فهرست مطالب
برش عکس در فتوشاپ یا کْراپ عکس (Crop) هم برای کاربران عادی و هم عکاسان حرفهای کاربرد دارد و یکی از تکنیکهای رایج در ویرایش تصاویر است. با این کار میتوان ترکیببندی یا به قولی کامپوزیشن عکس را به کل تغییر داد و حس و حال متفاوتی ایجاد کرد. یا حتی بخشهای اضافی عکس را (خصوصاً وقتی در حاشیهٔ تصویر باشند) حذف کرد و کیفیت بصری کار را افزایش داد. این قبیل موارد، با برش عکس در فتوشاپ براحتی قابل حل هستند و عملیات کراپ، بدون پیچیدگی خاصی انجام میشود. با این مطلب همراه باشید تا به اتفاق، نکتههای مرتبط با کراپ و برش عکس را مرور کنیم.
تکنیکهای برش عکس در فتوشاپ
در نرمافزار فتوشاپ، برای برش یا کراپ عکس دو راه کلی وجود دارد. یکی استفاده از ابزار مخصوص کراپ، و یا انجام برش با استفاده از ابزارهای انتخاب یا سلکشن (Selection tools). ابزار کراپ به شدت سرراست است و با اندکی دستکاری و تغییر در تنظیمات، نتیجهٔ دلخواه را فراهم میکند. اما ابزارهای سلکشن، در کنار انعطاف بسیار بالایی که دارند، به مقداری مهارت و ظریفکاری نیاز دارند و در برخی از سناریوها (مثل عکاسی محصول) تنها راه نجات هستند.
بدون تردید، مهارت استفاده از این ابزارها و ترفندها، نیاز به تمرین درست و حسابی دارد و چیزی که در این مطلب میخوانیم، در حد یک اشارهٔ مختصر است. برش عکس هم مثل سایر کارهای روتین در فتوشاپ، به چندین روش و راهکار مختلف قابل انجام است که آنها را در دورهٔ تولید محتوای ایرانلرن، با جزئیات کامل و مثالهای متعدد پوشش دادهایم. اما برای شروع کار از سادهترین راهکار یعنی ابزار Crop آغاز کنیم که تقریباً در تمام اپهای موبایلی هم وجود دارد.
برش عکس در فتوشاپ با ابزار کراپ
در همین ابتدا باید یادآوری کنیم که برش عکس با کراپ (Crop)، سایز عکس را به کلی تغییر میدهد. پس بهتر است برای محکمکاری و از بین نرفتن فایل اصلی، پیش از انجام برش، یک کپی از فایل اصلی بگیریم. چون یکی از اشتباهات رایج کاربران مبتدی فتوشاپ، ذخیرهٔ عکس کراپ شده روی فایل اولیه است که باعث از دست رفتن نسخهٔ اصلی میشود.
برای انتخاب ابزار کراپ میتوانیم از کلید میانبر C استفاده کنیم و با یک بار کلیک روی عکس، پیشنمایش کراپ (Crop Preview) را ببینیم.
برای تنظیم ناحیهٔ برش، کافیست با گیرههای حاشیهٔ تصویر را جابجا و سایز کراپ را به صورت Freeform (بدون رعایت نسبت طول و عرض تصویر) تنظیم کنیم. در ضمن با بردن نشانگر ماوس به داخل کراپ، میتوانیم خود عکس را در محدودهٔ کراپ جابجا کنیم. در این حالت، محدودهٔ برش یا کراپ ثابت باقی میماند و فقط عکس جابجا میشود. همچنین با بردن نشانگر ماوس به خارج از محدودهٔ کراپ، میتوان زاویهٔ عکس را تغییر داد و آنرا چرخاند.
ابزار کراپ هم در عین سادگی، مثل سایر ابزارهای فتوشاپ، قابلیت شخصیسازی و به اصطلاح کاستُمایز (Customize) دارد. برای اینکار از قسمت تنظیمات، نسبت تصویر را به صورت دستی وارد میکنیم یا یکی از نسبتهای پیشفرض فتوشاپ را به کار میبریم. در انتها، کلید Enter را میزنیم تا برش عکس انجام شود.
نکاتی دربارهٔ تنظیمات کراپ
در ابزار کراپ دو نوع سایزبندی وجود دارد که یکی نسبت یا Ratio طول و عرض تصویر و دیگری W x H x Resolution است. با انتخاب گزینهٔ Ratio میتوان سایز کراپ را به اندازهٔ یکی از نسبتهای مرسوم (نسبت طول و عرض) مثل ۱۶ به ۹ یا ۱ به ۱ تنظیم کرد، قاببندی عکس را به کل تغییر داد و یا آنرا از حالت افقی (Landscape) به عمودی (Portrait) درآورد.
اگر پیشفرضهای فتوشاپ کارمان را راه ننداخت، میتوانیم اعداد و نسبتهای دلخواه خودمان را وارد و با ذخیرهٔ آنها، بعدا به عنوان Preset استفاده کنیم. برای اینکار، ابتدا نسب تصویر یا سایز کراپ را تنظیم، و سپس روی New Crop Preset کلیک میکنیم تا پیشفرض جدید با نام دلخواهمان ذخیره شود.
مدل دوم اینست که به جای نسبت، سایز کراپ را بر مبنای پیکسل یا سانتیمتر تعیین کنیم. برای اینکار اول گزینهٔ W x H x Resolution و سپس واحد اندازهگیری برش را انتخاب میکنیم.
Clear: در صورتیکه سایز یا نسبت کراپ را به اشتباه وارد کردیم، میتوانیم با کلیک بر دکمهٔ Clear، اندازهٔ برش را به حالت اول برگردانیم.
توصیه میکنیم که از تیکدار کردن گزینهٔ Delete Cropped Pixels خودداری کنید. چون با فعال کردن آن، ادیت شما به اصطلاح تخریبی (Destructive) میشود و بخشهای بریده شده از عکس، برای همیشه از بین میروند یا به عبارتی، عکس اصلی شما به کل و به صورت برگشتناپذیر تغییر میکند.
گزینهٔ Content Aware که یکی از امکانات جالب فتوشاپ است که در فرایند برش هم به کار میآید. اما
صاف کردن تصویر با ابزار کراپ
در بالا اشارهی کوچکی به چرخاندن تصویر کردیم. برای چرخش عکس کافیست که ماوس را به خارج از محدودهٔ کراپ ببریم و با تغییر شکل نشانگر ماوس، کلیک را نگهداریم و عکس را بچرخانیم. برای سهولت کار میتوانیم کلید شیفت را هم نگه داریم.
اما اگر با این کار هم، از تراز و صاف بودن عکس راضی نبودیم، و عکس هنوز کج بود، ابزار Straighten را انتخاب میکنیم و یک خط افق با ماوس رسم میکنیم تا فتوشاپ به صورت خودکار عکس را صاف کند. این تکنیک بیشتر به درد عکسهایی میخورد که از طبیعت گرفته شدهاند. معمولا اینگونه عکسها یک خط افق مشخص دارند و با این روش خطای عکاسی اصلاح میشود.
برش عکس در فتوشاپ با ابزارهای سلکشن
اگر شکل خاصی را برای برش مد نظر داریم، باید از ابزارهای سلکشن استفاده کنیم. برای مثال اگر خواستیم عکسی را بصورت دایرهای برش بزنیم، ابزار Elliptical Marquee tool را انتخاب، یا اگر شکلمان گوشههای تیز و خطوط صاف دارد از Polygonal Lasso Tool استفاده کنیم. بعد از انجام سلکشن، کافیست با میانبر Ctrl+j یک کپی در یک لایهٔ جدید از پیکسلهای انتخاب شده بگیریم. باقی ابزارهای سلکشن مثل Pen Tool یا Lasso ها هم از همین منطق استفاده میکنند و تفاوتشان، در شیوهٔ انتخاب است.
استفاده از ابزار مارکی
ابزار Elliptical Marquee tool را با کلید M یا از طریق نوار ابزار انتخاب کرده و محدودهای که مد نظر داریم را با ماوس مشخص میکنیم. اگر خواستیم که سلکشن دایرهای باشد، کلید Alt را نگه میداریم تا قطر سلکشن ثابت شود و یک دایرهٔ کامل(Perfect Circle) داشته باشیم. حالا در همین حین، اگر کلید Space را هم نگه داریم میتوانیم مکان سلکشن را تغییر دهیم. اگر همیشه یک سلکشن دایرهای خواستیم فقط کافی است از قسمت تنظیمات، Style را به Fixed Ratio تغییر دهیم.
نکته: اگر سلکشن را اشتباه انجام دادیم، با کلید Ctrl+D سلکشن را لغو میکنیم.
در ادامه با میانبُر Ctrl+j، یک کپی از سلکشن میگیریم و لایهٔ Background را خاموش میکنیم.
حالا برای اینکه کار برش زدن را تمام کنیم، ابزار کراپ را با C انتخاب میکنیم و محدودهٔ کراپ را تا اطراف عکس برش خورده تنظیم میکنیم. فتوشاپ با قابلیت Snap کراپ را به لبهٔ پیکسلهای لایهٔ جدید قفل میکند و نیازی نیست تا برای کراپ دقیق، روی عکس زوم کنیم.
کار برش تمام شده و بعد از این تنها کافی است با کلید Ctrl+Shift+S با فرمت دلخواه خروجی بگیریم.
جمع بندی
برش عکس در فتوشاپ خیلی ساده است و دردسر خاصی ندارد. کافیست ابزار اختصاصی برش یعنی Crop را انتخاب کرده و محدودهٔ برش را به آسانی تنظیم یا زاویهٔ برش را تعیین کنیم. علاوه بر ابزار کراپ، دیدیم که چطور میتوان از ابزارهای سلکشن برای برش استفاده کرد. شیوهای که امکانات به مراتب بیشتری در اختیارمان میگذارد تا عکس را به هر شکل دلخواه برش بزنیم. از برش یک محصول و جدا کردنش از پسزمینه، تا ایجاد کلاژها و مونتاژهای پیچیده تا یک برش دایرهای ساده برای عکس پروفایل.