آموزش سرچ کنسول | بررسی تکنیک‌ها و ترفندها | ایران لرن
آموزش رایگان دیجیتال مارکتینگ

آموزش سرچ کنسول؛ بررسی تکنیک‌ها و ترفندها

بدون دیدگاه


تمام وبسایت‌ها برای رتبهٔ بالاتر در نتایج جستجوی گوگل سر و دست می‌شکنند و در تلاشند که محتوایشان، با چهارچوب‌ها و استاندارد‌های گوگل همخوانی داشته باشد. بالا آمدن وبسایت در نتایج گوگل مساوی است با افزایش ترافیک و سرازیر شدن مخاطب. مخاطب بیشتر هم یعنی موفقیت و سودآوری بیشتر. بنابراین بررسی وضعیت ترافیک وبسایت، یک مورد حیاتی است و اینجاست که سرچ کنسول گوگل (Google Search Console) وارد صحنه می‌شود.

سرچ کنسول هم مانند گوگل آنالیتیکس به طور مستمر و از زوایای مختلف، وبسایت را رصد می‌کند و اطلاعات مفیدی مثل ماهیت ترافیک، نرخ کلیک، مدل تعامل‌ کاربران و بسیاری موارد دیگر را آشکار می‌سازد. از آن طرف هم ایرادات فنی سایت‌ را گوشزد می‌کند و برای حل مشکلات احتمالی راهکار ارائه می‌دهد. هرچند که سرچ کنسول در بسیاری از موارد مثل گوگل آنالیتیکس عمل می‌کند اما بین این دو ابزار، تفاوتهایی هست که آنها را مکمل یکدیگر می‌کند. اگر شما هم به فکر افزایش رتبهٔ سایت خودتان هستید یا قصد یادگیری یکی از ابزارهای کلیدی و زیربنایی دیجیتال مارکتینگ را دارید، با این مقاله همراه شوید.

سرچ کنسول 1

سرچ کنسول چیست؟

گوگل عظیم‌ترین کمپانی اینترنتی جهان است و اکثر جستجو‌های اینترنتی از طریق موتور جستجوی این شرکت انجام می‌شود. پس عجیب نیست که ادمین‌ها، مدیران وبسایت و صاحبان کسب و کار، باید استراتژی بهینه‌سازی وبسایت یا همان SEO را براساس استاندار‌های گوگل بچینند. تسلط به سرچ کنسول، چیدن استراتژی درست را آسان می‌کند و عصای دست وبسایت‌داران و متخصصین دیجیتال مارکتینگ است.

سرچ کنسول، با تحلیل شبانه‌روزی وبسایت و ارائه یک تحلیل آماری دقیق و پرجزئیات از تمام سوراخ و سمبه‌های وبسایت، کمبودهای کسب و کار آنلاینمان را درمی‌آورد. با برطرف شدن این کمبودها و به قول خودمان سئو کردن (SEO) وبسایت، رتبه‌ٔ بالاتری پیدا می‌کنیم و به صفحات اول یا حتی جایگاه اول نتایج جستجو می‌رسیم. سرچ کنسول حکم مشاوری را دارد که نحوهٔ فکر کردن و منطق الگوریتم‌های چون مستقیما روی افزایش در‌آمد کسب و کا‌ر‌های دیجیتال تاثیر می‌گذارد.

چیزی نزدیک به ۹۳ درصد از جستجوهای انجام شده در اینترنت، با موتوری جستجوی گوگل انجام می‌شود. از بین کاربران موتور جستجوی گوگل، ۹۲ درصدشان روی سایت‌هایی کلیک می‌کنند که در صفحهٔ اول قرار دارند.

سرچ کنسول 2

ثبت نام سایت در سرچ کنسول

سرچ کنسول هم درست مثل گوگل آنالیتیکس، وبسایت ما را به صورت یک Property یا دارایی ثبت می‌کند. در ضمن، گوگل حساسیت زیادی روی امنیت اطلاعات دارد و فرایند ثبت و تایید مالکیت وبسایت را با وسواس بالایی انجام می‌دهد. بهرحال بیزنس عرصهٔ رقابت است و داده‌های کسب و کار، دست کمی از اطلاعات خصوصی فرد ندارند. پس اولین قدم برای ثبت نام در سرچ کنسول، احراز هویت و اثبات مالکیت وبسایت است.

اگر با ثبت سایت در سرچ کنسول آشنا نیستید، بهتر است که کار را به کاردان بسپارید و با شخصی که مسئولیت طراحی وبسایت یا خدمات هاستینگ را برعهده دارد تماس بگیرید. خوشبختانه ثبت نام در سرچ کنسول، آنقدرها هم سخت نیست و در ادامهٔ مطلب، چند روش‌ مرسوم را توضیح خواهیم داد. ابتدا با استفاده از حساب گوگل یا جی‌میل، وارد سایت سرچ‌ کنسول می‌شویم. اگر قبلا با حساب گوگل یا جی‌میل وارد شدیم، روی دکمهٔ Start Now کلیک می‌کنیم.

سرچ کنسول 3

برای تمامی روش‌ها ابتدا آدرس کامل سایت را به همراه Http یا Https، وارد و روی Continue کلیک می‌کنیم.

سرچ کنسول 4

احراز مالکیت وبسایت از طریق یکی از روش‌های زیر انجام می‌شود:

  • Google Analytics
  • Google Tag Manager
  • HTML file
  • HTML tag

روش اول: تایید مالکیت با Google Analytics

ثبت مالکیت سایت با گوگل آنالیتیکس راحت و ساده است. ابتدا باید مطمئن شویم که سایت را قبلا در گوگل آنالیتیکس ثبت کرده‌ایم و حساب گوگلی که برای سرچ کنسول و گوگل آنالیتیکس استفاده می‌کنیم یکسان است. اگر اینطور باشد، آدرس سایت را در قسمت Url Prefix به صورت کامل یعنی به همراه Http یا Https وارد می‌کنیم. گوگل در ابتدا چک می‌کند که سایت ما ثبت شده یا نه. اگر ثبت نشده بود، بخش Google Analytics را باز می‌کنیم و روی Verify کلیک می‌کنیم. اگر ثبت سایت با موفقیت انجام شد، برای ورود به سرچ کنسول روی Go to Property کلیک می‌کنیم.

سرچ کنسول 5

روش دوم: تایید مالکیت با Google Tag Manager

ثبت سایت با Google Tag Manager همانند روش گوگل آنالیتیکس است و با یک کلیک ساده به صورت خودکار انجام می‌شود. به شرط اینکه سایتمان را از قبل در گوگل تگ منیجر ثبت کرده باشیم و حساب گوگل سرچ کنسول و تگ منیجر یکسان باشد. در اینصورت قسمت Google Tag Manager را باز کرده و روی Verify کلیک می‌کنیم. بعد از چند ثانیه سایت از طریق گوگل تگ منیجر در سرچ کنسول ثبت می‌شود. اگر این فرایند موفقیت‌آمیز بود، پیغام ثبت موفق با Verification Method گوگل تگ منیجر نمایان می‌شود. حالا کافی است تا مانند مرحلهٔ قبل روی Go to Property کلیک کنیم تا وارد سرچ کنسول شویم.

سرچ کنسول 6

روش سوم: تایید مالکیت فایل HTML

گوگل توصیه کرده که تایید مالکیت سایت را با فایل HTML انجام بدهیم. با این کار سایت ما وابسته به گوگل آنالیتیکس یا تگ منیجر نیست. یعنی بدون این دو سرویس هم می‌توان سرچ کنسول را به سایت متصل کرد. برای اینکار بخش HTML File را باز کرده و فایل HTML را دانلود می‌کنیم.

سرچ کنسول 7

بعد وارد پنل کاربری سایت یعنی Cpanel یا DirectAdmin می‌شویم و از طریق File Manager کنترل پنل، فولدر public_html را باز می‌کنیم. در صورت استفاده از Cpanel از قسمت بالای فایل منیجر، روی Upload کلیک کرده و فایل HTML گوگل را در public_html آپلود می‌کنیم.

سرچ کنسول 8

بعد از  آپلود فایل HTML، از سایت سرچ کنسول وارد بخش HTML file می‌‌شویم و روی Verify  کلیک می‌کنیم. وقتی تایید انجام شد، با کلیک روی Go to Property وارد صفحهٔ اصلی سرچ کنسول می‌شویم.

روش چهارم: تایید مالکیت با HTML tag

با احراز مالکیت از طریق HTML tag می‌توانیم بدون داشتن گوگل آنالیتیکس یا تگ منیجر، سرچ کنسول را برای سایتمان راه‌اندازی کنیم. هرچند که این روش کار بیشتری می‌برد، اما انجامش یکبار‌ برای همیشه است و همهٔ وبسایت‌ها از جمله سایت‌های وردپرسی، می‌توانند از این طریق سرچ کنسول را برای سایت فعال کنند. برای شروع بخش HTML tag را باز کرده و کُد HTML را با کلیک روی دکمهٔ Copy، کپی می‌کنیم. یادمان باشد که این خط کُد، باید به قسمت Header سایت اضافه شود.

سرچ کنسول 9

اکثر سایت‌های ایرانی با وردپرس WordPress مدیریت می‌شود و به همین بهانه، مطلب را بر همین اساس پیش می‌بریم. برای افزودن کد مورد نظر به سایت، ابتدا از طریق داشبورد وردپرس، منوی افزونه‌ها را باز می‌کنیم و از نوار جستجو، پلاگین insert headers and footers را نصب و فعال می‌کنیم. سپس از قسمت تنظیمات یا Settings، وارد Insert Headers and Footers می‌شویم، و کد HTML گوگل را در قسمت Scripts in Headers کپی می‌کنیم. در آخر از قسمت پایین صفحه، روی دکمهٔ ذخیره یا Save کلیک می‌کنیم.

سرچ کنسول 10

بعد از مراحل بالا کافیست که وارد سایت سرچ کنسول شده و از قسمت HTML tag، روی Verify کلیک کنیم تا مالکیت وبسایت تأیید شود. با کلیک روی Go to Property می‌توانیم به سادگی به سرچ کنسول برویم.

بخش‌های مختلف سرچ کنسول

پس از ثبت نام اولیه، اطلاعات سایت کم‌کم جمع‌آوری شده و نمودار‌ها به مرور زمان به ما نمایش داده می‌شود. این نمودار‌ها معمولا در ۲۴ ساعت اول، هیچ چیز قابل توجهی نشان نمی‌دهند. آمار‌های گوگل در ابتدای کار، نیاز به داده‌های بیشتری دارد و با گذر زمان و تحلیل کامل صفحات وبسایت، نمودار‌ها یکی پس از دیگری نمایان می‌شوند. تحلیل یک وبسایت جدید با صفحات کم، می‌تواند چند روز زمان ببرد.

پس از تکمیل فرآیند تحلیل وبسایت، می‌توانیم از عملکرد کلی و جزیی صفحات اطلاعات کاملی بگیریم و با توجه به گزارشات مختلف، به بهبود رتبه بندی گوگل بپردازیم. ربات گوگل با خزیدن(Crawling) در صفحات، آنها را به صورت خودکار تحلیل می‌کند و عملکرد صفحه را در موتور جستجوی گوگل، به وبمستر‌ها گزارش می‌دهد. سرچ کنسول اطلاعات مربوط به جستجوها را از نظر عملکرد(Performance)، میزان پوشش(Coverage) و بهبودها(Enhancement) بررسی و گزارش می‌کند.

در آخر اگر اشکالی وجود نداشت، صفحه یا صفحات وبسایت به اصطلاح Index یا لیست می‌شود و در پایگاه دادهٔ گوگل به نام گوگل ایندکس(Google Index) ذخیره می‌گردد. سایت‌ها به این ترتیب و با توجه به Rank یا رتبه‌بندی سایت در این پایگاه داده، در صفحهٔ جستجوی گوگل لیست می‌شوند.

نمای کلی (Overview)

صفحهٔ Overview گزارشاتی از عملکرد کلی جستجوی گوگل را نشان می‌دهد. عملکرد(Performance)، میزان پوشش(Coverage) و بهبودها(Enhancement)، هر کدام به طور خلاصه، نموداری از وضعیت فعلی را گزارش می‌کنند. هر کدام از این‌ها از منوی اصلی در سمت چپ در دسترس هستند و با ورود به هرکدام از این بخش‌ها جزییات بیشتری قابل مشاهده‌اند.

از قسمت بالای صفحه می‌توانیم آدرس صفحه‌ٔ خاصی را به گوگل بدهیم تا از نظر لیست بودن(Indexing) بررسی شود. اگر صفحه در لیست جستجوی گوگل باشد، نیاز به انجام کاری نیست. اما در غیر اینصورت، می‌توانیم درخواست کنیم تا صفحه‌ٔ مورد نظر وارد لیست جستجوی گوگل شود. حتی می‌توان صفحاتی را از لیست Index خارج کرد، تا در جستجوی گوگل نمایش داده نشود. این‌کار بستگی به هدف ما دارد. ممکن است صفحات خاصی را داشته باشیم که باید از دید کاربران پنهان بمانند.

سرچ کنسول 11

اگر وبسایت ساده و کم‌صفحه‌ای داریم، بهتر است که عملکردش را از قسمت Performance رصد کنیم. اما وبسایت‌هایی که صفحات زیادی دارند، باید ابعاد و شاخص‌های مختلف را به دقت بررسی کنند. اشکالات وبسایت از دید گوگل پنهان نمی‌ماند و به طور کامل گزارش می‌شود. در ادامه، به توضیح این گزارشات می‌پردازیم.

عملکرد(Performance)

این بخش، عملکرد کلی وبسایت‌ را از نظر انواع Metric و Dimension ها بررسی می‌کند. اما این دو واژه دقیقاً چه هستند و در ادبیات تحلیل وب چه مفهومی دارند؟

سرچ کنسول 12

متریک (Metric) چیست و متریک‌های مهم سرچ کنسول چه هستند؟

متریک‌ها در واقع عدد و رقم‌هایی هستند که از تحلیل وبسایت در جستجوی گوگل بدست آمده است. در کل چهار متریک اصلی داریم:

Impressions

ایمپرشن تعداد دفعات نمایش صفحه‌ای از سایت را در نتایج جستجو نشان می‌دهد. اگر وبسایت ما در صفحه‌ٔ اول جستجو آمده باشد، به عنوان یک ایمپرشن ثبت می‌شود و فرقی نمی‌کند که کاربر صفحه یا سایت  ما را دیده باشد. حتی اگر سایت ما در پایین صفحهٔ اول باشد اما کاربر روی نتیجه‌ٔ دیگری کلیک کند، یک ایمپرشن برای سایت ثبت می‌شود.

Clicks

این متریک تعداد کلیک‌ها را در نتایج جستجو می‌شمارد.

Average CTR

میانگین کلیک‌ها نسبت به ایمپرشن‌ها از طریق این متریک قابل مشاهده است. اگر برای سایت ما ۱۰  تا ایمپرشن ثبت و  تنها ۲ بار روی نتیجه کلیک شود، میزان این متریک ۵۰ درصد خواهد بود. البته نحوه‌ٔ محاسبهٔ این متریک کمی پیچیده تر از یک تقسیم و ضرب ساده است و این فرمول را صرفا جهت درک موضوع گفتیم.

Average Position

میانگین رتبه یا مکان سایت در نتایج جستجو از طریق این متریک حساب می‌شود. هر چه این مقدار پایین‌تر باشد نشان دهندهٔ عملکرد بهتر وبسایت است.

دایمنشن چیست و چه نقشی در سرچ کنسول دارد؟

دایمِنشن‌ (به معنی لغوی بُعد)، به مکان و ماهیت جستجو‌ها اشاره می‌کند و درون هر دایمنشن، چند متریک مختلف وجود دارد. در قسمت پایین چارت که متریک‌ها را نمایش داده، جدولی دیده‌ می‌شود که دایمنشن‌ها و متریک‌های مرتبط با آنها قابل مشاهده است که عبارتند از:

 Query

کوئِری به معنی درخواست است و این دایمنشن، علاوه بر نمایش هر درخواست‌ و جستجو‌ی انجام شده، متریک‌های هرکدام را هم گزارش می‌دهد.

Countries

کشور‌هایی که سایت را جستجو کرده‌اند را لیست می‌کند. این لیست بر اساس IP ثبت می‌شود. این آمار همیشه دقیق نیست، چون ممکن است کاربری IP خود را تغییر دهد و کشور دیگری در این دایمنشن ثبت شود.

Pages

این دایمنشن صفحات غیر تکراری سایت را نشان می‌دهد. یعنی مشخص می‌کند که چند Page منحصربفرد در وبسایت هست.

Devices

به نوع دستگاهی که کاربر از طریق آن سایت را جستجو کرده اشاره دارد.

Search Appearance

این دایمنشن هر نوع جستجویی را ثبت می‌کند. مثلا اگر کاربری فقط عکس‌ها را جستجو کرد و برای سایت ما ایمپرشن ثبت شد، Search Appearance مربوط به آن را خواهیم دید.

نکات مهم Performance در سرچ کنسول

حالا که متریک‌ها و دایمنشن‌ها را یاد گرفتیم، بد نیست چند نکته را به یاد داشته باشیم تا نمودار‌ها و اعداد و ارقام بخش Performance را بهتر درک کنیم:

  • نرخ‌ کلیک پایین (CTR)، می‌تواند به بهینه‌ نبودن متن برگردد و ضرورت صیقل زدن آنرا نشان بدهد.
  • بهتر است تا محتوای ما اورجینال و با کیفیت باشد تا ایمپرشن‌ بالایی ثبت کند.
  • از Index بودن صفحات وبسایت مطمئن باشیم تا احتمال حضور سایت در جستجوی گوگل بالاتر رود و نرخ CTR افزایش یابد.

ابزار بررسی آدرس سایت یا URL Inspection Tool

اگر صفحه‌ٔ مورد نظر ما در نتایج جستجوی گوگل نمایش داده نشده، می‌توانیم از این ابزار جهت بررسی مشکل کمک بگیریم. کافی است تا آدرس صفحه را از نوار بالای صفحه جستجو کنیم تا وضعیت صفحه مشخص شود. در صورتی که صفحهٔ ما ایندکس شده باشد، تحلیل کامل صفحه را از ربات گوگل خواهیم دید. مثلا می‌توان دید که صفحه‌ در چه زمانی توسط  گوگل Crawl شده است. Crawl یا خزیدن به صورت خودکار عمل می‌کند و جزوی از فرایند Indexing است.

این ابزار نشان می‌دهد که آیا صفحهٔ مورد نظر ما Index شده یا نه. اگر در دیتابیس گوگل ایندکس شده باشد URL is on Google نمایش داده می‌شود و همه چیز خوب است و نیاز نیست کاری انجام دهیم. اما اگر صفحهٔ ما Index نشده باشد، احتمالا صفحه از قلم افتاده یا اینکه اشکال فنی دارد. گوگل برای اشکالات جزیی، صفحه را از لیست Index حذف نمی‌کند و پیشنهاد رفع اشکال را می‌دهد. مشکل فنی صفحه را باید با توجه به راهنمایی‌های گوگل برطرف کنیم. پس از اینکه مشکل حل شد، از گوگل درخواست می‌کنیم تا صفحه Index شود.

سرچ کنسول 13

حتما دقت داشته باشید که صفحه‌ای که از URL Inspection جستجو می‌کنیم، باید مرتبط به Property یا سایتی باشد که ثبت کردیم. تمامی گزارشات سرچ کنسول فقط مختص سایتی است که ثبت شده است.

نتایج Indexing در بخش Coverage

همانطور که در بالا اشاره کردیم، اینکه صفحهٔ سایت در نتایج جستجوی گوگل نمایش داده شوند یا نه از طریق Indexing مشخص می‌شود.گوگل پس از اینکه سایت ما را اصلاحا Discover یا کشف کرد، در تمام صفحات عمل Crawl یا خزیدن انجام می‌دهد. اگر صفحه‌ٔ ما مشکلی نداشت، در دیتابیس گوگل یا Google Index ثبت می‌شود و کاربران صفحه را در نتایج می‌بینند. این کار به صورت کاملا خودکار انجام می‌شود و در نهایت با توجه به الگوریتم‌های سرچ گوگل، یک رتبه یا Rank به صفحه داده می‌شود که مستقیما به Position  سایت در نتایج جستجو تاثیر میگذارد.

وضعیت صفحات سایت در بخش Coverage به چهار صورت به ما گزارش می‌شود:

  • اگر صفحه‌ای دارای اشکال اساسی باشد با Error و رنگ قرمز نمایش داده می‌شود.
  • صفحات سالم و ایندکس شده با رنگ سبز و Valid مشخص می‌شوند.
  • صفحات Valid with warning که با اشکالات جزیی ایندکس شده‌اند با رنگ زرد نمایش داده می‌شوند.
  • صفحاتی که ایندکس نشده‌اند و اصطلاحا Excluded شده‌اند.

سرچ کنسول 14

توضیح وضعیت صفحات وبسایت

تمام این وضعیت‌هایی که در بالا اشاره کردیم، در چارت اصلی بالای صفحه نمایان هستند. صفحاتی که Valid یا تایید شده‌اند هیچ مشکلی ندارند و رقم بالای آن، مشخص می‌کند که سایت ما از نظر محتوا و سئو(SEO) بهینه است. صفحاتی که اشکال اساسی دارند با رنگ قرمز و در گروه Error گزارش شده اند. این صفحات ممکن است مشکل فنی داشته باشند و یا اینکه سایت ما از سمت سرور و کاربر ارور‌هایی را ثبت کرده و کاربر قادر به باز کردن صفحه نبوده است.

گوگل این اشکالات را در فرایند Indexing به صورت خودکار شناسایی کرده و صفحه را از لیست Indexing خارج می‌کند، و این مدیر سایت است که باید برای رفع اشکال اقدام کند. صفحات Valid With Warning ایندکس شده اند اما نیاز به رفع یک یا چند اشکال جزیی دارد.

دیگر صفحات که با Excluded مشخص شده اند، عمدا از فرایند Indexing خارج شده‌اند. این صفحات توسط مدیر سایت به دلایل خاص از نتایج جستجوی گوگل حذف می‌شوند. صفحه‌ای که بدون اراده‌ی مدیر سایت جزو Excluded شده نیاز به بررسی دارد، چون ممکن است به رتبه‌ٔ سایت در نتایج جستجو لطمه وارد کند. اگر نیاز بود تا صفحه‌ای از نتایج حذف شود می‌توانیم از طریق بخش Removal اقدام کنیم.

ایندکسینگ خودکار سایت با Sitemaps

سایت‌مپ یک فایل است که نقشه‌ای از صفحات وبسایت را در اختیار سرچ کنسول قرار می‌دهد. تمامی اطلاعات لازم برای Crawl کردن ربات گوگل،به منظور کشف(Discovery) و ایندکس کردن صفحات، در این فایل ثبت می‌شود. استفاده از این فایل دو مزیت دارد. علاوه بر اینکه کنترل بیشتری روی Indexing صفحات سایت داریم، کار ربات گوگل را برای Crawl کردن در سایت آسان می‌کنیم.

کاربرد سایت‌مپ

سایت‌مپ برای سناریو‌های زیر کاربرد دارد:

۱) اگر وبسایت پیچیده و دارای صفحات زیادی باشد، اطلاعات سایت‌مپ پروسه‌ٔ Crawl و ایندکسینگ Indexing را بهینه‌تر می‌کند.
۲) وقتی که صفحات سایت نسبت به یکدیگر به درستی لینک نشده‌اند یا از هم جدا هستند.
۳) سایت کوچک است یا اینکه تغییرات زیادی به خود می‌بیند. در اینصورت سایت‌مپ به پیداشدن و ثبت تغییرات در دیتابیس Google Index کمک می‌کند.

در صورتی که برای مدیریت محتوا از یک CMS مانند وردپرس استفاده می‌کنیم، می‌توانیم فایل سایت‌مپ را با نصب یک افزونه‌ مانند XML Sitemaps تولید کنیم. این فایل دائما در حال به روز شدن است و یکی از روش‌هایی است که به ایندکس شدن صفحات کمک شایانی می‌کند. فایل سایت‌مپ یکبار ساخته می‌شود و با معرفی آن به سرچ کنسول دیگر نیاز به تغییر آن نیست. در قسمت Sitemap می‌توانیم آدرس فایل را ثبت کرده و هرگونه تغییر، ایراد و اشکال احتمالی را رصد کنیم. اگر نیاز بود می‌توان فایل را جایگزین کرده یا اینکه برای یک سایت، از چندین فایل سایت‌مپ استفاده کنیم.

فایل سایت‌مپ محدودیت سایز دارد پس برای سایت‌‌هایی که صفحات بسیاری دارند، یا چندین فایل سایت‌مپ می‌سازیم و یا اینکه تمامی سایت‌مپ‌ها را در یک فایل Sitemap index file ذخیره می‌کنیم.

سرعت سایت

سرعت سایت یا سرعت بارگزاری یا Loading صفخات در منوی Speed  گزارش می‌شود و یکی از مهمترین عوامل در بهبود Rank یا رتبهٔ جستجوی گوگل است. صفحه‌ای که اشکال و ایراد نداشته باشد و سرعت بارگذاری آن بالا باشد شانس بیشتری در رتبه بندی بالاتر دارد. تکنولوژی‌هایی که برای FrontEnd یا رابط کاربری استفاده می‌کنیم هم روی سرعت سایت تاثیر دارند.

شرکت‌های بزرگ مانند آمازون که وب سایت فروشگاهی دارد، به ازای هر ثانیه کندی صفحه ممکن است میلیارد‌ها دلار ضرر کند. توصیه می‌شود تا حتما در حل اشکالات فنی سایت حساس باشیم و صفحات را تا جای ممکن سبک و بهینه طراحی کنیم.

سرعت بالای بارگزاری صفحات تعداد کلیک‌ها را بالا می‌برد و باعث می‌شود که Average Position صفحه، در نتایج جستجوی گوگل بالاتر رود. نهایتا، گوگل نمرهٔ بالاتری به صفحه می‌دهد و ترافیک بیشتری را روانه‌ی سایت می‌کند.

سرچ کنسول 15

بهینه سازی برای موبایل

طبق آمار، اکثر جستجو‌های گوگل از طریق موبایل یا دستگاه‌های قابل حمل انجام می‌شود. این ماجرا باعث شد تا گوگل بخش مجزایی برای موبایل با نام Mobile Usability ایجاد کند تا بررسی عملکرد صفحات سایت در دستگاه‌های موبایل امکانپذیر باشد. صفحاتی برای موبایل مناسب هستند که سریع و سبک باشند. بنابراین باید در طراحی صفحات موبایل محتاط باشیم و شاخ و برگ اضافی وارد طراحی نکنیم.

صفحه‌ای که بیش از حد شلوغ باشد، برای نمایشگرهای کوچک مناسب نیست و استفاده از سایت را برای کاربر موبایل سخت می‌کند. بنابراین لازم است که صفحات سایت، با ذهنیت هماهنگی با کاربران موبایل، طراحی و بهینه شود. مثلا از فونت درشت استفاده کنیم، دکمه‌هایی با سایز مناسب داشته باشیم و آیتم‌ها را زیادی نزدیک هم نچینیم. تمامی این‌ها در بالارفتن رتبه‌ٔ سایت نقش حیاتی دارند.

سرچ کنسول 16

همچنین توصیه می‌شود که توسعه دهندگان برای بهینه کردن صفحات موبایل از فریم‌وُرک AMP یا Accelerated Mobile Pages استفاده کنند. استفاده از AMP کار طراحی صفحات را برای موبایل ساده‌تر کرده و کمک می‌کند تا رتبه‌ٔ نتایج جستجو بهبود یابد. گوگل از اهمیت کاربران موبایل آگاه است و بخش اختصاصی موبایل را با نام AMP طراحی کرده است. در این بخش گزارشاتی کامل از عملکرد صفحه خواهیم دید. اینکه صفحات  Valid هستند یا اینکه از نظر تجربه‌ٔ کاربران موبایل دارای اشکال و ارور است، از این قسمت می‌توان رصد کرد و به حل مشکلات پرداخت. سرچ کنسول ارور‌های احتمالی را نشان می‌دهد و از این طریق می‌توانیم اشکال در کد طراحی صفحه را هم ببینیم.

مشکلات امنیتی

سرچ کنسول در بحث امنیت گزارشاتی کامل ارائه می‌دهد تا هر چه سریعتر آن را حل و فصل کنیم. اگر سایت دچار هر‌گونه مشکل امنیتی باشد، برای کاربران جستجوی گوگل خطر آفرین است. مثلا سایت هک می‌شود و کد مخرب و بدافزار(Malware) توسط هکر به کدهای سایت Inject یا تزریق می‌گردد. در بهترین حالت صفحات سایت به سایت آلودهٔ دیگری Redirect یا هدایت می‌شوند یا اینکه بد‌افزار وارد دستگاه ما و کاربران می‌شود.

این ابزار با بررسی کامل سایت، تمامی این موارد را شناسایی و در بخش Security Issues گزارش می‌دهد. در کنار این گزارشات، به یکسری اقدامات و راهکارها اشاره می‌شود تا رفع مشکلات احتمالی ساده‌تر شود. اگر اشکالات امنیتی به سرعت برطرف نشوند، ممکن است سایت برای حفظ امنیت کاربران به کل از نتایج جستجو حذف شود.

اگر وبسایت ما دچار مشکل اسپم یا محتوای بی‌ارزش و تکراری باشد در بخش اقدامات دستی یا Manual Actions ظاهر می‌شود. گوگل وب‌سایت‌هایی که برای فریب نتایج جستجو، محتوای اسپم را عمدا یا سهوا  در سایت بارگذاری می‌کنند، شناسایی کرده و در بدترین حالت ممکن است سایت به کل از نتایج جستجو حذف شود. محتوایی که در سایت بارگذاری می‌کنیم باید اورجینال و سالم باشد تا گوگل سایت ما را جریمه نکند.

سرچ کنسول 17

پس از اینکه مشکلات امنیتی را خودمان حل کردیم یا از یک توسعه دهنده کمک گرفتیم، روی Request Review کلیک می‌کنیم و با ارائهٔ توضیحات و اقداماتی که انجام دادیم، از گوگل درخواست می‌کنیم تا سایت ما را از لیست سایت‌های مخرب و مشکل‌دار خارج کند. پاسخ به این درخواست‌ها ممکن است از چند روز تا یکی دو هفته طول بکشد.

ابزار‌های Legacy tools

گوگل ابزار‌های قدیمی نسخه‌های قبلی سرچ کنسول(وبمستر سابق) را وارد این بخش می‌کند. گوگل بر این باور است که این ابزار‌ها به مرور منقضی می‌شوند و جایشان را به ابزار‌های جدیدتر می‌دهند.

جمع‌بندی

سرچ کنسول بهترین دوست وبسایت و کسب و کار آنلاین ماست. گزارشات سرچ کنسول کامل هستند و دائما به‌روزرسانی می‌شوند. با این اطلاعات به تدریج به سمت تولید محتوای سالم و استاندارد حرکت کرده و اشکالات فنی سایت را رفع می‌کنیم.  وبسایت ما با انواع متریک‌ها (Metrics) و بُعد‌های (Dimensions) مختلف بررسی می‌شود و گزارشاتی شفاف و کامل، طبق الگوریتم‌های گوگل در تیررس دیدمان قرار می‌گیرد. گوگل برای امنیت سایت، حساسیت زیادی به خرج می‌دهد و هر گونه اشکال امنیتی را به همراه راه حلش گزارش می‌کند تا کار به مرحلهٔ Flag شدن نرسد و اخلالی در عملکرد وبسایت پیش نیاید.

ارسال دیدگاه
منتظردیدگاه شماهستیم

ارسال نظر