فهرست مطالب
تغییر رنگ لباس، سوژه یا بکگراند در فتوشاپ، یکی از ترفندهای روتین و پرکاربردیست که عکاسان، تصویرسازان و تولیدکنندگان محتوا به وفور از آن استفاده میکنند. این تکنیک که از آن با عنوان اصلاح رنگ یا Color Grading هم یاد میشود، در پروژههای ویدیویی هم به کار میآید. منتها تمرکز ما در این مقاله روی تصاویر ثابت و کار در محیط فتوشاپ است. تغییر رنگ عکس در فتوشاپ، میتواند هم روی کل عکس و هم روی بخشی از آن اعمال شود و نتیجهٔ کار را به مراتب جذابتر کند.
خوشبختانه ابزارهای کارامد فتوشاپ، این عملیات روتین را راحت کردهاند. با این وجود، کار با برخی از این ابزارها، برای افراد مبتدی گیجکننده است. اما این دشواری فقط در ظاهر ماجراست و با مقادیری تمرین و آشنایی با منطق ابزارها، تغییر رنگ در فتوشاپ، تبدیل به یک کار روزمره و بدیهی میشود. پیچیدگی این قبیل کارها، بیشتر از اینکه به ابزار مربوط باشد، به سلیقه و دید زیباییشناسی و تجربهٔ فرد بر میگردد.
چون ابزار را هرکسی میتواند یاد بگیرد، اما نگاه عمیق و سلیقهٔ خوب در کارهای خلاقه، چیزی نیست که بشود با خواندن دو سه مطلب و گذران یک کورس آنرا یاد گرفت.
از اصل ماجرا دور نشویم! اگر شما هم به تازگی گذرتان به فتوشاپ افتاده و با عکسها و تصاویر سر و کار دارید، این مطلب را به شرح مختصری از تکنیکهای اصلاح و تغییر رنگ عکس در فتوشاپ اختصاص دادهایم. اگر به جزئیات و تمرینات بیشتر علاقمند بودید، دوره آنلاین فتوشاپ ایرانلرن را بررسی کنید.
آموزش تغییر رنگ عکس در فتوشاپ
ترفندهای تغییر رنگ، پای ثابت روتوش و ادیت عکس با فتوشاپ است و تکنیکهایی که در ادامه میبینیم، توسط حرفهایهای عکاسی هم استفاده میشوند. منتها بسیاری از عکاسان حرفهای، قبل از هرگونه ادیت و دستکاری، تصویر را اصلاح رنگی (Color Grade) میکنند. چون دوربینهای حرفهای و چند مدل خاص از گوشیهای موبایل، میتوانند با فرمت خام یا RAW عکسبرداری کنند و آزادی عمل بیشتری به فرد بدهند.
این فرمتهای خام، اصطلاحاً داینامیک رنج (Dynamic Range) بالایی دارند، یعنی هر یک از پیکسلهای موجود در عکس، اطلاعات رنگی به مراتب بیشتری دارد. بنابراین عکسهایی که با این فرمت گرفته میشوند، کیفیت فوقالعادهای دارند و دست عکاس را برای بهبود رنگ و لعاب کاملاً باز میگذارند. از آنطرف، عکسهایی که با فرمتهای مرسوم مثل Jpeg گرفته میشوند، محدودیتهای زیادی در قیاس با عکسهای RAW دارند. اما به لطف توانمندی فتوشاپ، آنها هم براحتی قابل دستکاری و تغییر و اصلاح رنگی هستند.
به غیر از Color Grading کل عکس، میتوانیم قسمتی خاص (مثل رنگ لباس) را تغییر رنگ دهیم. یعنی میتوانیم تکهای از عکس را با ابزارهای سلکشن (Selection) انتخاب کنیم، و تغییر رنگ را در آن قسمت خاص انجام دهیم.
به غیر از Marquee و Lasso و سایر ابزارهای سلکشن، ترفندهای دیگری هم برای تغییر رنگ در فتوشاپ هستند. با کمک این ترفندها و ابزارها، میتوان نه تنها روی یک بخش خاص، بلکه یک رنگ خاص را دستکاری کرد. مثلا کل طیف رنگ قرمز را به رنگ دلخواه درآورد.
پس اگر مایل باشید در ابتدا به آموزش ادیت رنگ عکس بهصورت کلی، و در ادامه به تغییر رنگ یک قسمت خاص از عکسها میپردازیم.
ابزارهای اصلاح رنگ در فتوشاپ
اصلاح رنگ (Color Grading) در فتوشاپ را معمولا با ابزارهای زیر انجام میدهیم:
- Vibrance
- Color Balance
- Hue/Saturation
توجه کنید که مقادیری که در ادامهٔ آموزش تنظیم میکنیم، صرفا برای مثال هستند و قرار نیست در مورد تمام تصاویر استفاده شوند. حتی افکتها و فیلترهایی که اضافه میکنیم، برای همهٔ عکسها نتیجهٔ خوبی ندارند.
بعضی عکسها تغییرات زیادی میطلبند و به چند افکت مختلف نیاز دارند. بعضی از عکسها هم با یک افکت و چند تغییر جزئی به حالت مطلوب میرسند. همهٔ اینها، با آزمون و خطای شما و بر اساس عکسی که در اختیار دارید تعیین میشود.
در کل بهتر است که پیش از شروع کار، با Ctrl+J از عکسمان کپی بگیریم و ادیت را روی لایهٔ کپی انجام بدهیم. تا در مراحل بعدی، افکتهای اصلاح رنگ را که در ادامه معرفی میکنیم، به صورت Adjustment Layer روی لایهای که کپی گرفتیم، اضافه نماییم.
Vibrance
در ابتدای کار بهتر است ساده شروع کنیم و از Vibrance برای اصلاح رنگ عکس در فتوشاپ استفاده کنیم، چون این ابزار سادهترین تنظیمات را دارد و قابل فهم است.
ممکن است فکر کنیم اسلایدرهای Vibrance و Saturation یکی هستند، اما این دو در باطن، الگوریتمهای متفاوتی دارند و تاثیر آنها روی عکس کاملا متفاوت است. بهتر است در تنظیم Saturation زیاده روی نکنیم، چون علاوه بر رنگ به Luminance یا مقدار روشنایی پیکسلها تاثیر میگذرد، و معمولا Saturation بالا عکس را خراب میکند.
با دستکاری Vibrance میتوانیم کمی رنگ و لعاب عکس را بهتر کنیم و عکس را در کل پررنگتر کنیم.
Color Balance
این ابزار رنگها را در سایهها (Shadows)، میدتونها (Midtone) و روشناییها (Highlights) تغییر میدهد. مثلا میتوان سه گروه رنگی Magenta ،Cyan و Yellow را فقط در بخشهای سایهدار تصویر دستکاری کرد.
باید حواسمان باشد که اثرگذاری و دقت این ابزار هم بستگی مسقتیمی به ماهیت عکسمان دارد. گاهی اوقات عکسهایی داریم که رنج داینامیکی یا دامنه یا بازهٔ داینامیکی وسیعی ندارند و استفاده از Color Balance چندان به دردمان نمیخورد. اما کالر بالانس (تعادل رنگها) در عکسهایی با رنج داینامیکی بالا، سنگ تمام میگذارد و دستمان را برای دستکاری رنگها باز میگذارد.
باز هم تأکید میکنیم که اگر عکسهای حرفهایتر با بازهٔ دینامیکی بهتری مد نظرمان بود، بهتر است به جای Jpeg از فرمتهای Raw استفاده کنیم.
بهتر است گزینهٔ Preserve Luminosity را تیکدار کنیم، تا میزان روشنایی یا Luminosity هر پیکسل حفظ شود.
Hue/Saturation
با اضافه کردن این لایه، امکان تغییر رنگهای خاص وجود دارد. با این ابزار میزان اشباعرنگ (Saturation)، تغییر رنگ (Hue) و روشنایی (Lightness) قابل کنترل است. در حالت Master، تمامی رنجهای رنگی با هم تغییر میکند اما اگر Red یا Yellow یا هر رنگ پیشفرض دیگر را انتخاب کردیم، کم و زیاد کردن اسلایدرها، فقط روی قرمزها یا زردها تاثیرگذار است. پایین این ابزار دامنه یا رِنج رنگ را میتوان تغییر داد. نوار بالایی، وضعیت قبل از تغییر را نشان میدهد و نوار پایینی، میزان تاثیر اسلایدرها را نمایان میکند.
اگر پس از اعمال تغییرات از نتیجهٔ کار راضی بودیم، میتوانیم با کلیک روی Save Hue/Saturation Preset، فایل کاستوم و شخصی سازیشدهٔ خودمان را ذخیره کنیم و همیشه دم دست داشته باشیم. حتما به یاد داشته باشیم که نباید در دستکاری اسلایدرها زیاده روی و بی احتیاطی کنیم. چون تغییر بیش از حد در رنگها، مراحل بعدی را برای تغییر رنگ در فتوشاپ، محدود میکند.
آموزش تغییر رنگ قسمتی از عکس در فتوشاپ (مثلاً اشیاء)
در پاراگرافهای بالا، به تغییر رنگ کلی عکس پرداختیم و در ادامه به تغییر رنگ قسمت خاصی از عکس میپردازیم. بعد از این آموزش، تغییر رنگ لباس در فتوشاپ، دیگر برایتان کاری نخواهد داشت.
برای این کار باید با کمک ابزارهای سلکشن، قسمت مورد نظر را انتخاب کنیم و بعد با ابزارهایی که در بالا اشاره کردیم، همان عملیات را برای تغییر رنگ انجام بدهیم.
مجدداً، پیش از هر کاری با Ctrl+J یک کپی از لایهٔ اصلی میگیریم. ابزار هوشمند Object Selection را از نوار ابزارها انتخاب میکنیم و روی شیٔ مورد نظر کلیک میکنیم تا سلکت شود.
بعد افکت Hue/Saturation را به لایه اضافه میکنیم. اگر دقت کنیم، میبینیم که ماسک افکت Hue/Saturation با توجه به سلکشن ما تغییر کرده است. هر تغییری در رنگ عکس، فقط روی قسمت سفید ماسک تاثیر گذار خواهد بود.
وقتی از ماسک استفاده کنیم و قسمت خاصی را سلکت کرده باشیم، میتوانیم بدون ایجاد تغییر در قسمتهای دیگر، رنگ عکس را دستکاری کنیم. مثلاً برای تغییر رنگ قرمز، باید تنظیمات را از Master به Reds تغییر دهیم. حالا میتوانیم با اسلایدر Hue، قرمزها را با رنگ دیگری جایگزین کنیم. روی Color Picker که آیکون انگشت دارد کلیک میکنیم و بعد با کلیک کردن روی قسمت خاصی از عکس، رنج مورد نظر به صورت خودکار انتخاب میشود. بعد از انجام مراحل بالا کافی است تا کمی با اسلایدرها بازی کنیم تا به نتیجهٔ مطلوب برسیم و رنگ مورد نظرمان را تغییر بدهیم.
تغییر رنگ عکس با Camera Raw فتوشاپ
فیلتر Camera Raw یک ابزار تمام عیار در فتوشاپ است. این ابزار را عکاسهای حرفهای برای Color Grading عکس استفاده میکنند چون امکانات این ابزار به مراتب بیشتر از Hue/Saturation یا ابزارهای مشابه است. در واقع میتوان گفت که افکتهایی که در بالا از آنها استفاده کردیم، قسمت کوچکی از Camera Raw هستند.
طبق روال کارمان، با Ctrl+J یک کپی از لایهٔ اصلی میگیریم و آن را تبدیل به Smart Filters میکنیم. بعد با Ctrl+Shift+A، ابزار Camera Raw را باز میکنیم.
از قسمت بالای Basic، اسلایدرهای Temperature یا Tint را برای تغییر رنگ، دستکاری میکنیم. بقیهٔ اسلایدرها مربوط به تنظیم نوردهی(Exposure) هستند و در اینجا به درد ما نمیخوردند، پس با آنها کاری نداریم. در پایین بخش Basic هم دو اسلایدر Vibrance و Saturation را داریم، که دقیقا همان کار ابزار Vibrance را انجام میدهند.
اما وقتی وارد قسمت Color Grading میشویم قضیه به کلی فرق میکند. در این بخش ابزارهای تخصصی اصلاح رنگ را میبینیم، و میتوانیم رنگها را در سایهها، میدتونها و روشناییها به صورت جداگانه تنظیم کنیم.
اشباعرنگ (Saturation) و Hue و روشنایی (Luminance)، بهصورت جداگانه برای سایهها، میدتونها و روشناییها قابل تنظیم هستند و با تغییرات کوچکی میتوان به استایلها و افکتهای مختلفِ عکاسیِ حرفهای دست یافت. حتما باید دقت کنیم که در تنظیم اسلایدرها زیاده روی نکنیم، چون در کیفیت کار اثر معکوس میگذارد و در اکثر موارد، ادیت ما خوشآیند نخواهد بود. پس تغییرات کم و هدفمند بهتر است.
تغییر رنگ بک گراند در فتوشاپ چگونه است؟
خب، تا اینجا دربارۀ کارهایی که باید روی خود عکس انجام دهیم صحبت کردیم. حالا اگر بخواهید رنگ بکگراند عکس را تغییر دهید، باید ابتدا عکس را از پسزمینه جدا کنید و بعد رنگ پسزمینه را تغییر دهید. این کار به دقت بالا نیاز دارد؛ چراکه تمیز جدا کردن عکس خیلی مهم است. در مقالۀ تغییر رنگ بک گراند در فتوشاپ، مرحل به مرحله راجعبه آن توضیح دادهایم. در صورت نیاز، حتماً این مقاله را بخوانید.
جمعبندی
حالا که روشهای تنظیم و تغییر رنگ عکس در فتوشاپ را یاد گرفتید، میتوانید جهان دلخواه خود را، در رنگهای دلخواهتان، روی تصاویر بازسازی کنید. یک مرور کوتاه، برای تثبیت چیزهای یاد گرفتیم بد نیست.
گفتیم که برای تغییر رنگ قسمتی از عکس در فتوشاپ، از ابزاهای سلکشن کمک میگیریم و تا به دست آمدن نتیجهٔ مطلوب، رنگها را دستکاری کنیم. علاوهبر ابزارهای ساده مانند Vibrance یا Hue/Saturation، ابزاری کامل مانند Camera Raw در اختیار داریم که اصلاح نوردهی و تنظیم رنگ عکس در فتوشاپ را یکجا انجام میدهد و میتوانیم با اندکی تغییر در چند اسلایدر، تغییرات بزرگی در عکس ایجاد کنیم.
در صورتی که سوالی دربارۀ نحوه ادیت رنگ عکس در فتوشاپ دارید، راحت باشید و از ما بپرسید تا خیلی زود راهنماییتان کنیم.