فهرست مطالب
AGIF یا Graphics Interchange Format یک فرمت فایل تصویری فشرده است که با استفاده از آن میتوانید تصاویر خود را به صورت انیمیشنی در بیاورید. گیف متحرک، یکی از ابزارهای بسیار خوب برای مارکتینگ است. مزیت گیف این است که ساخت آن آسان است و میتواند به راحتی توجه مخاطبان را جلب کند و حتی برای بینندگان موثر باشد. از این گیفها میتوانید در سایت یا پیج اینستاگرام خود استفاده کنید. برای این که یک گیف درست کنید، راههای زیادی وجود دارد، اما استفاده از فتوشاپ سریع و آسانتر است و ابزارهای داخلی زیادی برای دستکاری و متحرکسازی تصاویر دارد.
همانطور که گفته شد، مهمترین و بهترین ویژگی ساخت گیف در فتوشاپ، این است که ساختشان خیلی سخت نیست. اگر به فتوشاپ دسترسی دارید، پس میتوانید در کمترین زمان، یک گیف بسازید. در ادامه نحوه ساخت گیف در فتوشاپ را به صورت گام به گام بررسی میکنیم.
بخش اول: چگونه گیف بسازیم؟
در این قسمت به صورت کلی مراحل ساخت گیف در فتوشاپ را بیان میکنیم و سپس هرکدام را توضیح خواهیم داد.
- آپلود تصاویر در فتوشاپ
- باز کردن پنجره Timeline
- کلیک روی گزینه Create Frame Animation
- ایجاد لایه جدید برای هر فریم جدید
- باز کردن منو و انتخاب Make Frames From Layers
- تعیین مدت زمان نمایش هر فریم و رفتن به فریم بعدی
- انتخاب تعداد دفعات loop یا حلقه
- ایجاد پیشنمایش گیف با آیکون play
- ذخیره و Export گیف
پس از انجام این مراحل میتوانید یک گیف شبیه به این نمونه بسازید:
تا به حال به ساختار انیمیشنهای کلاسیک توجه کردهاید؟ ساختار گیف درست مانند آن انیمیشنها است. یعنی یک گیف متحرک از مجموعهای تصاویر ثابت تشکیل شده که به صورت متوالی پخش میشوند تا توهم حرکت را ایجاد کنند.
اگر یک گیف از اینترنت دانلود کنید و در فتوشاپ بارگزاری کنید، میتوانید فریمهای جداگانهای که انیمیشن را تشکیل میدهند، مشاهده کنید. این فریمها دقیقاً همان چیزی است که به آن نیاز داریم و میخواهیم در این آموزش بسازیم.
گام اول: آپلود تصاویر در فتوشاپ
برای شروع به طراحی گیف در فتوشاپ، باید تصاویر مورد نظرتان را در فتوشاپ آپلود کنید. برای آپلود تصاویر در فتوشاپ از مسیر File > Scripts > Load Files Into Stack بروید.
سپس روی Browse کلیک کنید. حالا فایلهای انتخابی برای استفاده در ساخت گیف را انتخاب کرده و روی گزینه OK کلیک کنید.
با انجام این مراحل، فتوشاپ به طور خودکار، برای هر تصویری که انتخاب کردهاید یک لایه جداگانه ایجاد میکند. پس از انجام این کار، به مرحله دوم بروید.
نکته: اگر از قبل مجموعهای از تصاویر ایجاد نکردهاید…
هر فریم از گیف را به عنوان یک لایه فتوشاپ متفاوت ایجاد کنید. برای ایجاد یا افزودن یک لایه جدید، از مسیر Layer > New > Layer بروید.
حتماً هر لایه را نامگذاری کنید تا بتوانید هنگام ساخت یا ویرایش گیف، به آسانی لایه مدنظر را پیدا کنید.
برای نامگذاری یک لایه، به پنل لایهها در سمت راست پایین صفحه بروید، سپس روی نام لایه پیشفرض دو بار کلیک کنید و نام مورد نظر برای لایه را تایپ کنید. پس از پایان کار، Enter را فشار دهید. زمانی که لایهها را در آنجا قرار دادید و همه آنها را نامگذاری کردید، برای رفتن به مرحله دوم آمادهاید.
نکته حرفهای:
اگر میخواهید لایهها را به گونهای ترکیب کنید که در یک فریم در گیف ظاهر شوند، قابلیت دید یا visibility را برای لایههای که میخواهید ادغام کنید، روشن کنید. با کلیک بر روی آیکون چشم در سمت چپ نام هر لایه، قابلیت دید فعال میشود. پس قابلیت دید را فقط برای لایههایی که قصد دارید ادغام کنید فعال کنید. پس از آن کلیدهای Shift + Command + Option + E در مک یا Shift + Ctrl + Alt + E در ویندوز را فشار دهید. با این کار فتوشاپ یک لایه جدید حاوی محتوای ادغام شده ایجاد میکند که باید نام آن را نیز تغییر دهید.
گام دوم: باز کردن پنجره Timeline
برای باز کردن خط زمانی یا Timeline به پیمایش بالا بروید و Window > Timeline را انتخاب کنید.
تایم لاین به شما اجازه میدهد لایههای مختلف را برای دورههای زمانی مختلف روشن و خاموش کنید و در نتیجه تصویر استاتیک خود را به یک گیف تبدیل کنید. با کلیک روی گزینه تایم لاین، پنجره آن در پایین صفحه نمایش شما ظاهر میشود.
حالا صفحه شما باید چیزی شبیه به این تصویر باشد:
گام سوم: Create Frame Animation
در پنجره تایم لاین روی گزینه Create Frame Animation کلیک کنید. اگر این گزینه به صورت خودکار انتخاب نشده است، آن را از منوی کشویی انتخاب کنید. مطمئن شوید که به درستی روی آن کلیک کردهاید در غیر این صورت، گزینههای frame animation یا انیمیشن فریم برای شما نمایش داده نمیشوند.
اکنون تایم لاین شما باید شبیه به این تصویر باشد:
گام چهارم: ایجاد لایه جدید برای هر فریم
در این مرحله باید برای هر فریم یک لایه جدید ایجاد کنید. برای این کار ابتدا همه لایههای خود را با رفتن به منو پیمایش و از مسیر Select > All Layers انتخاب کنید. سپس روی آیکون منو در سمت راست صفحه تایم لاین کلیک کنید.
در منوی کشویی که ظاهر میشود، برای هر فریم جدید، Create new layer را انتخاب کنید.
گام پنجم: ایجاد فریم با استفاده از لایه ها
برای انجام این مرحله همان نماد منو را در سمت راست باز کنید و سپس روی گزینه Make Frames From Layers کلیک کنید. با این کار هر لایه، تبدیل به یک فریم از گیف شما میشود.
گام ششم: تعیین مدت زمان نمایش هر فریم
قبل از رفتن به فریم بعدی، در زیر هر فریم، مدت زمان نمایش آن را انتخاب کنید. برای انجام این کار روی زمان زیر هر فریم کلیک کنید و مدت زمانی را که میخواهید نمایش داده شود، انتخاب کنید. در این نمونه ما در هر فریم، زمان را 0.5 ثانیه قرار دادهایم.
گام هفتم: تنظیم تعداد دفعات حلقه ( loop)
در پایین نوار ابزار میتوانید تعداد دفعاتی را که میخواهید حلقه شود، انتخاب کنید. حالت پیشفرض حلقه روی یک بار است، اما میتوانید آن را هر چند بار که میخواهید قرار دهید؛ مثلاً برای همیشه. اگر میخواهید تعداد تکرار خاصی را انتخاب کنید، روی Other کلیک کنید.
گام هشتم: پیشنمایش گیف
با کلیک بر روی نماد پخش، میتوانید پیشنمایش گیف خود را مشاهده کنید.
گام نهم: ذخیره گیف
اگر پیش نمایش گیف، همان چیزی از آب درآمده که میخواستید، حالا نوبت ذخیره و خروجی گرفتن از گیف است. به نوار پیمایش بالا بروید و از مسیر File > Export > Save for Web گیف را برای استفاده آنلاین ذخیره کنید.
در مرحله بعد، نوع فایل گیف را که میخواهید ذخیره کنید، در زیر منو کشویی Preset انتخاب کنید.
اگر گیف شما گرادیان دارد، برای جلوگیری از یکسان شدن رنگ بهتر است Dithered GIFs را انتخاب کنید. اگر تصویر شما از رنگهای ثابت زیادی دارد، ممکن است لازم نباشد هیچ dither را انتخاب کنید. عدد کنار فایل گیف، تعیین میکند که رنگهای گیف تا چه اندازه دقیق و یکسان با JPEG یا PNG اصلی هستند. گفته میشود درصد پراکندگی بیشتر به معنای ظاهر شدن رنگها و جزئیات بیشتر است اما این جزئیات بیشتر همچنین باعث بالا رفتن حجم آن نیز میشود.
روی Save در پایین کلیک کنید تا فایل در کامپیوتر شما ذخیره شود. اکنون فایل گیف شما آماده است تا برای بازاریابی استفاده شود. این فایل در هر جایی که آپلود میشود، باید به صورت یکپارچه پخش شود.
بخش دوم: ساخت گیف با متحرک کردن اجزاء تصویر
گام نخست: تنظیم ابعاد
در این مرحله ابتدا باید ابعاد و وضوح سند فتوشاپ را مشخص کنید. حتی اگر تنها برای سرگرمی یا ایجاد یک گیف بامزه برای گفتوگوهای دوستانه است، بهتر است قبل از شروع، اندازه آن را مشخص کنید. اگر بخواهید به تصاویر یا اجزا اجازه دهید براساس سایز خود، سایز گیف شما را نیز مشخص کنند، ممکن است باعث بزرگتر شدن گیف شود و کیفیت آن را تحت تاثیر قرار دهد.
به طور کلی سایز پیشنهادی ما برای ایجاد یک شکل مناسب، 600px- 800px است.
در این پروژه، اندازه بنر گیف ما 720×300 است. مطمئن شوید واحدهای انتخابی شما بر حسب پیکسل است.
برای این که اندازه فایل را تا حد امکان پایین نگه دارید، وضوح 150 مناسب خواهد بود. در این گیف من از وضوح 300 استفاده کردم چون میدانم گیف من آن قدر بزرگ نخواهد بود.
به این دلیل که گیفهای متحرک برای صفحه نمایش ساخته میشوند، بهتر است حالت رنگ خود را روی RGB تنظیم کنید. پس از تنظیم ابعاد، وضوح و حالت رنگی گزینه Create را فشار دهید تا سند جدید باز شود.
گام دوم: آپلود فایلهای تصویری در فتوشاپ
این مرحله نیز مانند مرحله دوم آموزش بخش اول است.
از مسیر File > Scripts > Load Files into Stack بروید. سپس روی Browse کلیک کنید، تصاویر موردنظرتان را پیدا کنید، در صورت نیاز آنها را تراز کنید و روی Ok کلیک کنید.
ساخت گیف با تصاویر ثابت
برای ساخت گیف از تصاویر ثابت از مسیر File > Scripts > Load Files into Stack بروید و در پنجره Load Layers که باز میشود، روی Browse کلیک کنید. با این کار پنجره Finder/Explorer باز میشود که در آن میتوانید فایلهای خود را جستوجو کنید و فایل مورد نظرتان را پیدا کنید. وقتی کارتان تمام شد، روی Open و سپس OK کلیک کنید. فایلها وارد یک سند جداگانه میشوند که میتوانید همه لایهها را از آن انتخاب کرده و به سند کاری خود بکشید.
ساخت گیف از ویدئو
اگر میخواهید یک ویدئو را به گیف تبدیل کنید، از مسیر File > Import > Video Frames to Layers بروید.
گام سوم: پنجره تایم لاین را باز کنید
از مسیر Window > Timeline بروید تا یک پنل در پایین بوم کار برایتان باز شود. حالا در مرکز پانل روی فلش کلیک کنید تا منوی کشویی باز شود و گزینه Create Frame Animation را انتخاب کنید.
گام چهارم: لایههای خود را به فریم تبدیل کنید
اگر از قبل تصاویر ثابت خود را انتخاب کردهاید، روی نماد منوی همبرگر در تایم لاین کلیک کرده و گزینه Make Frames from Layers را انتخاب کنید.
اولین قاب شما از قبل تنظیم شده است که از تمام لایههای قابل مشاهده در سند، شناخته شده است. اکنون باید تایم لاین را با چندین فریم برای شبیهسازی حرکت پر کنید. برای انجام این کار دو راه وجود دارد. 1- وارد کردن فریمهایی که از قبل آماده کردهاید یا 2- ایجاد انیمیشن از ابتدا در فتوشاپ.
در این بخش حالت اول را بررسی میکنیم.
اگر قبلاً تصاویر ثابت و متوالی را تنظیم کردهاید، روی آیکون منوی همبرگر در گوشه راست پانل تایم لاین کلیک کنید. Make Frames From Layers را انتخاب کنید. با این کار تایم لاینی را مشاهده میکنید که به وسیله فرمهایی از لایههای خود پر شده است.
گام پنجم: فریمهای تکراری برای ایجاد انیمیشن
در زیر تایم لاین، پانل ابزار قرار دارد که شامل تنظیم حلقه، دکمه پیشنمایش و دکمه فریم تکراری است.
اگر تصاویر ثابت را از قبل تنظیم نکردهاید یا نیاز به تنظیم بخشهایی از انیمیشنی که در مرحله چهارم ایجاد کردهاید دارید، میتوانید انیمیشن را به صورت دستی فریم به فریم بسازید. برای انجام این کار، کافی است آخرین فریم در تایم لاین را کپی کنید( روی آیکون مشخص شده در پانل ابزار زیر تایم لاین کلیک کنید) سپس تغییراتی را که باید روی تصویر خود ایجاد کنید، انجام دهید و تکرار کنید.
گام ششم: تعیین زمان تاخیر هر فریم
تنظیم مدت زمان تاخیر هر فریم را میتوان در پایین هر کدام از آنها پیدا کرد. روی فلش کلیک کنید تا منو ظاهر شود و مدت زمانی را که میخواهید فریم روی صفحه نمایش داده شود را انتخاب کنید.
برای آسانی میتوانید با انتخاب همه فریمهای مورد نیاز خود و استفاده از منوی کشویی برای یکی از آنها، مدت زمان فریمهای جداگانه یا چندین فریم را به طور همزمان تنظیم کنید.
نکته: بسیاری از فریمها با تاخیرهای کوتاه، کلید انیمیشنهای روان هستند. در حالی که فریمهای کمی با تاخیرهای طولانی، جلوهای تند و تیز و توقف حرکت ایجاد میکنند.
گام هفتم: تنظیم تعداد دفعات حلقه زدن انیمیشن
در پانل ابزار در زیر جدول زمانی، تنظیمات حلقه قرار دارد. شما میتوانید انیمیشن خود را به صورت حلقه برای همیشه، یک بار یا تعداد مشخصی دفعه تنظیم کنید.
گام هشتم: انیمیشن خود را پیش نمایش و تکرار کنید
همانطورکه قبلاً گفته شد، دکمه پخش در پانل ابزار پنجره تایم لاین به شما امکان پیش نمایش انیمیشن خود را میدهد. از این گزینه استفاده کنید تا مطمئن شوید که انیمیشن شما قابل باور است و همانطور که باید باشد است.
اگر گیف مطابق خواست شما نبود، سعی کنید فریمهای بیشتری اضافه کنید تا زمانی که به نتایج دلخواه خود برسید. همچنین این زمانی عالی برای برای آزمایش و حذف فریمها بدون شکستن توهم حرکت است تا بتوان به کمترین اندازه ممکن فایل دست پیدا کرد.
گام نهم: خروجی گرفتن از سند فتوشاپ به عنوان گیف
فراموش نکنید که PSD کار خود را ذخیره کنید.
ذخیره در این مرحله مانند مرحله هشتم روش اول است. از مسیر File > Export > Save for Web (Legacy) میتوانید از فایل خود خروجی بگیرید.
در صفحه باز شده، گزینههای زیادی برای ذخیره کردن وجود دارد اما ما فقط به تعداد انگشت شماری از آنها نیاز داریم. مطمئن شوید که در کادر بازشوی سمت راست، نوع فایل را روی GIF تنظیم کنید. بقیه گزینهها اختیاری هستند اما برای تولید یک فایل سبک مناسباند.
گام دهم: اشتراکگذاری GIF
حالا گیف شما آماده اشتراکگذاری در سراسر وب است! اکنون که مهارت ایجاد انیمیشنهای اولیه در فتوشاپ از روی فیلمها و تصاویر ثابت را دارید، میتوانید تقریباً هر چیز را تبدیل به گیف کنید و از آن لذت ببرید.
جادوی فتوشاپ
اگر این مقاله را با دقت مطالعه کرده باشید، میتوانید به سادگی و با کمی تمرین، گیفهای تبلیغاتی یا تفننی زیادی را ایجاد کنید. حرفهای شدن در این کار تنها نیاز به کمی تمرین و سلیقه دارد. فتوشاپ یکی از محبوبترین و پرکاربردترین برنامهها است و آموزشهای زیادی در رابطه با آن منتشر شده، اما گاهی ممکن است برای حرفهایتر شدن، نیاز به آموزش بیشتری داشته باشید. علاوه بر آن رونق کسب و کارهای دیجیتال و نقش مهم محتوای بصری در دیده شدن کسب و کارها باعث افزایش تقاضا استخدام گرافیستهای حرفهای شده است و به طور کلی گرایش به آموزش دیدن فتوشاپ بسیار افزایش یافته است. اگر به طراحی یا ادیت عکس یا گرافیک علاقه دارید و میخواهید در این حیطهها مشغول به کار شوید باید بدانید که فتوشاپ یکی از مهمترین ابزارهای گرافیستی است که تسلط بر آن میتواند شانس استخدام شما را افزایش دهد و بسیاری از کارفرمایان برای استخدام به این مهارت توجه میکنند.
اگر به یادگیری فتوشاپ علاقهمندید، میتوانید با گذراندن دوره فتوشاپ ایران لرن میتوانید به یک متخصص تبدیل شوید.
سرفصلهای کاربردی این دوره، توسط یکی از بهترین مدرسان تهیه شده است و شامل 27 فصل و 20 ساعت آموزش است. علاوه بر آن اگر میخواهید روند استخدام آسانتری داشته باشید، داشتن یک مدرک معتبر از وزارت علوم به شما کمک بسیاری میکند. با شرکت در هر یک از دورههای ایران لرن، میتوانید مدرک رسمی و معتبر از وزارت علوم دریافت کنید. همچنین فضایی برای بارگذاری نمونه کار دانشجویان دوره در نظر گرفته شده تا بتوانند بهترین کارهای خود را به نمایش گذاشته و از این طریق با کارفرمایان ارتباط بگیرند.
سخن آخر
در این مقاله تمام نکاتی که برای ساخت گیف در فتوشاپ نیاز داشتید، آموزش داده شده است. با استفاده از آموزش این مقاله میتوانید به سادگی گیف تولید کنید. اگر در هر مرحله از این آموزش سوالی داشتید، میتوانید از طریق بخش نظرات با ما در ارتباط باشید.