ترنزیشن های پریمیر
آموزش رایگان طراحی گرافیک و مدیا

ترنزیشن‌ های پریمیر چه هستند و چه کاربردی دارند؟

بدون دیدگاه

ترنزیشن های پریمیر گونهٔ خاصی از افکت‌ها هستند که به آغاز و پایان کلیپ‌های صوتی و تصویری اضافه می‌شوند. این افکت‌ها دو کلیپ یا قطعهٔ صوتی یا بصری را به شکل دلخواه در هم می‌آمیزند و حال و هوای مطلوب کارگردان و تدوینگر را ایجاد می‌کنند. مثلا در فیلم‌های سینمایی، از ترنزیشن‌ های پریمیر استفادهٔ کمتری می‌بینیم و همه چیز در ساده‌ترین حالت برگزار می‌شود. کلیپ‌ها در برخی موارد به صورت Fade in یا Fade out به هم وصل شده و اغلب یک کات ساده، دو قطعهٔ تصویری را بهم متصل می‌کند. 

اما در ویدیو‌های تبلیغاتی و کلیپ‌های کوتاهی‌ که در شبکه‌های اجتماعی می‌بینیم، ماجرا فرق می‌کند. در این مدل ویدیوها، استفاده از ترنزیشن‌های فانتزی و جورواجور اتفاق مرسومی است و هدف، ایجاد حرکت و جذابیت در کوتاهترین زمان ممکن می‌باشد. در این مطلب، از سری مقالات مرتبط با دوره تولید محتوا و طراحی ایران‌لرن خواهیم دید که ترنزیش‌های پریمیر چطور به کلیپ‌ها اضافه می‌شوند و چه انواعی دارند. 

ترنزیشن های پریمیر چه هستند

ترنزیشن های پریمیر چه هستند؟

ترنزیشن های پریمیر (Transitions) نوعی از افکت‌های استاندارد پریمیر هستند و کارشان اتصال قطعات ویدیویی یا صوتی است. قابلیتی که در پریمیرو سایر نرم‌افزارهای تدوین وجود دارد و شیوهٔ پیوند کلیپ‌های صوتی و تصویری را بر اساس سلیقهٔ سازنده تغییر می‌دهد. در حالت عادی، وقتی دو کلیپ‌ یا قطعه‌ٔ ویدیویی را در تایم لاین پریمیر قرار می‌دهیم، هیچ گونه ترنزیشن خاصی بین آنها وجود ندارد و انتقال بین دو کلیپ، با یک کات ساده حل و فصل می‌شود. منظورمان از کات ساده، تغییر آنی از کلیپ قبلی به بعدی است. به عبارت دیگر، پرش از آخرین فریم کلیپ قبل به نخستین فریم از کلیپ دوم. 

در فیلم‌های سینمایی، بین شات‌ها یا سکانس‌ها، از ترنزیشن‌ها در نهایت سادگی استفاده می‌شود. در مقابل در ویدیو‌های تبلیغاتی، ترنزیشن‌های متنوعی به کار می‌رود تا محصول کار، ریتم و پویایی بیشتری داشته باشد. منتها نباید حد و حدود استفاده از ترنزیشن را فراموش کرد. چون در صورت زیاده‌روی، نتیجهٔ کار ویدیویی شلوغ، بی‌تناسب و مبتدی از آب در می‌آید و به جای جذب مخاطب، توی  ذوقش می‌زند.

نحوهٔ اضافه کردن ترنزیشن های پریمیر

اضافه کردن ترنزیشن های پریمیر به سادگیِ یک Drag and Drop انجام می‌شود. فقط کافیست که پنل Effects را از مسیر Window>Effects فعال کنیم و یک ترنزیشن  را از قسمت Video Transitions یا Audio Transitions انتخاب نماییم. حالا این آیتم را با ماوس روی کلیپ صوتی یا تصویری مورد نظرمان می‌اندازیم و تمام. از یک زاویهٔ خاص، دو نوع ترنزیشن‌ داریم:

  • Single Sided (روی یک کلیپ اعمال می‌شود و یکطرفه است)
  • Double Sided (روی دو کلیپ اعمال می‌شود و دو طرفه است)

ترنزیشن به صورت یک نوار مستطیلی باریک و قهوه‌ای‌رنگ روی کلیپ نمایان می‌شود و یک خط مورب (شبیه به قطر مستطیل) این نوار را به دو قسمت تقسیم می‌کند. اگر تمام این نوار به رنگ قهوه‌ای پر رنگ باشد، یعنی ترنزیشن ما Double Sided است و میان دو کلیپ قرار گرفته است.

ترنزیشن Double Sided

وقتی رنگ قسمت پایین نوار روشن‌تر بود، ترنزیشن ما Single Sided است و ما آن را به ابتدا یا انتهای یک کلیپ اضافه کرده‌ایم. برای اضافه کردن یک ترنزیشن یکطرفه یا Single Sided کافیست که Ctrl را نگه داریم و ترنزیشن را روی کلیپ بکشیم. این کار به ما اجازهٔ استفاده از ترنزیشن‌های متفاوت را می‌دهد و می‌توانیم دو کلیپ را با دو ترازینش متفاوت به هم متصل کنیم. این روش برای سناریو‌های خاص و حرفه‌ای کاربرد دارد و معمولا با ادغام سایر افکت‌ها، ترنزیشن‌های شخصی سازی شده یا کاستوم ترنزیشن(Custom Transition) ساخته می‌شود.

ترنزیشن Single Sided

برای امتحان کردن چند ترنزیشن مختلف روی یک کلیپ، نیازی به پاک کردن ترنزیشن قبلی نیست. کافیست ترنزیشن جدید را روی قبلی بندازیم، تا پریمیر به صورت خودکار آنرا جایگزین کند.

اضافه کردن ترنزیشن پیش‌فرض به دو کلیپ

برای اضافه کردن ترنزیشن های پریمیر بین دو کلیپ، ابتدا باید دو کلیپ پشت سر هم را انتخاب یا Select کرده و سپس از منوی Sequence روی Apply Default Transition to Selection کلیک کنیم. 

اضافه کردن ترنزیشن پیش‌فرض به دو کلیپ

راه دیگر اینست که در مرز دو کلیپ که به هم چسبیده‌اند، راست کلیک کرده و گزینهٔ Apply Default Transition را بزنیم.

اضافه کردن ترنزیشن پیش‌فرض به دو کلیپ 2

هر دو روش یک کار را  انجام می‌دهند اما دومی سریع‌تر است. همین کار را می‌توانیم برای ترنزیشن‌های Single Sided هم انجام بدهیم.

انتخاب ترنزیشن های پیش‌فرض در پریمیر

برای سرعت بخشیدن به فرایند تدوین، می‌توان یک ترنزیشن پرکاربرد را به عنوان Default یا پیش‌فرض تنظیم کرد. برای اینکار از مسیر Window>Effects پنل Effects را باز می‌کنیم و از پوشه‌ٔ Video Transitions یا Audio Transitions، روی یک ترنزیشن دلخواه راست کلیک کرده و گزینهٔ Set Selected as Default Transition را انتخاب می‌کنیم. 

در این حالت مانند شکل زیر، در اطراف آیکنِ ترنزیشنِ پیش‌فرض، یک نوار آبی رنگ ایجاد می‌شود تا شناسایی آن ساده‌تر شود. برای استفاده از ترنزیشن پیش‌فرض، هر زمان که کلیپی اضافه کردیم، روی ابتدا و انتهای کلیپ راست کلیک کرده و Apply Default Transition را انتخاب می‌کنیم. در ادامه نحوهٔ تنظیم ترنزیشن را توضیح می‌دهیم.

انتخاب ترنزیشن های پیش‌فرض در پریمیر

تنظیم مدت زمان ترنزیشن های پریمیر

برای تنظیم مدت زمان ترنزیشن‌ ابتدا با توجه به راهنمای بالا یکی را به کلیپ مورد نظرمان اضافه کرده و بعد روی نوار قهوه‌ای رنگ کلیک می‌کنیم. وارد پنل Effects Control می‌شویم تا مدت زمان ترنزیشن را از قسمت Duration تنظیم کنیم. عدد سمت راست تعداد فریم‌ها را مشخص می‌کند و اگر در یک ویدیو‌ی ۳۰ فریم بر ثانیه، عدد ۳۰ را در سمت راست وارد کنیم، پریمیر به صورت خود‌کار، زمان را روی یک ثانیه تنظیم می‌کند. از آنجایی که ترنزیشن های پریمیر به صورت فریم بر ثانیه تنظیم می‌شوند، می‌توانیم کنترل دقیقی بر مدت ترنزیشن داشته باشیم.

تنظیم مدت زمان ترنزیشن های پریمیر

برای تنظیم مدت زمان «ترنزیشن پریش‌فرض»، از مسیر Edit>Preferences>Timeline گزینهٔ Video Transition Default Duration را بر اساس فریم و ثانیه تنظیم می‌کنیم. گزینهٔ پایینی هم برای تنظیم مدت زمان ترنزیشن، در کلیپ‌های صوتی است.

تنظیم مدت زمان ترنزیشن های پریمیر 2

با تنظیم تراز یا Alignment جانمایی ترنزیشن را میان دو کلیپ Center at Cut، یا به سمت چپ یا راست منتقل می‌کنیم که با Start at Cut و End at Cut مشخص شده است. افکت‌های بین دو کلیپ معمولا در Center یا مرکز قرار می‌گیرند و کم پیش می‌آید که ترنزیشن پریمیر را از پنل Effects Control به یک طرف کات تنظیم کنیم. در قسمت سمت راست، کات بین دو کلیپ، با یک خط مشکی مشخص می‌شود و زمان قبل و بعد از کات ترنزیشن، با ماوس قابل تنظیم است.

ترنزیشن‌های شخصی سازی شده در پریمیر

در تدوین‌های حرفه‌ای علاوه بر استفاده از ترنزیشن‌های پیش‌فرض، می‌توانیم افکت‌های خاص خودمان را بسازیم. این کار به تجربه و دانش کافی در مورد افکت‌ها و ترنزیشن های پریمیر نیاز دارد و مقادیری تمرین می‌طلبد. با تسلط بر افکت‌های پریمیر و آشنایی با تاثیر آنها، دامنهٔ انتخاب‌های خلاقانه‌ای که داریم نامحدود می‌شود. در واقع با ترکیبی از تکنیک‌های تدوین، Video Effect‌ها و ترنزیشن‌های پریمیر، می‌توانیم بیشمار افکت‌ جدید بسازیم که به صورت آماده در پریمیر وجود ندارند. 

البته این قبیل کارها نیاز به کمی خاک خوردن دارد و برای افراد تازه‌کار، کمی زمانبر و دیرهضم است. اما نتیجه‌ای که با این روش می‌گیریم، خاص و منحصربفرد خواهد بود. اشکال این روش، در ذخیره نشدن آن است. یعنی نمی‌توانیم ترنزیشنی که ساخته و افکت‌هایی که اضافه کرده‌ایم در قالب یک Preset ذخیره کنیم. برای جبران این کمبود، می‌توانیم از پلاگین های پریمیر استفاده کنیم که توسط برنامه نویسان و موشن‌دیزاینر‌ها طراحی شده‌اند و به صورت افکت‌های استاندارد در پریمیر نصب می‌شوند.

ترنزیشن‌ های پریمیر در قالب پلاگین

یکی از قدرت‌های نرم‌افزار ادوبی پریمیر استفادهٔ گسترده از پلاگین‌هاست. این پلاگین‌ها هم توسط خود کمپانی ادوبی و هم شرکت‌های دیگر ساخته می‌شوند و برخی از آنها، عصای دست تدوینگران حرفه‌ای هستند. مثل افکت‌هایی نظیر Universe از پکیج RedGiant، که انتخاب قابل قبولی است و شامل چندین ترنزیشن جذاب می‌شود. یا پلاگین Motion Array که جزو معروف‌ترین‌هاست و ده‌ها ترنزیشن مدرن و جذاب را که توسط حرفه‌ها توصیه می‌شوند دربرگرفته‌ است. برای جزئیات بیشتر می‌توانید به مقالهٔ پلاگین های پریمیر مراجعه بفرمایید.

علاوه بر پلاگین‌ها و افکت‌های استاندارد، می‌توانیم در افتر‌افکت ترنزیشن شخصی سازی شده‌ای بسازیم و فایل کامپوزیشن یا خروجی ویدیو‌یی را به پریمیر Import کنیم. این فایل را به صورت یک کلیپ ویدیو‌یی به بالایی کلیپ‌ها اضافه می‌کنیم تا نقش ترنزیشن را ایفا کند. این روش دو اشکال دارد. اول اینکه تنظیم زمان ترنزیشن سخت است و معمولا زمان فایل باید ثابت باشد چون بر کیفیت کار اثر می‌گذارد، و دوم نبود تنظیمات دم دستی ترنزیشن در پریمیر است و باید برای هر تغییر کوچک به افتر‌افکت مراجعه کنیم. با این وجود، بسیاری از ترنزیشن‌هایی که در اینترنت پیدا می‌کنیم افکت استاندارد نیستند و به صورت کلیپ ویدیویی عرضه شده‌اند، چون ساخت آنها آسان است و نیازی به دانش فنی برنامه نویسی برای ساخت افکت‌ استاندارد پریمیر ندارد.

ترنزیشن‌ های پریمیر در قالب پلاگین

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم به شکلی مختصر و مفید به چیستی و کاربرد ترنزیشن های پریمیر بپردازیم. ابزارهایی که جزو مهمترین و پرکاربرد‌ترین افکت‌های استاندارد این نرم‌افزار هستند و توسط همه‌ٔ تدوینگران استفاده می‌شوند. این ترنزیشن‌‌ها یا به عبارتی اتصال بین شات‌ها، نماها و یا سکانس‌ها، نقش مهمی در شیوهٔ روایت و داستان‌سرایی دارند و با توجه به ماهیت ویدیو و سلیقهٔ کارگردان، تفاوت‌های فاحشی خواهند کرد. اگر به یادگیری تدوین به طور جدی علاقمند هستید، نگاهی به دوره پریمیر ایران‌لرن بیندازید. چون در این دوره، خبر چندانی از مباحث تئوریک و توضیح و تفسیر نیست. بلکه مثل سایر دوره‌های آنلاین ایران‌لرن، همه چیز پروژه‌محور است و قدم به قدم، با راهنمایی و رفع اشکال توسط مدرس مربوطه پیش خواهد رفت. 

ارسال دیدگاه
منتظردیدگاه شماهستیم

ارسال نظر