برنامه نویسی پایتون با Atom
آموزش رایگان برنامه نویسی

برنامه نویسی پایتون با Atom

بدون دیدگاه

وقتی با یکی از جذاب‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی دنیا یعنی زبان پایتون کدنویسی می‌کنیم، چه بهتر که یکی از کارامدترین ابزارهای کدنویسی یعنی یک ویرایشگر‌های متن یا به قولی تکست‌ادیتور فوق‌العاده را هم به کار بریم. این مطلب را به ویرایشگر حرفه‌ای Atom اختصاص می‌دهیم و طرز نصب و راه‌اندازی، پکیج‌های بدردبخور و مزایای خاص آن را به اتفاق مرور خواهیم کرد. 

ویرایشگر متن Atom

ATOM چیست؟

یک ویرایشگر قابل هک برای قرن بیست و یک! این توصیفی است که در وبسایت رسمی آن یعنی Atom.io آمده است. برای اینکه به حکمت این جمله پی‌ ببریم، کافیست کمی با این ویرایشگر جالب و انعطاف‌پذیر سر و کله بزنیم. ویرایشگر متن حرفه‌ای اتم، در واقع یک محیط کدنویسی ایده‌آل، مدرن و چندمنظوره است که البته چند مورد رقیب جدی هم دارد. اما قابلیت‌ها و نقاط مثبتش باعث شده که آنرا به علاقمندان و شرکت‌کنندگان دوره‌ برنامه‌نویسی ایران‌لرن توصیه کنیم. 

اتم نخستین بار در سال ۲۰۱۴ و در GitHub معرفی و به خاطر توانایی بی‌نظیرش در دستکاری محیط کار و انجام‌ سریع‌تر یک سری از کارهای روتین، به سرعت محبوب شد. ویرایشگر Atom یک نرم‌افزار منبع‌باز است و همین امر مساویست با هواداران بیشتر، توسعهٔ سریعتر و برخورداری از ویژگی‌ها و امکانات بیشتر. 

خلاصه‌ای از مزایای برنامه نویسی پایتون با Atom

با دانلود آخرین نسخهٔ اتم، می‌توانید از ۸ تِم مختلف برای انواع سینتکس‌ها و ۴  رابط کاربری متنوع (دو تا روشن و دو عدد تیره) استفاده کنید. اگر خیلی مشکل‌پسند بودید و هیچ یک از این موارد نظرتان را جلب نکرد، می‌توانید از تم‌های کاستومایز شده‌ای که سایر کاربران ساخته‌اند استفاده نمایید. یا حتی تم و شکل و شمایل دلخواه خودتان را بسازید. گذشته از ظاهر، کدنویسی با ویرایشگر Atom بسیار مطلوب و سرراست است و موارد زیر تعدادی از مزایای این نرم‌افزار هستند:

  • استفادهٔ جالب از انواع رنگ‌ها و هایلایت‌ها و ایجاد خوانایی مطلوب در کد 
  • مجموعهٔ متنوعی از پلاگین‌ها برای عیب‌یابی و سایر کاربردها 
  • ایجاد فرورفتگی‌ در بدنهٔ کد به صورت خودکار و قابلیت Auto-Complete یا تکمیل خودکار کد
  • هایلایت‌ کردن سینتکس‌های منحصر به زبان‌ مورد استفاده 
  • مشاهدهٔ راحت ساختار فایل‌ها و پوشه‌‌بندی پروژه 

تکست ادیتور Atom

چگونه پایتون را در ATOM نصب کنیم؟

در این بخش یک محیط ایده‌آل را برای برنامه نویسی پایتون با Atom فراهم می‌کنیم. یادآوری کنیم که مراحل زیر، برای پایتون ۳ و نسخهٔ Atom 1.60 نوشته شده‌اند. پس بدون فوت وقت، برویم سراغ نصب پایتون در Atom. 

۱) دانلود Atom

آخرین نسخه از نرم‌افزار اتم را از سایت Atom.io دانلود کنید. دقت شود که بر اساس ویندوز ۳۲ یا ۶۴ بیتی، نسخهٔ درست را دانلود نمایید. حجم فایل ستاپ نسخهٔ ویندوز حدود ۲۰۰ مگ است. 

عکس داخل فایل متنی قرار دارد

۲) نصب Atom

نصب Atom پیچیدگی خاصی ندارد و با یک کلیک روی فایل دانلود شده، فرایند نصب آغاز می‌شود. بعد از نصب موفق با صفحه‌ای شبیه به این مواجه می‌شویم. 

عکس داخل فایل متنی قرار دارد

۳) نصب Linter مخصوص پایتون

تا اینجای کار ادیتور Atom نصب و آمادهٔ راه‌اندازی برای پایتون است. حالا به یک ابزار کمکی با نام Linter احتیاج داریم که کارش، آماده‌سازی ادیتور برای زبان دلخواه است. کافیست به لینک atomlinter.github.io بروید و در بین لیست کامل لینترها، یکی از لینترهای مخصوص پایتون را دانلود کنید. می‌توانید بین مورد اول زیر اسم پایتون یا گزینهٔ Flake8 یکی را انتخاب کنید. نصب این ابزار، به ویرایشگر اتم کمک می‌کند که خطاهای کدِ پایتون را به شکلی واضح‌تر نمایش دهد. 

عکس داخل فایل متنی قرار دارد

۴) دانلود و نصب سایر پکیج‌های بدردبخور

با نصب Linter مخصوص پایتون که در مرحلهٔ قبل توضیح دادیم، عملا برای کدنویسی راحت در اتم آماده‌ایم. اما یک سری پکیج بسیار کاربردی دیگر هم هستند که استفاده از آنها خالی از لطف نیست. در اینجا فقط به اسم و لینک این پکیج‌ها اشاره می‌کنیم تا در صورت دلخواه از آنها استفاده نمایید. 

پکیج ها و ابزارهای مهم اتم برای پایتون

مزایای برنامه نویسی پایتون با Atom چه هستند؟

در مورد انتخاب یک تکست‌ادیتور کارامد و پرامکانات، گزینه‌های متعددی مثل موارد زیر در پیش رو داریم:

  • Sublime
  • Notpad++
  • Brackets
  • Vim
  • TextMate

و راستش را بخواهید، همهٔ آنها برای برنامه نویسی پایتون یا سایر زبان‌های برنامه‌نویسی مناسبند و غالب انتظاراتمان را برآورده می‌کنند. اما این وسط امکانات و ریزه‌کاری‌های مضاعفی هم هست که سرعت و سهولت کدنویسی را بالا می‌برند. تکست ادیتور Atom روی هم رفته و به دلایل زیر گزینهٔ بسیار مطلوبی است. 

ایده‌آل برای افراد مبتدی

اتم یک نرم‌افزار کاملا رایگان و بسیار سبک است و روی هر سیستم با هر کانفیگی نصب می‌شود. از طرف دیگر، یادگیری اتم بسیار ساده است و همین سادگی برنامه نویسی پایتون با Atom را به مراتب مطلوب‌تر می‌کند. در این تکست ادیتور حرفه‌ای، خبری از اینترفیس بدقلق و کلید‌های میانبر یا همان هات‌کی‌های عجیب و غریب نیست و همه چیز برای شروع ایده‌آل است. 

پلاگین‌ها و اکستنشن‌های بی‌نظیر

از قابلیت‌هایی مثل هایلایت کردن سینتکس برای انواع زبان‌‌ها و فرمت‌ها، تا بهره‌برداری از دیباگرها و انواع محیط‌های runtime‌، تا امکاناتی برای سفارشی‌سازی بیشتر ادیتور یا کنترل‌های اضافی برای پخش‌کننده‌ٔ صدا و تصویر. خلاصه اینکه برای هر کاربردی که به سیستم دسک‌تاپ‌مان مربوط باشد و فکرش را بکنیم، از Atom و پلاگین‌ها و اکستنشن‌های متعددش برمی‌آید. 

شخصی‌سازی و انعطاف بالا

همانطور که تا اینجای کار اشاره کردیم، تکست ادیتور اتم از امکانات بیشماری برخوردار است. برخی از امکانات به صورت پیش‌فرض فعالند و برخی دیگر به لطف پلاگین‌ها و اکستنشن‌ها فعال می‌شوند. با این نرم‌افزار، هم می‌توان داستان‌نویسی کرد، هم یک مقالهٔ فنی نوشت و هم برنامه نویسی پایتون یا سایر زبان‌ها را انجام داد. نه محدودیتی وجود دارد و نه از امکانات پولی و پریمیم خبری هست. با فعال کرد برخی اکستنشن‌ها، می‌توان قابلیت‌های Atom را به شکلی بنیادی عوض کرد و یا با یک سری تنظیمات در Preference، تغییرات جزئی و دلخواه را در ظاهر یا عملکرد برنامه بوجود آورد. 

جمع‌بندی

ویرایشگر حرفه‌ای اتم از ۲۰۱۴ تا به امروز، محبوبیت زیادی بین برنامه‌نویسان و توسعه‌دهندگان وب پیدا کرده است. Atom محبوبیتش را مدیون سهولت استفاده، تِم‌ها، امکانات و پلاگین‌های بیشمار، سازگاری فوق‌العاده با Github و کلی دلایل دیگر است. اگر به برنامه نویسی به زبان پایتون یا ساخت وبسایت علاقمندید، توصیه می‌کنیم که مروری بر دروس آموزش پایتون ایران‌لرن داشته باشید. 

ارسال دیدگاه
منتظردیدگاه شماهستیم

ارسال نظر