فهرست مطالب
برای حذف بک گراند در فتوشاپ تکنیکهای مختلفی وجود دارد. برخی از ما تکنیکهای ساده، مثل استفاده از Pen یا Magic Wend Tool را بلدیم، اما اینکه چطور کار را تمیز و بینقص دربیاوریم، نیاز به دقت و انجام ترفندهایی خاص دارد که در این مقاله قرار است دربارهشان صحبت کنیم.
هر کدام از روشهایی که در ادامه معرفی میکنیم، با توجه به ماهیت عکس و قرارگیری سوژهٔ اصلی با پسزمینه و رنگ تصویر، کارایی متفاوتی دارند. در واقع هر روش مزایای خودش را دارد و بهتر است برای نتیجهٔ دلخواه، هر کدام را یکی یکبار امتحان کنیم. به این ترتیب، هم روش ایدئال را با توجه به عکس مورد نظر پیدا میکنیم و هم با منطق و کاربرد ابزارهای مختلف در فتوشاپ بیشتر آشنا میشویم.
آموزش حذف بک گراند در فتوشاپ
در اولین قدم باید عکس مورد نظر را حسابی ورانداز میکنیم؛ چراکه تشخیص ماهیت عکس اهمیت زیادی دارد و به مرور تیزبینترمان میکند. این کار کمک میکند که روش بهتری انتخاب کنیم و درگیر دوبارهکاری بیخودی نشویم.
فتوشاپ برای حذف پس زمینه تصاویر چند ابزار اختصاصی دارد که برای جدا کردن سوژه اصلی از پس زمینه عالیاند. به علاوه یک سری تکنیکهای سلکشن Selection هم هستند که در این پروسه حسابی به درد میخورند و در دورههای آنلاین آموزش فتوشاپ به طور مفصل به آنها پرداخته میشود.
اگر قلق این ابزارها را پیدا کنیم، میتوانیم با سرعت و کیفیت بالا، به نتیجهٔ مطلوبمان برسیم. در بهترین حالت سوژهٔ مد نظر، نسبت به بکگراند یا پسزمینه، کنتراست بالا و تفکیک رنگی مشخصتری دارد. چون در این صورت نتیجهٔ کار بهتر میشود و فتوشاپ کار راحتتری برای تفکیک سوژه و بکگراند دارد. هوش مصنوعی فتوشاپ اینطور آموزش دیده که اشیاء و انسانها را به عنوان سوژهٔ اصلی شناسایی کند. اما همیشه هم به طور بیعیب و نقص از پس این کار بر نمیآید. پس دقایقی همراهمان باشید تا به اتفاق، دو ابزار Select Subject و Remove background و سایر ابزارها و ترفندها را آزمایش و کیفیت نهایی را خودمان ارزیابی کنیم.
حذف پس زمینه عکس با Select Subject
ابزار Select Subject به صورت خودکار سوژه را از پسزمینه یا بکگراند جدا میکند. کافیست روی دکمهٔ Select Subject کلیک کنیم تا سوژه برای ما سلکت شود.
ابتدای کار یک کپی از عکس با Ctrl+J میگیریم و یک Solid Color به زیر عکس اضافه میکنیم. سپس از طریق بخش Properties روی دکمهٔ Select Subject کلیک میکنیم تا فتوشاپ به صورت خودکار سوژه را تشخیص داده و آن را انتخاب کند.
بعد از اینکه مطمئن شدیم سوژه به درستی سلکت شده، کافی است یک ماسک به تصویر اضافه کنیم تا بکگراند از عکس ما جدا شود.
با توجه به تصویری که انتخاب کردیم معمولا نتیجه مطلوب است ولی ممکن است گاهی اوقات تشخیص سوژه به خوبی صورت نگیرد و سلکشن تمیز انجام نشود. در این صورت نیاز است تا از ابزارهای سلکشن که در ادامه توضیح دادیم استفاده کنید و سلکشن را اصلاح کنیم.
حذف بک گراند عکس با Remove Background
این ابزار هم به مانند Select Subject عمل میکند با این تفاوت که ماسک به صورت خودکار به لایه اضافه میشود. مراحل انجام هم تقریبا یکسان است تنها کافی است بجای Select Subject روی Remove Background کلیک کنیم. مشکلی که این ابزار دارد این است که بعد از انجام کار به صورت خودکار یک ماسک اضافه میکند و اگر سلکشن ما مشکل داشته باشد، نیاز است تا ماسک را با براش سفید و مشکی اصلاح کنیم یا کلا پاک کنیم.
حذف پس زمینه عکس با Object Selection tool
ابزار دیگری که برای حذف بک گراند در فتوشاپ جدا میکند Object Selection است. این ابزار از طریق نوار ابزار در دسترس است و خیلی راحت و سریع سوژه را در فتوشاپ با هوش مصنوعی تشخیص میدهد. ابتدا یک کپی از لایه میگیریم و سپس این ابزار را از طریق نوار ابزار انتخاب میکنیم. حال کافی است تا موس را روی سوژه ببریم تا سوژه را تشخیص دهد. وقتی سوژه مشخص شود یک Overlay آبی رنگ روی سوژه نمایان میشود که با یک کلیک میشود سوژه را سلکت کرد.
پس از سلکت شدن سوژه یک ماسک به لایه اضافی میکنیم تا بکگراند حذف شود. با این حرکت ادیتی که انجام دادیم به صورت Non-Destructive انجام شده و عکس هیچ گونه آسیبی نمیبیند. نکتهای که در سلکشن و حذف بکگراند عکس با فتوشاپ باید به یاد داشته باشیم این است که همیشه یک Solid Color به زیر عکس اضافه کنیم تا کیفیت نتیجهٔ سلکشن بهتر نمایان شود. بهتر است رنگی انتخاب کنیم که کنتراست بالایی نسب به سوژه داشته و تا جای ممکن تیره باشد.
حذف بکگراند در فتوشاپ با ابزارهای سلکشن
گاهی اوقات عکس ما جزییات بالایی دارد و فتوشاپ از تشخیص بکگراند و سوژه عاجر میماند. اینجاست که باید آستین بالا بزنیم و خودمان سوژه و بکگراند را Select کنیم یا به اصلاح سلکشنهای قبلی بپردازیم و با استفاده از ابزارهای کمکی مانند Select And Mask ریزهکاریهای باقی مانده را انجام دهیم. از هر روشی که برای سلکشن استفاده کنیم باید یا یک ماسک سفید به عکس اضافه شود یا اینکه سلکشن را کپی کنیم و در یک لایهٔ خالی جدید کپی کنیم.
در هر صورت بکگراند را از سوژه حذف میکنیم. اگر از ماسک استفاده کنیم ادیت ما به صورت Non-Destructive انجام شده و در صورت خرابکاری میتوانیم بدون آسیب به عکس، سلکشن یا ماسک را اصلاح کنیم. در مطلب روتوش عکس در فتوشاپ هم دربارهٔ این ترفندها و محکمکاریها اشاره کردهایم.
حذف بک گراند با Background Eraser
اگر عکس ما بکگراند ساده و یکرنگی داشت و کنتراست سوژه نسبت به بکگراند بالا بود، تفکیک آن برای فتوشاپ آسان میشود و میتوانیم از Background Eraser استفاده کنیم. این یکی از سادهترین روشها برای پاک کردن پسزمینه و سلکت کردن سوژه است. تصویری که انتخاب کردیم پسزمینهٔ ساده ای دارد و با این ابزار به آسانی میشود بکگراند را پاک کرد.
توصیهٔ میشود که از این ابزار در مواقعی خاص استفاده کنید چون گاهی اوقات دقت بالایی ندارد و ممکن است وقت ما را هدر دهد. پس اگر نتیجهٔ مطلوبی به دست نیامد بهتر است همان ابتدای کار از روشهای دیگر که در ادامه توضیح دادیم استفاده کنید. از آنجایی که این ابزار عکس را Destructive ادیت میکند بهتر است دو عدد کپی از عکس داشته باشیم و عمل پاک کردن بکگراند را روی یکی از کپیها انجام دهیم.
ابتدا Background Eraser را با میانبُر E یا از طریق نوار ابزار انتخاب میکنیم. سپس تنظیمات را با توجه به تصویر نمونه تنظیم میکنیم. میزان Tolerance رنج رنگی است که Eraser برای پاک کردن بکگراند نمونه برداری یا Sample میکند. هر چه Tolerance بالاتر باشد رنج رنگی بالاتری برای پاک کردن پوشش داده میشود. در مواقعی ممکن است قسمتی از سوژه پاک شود. بهتر است مقدار تالورنس را هنگام کار تغییر دهیم تا به سوژه آسیبی نرسد.
یک ترفند مهم برای سلکشن
پس از اینکه بکگراند را از اطراف سوژه پاک کردیم، نیاز است تا کلید Ctrl را نگه داریم و از قسمت لایهها روی Thumbnail یا عکس کوچک همین لایهای که ادیت کردیم کلیک کنیم تا سلکشن انجام شود. حالا ما این سلکشن را برای ماسک لایهٔ زیرین استفاده میکنیم. ابتدا روی کپی دوم کلیک میکنیم و یک ماسک به لایه اضافه میکنیم.
سپس کلید Alt را نگه داشته و روی ماسک کلیک میکنیم تا برای تمیز کاری فقط روی ماسک کار کنیم.
ما قسمتهای اضافی ماسک را با براش مشکی پاک میکنیم. میتوانیم Blending Mode خود براش را روی Vivid Light قرار دهیم تا کار تمیزتر انجام شود اما با این حال ممکن است ماسک خود سوژه نیز پاک شود. پس بهتر است در این مرحله دقت بیشتری به خرج دهیم. برای دیگر قسمتها Blending Mode براش را روی Normal قرار میدهیم که کار سرعت پیدا کند. تجربهٔ ما در فتوشاپ و نوع عکسی که داریم تعیین کننده تمیز بودن کار نهایی است.
Magic wand tool
مجیک واند (تلفظ صحیح این کلمه واند است و نه وَند) هم یکی دیگر از ابزارهای سلکشن است که عمل انتخاب یا سلکشن را با الگوریتم نمونهبرداری (sampling) از سوژه یا قسمتی که مد نظرمان است، انجام میدهد. در ابتدای کار لازم است تا Sample Size را که بر حسب پیکسل حساب میشود مشخص کنیم. در پروسهٔ حذف بک گراند در فتوشاپ وقتی با Magic Wand برای اولین بار روی سوژه کلیک میکنیم، سلکشن را با توجه به سایز سمپلینگ انجام میدهد و با کلیک مجدد، سلکشن اولیه پاک میشود.
برای حفظ سلکشن اولیه و اضافه کردن یک بخش تازه (افزایش محدودهٔ سلکشن)، باید قبل از کلیک کردن، کلید Shift و برای حذف بخشی از سلکشن کلید Alt را نگه داریم. یک ترفند فوقالعاده کاربردی با مجیک واند، سلکشن روی بکگراند کلیک کنیم. برای اینکه سوژه را به عنوان سلکشن انتخاب کنیم با میانبُر Ctrl+Shift+I سلکشن را Inverse یا برعکس میکنیم. گاهی اوقات نتیجه خیلی جالب نمیشود و بعضی جاها از قلم میافتد. برای اصلاح سلکشن میتوان از ابزار Quick Selection که در ادامه توضیح دادیم استفاده کرد.
استفاده از این ابزار ممکن است همیشه کاربردی نباشد و در بعضی موارد دقت کافی در سلکشن نداشته باشد و قسمتهای بی مرتبط با موضوع سلکت شود. پس اگر دیدیم که این ابزار به کارمان نیامد میتوانیم از Select Subject یا ابزارهای دیگر که در این مقاله به آن اشاره شده برای حذف بکگراند در فتوشاپ استفاده کنیم.
Quick selection tool
این ابزار نسبت به Magic Wand عملکرد بهتری دارد و استفاده از آن آسانتر است. کافی است تا این ابزار را از نوار ابزارها یا میانبُر w انتخاب کنیم و روی قسمتهایی که مد نظر داریم با ماوس کلیک کرده و بکشیم. یا اینکه قسمتهایی را با یک تک کلیک ماوس به سلکشن اضافه کنیم. همانطور که در تصویر مشخص شده ابزار به صورت پیشفرض روی افزودن به سلکشن تنظیم شده و با کلیک Alt میشود خیلی سریع ابزار را روی کاستن از سلکشن تنظیم کرد و قسمتهای اضافی را از سلکشن حذف کرد.
پس از اتمام کار کافی است تا یک ماسک سفید به عکس اضافه کنیم یا اینکه سلکشن را در لایهٔ جدیدکپی کنیم تا بکگراند از سوژه حذف شود.
Pen Tool
Pen Tool از ابزارهای دقیق سلکشن است که بسیاری از حرفهای ها برای سلکشهای تمیز و حرفهای و حذف بکگراند عکس در فتوشاپ از آن استفاده میکنند. استفاده از این ابزار برای افراد مبتدی کمی سخت است و نیاز به تمرین زیاد دارد. کانسپت و ایدهی این ابزار بر اساس Curves است. یعنی ما دو نقطه را با این ابزار مشخص میکنیم و میزان خمش و صاف بودن سلشن را بر اساس هَندلهایی که در اختیار داریم تعیین میکنیم.
پس از اینکه این ابزار را از نوار ابزار انتخاب کردیم باید دو نقطه را با کلیک مشخص کنیم.
در استفاده از ابزار Pen Tool باید به نکات زیر توجه کنیم:
اگر این دو نقطه تنها با یک کلیک ایجاد شود یک خط صاف خواهیم داشت. اما اگر با ماوس کلیک کردیم و کمی به اطراف بکشید یک Curve یا خط خم ایجاد میشود. هنگام ایجاد نقاط اگر کلید Shift را نگه داریم زاویهٔ نقطهها به صورت ۴۵ و ۹۰ درجه اصلاحا Snap یا قفل میشود. با نگه داشتن کلید Ctrl میتوانیم هندلها را تنظیم کنیم که باعث میشود شکل خمش یا Curve تغییر کند. همچنین اگر Ctrl را نگه داشتیم میتوانیم روی نقطه کلیک کرده و آن را جابجا کنیم.
نگه داشتن کلید Alt با کلیک ماوس روی هندلهای باعث اصلاح یکی از هندلها میشود. وقتی با ماوس روی هر نقطه کلیک کنیم آن نقطه حذف میشود و در صورتی که روی خط Curve کلیک کنیم یک نقطه اضافه میشود. اگر سلکشن ما چند قسمت مختلف داشت با نگه داشتن Ctrl باید تمام نقاط را انتخاب کنیم و مرحلهٔ نهایی را انجام دهیم.
پس از رعایت نکات بالا و تمام شدن سلکشن باید از طریق تنظیمات Pen Tool روی دکمهٔ Selection کلیک کنیم و در پنجرهای که نمایش داده میشود Feather را در صورت نیاز در حد یکی دو پیکسل وارد میکنیم و روی Ok کلیک میکنیم. مانند دیگر روشهای سلکشن میتوانیم یک ماسک سفید به لايه اضافه کنیم تا کار با این ابزار تمام شود. سپس می توانیم با استفاده از ابزار Select And Mask ریزکاریهای سلکشن را انجام دهیم.
Select and Mask
اگر دقت کرده باشید در تمامی ابزارهای سلکشن یک دکمه به نام Select and Mask در قسمت تنظیمات ابزار خودنمایی میکند. این ابزار برای Refine کردن یا انجام ریزهکاریهای سلکشن به کار میرود. مخصوصا اگر سوژهٔ ما مو داشته باشد و لازم باشد تا لابلای موها را از سلکشن حذف کنیم یا اینکه سلکشن را در کل اصلاح کنیم تا نتیجهٔ کار ما تمیز از آب درآید. پس از سلکشن میتوانیم این ابزار را با کلیک روی دکمهٔ Select and Mask باز کنیم.
در پنجرهٔ جدید بهتر است تا از دو براش اول استفاده کنیم. با براش Quick Selection میتوانیم قسمتهای جا افتاده را به سلکشن اضافه کنیم و با Refine Edge Brush Tool میتوان روی موها کشید تا از جادوی این براش در سلک کردن موها شگفت زده شد. فراموش نکنیم که میتوانیم برای دید بهتر سوژه در مراحل مختلف سلکشن، View را تغییر دهیم و مقدار Opacity را تنظیم کنیم تا سلکشن را بهتر ببینیم. این در واقع همان لایهٔ Solid Color است که در مراحل قبلی به صورت موقت اضافه میکردیم تا دید بهتری به کار داشته باشیم.
تشخیص سوژه توسط فتوشاپ
از قسمت تنظیمات، Refine Mode را روی Object Aware قرار میدهیم. سپس Smart Radius را تیک میزنیم تا از الگوریتم هوشمند فتوشاپ برای تشخیص سوژه و لبههای کار استفاده کنیم. همچنین وقتی که سلکشن تمام شد میتوانیم از اسلایدرهای قسمت Global Refinements استفاده کنیم تا یک سلکشن تمیز یا اصطلاحا Smooth داشته باشیم.
این اسلایدرها مرز بین سوژه و بخش حذف شدهٔ عکس یا به اصطلاح لبهها (Edges) را تمیزتر در میآورند و کیفیت کار را بالا میبرند. در آخر Output را روی New Layer with Layer Mask قرار میدهیم. با اینکار خروجی در یک لایهٔ جدید و به همراه یک ماسک ایجاد میشود. در آخر روی Ok کلیک میکنیم و کار تمام میشود. البته رسیدن به بهترین کیفیت ممکن برای حذف بک گراند در فتوشاپ، یک کار ظریف و دقیق است و نمیتوان از یک الگوریتم، انتظار یک نتیجهٔ بیعیب و نقص داشت.
کلام آخر
در این مقاله به ترفندهای مختلف حذف بک گراند در فتوشاپ اشاره کردیم. الگوریتمهای فتوشاپ دائماً در حال ارتقا و بروزرسانی هستند و به مرور در تفکیک و انتخاب سوژه بهتر میشوند. خصوصاً ابزاری مثل Select Subject که اخیراً به شدت پیشرفت کرده و به نسبت نسخههای قبلی، دقت بالاتری به نمایش میگذارد. ابزار های دیگری مثل object selection tool هم به تازگی به جمع امکانات فتوشاپ اضافه شدهاند و زندگی را برای عکاسان و طراحان و تصویرسازان راحتتر کردهاند.