فهرست مطالب
بازار فریلنسری در سراسر دنیا روزبهروز داغتر شده و به موازاتش، سر و کلهٔ پلتفرمها و سایت های فریلنسری – هم داخلی و هم خارجی – یکی پس از دیگری پیدا میشود. وبسایتهایی که هرکدام سعی میکنند با ویژگیها و امکانات بهتر یا کمیسیونهای ارزانتر – درصدی که سایت از دستمزد فریلنسر برمیدارد – نظر کارفرمایان و فریلنسرهای بیشتری را بهخود جلب کنند و به یک پلتفرم مرجع و پررفت و آمد تبدیل شوند.
بعضی از این پلتفرمها در حوزههای خاصی قویترند و برخی کاملاً جامع و فراگیر هستند. در این مطلب تعدادی از سرشناسترین سایتهای فریلنسری خارجی و پلتفرمهای معتبر داخلی را معرفی خواهیم کرد. پس اگر شما هم قصد فعالیت به عنوان یک فریلنسر را دارید، علاوه بر مطالعهٔ مطلب راهنمای فریلنسری با این مطلب همراه باشید و سری به وبسایت این پلتفرمها بزنید.
بهترین سایت های فریلنسری خارجی
مواردی که در ادامه خواهیم دید، تعدادی از سرشناسترین و بزرگترین پلتفرمها و وبسایت های فریلنسری جهان هستند. منتها کار با این پلتفرمها یک ایراد اساسی دارد. اینکه واریز دستمزد با یکی از سرویسهای مالی بینالمللی انجام میشود. موارد زیر تعدادی از سرویسهای مرسوم در سایتهای فریلنسری هستند:
- PayPal
- Webmoney
- Payoneer
- Skrill
- Google Pay
- Wire Transfer
- کارتهای اعتباری مرسوم (ویزا یا مسترکارد)
مشکل اینجاست که بهدلیل انزوای سیستم بانکی کشور، امکان واریز دستمزد به فریلنسرهای داخل ایران وجود ندارد. بنابراین ناچاریم به یک طریقی حساب بینالمللی باز کنیم، یا یکسری ترفندها و راههای فرعی در پیش بگیریم، یا از سایتها و صرافیهای معتبری که خدمات پرداخت بینالمللی ارائه میکنند استفاده ببریم.
توصیه ما اینست که با سختگیری کامل دربارهٔ این سایتها تحقیق کنید و از اعتبارشان خاطرجمع شوید. اگر هم یک فریلنسر تازهکار هستید، فعلاً درگیر این دردسرها نشوید. روی سایتهای فریلنسری ایرانی که تعدادشان بالاست و پروژههای بیشماری دارند تمرکز کنید تا در آینده، با تجربهٔ بیشتر و رزومهٔ پروپیمانتر، پلتفرمهای خارجی را هم به برنامهٔ خود اضافه نمایید. دنیا را چه دیدید؟ شاید بعدها راهکارهای بهتری بوجود آمد، انزوای سیستم بانکی کشور برطرف شد یا تصمیم گرفتید بهجای کار فریلنس، در یکی از ۱۰ شرکت برتر ایران استخدام شوید!
Fiverr – از بزرگترین سایتهای فریلنسری
فایوِر (Fiverr.com) با نزدیک به ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار کاربر ماهانه، یکی از بزرگترین سایتهای فریلنسری است. این وبسایت برای انواع و اقسام پروژهها در دستهبندیهای مختلف مثل دیجیتال مارکتینگ، توسعهٔ وب، شبکههای اجتماعی، تولید محتوا و … ایدهآل بوده و برگزاری کورسها و دورههای آموزشی برای فریلنسرها، جزو نقاط قوتش است. در فایور، فریلنسرها با عنوان فروشنده (Seller) و کارفرمایان با عنوان خریدار (Buyer) شناخته میشوند و مکانیزم پرداخت امن سفت و سختی دارد.
یعنی بعد از انجام پروژه، عمل پرداخت و واریز دستمزد و صدور فاکتور توسط خود سایت انجام میشود و جای هیچ نگرانی برای فریلنسرها باقی نمیگذارد. البته اغلب سایتهایی که در این مطلب معرفی میکنیم از چنین مکانیزمی برخوردارند. فایور در شروع فعالیت، بابت گذاشتن آگهیهای استخدام یا گذاشتن آنها در اولویت، از کارفرما ۵ دلار میگرفت. امروز از آن نرخهای ارزان خبری نیست اما لااقل میدانیم که اسم سایت از کجا سرچشم گرفته است. چون فایوِر در اصطلاحات عامیانه به معنای اسکناس ۵ دلاری است.
Freelancer.com – از نخستین سایتهای فریلنسری
وبسایت فریلنسر (freelancer.com) هم یک از بزرگترین و قدیمیترین پلتفرمهای فریلنسری است. افرادی که در زمینه محتوا، طراحی و گرافیک، برنامهنویسی و توسعهٔ وب، بازاریابی دیجیتال و یا SEO فعالیت میکنند، در فریلنسر با انبوهی از آگهیهای استخدامی مواجه میشوند. پشتیبانی بیست و چهار ساعتهٔ این پلتفرم، چت آنلاین و قابلیت اندازهگیری پیشرفت کاربران – اصطلاحاً Progress Tracker – جزو نکات مثبت آن محسوب میشود. با این حال نسبت به برخی از رقبا، رابط کاربری Freelancer تا حدی گیجکننده است و جای بهینهشدن دارد.
نکتهٔ منفی دیگر، وجود کاربران نامعتبر و پیشنهادات کاذب (اسپم) است که هر از گاهی با آنها مواجه خواهید شد. در هرصورت فریلنسر دات کام، جزو اولین پلتفرمهای فریلنسری بوده و با یک سری نوآوریهای جالب، مسیر را برای وبسایتهای بعد از خودش هموار کرده است. حتی برخی از ایدهها و امکاناتش در وبسایتهای فریلنسی ایرانی هم قابل مشاهده است. یکی از موارد، امکان برگزاری مسابقه توسط کارفرمایان و اعطای جوایز نقدی به فریلنسرهای برگزیده است که خود سایت، ۱۰ درصد از رقم جایزه را برمیدارد.
Upwork – از جامعترین سایتهای فریلنسری
آپورک (upwork.com) یکی از جامعترین وبسایتهای فریلنسری دنیاست و به تمام قابلیتهای یک پلتفرم کامل مجهز است. از سیستم پرداخت امن گرفته تا فیلترهای مفصل و پیشرفتهای که پروسهٔ جستجوی کار را بهمراتب راحتتر میکنند. روال کار آپورک مثل بسیاری از پلتفرمهای فریلنسری این است که کارفرما پروژه را آگهی می کند و فریلنسرها پیشنهاداتشان را میگذارند تا کارفرما یک یا چند نفر را برای انجام کار انتخاب کند.
آپورک در کنار ویژگیهای مثبت، کمیسیون بالایی دارد که در ابتدای کار ۲۰ درصد است. به مرور که درآمدتان از پلتفرم بیشتر میشود و پروژههای بیشتری انجام میدهید، این نرخ کاهش مییابد. غیر از کمیسیون اولیهٔ بالا، واحدی به اسم Connect دارد که بهنوعی پول رایج داخل پلتفرم است و فریلنسرها به ازای هر پیشنهادی که میگذارند باید بین ۲ تا ۸ کانکت مصرف کنند.
با ساختن اکانت ۴۰ کانکت بهصورت رایگان دریافت میکنید و از آنجا به بعد، به ازای هر مصاحبهٔ موفق، هر پروژهٔ تکمیل شده و هر تعامل مثبت، این امتیاز را بهعنوان پاداش دریافت میکنید. راه دیگر هم اینست که برای خرید اعتبار، پول پرداخت کنید. این مکانیزم کیفیت پلتفرم را بالا برده و پیشنهادات کاذب و نامعتبر را کاهش داده است.
Toptal – بهترین سایت فریلنسری برای حرفهایها!
تاپتَل (Toptal.com) یکی از معتبرترین پلتفرمها برای استخدام فریلنسر است و به ادعای خودش، با ۳ درصد برتر فریلنسرها سر و کار دارد! شرکتها و کارفرمایان سرشناسی از این پلتفرم استفاده میکنند و همین امر ثابت میکند که عیار فریلنسرهای تاپتل بسیار بالاست. در واقع، اسم سایت که از دو عبارت Top و Talent بوجود آمده، برازندهاش است.
مشکل اینجاست که ورود به لیگ فریلنسرهای برتر جهان کار چندان سادهای نیست و مراحل ثبتنام و واجدشرایط شدن در Toptal دست کمی از هفتخوان رستم ندارد. مثلاً فریلنسرها باید در یک آزمون جامع زبان شرکت کنند یا برای پروژههای مختلف، از فیتلر یک مکانیزم صلاحیتسنجی بگذرند. از آنطرف هم، پروژههای آگهی شده در این وبسایت، پروژههای سنگین و سطح بالاست. بنابراین از جمیع جهات میتوان گفت که تاپتل، جزو بهترین سایتهای فریلنسری دنیاست، اما نه برای فریلنسرهای تازهکار!
Jooble – از پیشرفتهترین موتورهای جستجوی پروژه
جوبل (jooble.org) بیشتر از اینکه یک سایت فریلنسری باشد، یک موتور جستجوی آگهیها و پروژههای فریلنسری است. یعنی مثل Freelancer و Upwork و Fiverr نیست که به دنبال پروژههای دلخواهتان بگردید و در رقابت با سایر فریلنسرها، شروع به مناقصه و پیشنهادگذاری کنید. جوبل یک پلتفرم جامع و متمرکز برای جمعآوری آگهیهای فریلنسری از سطح اینترنت است. یعنی شما را مستقیماً به منبع آگهی وصل میکند. حالا این منبع ممکن است وبسایت شرکت یا کارفرمای آگهی دهنده باشد، یا یکی از همین سایتهای فریلنسری که آن پروژهٔ مورد نظر را لیست کردهاند.
جوبل نیازی به ثبتنام ندارد، موقعیتهای کاری را برایتان ایمیل میکند و از همه مهمتر، با جمعآوری تمام آگهیها، زحمت جستجو در چندین و چند پلتفرم فریلنسری و کاریابی را از دوشتان برمیدارد. اما از آن طرف، برای ارسال رزومه و ثبت درخواست، کمکی به شما نخواهد کرد. عین اینکه شما را در جلوی سردر شرکت پیاده کنند و از آنجا به بعد همه چیز بر عهدهٔ خودتان باشد. کار با سایت جوبل بسیار راحت است، فیلترها و امکانات جستجوی پیشرفتهای دارد و فقط کافیست که کلیدواژهٔ شغل یا شهر و منطقهٔ مورد نظر را انتخاب کنید تا بیشمار آگهی در برابرتان ظاهر شود.
SimplyHired – بهترین UI در بین سایتهای فریلنسری
سیمپلی هایِرد (Simplyhired.com) سابقهٔ برخی از پلتفرمهای سنگینوزن این لیست را ندارد، اما به خاطر امکانات خوب و رابط کاربری فوقالعاده ساده و سرراست، به لیست بهترین سایتهای فریلنسری راه پیدا کرده است. این وبسایت هم امکان ثبت آگهی را برای کارفرمایان فراهم میکند و هم مثل جوبل، حکم یک موتور جستجو برای پروژههای فریلنسری است. یعنی پروژهها و آگهیها را از سرتاسر اینترنت جمعآوری میکند و در دسترستان میگذارد.
به لطف فیلترهای پیشرفتهٔ سایت، کار جستجوی پروژه راحت است و میتوان علاوه بر انتخاب دستهبندی و نوع مشاغل، محدودهٔ جعرافیایی یا منطقهٔ زمانی مورد نظر را هم تعیین کرد. همچنین میتوانیم به پروفایل مخصوص شرکتها سر بزنیم و دادههای بدردبخوری مثل میانگین دستمزد و لیست مزایا و نظرات و انتقادات سایر فریلنسرها را بررسی کنیم. در سیمپلی هایرد جستجو و مشاهدهٔ آگهیها نیازی به ساختن حساب کاربری ندارد. اما با ساخت اکانت، میتوانیم از امکاناتی مثل رزومهساز یا ماشینحساب تخمین دستمزد استفاده کنیم.
Guru – یکی از مجهزترین سایتهای فریلنسری
وبسایت گورو (Guru.com) یکی از مجهزترین و پرامکاناتترین سایتهای فریلنسری است. هوش مصنوعی قدرتمندش آگهیها را بر اساس تجربیات کاری و مهارتهای فریلنسر دستچین میکند، از فیلترهای جستجوی پیشرفته و قابلیت پرداخت امن برخوردار است و در مجموع یک پلتفرم معتبر و مجهز بهشمار میرود. مثل Fiverr و Freelancer و Upwork، گورو هم از مکانیزم پیشنهادگذاری و مناقصه استفاده میکند و فریلنسرها میتوانند برای انواع پروژههای کوتاه مدت و بلندمدت درخواست بدهند.
به رسم بسیاری از سایتهای فریلنسری، با ساخت اکانت رایگان، از امکانات عضویت پایه یا اصطلاحاً Basic برخوردار میشوید و برای ابزارهای بیشتر، باید اکانت پریمیم تهیه کنید. یکی از نقاط ضعف گورو، پیچیدگی در پروسهٔ احزار هویت با هدفش جلوگیری از ورود اکانتهای نامعتبر است. یعنی بدون تأیید هویت امکان پیشنهادگذاری ندارید. برای احراز هویت لازم است که تصویر خود و مدارک شناساییتان را ارسال کنید و ۵ دلار هم بابت انجام این پروسه بپردازید! موردی که به مذاق بسیاری از فریلنسرها خوشایند نیست، اما یک هزینهٔ یکباره است و پلتفرمی با این وسعت و اعتبار، ارزشش را دارد.
LinkedIn – بهترین پلتفرم فریلنسری برای شبکهسازی!
لینکدین صرفا یک پلتفرم فریلنسری و کاریابی نیست. در اصل یک شبکهٔ اجتماعی عظیمالجثه است، که روی استخدام و فعالیت حرفهای و شبکهسازی یا نتورکینگ تمرکز دارد. یعنی هیچ پلتفرمی مثل لینکدین، امکان اتصال شما را با حرفهایهای حوزه و صنعت خودتان فراهم نمیکند. در کنار اینها، تمام ابزارهای لازم برای ساخت یک رزومهٔ حرفهای را در اختیارتان میگذارد و از آنجایی که ماهیتاً یک شبکهٔ اجتماعی است، شما را در تیررس دید بیشمار کارفرما و شرکت و همکار بالقوه قرار میدهد.
در واقع اکانت لینکدین شما، حکم یک رزومهٔ آنلاین و رسمی را دارد. میتوانید با فعالیت مستمر و وارد کردن اطلاعات لازم – تجربیات کاری، تحصیلات، مهارتها و … – و حتی پست کردن مطالب تخصصی در حوزهٔ خودتان، در شبکهٔ گستردهای از فریلنسرها، شرکتها و همصنفیهای خود تثبیت شوید و شانس خود را برای دریافت پیشنهادات همکاری بالا ببرید.
Behance – بهترین پلتفرم فریلنسری برای تصویرسازان
اگر در زمینهٔ کارهای بصری فعالیت دارید، بیهنس (Behance.net) را از قلم نندازید. فرقی ندارد که گرافیست، طراح 2D یا 3D یا طراح رابط کاربری باشید یا عکاس یا کارتونیست. تخصص شما هرچه که هست، در پلتفرم بیهنس به شبکهٔ عظیمی از هنرمندان و فعالان حوزهٔ خودتان متصل میشوید. در واقع بیهنس، یک شبکهٔ اجتماعی مخصوص گرافیستها و تصویرسازان است که پروژههای فریلنسری بیشماری در آن پیدا میشود.
البته برای موفقیت در Behance – مثل سایر شبکههای اجتماعی – لازم است که فعالیت مستمری داشته باشید، افراد بیشتری را دنبال کنید و در کل با سایرین تعامل داشته باشید. با این روند، بیشتر دیده میشوید و طبیعتاً در معرض فرصتهای کاری بیشتری قرار خواهید گرفت. در ضمن یادتان نرود که تعدادی از بهترین نمونهکارهایتان را در پروفایلتان بگذارید و به سایتهایی مثل آرتاستیشن (Artstation.com) و دریبل (Dribbble.com) هم سر بزنید.
We Work Remotely – از بزرگترین سایتهای کاریابی و فریلنسری
وبسایت وی ورک ریموتلی (weworkremotely.com) با حدود ۳ میلیون کاربر در ماه، یکی دیگر از بزرگترین پلتفرمهای کاریابی و سایتهای فریلنسری جهان است. در این سایت همانطور که از اسمش پیداست، پیدا کردن پروژههای دورکاری از سرتاسر دنیا کار سختی نیست و کارفرمایانی از حوزهها و صنایع مختلف در آن رفت و آمد دارند. از پروژههای طراحی و گرافیک گرفته تا فروش و بازاریابی و خدمات مشتریان و نویسندگی و برنامهنویسی و غیره، همهچیز در این سایت پیدا میشود.
از آنجایی که We Work Remotely از اسم و رسم و اعتبار بالایی برخوردار است، کارفرمایان جدی متعددی را به خودش جلب میکند. کارفرمایانی که برای لیست کردن آگهیشان باید ۳۰۰ دلار پرداخت کنند تا در اولویت پیشنهادات قرار بگیرند. بیخود نیست که مشتریان دانهدرشتی مثل گوگل و آمازون هم از چنین سایتی استفاده میکنند. ساخت اکانت برای فریلنسرها رایگان است و بعد از ثبتنام و تکمیل پروفایل، پروژههای پیشنهادی به شما ایمیل میشود.
بهترین سایت های فریلنسری ایرانی
در سالهای اخیر، تعدد سایتهای فریلنسری ایرانی بهمقدار چشمگیری افزایش یافته است. سایتهایی که اکثراً از امکانات خوب و کاملی برخوردارند و در حد مناسبی جا افتادهاند. در ادامه با تعدادی از این سایتها آشنا میشوید، اما سعی کنید به این لیست بسنده نکنید و خودتان با مقادیری جستجو، سایتهای ایرانی را رصد کنید و با امکاناتشان آشنا شوید.
Ponisha – پونیشا
وبسایت پونیشا (ponisha.ir) جزو قدیمیترین و بهترین سایتهای فریلنسری در ایران است. در این پلتفرم از مکانیزم پیشنهادگذاری استفاده میشود. یعنی کارفرما پروژه را تعریف کرده و فریلنسرها با نرخهای مختلف وارد رقابت میشوند و پیشنهادشان را ثبت میکنند. حتی میتوانند مدت انجام پروژه را هم قید کنند و از این طریق، نظر کارفرما را جلب کنند. هرچند عدهٔ زیادی از فریلنسرها از اعداد کاذب استفاده میکنند! در پونیشا انواع و اقسام پروژههای نویسندگی، طراحی، تولید محتوا، برنامهنویسی، طراحی سایت، خدمات SEO و … یافت میشود. ساخت اکانت در پونیشا رایگان است و با داشتن این اکانت، امکان گذاشتن ۵ پیشنهاد بهصورت ماهانه وجود دارد.
Pars Freelancer – پارسفریلنسر
پارسفریلنسر (parsfl.ir) هم جزو وبسایتهای معتبر ایرانی برای استخدام فریلنسر است. امکانات خوب پارسفریلنسر باعث شده که در یک مدت کوتاه، توجه فریلنسرهای زیادی را جلب کند و به عنوان یک مرجع مناسب و قابل اعتماد شناخته شود. از جمله مزایای استفاده از این پلتفرم، ضمانت حسن انجام کار و بازگشت وجه است. یعنی کارفرما در صورت راضی نبودن از کیفیت پروژه، پولش را پس میگیرد. مکانیزم پاداش سایت هم در نوع خودش جالب است. یعنی با انجام پروژههای بیشتر، درصدی از قیمت پروژه بهعنوان پاداش به حساب فریلنسر واریز میشود.
Anjam Midam – انجام میدم
مکانیزم استخدام فریلنسر در سایت انجام میدم (anjammidam.com) بهصورت ارائه بستههای خدماتی با تعرفههای مشخص است. مثلاً شما به عنوان یک فریلنسر، سرویس طراحی لوگو را با مبلغ مشخص در سایت آگهی میکنید. یا مثلاً برای طراحی و راهاندازی سایت با قیمت X آگهی میگذارید. کارفرماها این سرویسها را مشاهده میکنند، به پروفایل فریلنسرها سر میزنند و با دیدن نمونهکارها و خواندن نظرات، در مورد استخدام فریلنسر تصمیم میگیرند. عضویت در انجام میدم رایگان است و ۲۰ درصد از دستمزد، به سایت تعلق دارد. این رقم با انجام بهموقع پروژهها و فعالیت مستمر کاهش مییابد.
Karlancer – کارلنسر
کارلنسر (karlancer.com) یکی دیگر از سایتهای فریلنسری ایران است که توانسته جایگاهش را به عنوان یک پلتفرم مجهز و قابل اعتماد تثبیت کند. ویژگیهایی مثل پرداخت امن، پاداش ۲ درصدی برای برونسپاری پروژهها، ثبت رایگان پروژه، رابط کاربری مناسب و پشتیبانی مطلوب، کارلنسر را در جمع سایتهای خوب قرار میدهد. مکانیزم استخدام در این سایت به دو صورت پیشنهادگذاری روی آگهیها و معرفی خدمات با تعرفهٔ ثابت امکانپذیر است. یعنی هم امکان مذاکرهٔ کارفرما و فریلنسر و هم ارائه خدمات فریلنسری با قیمت ثابت وجود دارد.
Pars Coders – پارسکدرز
پارسکدرز (parscoders.com) جزو نخستین و معتبرترین وبسایتهای فریلنسری ایران محسوب میشود و بیش از یک دهه از فعالیتش میگذرد. تعدد بالای پروژهها و فریلنسرها، پارسکدرز را به یک بازار کار بزرگ تبدیل کرده و کارفرمایان زیادی برای برونسپاری پروژهها به این سایت مراجعه میکنند. پارسکدرز مکانیزم پرداخت امن دارد و از رابط کاربری بسیار سرراستی برخوردار است. این پلتفرم برخلاف اسمش، فقط مختص به برنامهنویسان و پروژههای کدنویسی نیست. بلکه طیف وسیعی از پروژهها را از دیجیتال مارکتینگ تا طراحی گرافیک و تولید محتوا پوشش میدهد. عضویت پارسکدرز رایگان و کمیسیونش نهایتا ۱۰ درصد از مبلغ پروژه است.
جمعبندی
در این مطلب تعدادی از معروفترین و بهترین سایتهای فریلنسری را معرفی کردیم. هم پلتفرمهای بینالمللی و هم پلتفرمهای فعال در بازار کار ایران. توصیه میکنم پلتفرمهای خارجی را بوکمارک کنید، در آنها پروفایل بسازید و هر از گاهی به آنها سر بزنید. همچنین پیشنهاداتی را که به شما ایمیل میشود بررسی کنید. با اینکار هم با حال و هوا و طرز کار پلتفرمهای مختلف آشنا میشوید و هم از بازار کار و نوع پروژههایی که در حوزهٔ فعالیتتان هست سر در میآوردید.
و اما در مورد سایتهای فریلنسری ایرانی، سعی کنید در بیشترین تعداد ممکن از آنها اکانت بسازید و از امکاناتشان برای جستجو و ارزیابی پروژهها استفاده کنید. بهمرور پروژه بگیرید، پروفایل فریلنسرهای باتجربه را بررسی کنید و دستی سر و روی پروفایل و نمونهکارهای خودتان بکشید. امیدوارم که این مطلب بهدردتان خورده باشد و هرچه سریعتر، در انبوهی از پروژههای جذاب و درآمدزا غرق شوید. درضمن، با شرکت در دورههای آنلاین ایرانلرن، خودتان را به پرمتقاضیترین مهارتها در بازار کار ایران و جهان مجهز کنید.