فهرست مطالب
برای اینکه به درک بهتری از تکنیک دابل اکسپوژر در فتوشاپ برسیم بگذارید موضوع را با یک داستان شروع کنیم. خیلی از ما پس از خرید یک دوربین حرفهای و به دست گرفتن آن فکر میکنیم کار تمام شده است. حالا میتوانیم عکسهایی خلق کنیم که مخاطبان با دیدن آن، فقط از اصطلاحاتی مانند «یک عکس خوب» استفاده نکنند و آن را مستقیما «هنر» بنامند. اما برای رسیدن به چنین جایگاهی، فقط یک دوبین خوب، نور خوب یا سوژههای خوب کافی نیست، روزگار عوض شده است و وارد دنیای ادیت شدهایم، این داستان آموزش double exposure در فتوشاپ است.
برای شوکه کردن، اغوا کردن و مسخ کردن مخاطب در نتیجهی عکاسی، شما نیاز به فراگرفتن تکنیکهای ریزودرشت عکس گرفتن، و نهایی کردن عکس گرفته شده با اعمال تغییرات دارید.
خبر خوب این است که فتوشاپ وجود دارد و با استفاده از آن ما میتوانیم تاثیرگذاری هر عکسی را تا انگشت به دهان ماندن مخاطب بالا ببریم. تکنیک دابل اکسپوژر چیزی است که امروز، میخواهیم در رابطه با فتوشاپ به شما بیاموزیم. پس با همراه باشید تا به سراغ آموزش double exposure در فتوشاپ برویم.
دابل اکسپوژر (Double Exposure) چیست؟
اگر اولین سوالتان این است که اصلا تکنیک دابل اکسپوژر چیست؟ باید کمی صبر کنید، به این سوال هم پاسخ میدهیم. اما آيا قبل از آن خود مفهوم اکسپوژر و کلمهی آن ذهنتان را درگیر نکرده است؟
اصطلاح اکسپوژر در عکاسی به چه معناست؟
اکسپوژر در عکاسی مفهوم مشخصی است. نکنیک دابل اکسپوژر یا تکنیکهایی که به ما کمک میکنند تنظیم نوردهی مناسب برای سوژهای که از آن عکس میگیریم را انجام دهیم مفهوم اکسپوژر را شکل میدهند. پس وقتی از آموزش double exposure در فتوشاپ حرف میزنیم، احتمالا داریم از تکنیکی در فتوشاپ حرف میزنیم که سروکارش با تنظیم نوردهی در مورد سوژه است.
نوردهی دوگانه در فوتوشاپ چیست؟
اما تکنیک دابل اسکپوژر دقیقا با عکس ما چه کار میکند؟ حتما نتایجی که پس از اعمال تکنیک دابل اکسپوژر به دست میآیند را دیدهاید. درواقع دابل اکسپوژر یک تکنیک بسیار پرمصرف است. نتایج آن را به خاطر بیاورید. تصویرهایی در هم، که انگار از ترکیب دو یا چند تصویر اولیه به دست آمدهاند. و همهی تصاویر را در خود دارند. اما تفاوت اصلی تکنیک دابل اکسپوژر با زمانی که شما دو تصویر را با یکدیگر ترکیب میکنید، این است که در استفاده از تکنیک دابل اکسپوژر شما به جای ترکیب سوژههای تصاویر مختلف، نوردهی آنها را با یکدیگر ترکیب میکنید و نتیجه تصویریست که نوردهی دوگانه دارد.
تکنیک دابل اکسپوژر در دنیای واقعی
درواقع میتوانیم تکنیک دابل اکسپوژر در فوتوشاپ را به فارسی تکنیک نوردهی دوگانه در فوتوشاپ ترجمه کنیم. دوست دارید با یک مثال آن را بیشتر درک کنیم؟
یک لحظه نوردهی دوگانه در فوتوشاپ را از سرتان بیرون کنید و بیایید سعی کنیم در دنیای واقعی دنبال آن بگردیم.
فرض کنید سوژهی شما در عکاسی یک شیشهی شفاف است که در آن میتوانید آسمان را هم ببینید. تکنیک دابل اکسپوژر به طور طبیعی وقتی است که از این سوژه عکس میگیرید، انعکاس شیشه به شما تصویری منحصربهفرد با نوردهی منحصربهفرد میدهد. حالا فرض کنید پشت این شیشه سوژهی دومی وجود دارد که در عکس شماست، و نوردهی منحصربهفردی نیز نسبت به نوردهی شیشه دارد. اما به شکلی کاملا خارقالعاده هردوی این نوردهیها با یکدیگر ترکیب شدهاند و یک تصویر نهایی را به شما ارائه میدهند. این همان چیزی است که ما به آن تکنیک دابل اکسپوژر میگوییم.
و در ادامه آموزش double exposure در فتوشاپ میخواهیم به شما این تکنیک را آموزش دهیم.
3 نکته مهم در ایجاد یک نوردهی دوگانه در فتوشاپ
ممکن است قبلا هم بدون خواندن مقالهی آموزش double exposure در فتوشاپ از تکنیک دابل اکسپوژر استفاده کرده باشید. اما نتیجهی آن به قدری که نیاز داشتهاید خوب از آب در نیامده باشد. در ادامه ۳ نکتهای را که همیشه باید در استفاده از نوردهی دوگانه در فوتوشاپ رعایت کنید را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد. چراکه رعایت کردن همین نکات ساده در مورد تکنیک دابل اکسپوژر میتواند نتیجهی نهایی را برای شما بسیار بهینهتر کند.
درواقع در تمام طول مسیر کار با فوتوشاپ، رفته رفته این را حس خواهید کرد که نکات ناگفته و پنهانی در مورد این نرم افزار وجود دارد. هیچکس تمام آنها را به شما نخواهد گفت و باید خودتان بسیاری از آنها را از این گوشه و آن گوشهی جهان این نرمافزار کسب کنید. دورهی آموزش کامل فوتوشاپ ایران لرن محصولیست که ما در ایران لرن آن را با هدف سریعتر و آسانتر کردن این مسیر تهیه کردهایم. فرقی ندارد چقدر در کار با این نرمافزار تجربه دارید، فقط به دنبال یادگیری تکنیک دابل اکسپوژر هستید یا فراتر از آن، این آموزش میتواند به شما در رسیدن به سطح حرفهای در کار با نرمافزار فوتوشاپ کمک کند.
همهی اینها درحالی است که اگر تمام مراحل دابل اکسپوژر را هم بدانید و آنها را با دقت انجام دهید بدون توجه به این نکات و نکاتی که در مورد تکنیکهای دیگر میآموزید نتیجه را برای شما به چیزی معمولی تبدیل کند.
1. اهمیت انتخاب تصاویر جذاب برای نوردهی دوگانه در فوتوشاپ
تمام عکسها مناسب استفاده از تکنیک دابل اکسپوژر نیستند. این نکتهایست که همیشه باید به آن توجه کنید و فقط عکسهای خوب را برای نوردهی دوگانه در فوتوشاپ انتخاب کنید.
یکی از چیزهایی که میتواند به شما کمک کند تقسیمبندی عکسها به دو بخش «اصلی» و «تکمیل کننده» در استفاده از تکنیک دابل اکسپوژر است. برای خودتان لیستی از عکسها تشکیل دهید، هر عکسی که میبینید را در یکی از این دو دسته قرار دهید و به این فکر کنید که چطور میتوانم عکس مورد نظرم را به یکی از عکسهای لیست دوم اضافه کنم؟
تصور این مراحل به خلاقیت و انتخاب شما در طولانی مدت کمک میکند. علاوهبرآن این کار کمک میکند هنگام استفاده از تکنیک دابل اکسپوژر دستتان باز باشد و نخواهید با اجبار فقط دو عکسی که در ابتدا انتخاب کردهاید را با هم ترکیب کنید.
2. اهمیت آزمون و خطا در تکنیک دابل اکسپوژر
همیشه یادتان باشد که هیچ تنظیماتی جادویی و همیشهگی خاصی برای استفاده از تکنیک دابل اکسپوژر وجود ندارد. برخی از عکسها به کنتراست بیشتر نیاز دارند و برخی از آنها به روشنایی کمتر.
پس بیخیال عددهای ثابت در کار با فوتوشاپ شوید، با تنظیمات مختلف آن دستوپنجه نرم کنید تا زمانی که احساس کنید نتیجه آن چیزی شده که دلتان میخواهد.
اما میتوانید در استفاده از تکنیک دابل اکسپوژر به این نکته به عنوان اصلی ثابت نگاه کنید:
3. آزمون و خطا در کار با Layer Modes در تکنیک دابل اکسپوژر
در اکثر مطالبی که موضوع آنها آموزش double exposure در فتوشاپ است، توصیه میکنند از میان تمام Layer Modes موجود، حالت Screen را انتخاب کنید. ولی گاهی استفاده از دیگر حالتهای موجود در فوتوشاپ میتواند شما را به نقاطی در استفاده از نوردهی دوگانه در فوتوشاپ برساند که به شکل غیرمنتظرهای ویژهاند.
در مورد اکثر تصاویر میتوانید از حالت Lighten نیز استفاده کنید. اما برای استفاده از دیگر حالتها باید خلاقیت نشان دهید و هربار آزمون و خطا کنید.
آموزش double exposure در فتوشاپ
تقریبا همهی ما اولین باری که با فوتوشاپ سروکله زدهایم را به خاطر داریم. یک دنیای وسیع، بینهایت ابزار، سیاهی مطلق، و ارورهای پشت سر هم که متوجه نمیشدیم دلیلشان چیست و وقتی دلیلشان را میفهمیدیم از شدت پیچیدگی این نرمافزار افسرده میشدیم.
بنابراین این یک امر بدیهی است که هرکسی برای آموزش double exposure در فتوشاپ راه مشخص و منحصربهفردی را پیش بگیرد. اکثر آموزشدهندگان تجارب متفاوتی دارند و طی سالها راههای بسیار زیادی برای انجام هرکاری در فوتوشاپ آموزش داده شده است.
اما ما برای آموزش double exposure در فتوشاپ سراغ منابع آموزشی رسمی خود Adobe که تولید کنندهی نرمافزار فوتوشاپ است رفتهایم. مطالبی که ادامه و مراحل دابل اکسپوژر میخوانید، با دقت و موبهمو براساس این آموزش است.
تنها یک نکتهی کوچک قبل از شروع آموزش مراحل دابل اکسپوژر باقی میماند. بهترین عکسهایی که میتوانید برای مراحل دابل اکسپوژر از آنها استفاده کنید، عکسهایی با کنتراست بالا و نقاط تاریک و روشن مشخص هستند. پس برای شروع از چنین عکسهایی استفاده کنید.
قدم اول: باز کردن تصاویر در فوتوشاپ
از همان ابتدا نیاز دارید دو تصویری که برای نوردهی دوگانه در فوتوشاپ انتخاب کردهاید را در محیط نرمافزار باز کنید و آنها را روی یکدیگر در یک سند بیندازید. حالا از در پنل لایهها به سراغ Blend mode بروید و از میان گزینههای آن Screen را انتخاب کنید.
پس از این کارها Opacity تصاویر را تغییر دهید و آن را کاهش دهید تا بر روی یکدیگر منطبق شوند.
قدم دوم: تصاویر را تمیز کنید
در این نقطه از مراحل دابل اکسپوژر در فوتوشاپ باید به سراغ پاکسازی تصاویر بروید. نقاطی که نیاز ندارید را از آن پاک کنید.
در ابتدا یک لایهی ماسک برای تصویری که نیاز دارید تغییرات را روی آن انجام دهید ایجاد میکنید. در ادامهی این بخش از مراحل دابل اکسپوژر با انتخاب Brush و برداشتن رنگ مشکی خالص میتوانید نقاطی از تصویر که نمیخواهید را پاک کنید تا نوردهی دوگانه در فوتوشاپ تمیز به نظر برسد.
قدم سوم: اضافه کردن رنگ بیشتر
برای اینکه تصویر نهایی شما تاثیر بیشتری بر مخاطب باقی بگذارد نیاز دارید محو شدهگی آن که به خاطرات نوردهی دوگانه در فوتوشاپ به وجود آمده را از بین ببرید و به آن درخشندگی و جان بیشتری ببخشید.
برای این مرحله از مراحل دابل اکسپوژر در فوتوشاپ نیاز دارید از Adjustments گزینهی گرادینتها را اضافه کنید و یک گرادینت بر کل تصویر اعمال کنید. سعی کنید از رنگهای گرم برای انجام اینکار استفاده کنید اما گاهی آزمون و خطا و پیدا کردن بهترین رنگ برای تصاویر مدنظر شما میتواند نتیجهی بهتری را پدید آورد. پس از انتخاب گرادینت مورد نظرتان، شفافیت آن را تا ۶۰ درصد کاهش دهید.
قدم چهارم: فوکوس عکس را از بین نبرید
در انجام مراحل دابل اکسپوژر نباید اجازه دهید فوکوس اصلی عکس از بین برود و مخاطب نتواند بر روی سوژهی اصلی تصویر تمرکز کند. برای این کار میتوانید گرادینت اعمال شده روی تصویر را به گونهای تنظیم کنید که صورت گاومیش همچنان نقطهی اصلی در تصویر باشد.
برای این کار بر روی تنظیمات گرادینتی که بر عکس اعمال کردهاید کلیک کنید و نقاط شروع و پایان رنگها را تغییر دهید. در نمونهای که مشاهده میکنید، نقطهی ترکیب رنگ بنفش و نارنجی قبل از صورت گاومیش است و نقطهی پایان آن تا انتهای بدن گاومیش ادامه یافته است.
تصویر نهایی شما با استفاده از تکنیک دابل اکسپوژر آماده است.
نکتهی پایانی
تکنیک دابل اکسپوژر یکی از سادهترین و پراستفادهترین تکنیکهای فوتوشاپ است که میتوانید آن را بر روی عکسهایتان اعمال کنید. برای خلق تصاویری که در کارهای گرافیکی از آن استفاده میشود بسیار پرکاربرد است. پس اگر نیاز به شغلی در زمینه گرافیک دارید یا همین الان در این زمینه مشغول به کار هستید آموزش double exposure در فتوشاپ به یکی از ابزارهای اصلی شما تبدیل خواهد شد. تمرین آن را شروع کنید و با استفاده از آن کاورهای موسیقی، پوسترهای تئاتر، پستهای سوشال مدیا یا به سادگی، یک عکس هنری خلق کنید.