فهرست مطالب
تغییر پس زمینه عکس در فتوشاپ یکی از تکنیکهای کاربردی در مونتاژ و ویرایش تصاویر است که عکاسان، طراحان، تصویرسازان و در کل تولیدکنندگان محتوا همیشه با آن سر و کار دارند. البته برای کاربران عادی هم پیش میآید که احساس کنند بکگراند عکس، جذابیت چندانی ندارد و دستکاری در رنگ و آبش هم گرهای از کار باز نمیکند.
شاید هم بهتازگی کسبوکار آنلاینی راه انداختیم و محصولی داریم که باید خیلی تر و تمیز و با ظاهر استاندارد در پنل وبسایت یا شبکهٔ اجتماعی قرار بدهیم. در هر حال بریدن، جدا کردن یا تغییر پس زمینه عکس در فتوشاپ، مهارت بسیار بهدردبخوری است و در این مطلب با راهکاری مختلف آن آشنا میشویم.
آموزش تغییر بک گراند در فتوشاپ
ابتدا بهتر است بدانید که نحوه تغییر پس زمینه عکس در فتوشاپ ، بسته به نوع عکس متفاوت است. برای مثال عکسهایی با بکگراند ساده و خلوت نیازی به دستکاری زیاد ندارند. اما برعکس، عکسهایی که یک پسزمینهٔ شلوغ و پرجزییات دارند، حسابی کار میبرند و کلی ریزهکاری دارند. اما هیچ جای نگرانی نیست چون به محض تسلط به ابزارهای سلکشن (Selection)، این قبیل کارها برایمان مثل آب خوردن میشود. در ضمن تمام این تکینکها و ترفندها، بهعلاوۀ کلی ریزهکاری دیگر، در دوره آموزش طراحی و گرافیک ایرانلرن آموزش داده شدهاند.
نکته مهم: تغییر زمینه عکس در فتوشاپ، در سادهترین یا پیچیدهترین حالت، شامل سه مرحله است که در ادامه بهطور مفصل توضیح خواهیم داد:
- جدا کردن سوژه و پسزمینه
- جایگزینی پسزمینه با تصویر دلخواه
- تنظیم رنگ و نور و ایجاد یکپارچگی بین سوژه و پسزمینه
مرحله اول: جدا کردن عکس از زمینه
قدم اولِ تغییر پشت زمینه عکس با فتوشاپ، تفکیک و جداسازی سوژه است. همانطور که چند خط بالاتر هم اشاره شد، سرعت و کیفیت انجام این کار، دقیقاً وابسته به تسلط ما بر ابزارهای سلکشن است. در مطلب حذف بک گراند در فتوشاپ هم به ضرورت یک Selection تمیز و باکیفیت اشاره شده است و مصداق بارز کار نیکو کردن از پُر کردن است و به مقادیر مناسبی تمرین و آزمون و خطا نیاز دارد. توصیه میکنیم مقاله مذکور را بخوانید تا مسلطتر شوید.
حالا عکس مورد نظر را کمی ورانداز میکنیم. اگر سوژه به اندازهٔ کافی از پس زمینه جداست که چه بهتر. چون در این حالت ابزار Select Subject خوب عمل میکند و به لطف هوش مصنوعی تکاملیافتهٔ فتوشاپ (مخصوصاً در نسخه 2022)، سوژهٔ عکس را بصورت خودکار انتخاب میکند. اما…
در صورتی که پسزمینهٔ شلوغی داشته باشیم یا سوژه و پسزمینه زیادی در هم قاطی باشند، Select Subject ریپ میزند و بازدهی چندانی ندارد.
ابتدا با Ctrl+J یک کپی از عکس (در واقع یک کپی از لایهٔ حاوی عکس) میگیریم و سپس با کلیک روی Select Object سوژه را انتخاب میکنیم. حالا یک سلکشن داریم و کافیست که با افزودن یک ماسک (Mask) به لایه، سوژه را از پس زمینه جدا کنیم.
همانطور که در تصویر مشخص است، سلکشن انجام شده هنوز جای کار دارد. مخصوصاً در حوالی موهای سوژه که انگار ظریفکاری بیشتری میطلبد. بنابراین در حالتی که سلکشن فعال است، روی Select and Mask کلیک میکنیم تا پنل آن باز شود.
در ادامه 2 نکته مهم را یادتان میدهیم تا بیدردسر به جداسازی عکس بپردازید.
نکته 1: بهبود سلکشن با Select and Mask
پنل Select and Mask مخصوص بالا بردن دقت و کیفیت سلکشن است. داخل این پنل میتوانیم قسمتهای از قلم افتاده را به سلکشن اضافه و بخشهای اضافه را از سلکشن حذف کنیم. برای اینکار دو ابزار Refine Edges Brush یا Quick Selection را داریم و بهتر است در بخش تنظیمات، تیک Smart Radius را بزنیم.
در آخرین نسخهٔ فتوشاپ (که توصیه میکنیم آن را نصب کنید) گزینهای به اسم Object Aware هم وجود دارد. پس اگر در پنل select and mask چنین چیزی میبینید، انتخابش کنید. اگر هم نسخهٔ قدیمیتری دارید مشکلی نیست و باز هم میتوان پسزمینه عکس در فتوشاپ را با دقت بالایی ادیت کرد یا تغییر داد.
حالا براش Refine Edges را روی قسمتهایی از سوژه که انتخاب نشدهاند میکشیم تا به سلکشن اضافه شوند. اگر عکس مورد نظر رزولوشن بالایی داشته باشد، سلکشن تمیز و دقیق از آب در میآید. با این حال اگر در قسمتهایی از عکس، سلکشن دقیقی نداشتیم، کافیست موقع کشیدن براش، Alt را نگه داریم تا قسمتهای اضافه از سلکشن حذف بشوند. Ctrl+Z هم که همیشه در دسترس است. درضمن کوچک و بزرگ کردن سایز براش هم میتواند به دقت بیشتر کمک کند.
نکته 2: معضل مو در تفکیک سوژه و پسزمینه
بدترین قسمتها برای جدا کردن سوژه یا تغییر پس زمینه عکس در فتوشاپ، مو و شاخ و برگ درخت و اشکال و حجمهای این چنینی هستند. اما برای این حالت هم یک راهکار ساده داریم که گزینهٔ Contrast است. با کم و زیاد کردن، تفکیک مو و شاخ و برگ و چیزهای نازک راحتتر میشود. در آخر از قسمت Output گزینهٔ New Layer with Layer Mask را انتخاب میکنیم تا نتیجهٔ کار به همراه ماسک در یک لایهٔ جدید اضافه شود.
حالا قسمت اصلی کار را انجام دادیم و سوژه را از پسزمینه جدا کردیم. از این جا به بعد میتوانیم پسزمینه را ادیت کنیم یا با یک عکس دیگر جایگزین کنیم.
اصلاح رنگ پس زمینه در فتوشاپ
پس از جدا کردن سوژه از پسزمینه، نوبت به تغییرات بعدی میرسد. فرض میکنیم قصد ادیت و بهبود کیفیت پسزمینه را داریم. اولین کار اضافه کردن یک Solid Color است. از پایین پنل لایهها روی Adjustments Layer میزنیم و سالید کالر را به زیر لایهٔ آخر اضافه میکنیم. در ضمن بد نیست که سایر لایهها را غیرفعال کنیم تا مزاحم کارمان نشوند.
با دوبار کلیک روی سالید کالر، میتوانیم رنگ پس زمینه عکس در فتوشاپ را تغییر دهیم. این کار برای عکسهای تبلیغاتی و پروموشنال بسیار به کار میآید. حالا از آنجایی سوژهٔ عکس ما حال و هوای شادی دارد، یک رنگ روشن انتخاب میکنیم. خوبی Solid Color اینست که براحتی میتوانیم، رنگ پسزمینه را عوض کنیم و نتیجهٔ کار را با رنگهای مختلف ببینیم.
حالا برای کاهش یکنواختی پس زمینه، میتوانیم از بخش Adjustment Layer گزینهٔ Gradient را انتخاب کنیم.
با انتخاب گرادینت پنجرهای باز میشود که از طریق آن زاویه، رنگ و نوع گرادینت قابل انتخاب است. در این جا ما یک Linear Gradient به عکس اضافه کردیم که از دو رنگ تشکیل شده است. از قسمت Presets هم میتوان مدلهای آماده را انتخاب کرد.
جایگزینی پس زمینه عکس با تصویر دلخواه
برای اضافه کردن یک بک گراند جدید، با میانبُر Ctrl+O عکس مد نظر را باز میکنیم. این عکس در یک تَب جدید باز میشود. با کلید V ابزار Move Tool را فعال میکنیم.
ملاحظه میشود که در این تب جدید، عکس ما روی یک لایه نشسته که علامت قفل دارد. روی قفل کلیک میکنیم و با حذف شدن آیکن قفل، محدودیت انتقال عکس به پروژهٔ اصلی برداشته میشود. حالا روی عکس چپکلیک میکنیم و آن را به تب پروژهٔ اصلی میندازیم.
در آخر عکس جدید را به زیر لایهٔ سوژهٔ اصلی منتقل میکنیم. پسزمینهٔ جدید ما آمادست و شاید با کمی ادیت و دستکاری در رنگ و نور بهتر شود.
ادیت پس زمینه تصویر در فتوشاپ
تا اینجای کار روی جدا کردن پس زمینه عکس در فتوشاپ تمرکز کردیم. بعد از جداسازی میتوانیم پسزمینه را حذف و یا با تصویر دیگری جایگزین کنیم. اما گاهی اوقات هم قصد نداریم بکگراند را به کلی عوض کنیم. ممکن است پسزمینهٔ جالبی باشد و بتوانیم با چند تغییر کوچک، روح تازهای به عکسمان بدهیم. شاید هم پر از جزییات باشد و ترجیح بدهیم با مقادیری اصلاح رنگ و نور و استفاده از چند افکت جذاب، به نتیجهٔ دلخواه برسیم.
پس ابتدا یک کپی از عکس میگیریم و مثل توضیحات بالا با استفاده از Select Subject سوژه را انتخاب میکنیم. با نگه داشتن Ctrl+Space و کلیک چپ روی تصویر زوم میکنیم تا ایرادات جزیی سلکشن را بهتر ببینیم. کم و کاستیهای سلکشن را میتوان با ابزاری مانند Quick Selection Tool برطرف کرد. این ابزار را با کلید W یا از طریق نوار ابزار انتخاب میکنیم.
نکته 1: هنگام کار با ابزارهای Selection، علامت مثبت وسط به معنای افزودن به سلکشن است. یعنی با هر کلیک، بخش تازهای به به سلکشن اضافه میشود. برای حذف هم کافیست که که کلید Alt را نگه داریم تا علامت منفی در وسط براش ظاهر شود.
نکته 2: استفاده از ماسک فراموش نشود!
پس از اتمام کار، سلکشن ما آماده است و اگر لازم بود و طبق آنچه در بالا گفتیم، با استفاده از Select And Mask ریزهکاریهای بیشتر را انجام میدهیم تا به تمیزترین و بهترین حالت ممکن برسیم. نحوهٔ استفاده از این ابزار را در بالا توضیح دادیم. بعد از اینکه کار سلکشن تمام شد و لزومی بر استفاده از Select And Mask نبود، یک ماسک سفید به عکس اضافه میکنیم تا سوژه از پس زمینه جدا شود.
پس از اضافه کردن ماسک، یک کپی دیگر از همین لایه میگیریم. حال ما دو لایهٔ همسان با ماسک داریم. ماسک لایهٔ زیرین را Invert میکنیم تا هر ادیتی که انجام بدیم فقط روی پس زمینه تاثیر بگذارد. سپس نام لایهٔ بالایی را به Subject و نام لایهٔ دیگر را به Background تغییر میدهیم. حالا ما میتوانیم سوژه و پس زمینه را به صورت جداگانه ادیت کنیم.
برای اینکه ادیتهای ما غیر تخریبی باشد و به عکس اصلی لطمهای وارد نشود، ابتدا لایهٔ پس زمینه را انتخاب کرده و آن را تبدیل به Smart Object میکنیم تا چند فیلتر به آن اضافه کنیم. هر زمان که لازم باشد، میتوانیم فیلترها را حذف کنیم و یا مقدار آنها را تغییر دهیم.
نکته 3: محو کردن (Blur) به اندازهٔ کافی
حال از منوی Filters وارد بخش Blur میشویم. یک Gaussian blur به پس زمینه اضافه کرده و مقدار آن را مشخص میکنیم.
برای بسیاری ممکن است همین یک تغییر کافی باشد اما برای اینکه کمی پس زمینه را فانتزی کنیم یک فیلتر دیگر به عکس اضافه میکنیم. از منوی فیلترها بخش Pixelate را باز کرده و یک Crystalize به بک گراند عکس اضافه میکنیم. بعد مقدار آن را با توجه به سلیقهٔمان تغییر میدهیم و روی Ok کلیک میکنیم تا کار تمام شود.
عکس ما رنگ و لعاب خوبی دارد و نیازی به دستکاری نوردهی و Color Correction ندارد. اما از آنجایی که پس زمینه و سوژه در دو لایهٔ متفاوت جدا شدند هر گونه ادیتی را می توانیم انجام دهیم.
نکته 4: اصلاح نور و رنگ سوژه
گاهی اوقات در فرایند تغییر پس زمینه عکس پیش میآید که رنگ سوژه و پس زمینه هماهنگی ندارد و مصنوعی به نظر میآید. برای اصلاح رنگ و نور دهی میتوانیم از Adjustments Layer استفاده کنیم. این افکتها از طریق بخش layers یا پنجرهٔ Adjustments در دسترس است.
لایهٔ مورد نظر را انتخاب میکنیم و برای بهبود کنتراست و روشنایی از افکت Levels استفاده میکنیم. برای اینکه افکت ما فقط روی لایهٔ پایینی تاثیر کند، کلید Alt را نگه داشته و ماوس را روی مرز لایهها میبریم و کلیک میکنیم تا علامت فلش نمایان شود.
برای بهبود رنگها یا Color Correction میتوانیم از افکتهای مربوط به رنگ استفاده کنیم. ما یک افکت Color Balance به بالای پسزمینه اضافه کردیم. مقدار اسلایدرها را تا جایی تنظیم میکنیم تا رنگها هماهنگ شوند.
انجام این کارها ممکن است با توجه به عکس متفاوت باشد و در مواردی به چند فیلتر مختلف نیاز پیدا کنیم. مقدار اسلایدرها هم باید با توجه به عکس تنظیم شود و نباید تغییرات را از جایی کپی کنیم. فتوشاپ ابزاری است که نیاز به دستکاری دارد و رنگ و لعاب عکس را تا جایی تنظیم میکنیم که جلوهای بهتر و زیبا در عکس ایجاد شود.
کلام آخر
آموزش ساخت پس زمینه در فتوشاپ را کنار هم انجام دادیم و یاد گرفتیم. نکته مهمی که نباید یادتان برود این است که با تسلط به ابزارهای سلکشن و کمی سلیقه در اصلاح رنگ و نور، رنگ و لعاب سوژه و پس زمینه در هم آمیخته میشوند و عکس نهایی جلوهٔ حرفهای و استانداردی پیدا میکند.
اگر هنگام تغییر پس زمینه عکس در فتوشاپ، با مشکلی روبرو شدید، سوالتان را از ما بپرسید تا بتوانیم مشکلتان را حل کنیم.
البته این را هم یادآور شویم که برای حرفهای شدن مسیر درازی در پیش است و تمام ماجرا به یادگیری چند ابزار و میانبر ختم نمیشود. توصیه میکنیم که علاوه بر تمرین دائم، در خصوص عناصر بصری و موضوعات مهم در دنیای عکاسی، تصاویر تبلیغاتی و شیوههای تولید محتوا مطالعه و دورههای آموزشی ایرانلرن را دنبال کنید.