آموزش اینترنت
آموزش رایگان ICDL

آموزش اینترنت

بدون دیدگاه

اغلب ما حداقل یکی دو بار در ساعات اولیه روز به گوشی‌های همراهمان سر می‌زنیم. با ارسال یک پیام، سراغی از دوستان و خانواده می‌گیریم یا اخبار را در سایت‌های خبری دنبال می‌کنیم. زندگی اغلب ما این روزها با فضای مجازی عجین شده است؛ بااین‌حال شاید تعداد کمی از ما به‌شکل حرفه‌ای آموزش اینترنت دیده باشند. در این نوشته قصد داریم به آموزش کار با اینترنت بپردازیم.

اینترنت چیست؟

برای اینکه به آموزش اینترنت از مبتدی تا پیشرفته بپردازیم اول باید ببینیم اینترنت چیست؟ اما راستش را بخواهید این تنها سوالی نیست که باید به آن پاسخ بدهیم! بنابراین در این قسمت مقاله و شروع آموزش اینترنت، اول بیایید تکلیفمان را با چند تعریف اصلی در این دنیای جذاب روشن کنیم.

شبکه چیست؟

آموزش اینترنت 1

به مجموعه‌ای از افراد یا اشیا که به‌صورت زنجیره‌ای با هدف برقراری ارتباط به هم متصل شده باشند شبکه می‌گوییم. در فضای کامپیوتر و اینترنت به ارتباط دو یا چند دستگاه به وسیله سیم، وای‌فای یا بلوتوث شبکه یا نتورک (Network) گفته می‌شود.

اینترنت چیست؟

Inter به معنی «بین دو یا چند جز» و Net همان «شبکه» است. اینترنت یک شبکه جهانی است که بین شبکه‌های مختلف ارتباط برقرار می‌کند.

وب چیست؟

همین صفحه‌ای که الان داخل آن قرار دارید را وب می‌گوییم. در سال 1990 آقای تیم برنرزلی وب را به وجود آورد. درواقع وب یک پروتکل ارتباطی است که توسط URL قابل دسترسی است.

سرور چیست؟

سرور کسی است که غذا را سرو می‌کند؟! :)) نه قطعا! اما اگر بخواهیم با یک مثال رستورانی سرور را توضیح بدهیم، وقتی غذایی را سفارش می‌دهید (آدرس یک سایت مشخص را وارد می‌کنید)، غذا (صفحه سایت مورد نظر) از آشپزخانه (سرور) برای شما آورده می‌شود.

البته قضیه به همین سادگی‌ها هم نیست ولی کلیت سرور و وظایف آن نگهداری اطلاعات و ارسال آن‌ها در مواقع نیاز طی یک فرآیند پیچیده است.

کاربر چه کسی است؟

کاربر من و شما هستیم که از وب استفاده می‌کنیم. البته نه فقط ما، که هر دستگاه، روتر و مرورگری که به این شبکه متصل است کاربر شناخته می‌شود.

مرورگر چیست؟

آموزش اینترنت 2

برای اینکه به وب دسترسی پیدا کنیم به یک ابزار نیاز داریم. ابزار باز کردن آدرس‌های مختلف و سایت‌های گوناگون، مرورگر (Browser) است. البته این ابزار کاربردهای دیگری نیز دارد. قطعا اسم مرورگرهای مختلف به گوشتان خورده است! گوگل کروم، مایکروسافت اج، فایرفاکس و اینترنت اکسپلورر همگی مرورگرهایی هستند که ما از آن‌ها استفاده می‌کنیم. هر کدام از این مرورگرهای نسبت به دیگری نقاط برتری دارد و به تناسب استفاده‌ای که از آن داریم می‌تواند انتخاب ما باشد. در جدول زیر نقطه قوت بهترین مرورگرها را ببینید:

انتخاب بهترین مرورگر

وبسایت چیست؟

مجموعه‌ای از صفحات که با یک آدرس خاص مشترک به وجود آمده‌اند را وبسایت می‌گوییم. برای مثال شما در حاضر در وبسایت ایران‌لرن قرار دارید و اگر بر روی این پیوند کلیک کنید به صفحه دوره‌های آموزشی ایران‌لرن هدایت می‌شوید که صفحه دیگری از همین وبسایت است.

وبلاگ چیست؟

تعریف وبلاگ و وبسایت بسیار نردیک است اما آن‌ها با یکدیگر تفاوت‌هایی دارند. بلاگ (Blog) یا همان خلاصه‌شده وبلاگ (weB-LOG) در ابتدا برای نوشتن روزانه و تولید محتواهای شخصی به‌وجود آمد. در ایران سایت‌هایی وجود داشتند که فضای محدودی در اختیار کاربران مختلف قرار می‌دادند تا آن‌ها بتوانند به‌صورت روزانه در آن فضا مطالبی را ثبت کنند. علاوه بر این در حال حاضر سایت‌های مختلف از قسمت بلاگ به‌عنوان مجله‌ای برای آموزش و اطلاع‌رسانی استفاده می‌کنند. وبلاگ‌ها فضایی صمیمی‌تر از وبسایت دارند و اغلب امکان گفتگو و ثبت نظر در آن‌ها وجود دارد. وبلاگ برخلاف وبسایت معمولا به‌صورت روزانه به‌روزرسانی می‌شود.

http و https چه تفاوتی دارند؟

آموزش اینترنت 3

HTTP پروتکل زیربنایی وب است. HTTPS امنیت بیشتری نسبت به HTTP دارد و درخواست‌ها و پاسخ‌ها در آن به‌صورت رمزگذاری‌شده منتقل می‌شوند.

IP چیست؟

Internet Protocol یا IP به برچسب عددی منحصر به فردی می‌گویند که بر روی دستگاه، سرور، روتر و هرچه که به اینترنت متصل می‌شود قرار دارد. درواقع آی پی به نوعی همان نام کاربری مخصوص هر دستگاه متصل است که به کمک آن می‌توان موقعیت مکانی و مشخصات دیگر آن را تعیین نمود.

زبان‌های برنامه‌نویسی وب کدامند؟

برای برنامه‌نویسی در فضای وب، در بستر فرانت اند اغلب از سه زبان برنامه‌نویسی HTML، جاوا اسکریپت و CSS و برای بک اند از PHP، net، پایتون و… استافده می‌شود. هر کدام از این زبان‌های برنامه‌نویسی کاربردهای خاص خودشان را دارند و مورد استفاده افراد متخصص قرار می‌گیرند. اگر می‌خواهید در این زمینه آموزش ببینید توصیه می‌کنیم از دوره آموزشی طراحی وبسایت ایران‌لرن استفاده کنید.

کوکی چیست؟

بعد از ورود به بعضی از سایت‌ها، از طرف سرور مقابل درخواستی به شما ارسال می‌شود که حاوی چنین جمله‌ای است:

we use cookies, …

طی این درخواست، سایت مورد نظر از شما اجازه می‌خواهد بعضی اطلاعات اولیه سایت را بر روی مرورگر شما ذخیره کند. کوکی انواع مختلفی دارد اما به‌طور کلی می‌توان گفت وظیفه اصلی این ابزار، سرعت بخشیدن و آسان کردن مراحل استفاده از یک سایت است. با تایید درخواست، در مراجعه‌های بعدی به سایت، سرعت بیشتری را تجربه خواهید کرد و لازم نیست از ابتدا همه اطلاعات مثل نام کاربری و رمز عبور را وارد کنید.

پلاگین چیست؟

پلاگین (Plugin) یا افزونه، نرم‌افزارهایی هستند که به مرورگرها، برنامه‌های کامپیوتری یا به ابزار وردپرس اضافه می‌شوند و به شخصی‌سازی آن کمک می‌کنند. این افزونه‌ها انجام بعضی کارها را ساده‌تر کرده و امکانات بیشتری در اختیار کاربران قرار می‌دهند. مثلا پلاگین Adobe Flash Player به دیدن ویدیوها در فضای وب کمک می‌کند.

برای گرفتن افزونه‌های مناسب برای مرورگر خود می‌توانید از لینک‌های زیر استفاده کنید:

گوگل چیست؟

گوگل یک جستجوگر پیشرفته و قدرتمند است که به شما اجازه می‌دهد محتوای مورد نظر خود را در بین محتواهای بی‌شمار در فضای نت جستجو کنید. این محتوا می‌تواند یک متن یا یا یک تصویر باشد.

گوگل مپ چیست؟

گوگل‌مپ (Google Maps) یکی از سرویس‌های رایگانی است که شرکت گوگل به رایگان در اختیار کاربران قرار داده‌است. به کمک گوگل مپز به نقشه آنلاین دسترسی دارید و می‌توانید مکان فعلی خود را ببینید، مقصد مورد نظر را پیدا کنید و مسیر رسیدن به آن را مشاهده نمایید. البته امکانات این ابزار بسیار گسترده است و به همین سه مورد محدود نمی‌شود.

گوگل شیت چیست؟

گوگل شیت یک برنامه مبتنی بر وب است که توسط شرکت گوگل به‌صورت رایگان ارائه شده است. این برنامه سازمان‌دهی و تنظیم اطلاعات، کاربردی مشابه اکسل دارد. به کمک گوگل شیت می‌توانید اسناد جدیدی بسازید، اسناد قبلی را تغییر بدهید و همچنین آن‌ها را با دیگران به اشتراک بگذارید. همه این قابلیت‌ها تنها با دسترسی به اینترنت امکان‌پذیر است.

حالا بیایید آموزش اینترنت را شروع کنیم:

آموزش اینترنت

اولین و مهم‌ترین پایه‌های استفاده از اینترنت را با هم مرور می‌کنیم:

1. اتصال به اینترنت

اولین قدم برای استفاده از اینترنت، اتصال به آن است. می‌توانید لپ‌تاپ را به وای‌فای وصل کنید یا اینترنت سیم کارت خود را به اشتراک بگذارید و از لپ‌تاپ به آن متصل شوید.

2. استفاده از مرورگر

اگر قصد دارید یک صفحه خاص را باز کنید باید ابتدا مرورگر را اجرا کنید. همان‌طور که پیشتر گفتیم مرورگرهای متنوعی برای استفاده کاربران طراحی شده است. ویندوز شما به‌طور پیش‌فرض به یک مرورگر مجهز است. شما می‌توانید انواع دیگر آن را دانلود و استفاده کنید.

3. ورود به سایت‌های مختلف

در این مرحله اگر می‌خواهید سایت مشخصی را باز کنید آدرس آن را در نوار بالای صفحه مرورگر وارد کنید. آدرس باید فرمت مشخصی داشته باشد:

آموزش اینترنت 4

پس از وارد کردن آدرس، کلید اینتر را بزنید. در این مرحله احتمالا با درخواست کوکی مواجه خواهید شد که پیشتر به آن پرداختیم.

4. کار با موتورهای جستجو

اگر آدرس مشخصی را در ذهن ندارید یا صرفا به دنبال کسب اطلاعات هستید باید از موتورهای جستجو استفاده کنید. محبوب‌ترین موتور جستجو در حال حاضر، گوگل است.

در قسمت آدرس مرورگر، Google.com را تایپ کرده اینتر را بزنید. پس از ورد به صفحه گوگل می‌توانید موضوع مورد نظر خود را جستجو کنید.

آموزش اینترنت 5

اگر می‌خواهید از جستجوی تصویری استفاده کنید گزینه Images را بزنید. در همین قسمت می‌توانید منطقه‌ای روی نقشه، ویدیوهایی با این موضوع و همین‌طور اخبار مرتبط را جستجو کنید.

آموزش اینترنت 6

5. ساخت ایمیل

یکی دیگر از مهم‌ترین قسمت‌های کار با اینترنت، ساخت اکانت ایمیل است. پیشتر در ایران‌لرن آموزش کامل ساخت اکانت جیمیل را قرار داده‌ایم. یک اکانت جیمیل به شما کمک می‌کند به‌شکل حرفه‌ای‌تری ارتباط برقرار کنید.

6. کلاس‌های آنلاین

استفاده از دوره‌های آموزشی آنلاین سابقه‌ای طولانی دارد. اولین دوره‌های آنلاین در سال 1984 پیشنهاد شد! با این‌حال همه‌گیری کرونا ناگهان محبوبیت این دوره‌ها را افزایش داد. آیا شما هم از آن دسته هستید که هدفتان از آموزش اینترنت، صرفا استفاده از دوره‌های آموزشی آنلاین است؟ در این صورت باید با توجه به فضای تشکیل جلسات، مراحل شرکت در آن را طی کنید. اغلب این کلاس‌ها در فضاهایی مانند ادوبی کانکت، زوم یا اسکای‌روم برگزار می‌شوند که هر کدام مراحل خاصی برای عضویت و استفاده دارند.

اینترنت چه کاربردهایی دارد؟

آموزش اینترنت 7

اینترنت جز جدایی‌ناپذیر زندگی ما است و کاربردهای بسیاری در ابعاد مختلف زندگیمان دارد. کافی است یک روز به تلفن همراه و لپ‌تاپ دسترسی نداشته‌باشید تا ببینید چطور همه کارها لنگ می‌ماند!

ارتقای کسب و کار

اینترنت به ارتقای کسب و کار کمک می‌کند. می‌توانید کسب و کارتان را در فضای مجازی معرفی کنید و از این طریق سود خود را افزایش بدهید. همچنین می‌توانید دانش مرتبط با شغلتان را به کمک اینترنت و سایت‌های آموزشی ایرانی و خارجی به‌روز نگه دارید.

برقراری ارتباط

آن سر دنیا هم که باشید کافی است یک گوشی همراه مجهز به اینترنت داشته باشید تا با آشنایان ارتباط برقرار کنید. از تماس صوتی و تصویری گرفته تا ارسال یک پیام کوتاه متنی، همه این‌ها ارتباط را بسیار آسان‌تر و سریع‌تر از گذشته کرده‌اند.

خرید آنلاین

آنلاین‌شاپ‌ها و سایت‌های خرید و فروش از طریق اینترنت است که رشد کرده‌اند. حالا اغلب محصولات مورد نیازتان را می‌توانید خیلی سریع سفارش بدهید و تهیه کنید. نیازی نیست ساعت‌ها فروشگاه‌های مختلف را به دنبال یک محصول خاص بگردید.

آموزش آنلاین

کلاس‌ها و دوره‌های آموزشی آنلاین تنها بخشی از آموزش مجازی هستند. به لطف اینترنت، کتاب‌های الکترونیکی و صوتی به راحتی در دسترس شما قرار دارند. همینطور سایت‌هایی مانند یوتیوب که می‌توانید از آموزش‌های رایگان آن‌ در هر زمینه‌ای استفاده کنید.

کاریابی و استخدام

به دنبال کار می‌گردید؟ تا همین چند سال گذشته برای پیدا کردن شغل مورد نظرتان باید به دوست و آشنا می‌سپردید و روزنامه‌ها و مجله‌ها را جستجو می‌کردید. حالا داستان فرق کرده است! سایت‌های کاریابی رزومه شما را دریافت می‌کنند و بر اساس سابقه کاری و مهارت‌هایتان، شما را به کارفرماهای مناسب معرفی می‌نمایند. لینکدین نیز فضای مناسبی برای ارتقای کسب و کار و پیدا کردن شغل مناسب است.

کسب اطلاعات

بیش از پنجاه درصد میانسالان آمریکایی در سال 2010 برای شناخت بهتر و انتخاب رییس‌جمهور مورد نظرشان در اینترنت جستجو کرده‌اند! این حجم از اطلاعات در فضا مجازی و در زمینه‌های مختلف بارها و بارها مورد استفاده ما قرار گرفته است. خود شما شاید همین هفته گذشته که اتوموبیلتان استارت نمی‌خورد این مشکل را در گوگل سرچ کرده باشید. اینترنت بسیاری از مشکلات ما را حل کرده است یا حداقل برای پیدا کردن راه حل مناسب ما را راهنمایی نموده است.

سفر آسان

یکی دیگر از کاربردهای قابل توجه و مهم اینترنت، قبل و در حین سفر است. خصوصا اگر بار اولی باشد که قصد دارید به شهر یا کشور دیگری سفر کنید اینترنت به شما کمک خواهد کرد تا بهترین مقصد را پیدا کنید، به کمک تجربه کاربران دیگر، به بهترین شکل آماده شوید و در حین سفر، مناسب‌ترین انتخاب‌ها را داشته باشید. استفاده از نقشه‌های آنلاین و قابلیت‌های ویژه آن‌ها نیز به کمک اینترنت امکان‌پذیر است.

بازی و سرگرمی

بازی‌های آنلاین و گروهی یکی دیگر از جذابیت‌ها و خدمات اینترنت است.

نکات مهم هنگام استفاده از اینترنت

آموزش اینترنت 8

با تمام مزایایی که از اینترنت گفتیم، مانند هر ابزار دیگری، معایبی هم در این ابزار وجود دارد. وقتی با اینترنت کار می‌کنید بسیاری از اطلاعات شما خواسته یا ناخواسته وارد فضای مشترکی می‌شود و اگر مراقب نباشید این اطلاعات ممکن است به شما آسیب بزند. ما چند نکته اصلی برای جلوگیری از آسیب را در ادامه بررسی می‌کنیم اما توجه داشته باشید هرچه سنجیده‌تر عمل کنید ریسک کمتری را متحمل خواهید شد.

  • ایمیل‌های درخواست کمک را نادیده بگیرید. بعد از ساختن ایمیل و وارد کردن آن در سایت‌های مختلف برای ثبت‌نام یا ارسال خبرنامه، ممکن است برای شما ایمیل‌هایی بیاید که خواستار کمک مالی یا غیر مالی هستند. این ایمیل‌ها را نادیده بگیرید زیرا احتمال کلاهبرداری از این طریق بالاست.
  • علاوه بر ایمیل، بسیاری از سایت‌ها که اغلب ناشناخته هستند از شما می‌خواهند یک نرم‌افزار خاص را از طریق لینک قرار داده شده دانلود کنید. این کار ممکن است کامپیوتر شما را ویروسی کند و اطلاعات شما را به خطر بیندازد.
هرگز از سایت‌های نامعتبر فایلی را دانلود و نرم‌افزاری را نصب نکنید.
  • برای اکانت‌های مختلف خود، رمزهای عبور متفاوتی در نظر بگیرید. اگر همه رمز عبورهایتان یکسان باشند با هک شدن یک اکانت، بقیه اطلاعات شما هم در معرض خطر قرار می‌گیرند.
  • برای خرید آنلاین یا موارد دیگر ممکن است به پرداخت آنلاین نیاز پیدا کنید. در این موارد هم باید مراقب باشید که پرداخت را از درگاه‌های بانکی شناخته‌شده و معتبر انجام بدهید. حتما آدرس سایت را چک کنید و تا جای ممکن از سایت‌های مورد اعتماد خرید کنید.
  • و نکته آخر اینکه پیش از استفاده از اینترنت حتما و حتما یک آنتی ویروس مناسب تهیه و نصب کنید. برای هر سیستمی نصب آنتی‌ویروس مهم است اما در مورد سیستم‌هایی که به اینترنت متصل هستند این نکته ضرورت بیشتری دارد.

سخن پایانی

کار با اینترنت و آموزش اینترنت پیچیده‌تر و عمیق‌تر از آن است که بتوانیم در یک مقاله آن‌ها را پوشش بدهیم. با این‌حال اگر پایه‌های اصلی و نکات ابتدایی اینترنت را بدانید می‌توانید از پس خودتان بربیایید و کارهای روزمره خود را با آن انجام بدهید. در این مقاله مهم‌ترین و اصلی‌ترین سرفصل‌های آموزش اینترنت icdl را در اختیار شما قرار دادیم. متخصصان ایران‌لرن به پرسش‌های شما در انتهای همین مقاله پاسخ خواهند داد.

ارسال دیدگاه
منتظردیدگاه شماهستیم

ارسال نظر