فهرست مطالب
اکشن فتوشاپ به قابلیت خودکارسازی یا اتوماسیون کارهای روتین و تکراری، توسط کاربر اشاره دارد. کارهای خستهکننده و زمانبری که اگر شنیده باشید، به عنوان «کارِ گل» از آنها یاد میکنیم و برای نتیجهٔ دلخواه، مجبوریم آنها را انجام بدهیم. این همان جاییست که یکی از جذابترین قابلیتهای این نرمافزار قدرتمند وارد صحنه میشود و کاربر را قادر میسازد با تعریف اکشن فتوشاپ، کارهای وقتگیر و کسالتآور را با یک کلیک انجام دهد.
قابلیتی که برای طراحان، عکسان، روتوشکاران و تمام کسانی که به طور دائم و حرفهای با فتوشاپ سر و کار دارند نعمت است. پس اگر شما هم جزو کاربران جدی فتوشاپ هستید و برای مدیریت وقت و بازدهی بیشتر خود ارزش قائلید، باید با نحوه ساخت اکشن فتوشاپ و استفاده از آن آشنا باشید.
اکشن در فتوشاپ چیست؟
اکشن فتوشاپ عصای دست عکاسان، تصویرگران و روتوشکاران و تولیدکنندگان محتواست. منتها نه آنهایی که خیلی تفننی و هر از گاهی یک پروژه انجام میدهند. بلکه آنهایی که پرمشغله و حرفهایاند و ترجیح میدهند، کارهای روتین و وقتگیر را به خود فتوشاپ بسپارند. اکشن فتوشاپ کمک میکند که به جای اتلاف وقت، روی بخشهای مهمتر و عمیقتر پروژه تمرکز کنیم و در کل سرعت و بازدهی به مراتب بیشتری داشته باشیم.
حتما برای شما هم پیش آمده که برای انجام یک کار مشخص روی چند تا عکس، از کلیکهای تکراری، کپی کردنها و ایجاد فیلترها و افکتهای یکسان، به تنگ آمده باشید. حالا اگر تمام این کارها با یک کلیک انجام شود چه؟ قطعاً زندگی زیباتر میشود! حالا اجازه بدهید تا برای روشن شدن مطلب، به چند مثال و کاربرد رایج از اکشن فتوشاپ اشاره کنیم.
- روتوش عکس در فتوشاپ
- اعمال فیلترهای دلخواه روی تعداد زیادی عکس
- ساخت افکتهای جذابی مثل بازتاب تصویر از روی آب یا سطوح صیقلی
- ایجاد بافت (Texture) و رنگ و گرادینت (Gradient) روی متنها و فونتها
- تغییر رنگ چشم در عکسهای پرتره یا کاهش نویز و تاری تصویر در انواع سوژهها
- تبدیل عکس به نقاشی های اسکچمانند
موارد بالا فقط چند نمونهٔ محدود از کارهاییاند که با تعریف اکشن دلخواه، با یک کلیک انجام میشوند. قسمت خوب ماجرا اینجاست که کاربران، هیچ محدودیتی برای ایجاد انواع اکشن فتوشاپ ندارند و میتوانند از شر تمام پروسههای تکراری و زمانبر در کارشان خلاص بشوند. در ادامه به آموزش ساخت اکشنها میپردازیم. اما قبل از آن، ببینیم خود کمپانی ادوبی (Adobe) در وبسایتش ساخت اکشن را چطور توصیف میکند.
مراحل ساخت اکشن فتوشاپ از قول Adobe
در ادامه به توصیف خود ادوبی از مراحل ساخت و نحوه استفاده از اکشن در فتوشاپ میپردازیم که به سادهترین شکل و در پنج مرحله بیان شده است:
۱) طرحریزی اکشن: کاری که اکشن مورد نظر باید انجام بدهد را تعیین کن و کوتاهترین ترتیب انجامش را در نظر بگیر.
۲) ساخت اکشن: در پنل اکشن (Action Panel) دکمهٔ Create New Action را بزن و کلید میانبرش را انتخاب کن.
۳) ضبط اکشن: روی دکمهٔ Begin Recording کلیک کن تا فرایند ضبط اکشن شروع بشود.
۴) ذخیره اکشن: وقتی تمام کارها و دستورالعملهای مد نظر تمام شد، Esc یا Stop Recording را بزن.
۵) اجرای اکشن: اکشن ذخیره شده را با کلید میانبر تعریف شده یا زدن دکمهٔ play اجرا کن.
آموزش ساخت اکشن در فتوشاپ
خوشبختانه ساخت اکشن در فتوشاپ به هیچ عنوان کار پیچیدهای نیست. فتوشاپ به صورت پیشفرض، تمام کارهایی را که به ترتیب انجام میدهیم ثبت و ضبط میکند. پس برای ساخت اکشن که در اصل، مجموعهای از دستورالعملها و کارهای به ترتیب انجامشده توسط کاربر است، کافیست که این مجموعه را ذخیره کنیم. از ساخت لایه، افزودن افکت، تغییر مقادیر افکتها، تا تنظیم براش، ادغام لایهها و کلا هر کاری را که در فتوشاپ انجام میدهیم، میتوانیم به عنوان یک اکشن آماده تعریف کنیم.
۱) باز کردن پنل اکشن
فتوشاپ را باز و با میانبر Ctrl+F9 یا از طریق منوی Windows پنل اکشنها را باز میکنیم.
پنلی که مشاهده میکنید، محل ساخت و مدیریت اکشنهاست. توصیه میشود پیش از ساخت اکشن، ابتدا یک Set بسازیم و هر اکشن را با توجه به کاربرد و هدفی که دارد، در Set خودش قرار بدهیم. با اینکار فقط آنها را فُلدربندی و برای ذخیرهسازی مرتب میکنیم. مثلاً اکشنهای مخصوص روتوش را در یک سِت یا فلدر به اسم Retouch و اکشنهای مخصوص به تغییر بک گراند در فتوشاپ را در یک سِت جداگانه به اسم Background یا BG قرار میدهیم.
طبیعتاً Set ساخته شده خالی است و هیچ اکشنی داخل آن تعریف نکردهایم. حالا برای ساخت اکشن، روی آیکن یا دکمهٔ مثبت کلیک میکنیم.
۲) شروع ضبط اکشن فتوشاپ
در پنجرهای که نمایش داده میشود، نام اکشن را تایپ و Set مورد نظر را برای آن مشخص میکنیم. در ضمن این امکان را داریم که برای هر اکشن در فتوشاپ، یک میانبر یا shortcut بسازیم تا برای اجرا، نیازی به باز کردن این پنل نداشته باشیم. حالا برای این مثال، ترکیب Ctrl و F3 را برای اکشن مورد نظر تعیین میکنیم. در این مرحله روی Record کلیک میکنیم تا ضبط اکشن آغاز شود.
۳) پایان ضبط اکشن
از این لحظه به بعد، هر کاری که در فتوشاپ بکنیم، داخل این اکشن ذخیره و جزئی از آن میشود. از کارهای ساده مثل کپی گرفتن از یک لایه تا افزودن و تنظیم افکتها و استایلها و غیره، همگی بدون کم و کاست به بخشی از فرمانها یا دستورالعملهای اکشن تبدیل میشود. پس از اینکه مراحل کار را ضبط کردیم روی دکمهٔ مربعشکل Stop کلیک میکنیم تا ضبط متوقف و اکشن مورد نظر ذخیره شود.
۴) اجرای اکشن
برای اجرای اکشن فتوشاپ فقط کافیست که این آنرا با کلید میانبر مورد نظر (در مثال فعلی Ctrl+F3) یا از طریق خود پنجرهٔ Actions اجرا کنیم. به همین سادگی!
[sucess text=” برای استفاده از اکشن فتوشاپ دو راه وجود دارد. یک اینکه اکشن دلخواه را خودمان بسازیم و دوم اینکه از اکشنهای آمادهٔ سایر کاربران استفاده کنیم. در واقع میتوانیم علاوه بر دانلود انواع و اقسام اکشن فتوشاپ از سایتهای مختلف، آنهایی را هم که خودمان میسازیم با سایر کاربران به اشتراک بگذاریم. “]
آموزش ذخیره و نصب اکشن در فتوشاپ
همانطور که اشاره کردیم، فتوشاپ امکان ذخیرهٔ اکشنها را فراهم کرده و همچنین کاربران میتوانند از اکشنهای ساخته شده توسط یکدیگر استفاده کنند. بنابراین میتوانیم از سایتهای ایرانی و خارجی، اکشنهای بدردبخوری دریافت کنیم که اکثراً رایگان هستند. فرض کنیم اکشن مورد نظر را دانلود کردیم. حالا چطور به فتوشاپ بفهمانیم که آنرا به لیست اکشنهای فعلی اضافه کند؟
۱) آسان ترین روش این است که فایل اکشن را با فتوشاپ باز کنیم تا بطور خودکار آنرا شناسایی کرده و وارد لیست اکشنها کند.
۲) همچنین میتوانیم در پنجرهٔ Actions روی آیکن منو طبق تصویر کلیک کنیم تا منوی اکشنها باز شود. از آنجا با کلیک روی Load Actions به مسیری اکشن ذخیره شده میرویم و آنرا بارگذاری میکنیم.
۳) در روش سوم کافیست فایل اکشن را در مسیر زیر کپی کنیم تا بعد از باز کردن فتوشاپ در لیست اکشنهای آماده به اجرا باشد. این مسیر، در واقع فُلدر پیشفرض فتوشاپ نسخهٔ ۲۰۲۲ برای ذخیره و اجرای اکشنهاست.
C:\Users\%USERNAME%\AppData\Roaming\Adobe\Adobe Photoshop 2022\Presets\Actions
چطور اکشن فتوشاپ را به اشتراک بگذاریم؟
برای ذخیره یا به اشتراکگذاری اکشن فتوشاپ کافیست که با میانبر Ctrl+F9 پنل اکشنها را باز کنیم و از طریق منوی گوشهٔ راست و بالای پنل، روی Save Action کلیک و مسیر save را مشخص کنیم. برای فعال شدن این گزینه حتما باید یک Set را انتخاب کنیم. فایل اکشن در نهایت با فرمت ATN. ذخیره میشود.
ساخت اکشن فتوشاپ برای روتوش
حالا که ساخت اکشن را یاد گرفتیم، بد نیست کمی هم تمرین کنیم و برای روتوش عکس یک اکشن ساده و کاربردی بسازیم. اکشن این مثال صرفاً جنبهٔ آموزش و آزمون و خطا را دارد و لزوماً به درد روتوشهای پیچیده و حرفهای نمیخورد. با این حال کار راهانداز است و برای یک روتوش ساده و سرعتی جواب میدهد.
ابتدا یک ست Set با نام Skin Retouch میسازیم. یک اکشن با همین نام یا هر نام دلخواه به ست اضافه میکنیم. سپس دکمهٔ رکورد را میزنیم و مراحل زیر را بدون کم و کاست پشت سر هم انجام میدهیم.
- یک Duplicate یا کپی از لایه میگیریم.
- با میانبر Ctrl+I رنگها را Invert میکنیم.
- Blending Mode لایهٔ کپی را روی Vivid Light میگذاریم.
- فیلتر High Pass را با Radius ۲۴ اضافه میکنیم.
- فیلتر Gaussian Blur را با Radius ۴ انتخاب میکنیم.
- یک ماسک سیاه به لایه اضافه میکنیم.
پس از انجام این مراحل، دکمهٔ Stop را میزنیم تا رکورد متوقف و اکشن آمادهٔ استفاده شود.
حالا کافیست که عکس را باز کنیم و اکشنی که ساختیم را اجرا نماییم. بعد با یک براش سفید و Opacity دلخواه، روی صورت سوژه بکشیم تا عملیات روتوش روی بخشهای مورد اعمال شود و به نتیجهٔ دلخواهمان برسیم. همانطور که دیدیم، در عرض چند ثانیه و با یک کلیک ساده، حدود شش هفت مرحله از کار را به یکباره انجام دادیم و در وقت و انرژیمان صرفهجویی کردیم.
کلام آخر
خب، بالاخره روش استفاده از اکشن در فتوشاپ را یاد گرفتیم و حالا میتوانیم برای افزایش بازدهی و جلوگیری اتلاف وقت، از این قابلیت عالی استفاده ببریم. وقتی فتوشاپ چنین قابلیت اتوماسیون سرراست و بدردبخوری در اختیارمان گذاشته، نباید از آن غافل باشیم. ساخت و طراحی اکشنها راحت و ساده است و با کمی خلاقیت، میتوان اکشنهای خیلی پیچیدهتری ساخت و روند کار را به مراتب سرعت بخشید. سرعت در کنار کیفیت و دقت بالا، رکن موفقیت در بازار کار است. در بازار کار و استخدام ایران، یک فتوشاپکار سریع و فرز را روی هوا میزنند. چون چنین نیرویی برای هر پروژه و کارفرمایی موهبت است و میتواند با تکیه بر همین مهارت، درآمد مناسبی داشته باشد.
راستی، هر سوالی در رابطه با آموزش کار با اکشن در فتوشاپ داشتید، راحت باشید و زیر همین مقاله از ما بپرسید.