فهرست مطالب
تا همین چند سال پیش، صحبت از آموزش تدوین، ما را به یاد علاقمندان جدی سینما و یا فارغالتحصیلان رشتهٔ کارگردانی و فیلمسازی میانداخت. در واقع، هیچکس فکر این روزها را نمیکرد، که مهارتی مثل تدوین، ویرایش یا به طور کلی ساختن ویدیو، تا این حد جدی و فراگیر بشود. امروز شاهدیم که پلتفرمهای ویدیو محوری مثل یوتیوب YouTube، از اصلیترین و پررفت و آمدترین پاتوقهای کاربران اینترنتند. از طرفی، شبکههای اجتماعی جاافتادهای مثل اینستاگرام، ساختارشان را به سمت محتوای ویدیویی سوق میدهند تا از رقبا جا نمانند. مثل رقیب تازهای چون تیکتاک، که از همان ابتدای کار، بنا را بر محتوای ویدیویی گذاشته است.
جالب اینجاست که تمام این پلتفرمها، چشمانداز درآمدی جالبی در پیش روی تولیدکنندگان محتوا قرار میدهند. یک ویدیو در طی چند روز وایرال (Viral) شده و میلیونها بار دیده میشود و ممکن است، سرنوشت سازندهاش را دگرگون کند. این تلفیق هیجانانگیز از احتمال شهرت و ثروت، در کنار پتانسیل رسیدن به بیشترین تعداد آدم ممکن، مغز و روان هر محتواساز یا بیزنسمن یا هنرمندی را قلقلک میدهد! پس ماجرای تدوین، دیگر به عاشقان سینهچاک سینما یا شرکتهای تبلیغاتی محدود نیست. امروز هرکسی، بدش نمیآید که یک ویدیوی وایرال بسازد و سری در سرها در بیاورد.
چرا آموزش تدوین تا این حد مهم است؟
دسترسی راحت به سختافزارها و نرمافزارهای تهیه و تدوین ویدیو، ماهیت تولید محتوا را به کل عوض کرده است. از گوشیهای موبایل با لنزهای پیشرفته و پردازندههای قوی و حافظههای بینهایت گرفته، تا دوربینهای ورزشی تا پهبادهای دوربیندار، تا DSLRهای مقرونبهصرفه و دوربینهای کامپکت با کانفیگ بالا. خلاصه که همه چیز دست به دست هم داده، تا دامنهٔ تولید ویدیو، چه با هدف بیزنس و چه سرگرمی به مراتب سادهتر از قبل باشد.
برتری ویدیو مارکتینگ نسبت به سایر شیوههای بازاریابی محتوا
در مقالهٔ تدوین چیست اشاره کردیم، امروز عصر طلایی رسانههای ویدیویی است و ویدیو مارکتینگ Video Marketing بیشترین اثرگذاری ممکن را دارد. موارد زیر بخشی از دلایل برتری اجتنابناپذیر ویدیو، نسبت به سایر شیوههای مرسوم است.
- آگهیها و آموزشهای ویدیویی دربارهٔ یک محصول، نرخ تبدیل کاربر به مشتری (Conversion Rate) را به میزان چشمگیری افزایش میدهند.
- تولید ویدیو ارزانترین شیوهٔ بازاریابی یا معرفی محصول نیست، اما طبق دادههای موجود، بیشترین بازگشت سرمایه یا ROI را نشان میدهد.
- بازاریابی ویدیویی، با ایجاد یک ارتباط ملموس بین بیزنس و مشتری، قویترین و ماندگارترین شکل از بازاریابی محتوا (Content Marketing) است.
- گوگل به عنوان صاحب بزرگترین موتور جستجو Search Engine و مالک پلتفرم عظیمی مثل YouTube، عنایت خاصی به محتوای ویدیویی دارد.
- کاربران موبایل، به شدت از محتوای ویدیویی استقبال میکنند و ۵۱ درصد از ویدیوهای موجود، در دستگاههای موبایل مشاهده میشود.
- در بازاریابی ویدیویی، فرصت کافی برای توضیح همه چیز هست و بعلاوه، پتانسیل سرگرمکننده بودن ویدیو، بیش از متن و عکس و صداست.
- مصرف ویدیو برای مشتریان – حتی تنبلترین آنها – آسان است. شاهدش اینکه، نرخ تماشای ویدیو در ۶ سال گذشته ۸۰۰ درصد افزایش داشته است!
- ویدیوهای جالب، خوراک همرسانی و به اصطلاح share کردن هستند.
- ویدیوهای انیمیشنی، با بودجهای کمتر از ویدیوهای پرخرج، کماکان با استقبال خیلی خوبی مواجه میشوند.
از کجا شروع کنیم؟
دورهٔ آموزش پریمیر، بخشی از رشتهٔ طراحی و گرافیک ایرانلرن است. مهارت تدوین برای تولیدکنندگان محتوا، به مهارتی حیاتی بدل میشود و یک تدوینگر حرفهای، در جایگاهی متمایز قرار میگیرد. در ادامه به یکی از قویترین ابزارهای تدوین، یعنی نرمافزار ادوبی پریمیر خواهیم پرداخت. چون داشتن یک محتوای حرفهای و خوشساخت، بدون آموزش تدوین و آشنایی با ابزارهای موجود، عملاً غیرممکن است. خوبی ماجرا اینجاست که ساختن ویدیوهای با کیفیت و خلاقانه، آنقدرها هم کار سخت و پردردسری نیست. حالا اگر ساخت ویدیو را برای رونق بیشتر کسب و کارمان مد نظر داریم، بد نیست که پیش از شروع کار، تکلیف این موارد را روشن کنیم:
- هدف اصلی از ساختن ویدیو چیست؟
- مخاطب اصلی ویدیو قرار است چه کسانی باشند؟
- ویدیوی ما را روی چه پلتفرمی قرار خواهد گرفت؟
- چه میزان بودجهای در اختیار داریم؟
- برای ساخت ویدیوی مورد نظر، چه نیازمندیهایی داریم؟
بهترین ابزارهای تدوین برای یوتیوبرهای مبتدی تا پیشرفته
آموزش ادوبی پریمیر پرو، به عنوان یکی از کاملترین و حرفهایترین ابزارهای تدوین، اولویت مجموعهٔ ایرانلرن است. اما ابزارهای جالب دیگری هم هستند که هر کدام مزایای خودشان را دارند و توسط یوتیوبرهای ریز و درشت استفاده میشوند. آموزش تدوین با هرکدام از این ابزارها امکانپذیر است و داشتن درک عمیق از مهارت تدوین، اصل ماجراست.
Lightworks
یکی از جذابیتهای لایت ورک، رایگان بودن این نرمافزار است. این نرمافزار روی ویندوز و مک و لینوکس کار میکند و امکانات مفصلی برای ویدیوبلاگرها یا به اصطلاح ولاگرها (Vloggerها) دارد. از مزایای دیگر این برنامه، میتوان به امکان پردازش سه بعدی و قابلیتهای خوبش در ویرایش تایملاین Timeline اشاره کرد.
نکته) تایم لاین Timeline به بخشی از نرمافزار تدوین یا ادیت ویدیو گفته میشود. در تایملاین، چیدمان، مرتبسازی، برش و همپوشانی قطعات ویدیو و کلیپهای صوتی را مدیریت و افکتها و سایر اتفاقات دلخواه را بر اساس زمان تنظیم میکنیم.
Apple iMovie
اگر کاربر جدی اپل هستید و از مکبوک، آیفون و یا آیپد استفاده میکنید، بد نیست که آموزش تدوین را با این نرمافزار شروع کنید. آیمووی رابط کاربری فوقالعاده سرراست و ابزارهای مفصلی دارد و از ویدیوهای 4K پشتیبانی میکند. آیمووی، بیشتر به درد کاربران مبتدی و متوسط میخورد و همانطور که اشاره شد، محدود به کاربران اپل است.
Adobe Premiere Pro CC
ادوبی پریمیر پرو، هم برای کاربران مک، هم ویندوز و هم کاربران موبایل قابل استفاده است. این نرمافزار که به عنوان یکی از کاملترین ابزارهای تدوین شناخته میشود، برای کاربران نرمافزارهای ادوبی مثل فتوشاپ یا افترافکت، رابط کاربری آشنایی دارد. امکان دستکاری یا سفارشیسازی برای محیط کار و ابزارهایش وجود دارد و از پلاگینهای مختلفی برخوردار است. امکان سینک شدن با افترافکت و فتوشاپ، ادوبی پریمیر را بالاتر از سایر رقبا قرار میدهد. با وجودی که برای تدوینگران تفریحی یا مبتدی، گزینههای سادهتری هم وجود دارد، حرفهایها توصیه میکنند که اگر آموزش تدوین، از همان ابتدا با یک نرمافزار کامل و استاندارد انجام شود، ایدهٔ بهتری است. فقط یادمان باشد که کار با پریمیر پرو، به یک سیستم درست و درمان نیاز دارد.
Final Cut Pro X
فاینال کات پرو ایکس، یکی دیگر از محصولات اپل است که با وجود شباهت زیادش با iMovie امکانات، پیشرفتهتری دارد و برای تدوینگران جدی، گزینهٔ جالبتری است. این نرمافزار از فرمتهای زیادی پشتیبانی میکند و امکانات فوقالعادهاش هیچ دست کمی از ادوبی پریمیر پرو ندارد. شاید از معایب آن بتوان به قیمت گران و محدود بودنش به دستگاههای اپل نام برد. موردی که به خودی خود عیب نیست. اما در بازار کار ایران و بسیاری از کشورهای جهان، اکثر سیستمها بر اساس ویندوز هستند. همین مسئله باعث میشود که شروع آموزش تدوین با فاینال کات، ایدهٔ چندان جالبی نباشد.
HitFilm Express
هیت فیلم اکسپرس هم یکی از ابزارهای رایگان و مناسب برای تدوین است. این نرمافزار هم مثل ادوبی پریمیر، از قابلیت پردهٔ سبز برخوردار بوده، امکانات جالبی برای فیلمها و آبجکتهای سه بعدی دارد و از ویدیوهای 4K هم پشتیبانی میکند. عدهای از کاربران، سرعت پایین اکسپورت (ٍExport) یا همان خروجی گرفتن از این هیتفیلم را عیب اصلیاش میدانند. در ضمن، این نرمافزار حاوی یک سری امکانات پولی است. یعنی خریدهای درونبرنامهای یا همان In-App Purchase دارد.
Adobe Premiere Rush
ادوبی پریمیر راش، نسخهٔ موبایل پریمیر است که هم برای iOS و هم برای Android جوابگوست. این نرمافزار، نسخهٔ ساده شدهٔ پریمیر پرو محسوب میشود و تولیدکنندگان محتوا و ولاگرهایی که از گوشی و تبلت استفاده میکنند، گزینهٔ ایدهآلی است. قابلیت تنظیم صدا و موسیقی روی ویدیوها، اصلاح رنگ، تغییر سایز ویدیو و رابط کاربری فوقالعاده آسان، از نقاط قوت پریمیر راش به شمار میرود. اما یک چیز بین خودمان باشد، نسخهٔ موبایلی یک نرمافزار، گزینهٔ مناسبی برای پروژههای پیچیده و سنگین نیست.
Corel VideoStudio Ultimate
یکی از نرمافزارهای خوب و پرامکانات تدوین است که از عهدهٔ اکثر پروژههای تدوین بر میآید. ویدیو استودیو رابط کاربری آسانی دارد، تمپلیتهای آمادهٔ جالبی برای میکس و مونتاژ ویدیوها فراهم میکند و مثل ادوبی پریمیر پرو، قابلیتهای VR و تصاویر ۳۶۰ درجه را هم پشتیبانی میکند. این نرمافزار خوشساخت از کُرِل، برای کاربران مبتدی و متوسط خوب است، اما برای پروژههای سنگین، توصیه نمیشود.
Davinci Resolve
نرمافزار قدرتمندی که یکی از جدیترین رقبای ادوبی پریمیر پرو محسوب میشود و روی این نکته که ترکیب جامع و کاملی از امکانات ساخت و تدوین است مانور میدهد. یعنی از امکانات موشنگرافیک گرفته تا اصلاح رنگ و ادیت ویدیو و سایر نیازمندیهای یک پروژهٔ ویدیویی را در اختیار کاربران قرار میدهد. به عبارتی، داوینچی ریزالو مدعیست که قابلیتهای ادوبی پریمیر پرو و افتر افکت را یکجا در بر گرفته است.
در قابلیتهای جالب داوینچی ریزالو تردیدی نیست، اما کسانی که قصد ورود به قلمروی ویدیو پروداکشن دارند، باید دو مورد مهم را مد نظر بگیرند. یک اینکه آموزش تدوین و عادت به رابط کاربری پیچیدهٔ Davinci Resolve زمان بیشتری میبرد. نکتهٔ دوم اینکه، پریمیر در بازار کار ایران و جهان، جا افتادهتر و محبوبتر است. یعنی احتمالش زیاد است که کارفرمای آیندهٔ شما، ترجیح بدهد که شما با پریمیر کار کنید تا داوینچی.
آموزش ادوبی پریمیر چقدر زمان میبرد؟
یکی از مرسومترین سوالات علاقمندان تولید محتوا و ویدیو پروداکشن، زمان لازم برای آموزش ادوبی پریمیر است. باید خاطرنشان کنیم که آموزش تدوین با پریمیر، یا هر نرمافزار دیگری که با کارهای خلاقه سر و کار دارد، یک پروسهٔ خطی و تکبعدی نیست. یعنی نمیتوان بازهٔ مشخص و زمان دقیقی را برایش در نظر گرفت. میزان علاقه، ساعات مفید تمرین، آشنایی اولیهٔ طرف و متد آموزش تدوین، هرکدام متغیر جداگانهای هستند و مدت زمان آموزش ادوبی پریمیر تأثیر میگذارند. اما با یک تخمین مناسب میتوان اینطور گفت که تسلط کامل به امکانات ادوبی پریمیر، برای یک دانشجو یا علاقمند، بین چهار تا پنج ماه زمان میبرد. با این حال همه چیز به خود فرد بستگی دارد و این زمان میتواند کمتر یا بیشتر باشد.
جمعبندی
علاوه بر نسخهای که در دورهٔ آموزش ادوبی پریمیر ایران لرن تدریس میشود، دو نسخهٔ دیگر هم از این نرمافزار وجود دارد. یعنی علاوه بر Adobe Premiere Pro نسخههای Adobe Premiere Rush و Adobe Premiere Elements هم هستند که نسخههای خلاصهتری از Pro محسوب میشوند. Rush برای کاربران موبایل و Elements نسخهٔ به اصطلاح Lite پرو است. این نسخه مناسب افراد تازهکاریست که میخواهند با محیط و طرز کار ادوبی پریمیر آشنا شوند و نیازی به ویژگیهای پیچیدهٔ نرمافزار ندارند. در صورت نیاز به راهنمایی دربارهٔ نصب پریمیر پرو به صورت رایگان، به مقالهٔ مربوطه در وبسایت ایرانلرن مراجعه کنید.