و سیصد هزار تومان (برای وبسایتهای فروشگاهی ایدهآل است
میانگین قیمت هاستینگ
موارد بالا تنها تعداد انگشتشماری از دامنهها یا دامینهای موجودند. اما ببینیم که سرویسهای «میزبانی وب» یا همان وب هاستینگ، به طور میانگین چه هزینهای روی دستمان میگذارند. باز هم تأکید میکنیم که شرکتهای ارائه دهندهٔ میزبانی وب، چه در ایران و چه در سایر کشورها، انواع و اقسام خدمات سفارشی و ویژهٔ خودشان را ارائه میدهند و قیمتهای کاملاً متفاوتی دارند. اما برای اینکه به یک حدودی از ماجرا پی ببریم، به میانگینی از قیمتهای حداقلی اشاره میکنیم.
- هاست لینوکس ماهی ۶۰ تا بیش از ۶۰۰ هزار تومان
- ویندوز ماهی ۶۰ تا بالای ۲۰۰ هزار تومان
- وردپرس ماهی ۱۰۰ هزار تومان به بالا
- پرستاشاپ ماهی ۸۰ هزار تومان به بالا
- سرویسهای ایمیل از ماهی ۶۰ هزار تومان به بالا
روشهای مختلف طراحی وبسایت
وبسایتها از نظر پیچیدگی به دو دسته قابل تفکیک هستند. سایتهایی که صرفا برای معرفی خدمات و سرویسهای شما طراحی میشوند و غیر از مقادیری اطلاعات و تعدادی لینک و شماره تماس، محتویات دیگری ندارند. مورد دوم سایتهایی هستند که امکانات پیچیدهتری دارند و معمولا از یک ماژول فروشگاهی برخوردارند. هر دوی اینها با هزینهی کم قابل راه اندازی است و مورد دوم. هزینهی طراحی سایت را میتوان به موارد زیر تفکیک کرد:
- وبسایتهایی که توسط صاحبان کسب و کار راه اندازی میشوند (هزینه بسیار پایین و زحمت زیاد)
- آنهایی که توسط وبمسترها و برنامهنویسان فریلنس تولید میشوند (هزینهٔ متوسط و زحمت کم و پشتیبانی معمولی)
- وبسایتهایی که شرکتهای طراحی سایت میسازند (هزینهٔ بالاتر و معمولاً پشتیبانی بهتر!)
کمترین هزینه طراحی سایت
احتمالا با عبارتی مثل سیستم مدیریت محتوا یا CMS آشنا شدهاید. همان نرمافزارهایی که اکثر وبسایتهای کنونی را با آنها ساختهاند. ابزارهایی که نصب آسانی دارند و زندگی را برای کارآفرینان و افراد غیرفنی آسانتر کردهاند است. معروفترین این سیستمها یا CMSها وردپرس است که به صورت رایگان قابل دانلود است و در صورت یادگیری، اکثر نیازهای کسب و کارتان را برآورده میکند.
نصب وردپرس دنگ و فنگ رقبایش را ندارد و شما را از بخش عمدهای از هزینههای طراحی سایت خلاص میکند. کارکردن با وردپرس – بر خلاف برخی دیگر از CMSهای موجود – نیازی به دانش برنامهنویسی ندارد و مجموعهای از امکانات را برای رسیدن به یک ظاهر استاندارد و تر و تمیز در اختیارتان میگذارد. اگر هم از صفحهسازها و ابزارهای رایگان و فوقالعاده کارامدی مثل المنتور استفاده کنید که چه بهتر. چون در این صورت، دستتان برای تغییر ظاهر و چیدمان سایت باز است و هزینهای بابت طراحی نخواهید کرد.
نسخه رایگان جوابگو است، اما نسخه پولی ارزشش را دارد!
فقط یادمان نرود که رایگان بودن این ابزارها، به این معنی نیست که تا ابد هیچ هزینهای نخواهیم داشت! کافیست یکی از قالبها یا تمهای حرفهای و خوشقیافه به چشمتان بیاید یا نیاز به یک افزونه یا پلاگین پولی داشته باشید. بسیاری از قالبها و ابزارهای وردپرس، از جمله المنتور، در دو نسخهٔ رایگان و پولی قابل استفادهاند. نسخهٔ رایگان آنها آنقدر قدرتمند است که پس از مدتی استفاده، شما را برای تهیهٔ نسخهٔ پولی قانع میکند.
هزینه طراحی سایت توسط فریلنسرها
تجربهٔ یک وبدِوِلُپر، برنامهنویس وب یا طراح وب کارکشته، اولین و مهمترین موردیست که هزینه طراحی سایت را تعیین میکند. فرد باتجربه از سرعت و کیفیت بالاتری برخوردار است و میتواند تمام سلایق و نیازهای شما را در پروسهٔ طراحی اعمال کند. مسلماً سپردن کار به چنین افرادی، با قیمتهای پایین امکانپذیر نیست اما در عوض، نتیجهٔ کار چیز جالبی میشود و ارزش هزینهاش را دارد.
در حال حاضر اگر در پیشنهادات فریلنسرها و سایتهای کاریابی و تعریف پروژه گشتی بزنید، با انواع و اقسام نرخها مواجه میشوید. اما به طور میانگین، اگر کار را به فریلنسرجماعت بسپرید، باید در کمترین حالت رقمی بین ۳ تا ۵ میلیون به عنوان هزینه طراحی سایت کنار بگذارید. البته این وسط کسانی هم هستند که با رقمهای به مراتب پایینتر (در حد پانصدهزار تومان!) و یا بسیار بالاتر (در حوالی ۱۰ میلیون) کار میکنند. بهترین کار اینست که نمونهکارها و رزومهٔ طرف را بررسی کنیم و از بابت کیفیت کار و خوشقول بودنش مطمئن باشیم و با قیمتهای ارزان، بسادگی هیپنوتیزم نشویم!
هزینه طراحی سایت توسط شرکتها
هزینهی طراحی سایت توسط شرکتهای پشتیبانی و طراح سایت به مراتب بالاتر است و در بازار امروز ایران، شرکتهای زیادی برای این کار وجود دارند. این شرکتها با تیمی از طراحان گرافیک و UIUX و برنامهنویسان تماموقت و فریلنسر کار میکنند. از نشانههای یک شرکت طراحی سایت درست و درمان اینست که روال کار و جزییات طراحی سایت را به صورت شفاف توصیف میکند. حتی بعضی از کمپانیها مشتری را نسبت به تکنولوژیها و فریمورکهای به کار رفته آگاه میکنند و تلاششان این است که وجههای حرفهای و شفاف در کارشان داشته باشند.
برخی شرکتها هم از غیرفنی بودن و بیاطلاعی مشتریان استفاده میکنند و از سر و ته کار میزنند. مثلاً همان ماژولها و کدهای قدیمی و منقضی شده را به عنوان یک وبسایت سفارشی و شخصیسازی شده به مشتری قالب کرده و هزینه طراحی صفر تا صد سایت را از مشتری میگیرند. بنابراین توصیه میکنیم که اگر هم قصد شرکت در دوره طراحی سایت را ندارید، قبل از هزینه کردن، مقادیری مطالعه و تحقیق کنید و کارتان را فقط به افراد مطمئن و شرکتهای معتبر بسپارید.
هزینه طراحی سایت توسط یک شرکت اسم و رسمدار در بازهای بین ۲۰ تا ۳۰ میلیون تومان تمام میشود. فقط توجه کنیم که شرکتهای معتبر، کارشان با تحویل وبسایت به مشتری تمام نمیشود. به این معنا که پشتیبانی پس از فروش و پاسخگویی در قبال مشکلات یا تغییرات احتمالی سایت، جزوی از قرارداد و خدماتیست که موظف به ارائه آن هستند.
تأثیر ظاهر و رابط کاربری در هزینه طراحی سایت
شاید مهمترین بخش طراحی سایت، ظاهر گرافیکی یا UI (User Interface) آن باشد و یک ظاهر جذاب و خوشساخت، تأثیر انکارناپذیری در جذب مخاطب دارد. اما اجرای این ظاهر مشتریپسند و حرفهای، هزینه طراحی سایت را به مقدار قابل توجهی بالا میبرد و این دقیقاً یکی از دلایل محبوبیت CMSهاست. چون توسعهدهندگان وب و طراحان UI/UX در بازار کار امروز، جزو نیروهای متخصص و گرانقیمت محسوب میشوند و طبیعی است که دستمزد بالایی بگیرند.
بنابراین اگر خودتان آستین بالا زدید و مثلاً WordPress را به عنوان ابزار طراحی و مدیریت سایت انتخاب کردید، به بیشمار قالب و افزونهٔ رایگان و متنوع دسترسی دارید. و خوبی ماجرا اینجاست که برای داشتن یک سایت معقول و استاندارد، مجبور به خرید قالبها یا افزونههای پولی نیستید. اما اگر قرار است که وسعت کسب و کارتان را گسترش دهید و یک سایت پرامکانات داشته باشید، بهتر است هزینهٔ پلاگینها یا قالبهای مطرح و حرفهای را در معادلات خود در نظر بگیرید.
اما وقتی گزینههای غیر رایگان را انتخاب کردید ماجرا کاملا فرق میکند. برنامه نویسان میتوانند مطابق با نیاز و سلیقه شما وبسایتی طراحی کنند که زیبا و جذاب باشد. در اینصورت هزینهی طراحی UI در بسیاری موارد در پکیج سایتی که انتخاب کردید گنجانده شده است اما وقتی کیس خاصی مد نظر داشته باشید و طراحی سایت زمان بر باشد مسلما باید پول بیشتری بپردازید. در هر صورت پول شما جای دوری نرفته چرا که وبسایت شما محدودیتی در تغییر و رفع اشکال ندارد و برنامهنویسها هم سایت شما را با این هدف پایه گذاری میکنند.
تأثیر محتوا بر هزینه طراحی سایت
محتوا از مهمترین بخشهای یک وبسایت است. تصاویر، ویدیوها و متون سایت، رکن موفقیت کسب و کار و برند شما هستند و به وقت و حوصله درست و حسابی نیاز دارند. اگر یک محتواکار متوسط را به صورت دائم استخدام کنید، باید دست کم بین ۵ تا ۷ میلیون هزینه کنید. کارهایی مثل بروزرسانی و رفع اشکال و بازطراحی، نیازهای مستمر و همیشگی سایت شما هستند. دقیقاً به همین ترتیب، تولید و مدیریت محتوای مرغوب و کاربرپسند، یک روتین همیشگی است.
البته برای سایتهایی که قرار است ترافیک و بازدیدکنندهٔ بالایی داشته باشند و در جستجوی گوگل، جزو نتایج بالای لیست قرار بگیرند. اهمیت محتوای اصولی و باکیفیت، علاوه بر قرار دادن سایت در اولویت موتورهای جستجو، باعث اعتمادسازی شده و یک وجههٔ حرفهای به کسب و کار مورد نظر میدهد. بنابراین به محتوای سایت اهمیت بدهید و خیالتان راحت که بهترین دیزاینها و طراحیها بدون محتوای بدردبخور، راه به جایی نخواهند برد. درست مثل یک فروشگاه فوقالعاده شیک و لوکس، منتها با ویرینها و قفسههای خالی!
راهکار تولید محتوای ارزان چیست؟
اگر خودتان دستی به تولید محتوا داشته باشید که چه بهتر. اما اگر فرصت و تجربهٔ این کار را ندارید، بهتر است برونسپاری یا استخدام چند نیروی کاربلد را در دستور کار بگنجانید. محتوای مرغوب، باید علاوه بر غنی بودن از لحاظ مفهومی و دستوری و ارائه اطلاعات صحیح و بروز، از نظر SEO هم غنیسازی شود و این کار دانش و قلقهای خاص خودش را دارد. با یک جستجوی ساده بین شرکتهای ارائهکننده خدمات دیجیتال مارکتینگ، متوجه میشوید که تعرفهها به شدت متفاوتند و حساب و کتاب دقیقی در کار نیست.
اما اگر به دنبال محتوای ارزانقیمت هستید، میتوانید به صورت ماهیانه روی رقمی در حوالی ۳ تا ۵ میلیون حساب باز کنید. اما اجازه بدهید به صورت تفکیکشده و خیلی سرانگشتی (تأکید میکنیم خیلی سرانگشتی!) به شمهای از نرخ محتوا اشاره کنیم:
- حدود ۲۰ هزار تومان به ازای هر متن ۳۰۰ کلمهای (مناسب اینستاگرام یا سایر شبکههای اجتماعی)
- حدود ۱۲۰ هزار تومان به ازای هر مقالهٔ ۱۵۰۰ کلمهای (مناسب وبلاگ)
دقت شود که موارد بالا فقط به محتوای متنی اشاره دارند و برای محتوای تصویری، صوتی و یا ویدیویی ماجرا به کلی فرق میکند. با حساب و کتاب بالا، اگر بیزنس شما روزی یک پست اینستاگرامی و هر دو روز به یک پست وبلاگی نیاز داشته باشد، رقمی در حوالی ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در ماه، بابت محتوا هزینه خواهید داشت. اگر هم فقط روی محتوای سایت و پستهای وبلاگی تمرکز کنید، به ازای پانزده تا بیست پست ماهیانه، کمترین هزینهٔ شما چیزی در حوالی ۲ میلیون تومان میشود.
کلام آخر
محاسبهٔ هزینه طراحی سایت، با متغیرهای زیادی سر و کار دارد و معادلهٔ چندان سرراست و سادهای نیست. مواردی مثل پیچیدگی و امکانات، کیفیت بصری و ظاهری، حجم و کیفیت محتوا، استخدام برنامهنویس یا انجام پروژه با CMSها، تنهای بخشی از عوامل تأثیرگذار در این معادلهاند و تصمیمگیری در مورد هر کدام از آنها، به اهداف کسب و کار و میزان بودجهٔ افراد بستگی دارد.
سپردن کار به حرفهایها، میتواند حساب بانکی شما را حسابی تکان بدهد. از آن طرف فریب پیشنهادات و قیمتهای ارزان را خوردن، میتواند در درازمدت، وقت و سرمایهٔ مضاعفی از شما هدر دهد. پس اگر احساس میکنید، میانهٔ چندان بدی با فناوری ندارید، یا به مقولهٔ طراحی سایت علاقمندید، کار با CMSها و ابزارهای توانمندی مثل وردپرس را جدی بگیرید. این ابزارها نه تنها صرفهجویی قابل توجهی در هزینههای شما میکنند، بلکه دستتان را برای آزمون و خطا و تسلط کامل بر جنبههای مختلف سایت باز میگذارند. و نیازی به گفتن نیست که مهارت طراحی سایت و کار با CMSها، خودش یک شغل و حرفهٔ جذاب و سودآور است.