فهرست مطالب
فتومونتاژ شامل انواع مختلفی از ویرایش تصویر است که در این کار، چندین تصویر با یکدیگر ترکیب میشوند تا یک تصویر جدید را تشکیل دهند. فتومونتاژ میتواند شامل برش تصاویر چاپ شده نیز باشد. در واقع قبل از به وجود آمدن نرمافزارهای طراحی دیجیتال، ویراستاران مجلات از روش دستی برش تصاویر چاپ شده و ترکیب آنها با یکدیگر، فتومونتاژ میساختند.
اما در حال حاضر ابزارهای طراحی دیجیتال مانند Adobe Photoshop میتوانند بدون برش کاغذ و چسب و با استفاده از تصاویر موجود، صحنههای تخیلی فوقالعادهای را به وجود آورند. هنگامی که فتومونتاژ به صورت دیجیتالی انجام میشود، میتوان آن را کامپوزیت نامید.
کلاژ عکس، باعث زنده شدن چشماندازهای رویایی میشود. یک هنرمند کلاژ میگوید:« فتومونتاژ به شما این فرصت را میدهد که از هر چیزی که در ذهنتان است، آثار هنری خلق کنید. من قبلا تصور می کردم که در سیاره دیگری نشستهام و به خورشید و زمین در کنار هم نگاه میکنم. با کلاژ عکس دیجیتال، میتوانم چنین دیدی را به صفحه نمایش منتقل کنم.» با توجه به این سخن، میتوان گفت که فتومونتاژ تمام چیزی است که یک هنرمند برای خلق تصاویر متعدد نیاز دارد.
جالب است بدانید پیشینه کلاژ و فتومونتاژ به اوایل قرن بیستم و در زمان جنگ جهانی اول برمیگردد. در واقع در میانه قرن نوردهم، ایجاد چاپ ترکیبی راه را برای ایجاد فتومونتاژ هموار کرد. چاپ ترکیبی فرآیند ایجاد یک تصویر با استفاده از چندین نگاتیو بود. با این که دریافت سطوح مختلف نور برای نوردهی همزمان مشکل بود، اما باعث ایجاد تصاویر تخیلیتر توسط عکاسان شده بود. اولین تصویر مونتاژ معروف به نام The Two Ways of Life در سال 1857 خلق شده است.
برای خلق فوتومونتاژ از ردپا و آثار هنرمندان کلاسیک برای الهام گرفتن استفاده کنید.
استفاده از Adobe Photoshop برای ساخت فتومونتاژ
اگر مبتدی هستید و هنوز در اول راهید، از کار کردن با فتوشاپ و امتحان گزینههای مختلف نترسید. همه ابزارها را امتحان کنید تا کاربرد آنها را به صورت تجربی یاد بگیرید و ار آن لذت ببرید.
ابزارهایی مانند Selection، Pen و Layers میتوانند به شما کمک کنند عکسها را با آثار هنری خیرهکننده ترکیب کنید. برای مثال میتوانید از Selections و Layer Masks برای برش اشیاء استفاده کنید و افراد و اشیا را از تصاویر حذف کنید. درک اصول اولیه لایهها در این کار میتواند بسیار کمککننده باشد.
از ابزار Pen میتوانید برای ردیابی دستی استفاده کنید. مسیرهای دقیق را با ابزار Pen انتخاب و ویرایش کنید تا مواردی که میخواهید، در تصویر انتخاب و برش دهید، مشخص شود. این ابراز ممکن است در ابتدا چالش برانگیز باشد، اما میتواند کارهای زیادی برایتان انجام دهد. اگر میخواهید در مورد کار با این ابزار چیزهای بیشتری بدانید، بهتر است سری به مقاله آموزش کار با ابزار Pen در فتوشاپ بزنید.
نکاتی برای ساخت یک فتومونتاژ حرفهای
مهمترین نکته برای شروع ساخت فوتومونتاژ، کاوش در برنامه فتوشاپ است. شما باید توانایی خود در سبکهای مختلف را آزمایش کنید.
استفاده از تصاویر با کیفیت، کار شما را متمایز میکند. بهتر است تصاویری را انتخاب کنید که رزولوشن 300 DPI دارند.
نوردهی را تنظیم کنید یا از جلوههای نور استفاده کنید تا بتوانید منابع نوری که در تصاویر مختلف استفاده میکنید را با یکدیگر مطابقت دهید. علاوه بر آن دستکاری تعادل رنگ سفید در هر عکس میتواند به شما کمک کند تا رنگ و دما تصاویر را ثابت نگه دارید و در نتیجه، فتومونتاژ واقعیتری ایجاد کنید.
ماجراجو باشید. هیچ چیزی وجود ندارد که با فتومونتاژ نتوانید به تصویر بکشید. بنابراین بهتر است خودتان را محدود نکنید. خلاق باشید و دنیای ذهنی خودتان را خلق کنید؛ اما برای چیزی که میخواهید ایجاد کنید، از قبل برنامهریزی داشته باشید تا حواستان پرت نشود و بتوانید روی هدفتان تمرکز کنید.
حالا میتوانید شروع به خلق آثار سورئالیستی کنید.
کاری را پیدا کنید که تحسینش میکنید. بهتر است قبل از شروع کار به کلاژ هنرمندانی که آنها را تحسین میکنید، نگاهس بیندازید. با وجود پلتفرمهایی مانند Instagram و Behance سادهتر از همیشه میتوانید خلاقیت خود را با دیدن کارهایی که سایر هنرمندان فتومونتاژ میسازند، آغاز کنید.
بهترین راه برای کمک به ایجاد مهارتهای فتومونتاژ، دنبال کردن چند آموزش است. در ادامه چند آموزشی که میتواند به شما کمک کند را نام میبریم: آموزش تغییر پس زمینه در فتوشاپ، حذف بکگراند در فتوشاپ، حذف اشیا در فتوشاپ
گزینههای بیپایان و تاریخچه آن، هنر فتومونتاژ را به یک سبک ایدهآل برای ایجاد مهارت در طراحی دیجیتال تبدیل کرده است. از کلاژهای ساده شروع کنید و با یک تصویر پیچیدهتر استعداد خود را در فتوشاپ رشد دهید.
بخش اول: آموزش فتومونتاژ حرفهای در فتوشاپ
در ادامه با ترکیب چند عکس و ایجاد جلوههای رنگی، یک فتومونتاژ حرفهای میسازیم.
مرحله اول: انتخاب عکس
اولین قدم برای ایجاد یک فتومونتاژ حرفهای در فتوشاپ، این است که ایدهای در ذهنمان داشته باشیم تا بتوانیم آن را به صورت گرافیکی توسعه دهیم. منابع بیشماری در اینترنت وجود دارد که آثار هنرمندان فتومونتاژ را به ما نشان میدهد و ما میتوانیم با الهام گرفتن از آن آثار، خلاقیت خود را شکوفا کنیم.
قدم بعدی، توسعه گرافیکی ایده است. اگر میخواهیم با استفاده از عکسهای شخصی یک فتومونتاژ ایجاد کنیم، بهتر است نکاتی را رعایت کنیم تا در نهایت بتوانیم نتیجهای واقعی به دست آوریم؛ و اگر قرار است ک تصاویر را از اینترنت دانلود کنیم، باید به دنبال آن دسته از تصاویری باشیم که نکات در آنها رعایت شده باشد. اغلب حدود 3 تا 5 عکس کافی است اما هرگاه که بخواهید میتوانید تعداد آن را تغییر دهید.
پس از بررسی و انتخاب عکسها، برنامه فتوشاپ را باز کنید.
مرحله دوم: عکسها را به فتوشاپ بیاورید
در این مرحله برنامه فتوشاپ را باز کنید تا عکسها را در سند بارگذاری کنیم. برای بارگذاری تصاویر در فتوشاپ و قرار دادن آنها در لایههای همان سند، از مسیر File> Scripts> Load Files into stack بروید. سپس بر روی گزینه Browse کلیک کنید و عکسها را پیدا کنید. سپس روی Ok کلیک کنید. با انجام این مراحل تصاویر در یک سند لایهباز، باز میشوند.
مرحله سوم: مرتب کردن تصاویر
موقعیت لایه اول را درست کنید. این عکسی است که در سمت راست تصویر فتومونتاژ قرار خواهد گرفت. ابزار برش را انتخاب کنید و برای تنظیم شکل فتومونتاژ، آن را بکشید. قبل از این کار، مطمئن شوید که گزینه حذف پیکسلهای برش خورده، غیرفعال است. پس از پایان کار، برای اعمال enter را فشار دهید.
حالا لایهای که حاوی تصویر دوم است را با فشردن کلید V در کیبورد انتخاب کنید و سپس برای تبدیل آن، از کلیدهای Ctrl/Cmd+ T استفاده کنید. به اندازه بکشید و پس از از آن، تصویر را در سمت قرار داده و برای اعمال تغییر شکل، enter را فشار دهید.
مرحله چهارم: عکسها را با یکدیگر ترکیب کنید
از نوار ابزار سمت چپ، ابزار gradient را انتخاب کرده و گزینه black to white gradient را انتخاب کنید. مطمئن شوید که روی linear، Normal blending mode و 100 opacity تنظیم شده باشد.
روی آیکون new Layer Mask که در پایین پنل لایهها قرار دارد، کلیک کنید. با این کار یک لایه ماسک سفید را در کنار لایهای که میخواهیم ترکیب کنیم، خواهیم دید.
با ابزار gradient از راست به چپ بکشید تا یک gradient روی درز اعمال شود. مطمئن شوید روی ماسک کار میکنید.
اکنون یک ترکیب خوب و بدون مرز به دست آوردید. اگر این نتیجه را دوست ندارید، دوباره با ابزار gradient روی تصویر بکشید؛ تا زمانی که ترکیب دلخواهتان ایجاد شود.
مرحله پنجم: یک بافت پوششی ایجاد کنید
در این مرحله قصد داریم با توجه به حال و هوای تصاویر مونتاژ شده، از یک تصویر نقشه برای پوششدهی تمام تصویر اصلی استفاده کنیم. برای این کار ابتدا یک تصویر مناسب و با کیفیت بالا پیدا میکنیم؛ سپس تصویر نقشه را به بالای پنل لایهها میکشیم و visibility eye را روشن میکنیم.
برای تبدیل از کلیدهای Ctrl/Cmd+ T در کیبورد استفاده میکنیم. نقطه گوشه تصویر را بگیرید و بکشید تا تصویر بزرگ شده و کل سند فتوشاپ را بپوشاند. برای اعمال تغییرات کلید enter را فشار دهید.
این بار از یک روش دیگر برای ترکیب لایه بالایی استفاده خواهیم کرد.
حالت ترکیب لایهها را از Normal به Overlay تغییر دهید. سپس opacity را روی 50% تنظیم کنید تا ترکیبی زیبا از بافت و عکس به وجود بیاید. در این قسمت میتوانید با تکیه بر سلیقه خود، مقدار opacity را کم و زیاد کنید تا ببینید روی کدام عدد تصویر زیباتری به وجود میآید.
حالا میتوانید ببینید که چگونه به خوبی با یکدیگر ترکیب میشوند.
اگر میخواهید بافت نقشه را از چهرهها جدا کنید، یک برس سیاه گرد نرم انتخاب کنید و در حالی که ماسک لایه انتخاب شده است، روی مناطقی که میخواهید بافت پنهان شود ررا رنگ کنید. ممکن است بخواهید نقشه فقط با قسمتهای خاصی از تصویر ترکیب شود؛ با این روش میتوانید هر قسمتی که میخواهید را جدا کنید.
مرحله ششم: یک پوشش رنگی اضافه کنید
حالا میخواهیم همه چیز را به هم گره بزنیم و همچنین چند درجه رنگ به آن اضافه کنیم. یک رنگ گرم برای پیشزمینه و یک رنگ سردتر برای پسزمینه انتخاب میکنیم.
ابتدا layer Styles را در پنل لایهها باز میکنیم و سپس Gradient را انتخاب میکنیم.
سپس gradient را روی گزینه Foreground to background تنظیم کنید و زاویه را طوری تغییر دهید که شیب افقی شود.
در این مرحله layer blending mode را به color تغییر دهید.
حالا میتوانید رنگ gradient را در تصویر ببینید.
اگر میخواهید رنگهای اصلی با رنگهای gradient ترکیب شوند، مقدار opacity را کاهش دهید.
در پایان میتوانید از عناصر دیگر برای تکنیل فتومونتاژ خود استفاده کنید. برای مثال میتوانید مانند نمونه، یک متن به آن اضافه کنید. این قسمت کاملا به سلیقه شما بستگی دارد.
بخش دوم: فتومونتاژ ساده
در این قسمت یک نمونه دیگر فتومونتاژ را طراحی میکنیم.
مرحله اول: انتخاب تصویر
هدف ما این است که با تصاویر خود، داستانی را به تصویر بکشیم که نتوان آن را تنها با یک تصویر نشان داد. عکسهای کم، احساس کافی را منتقل نمیکنند؛ اما پر کردن صفحه با تصاویر زیاد نیز همه چیز را گیجکننده میکند. انتخاب این که از چه عکسی استفاده کنید، کلید ایجاد تصاویر هماهنگ است. این تصاویر شامل تصاویر عریض، طویل، متوسط و نزدیک میشود. نوع ترکیب این تصاویر، دیدگاههای مختلفی را برای بیننده تصویر در مورد سوژه به وجود میآورد. البته به یاد داشته باشید که این قانون، یک قانون سخت نیست؛ بلکه تا زمانی که تم کلی تصاویر را حفظ کنید، میتوانید آن را نادیده بگیرید.
برای نشان دادن جزئیات این فتومونتاژ، مجموعهای از تصاویر بازار موانگ مای در تایلند را انتخاب کردهام.
در کل 21 عکس منتخب داشتم که از میان آنها انتخابم را به 13 عکس کاهش دادم. در نهایت تعدادی از عکسهای متنوع عریض، متوسط، نزدیک، عمودی و افقی برای این فتومونتاژ داریم.
یکی دیگر از نکاتی که در هنگام انتخاب عکس برای فتومونتاژ باید به آن توجه کنید، هارمونی تصاویر است. به دنبال تصاویری با رنگها و شکلهای مشابه باشید تا در نهایت تصویر شما منسجم به نظر برسد.
در این مرحله نیازی نیست که تصاویر نهایی خود را انتخاب کنید. داشتن تصاویر بیشتر به شما کمک میکند تا منعطفتر باشید. در عین حال تعداد زیاد تصاویر میتواند مانع پیشرفت شما شود.
مرحله دوم: تغییر اندازه تصاویر
اکنون باید اندازه تصاویر خود را تغییر دهید. اگر میخواهید از یک عکس در سایز کوچک استفاده کنید، بارگزاری آن با وضوح کامل ضروری نیست و ممکن است سرعت کامپیوترتان را کاهش دهد.
در مورد نحوه نمایش فتومونتاژ خود فکر کنید. مثلاً اگر میخواهید آن را روی دیوار آویزان کنید یا در آلبوم بگذارید، باید از تصاویر بزرگتری استفاده کنید. اما اگر میخواهید فقط در شبکههای اجتماعی از آن استفاده کنید، میتوانید سایز تصاویر را کوچک کنید. برای چاپ، وضوح را روی 300 PPI تنظیم کنید و برای استفاده در مانیتور، میتوانید از وضوح 72 PPI استفاده کنید.
مرحله سوم: یک فایل جدید در فتوشاپ ایجاد کنید
پانل New Document رد در فتوشاپ باز کنید. در این قسمت میتوانید از یکی از سندهای پیشفرض استفاده کنید یا یک سند سفارشی براساس سایزی که میخواهید، ایجاد کنید. اگر فکر میکنید که ممکن است آن را تغییر دهید یا اندازههای دقیق را نمیدانید، نگران نباشید؛ همیشه میتوانید آنها را برش دهید یا به اندازه بوم اضافه کنید. آن چه مهم است، ایجاد یک سند با وضوح مناسب است. من در این مرحله برای سند، اندازه افقی A4 با 72 PPI را انتخاب کردم که این برای استفاده در وبسایت، مناسب است.
مرحله چهارم: عکسها را به فایل جدید اضافه کنید
راههای زیادی برای اضافه کردن تصاویر به سند وجود دارد. به نظر میرسد برای ساخت فتومونتاژ بهترین روش این است که پوشه تصاویر را باز کرده و آنها را روی بوم سند خود بکشید و رها کنید. انجام این کار باعث میشود هر کدام از تصاویر به صورت خودکار به Smart Objects تبدیل شوند.
تغییر اندازه Smart Objectها غیرمخرب است و شما میتوانید هر تغییری را بدون از بین رفتن کیفیت تصویر انجام دهید. فقط لازم است قبل از ویرایش Smart Objectها آنها را شطرنجی کنید.
اگر میخواهید clone چیزی را بسازید، جای آن را خالی کنید یا برش دهید، باید روی لایه راست کلیک کنید و گزینه Rasterize Layer را انتخاب کنید. بهتر است قبل از تغییر اندازه و وارد کردن عکسها، ابتدا آنها را ویرایش کنید. همچنین میتوانید برای سهولت در دیدن عکسهایی که قرار میدهید، عکسهایی را که هنوز در موقعیت خود قرار ندادهاید، پنهان کنید. برای این کار لازم است هر لایه جدید را روشن کنید تا به طرح اضافه شود.
مرحله پنجم: عکسها را روی بوم قرار دهید
ابزار حرکت خود را انتخاب کرده، کلیک کنید و عکسها را در موقعیت خود بکشید. ممکن است لازم باشد چندین بار تصاویر را جابهجا کنید تا بتوانید فرم دلخواهتان را پیدا کنید.
وقتی یک فایل زیر فایل دیگری قرار دارد و شما میخواهید آن را رو بیاورید، روی لایه آن تصویر در پنل لایهها کلیک کنید. پس از این کار میتوانید لایه را به بالا بکشید و آن را بالاتر از عکسی که روی آن قرار گرفته است، قرار دهید.
چیدمان و قرار دادن هر تصویر در موقعیت مناسب، میتواند زمانبر باشد. برای آزمایش طرحبندیهای مختلف، یک گروه جدید در پانل لایهها راهاندازی کنید.
برای این کار، روی آیکون Create New Group در پایین پانل لایهها کلیک کنید. گروه را ایجاد کنید و سپس تمام لایههای تصاویر خود را انتخاب کرده و آنها را به پوشهای که ایجاد کردهاید بکشید.
اکنون میتوانید پوشه را کپی کنید؛ با این کار تمام لایهها آن کپی میشوند. برای کپی کردن گروه، روی آیکون گروه راست کلیک کنید و گزینه Duplicate Group را انتخاب کنید. حالا یکی از گروهها را از دید پنهان کنید و دوباره شروع به تغییر موقعیت عکسهای خود کنید. شما میتوانید یک گروه را هر چند بار که بخواهید، کپی کنید. پنهان کردن آنها، مدیریت گروههای جدید را آسانتر میکند. موقعیت و اندازه هر تصویر را تا زمانی که از تصویر جدید راضی باشید، تغییر دهید.
مرحله ششم: حاشیهها را به عکس خود اضافه کنید
اضافه کردن حاشیه به تصاویر، یکی از گزینههاییست که ممکن است بخواهید امتحان کنید. انجام این کار باعث میشود فتومونتاژ شما مانند تصاویر چاپ شده به سبک قدیمی به نظر برسد.
یکی از عکسهای خود را انتخاب کنید و سپس روی آیکون fx درپایین پنل لایهها، گزینه Stroke را انتخاب کنید. در پنجره Layer Style که باز میشود، میتوانید اندازه، موقعیت، رنگ و opacity را تنظیم کنید.
برای این نمونه، من حاشیههای سفید با شفافیت 100% را در لبههای بیرونی عکس قرار دادم. اگر میخواهید حاشیه را برای هر عکس منحصر به فرد کنید، باید برای هر عکس یک حاشیه جدا طراحی کنید.
اگر میخواهید حاشیهها یکسان باشند، روی لایهای که Stroke را اضافه کردید، کلیک راست کرده و روی گزینه Copy Layer Style کلیک کنید. اکنون تمام لایههای عکس دیگر را انتخاب کنید، کلیک راست کرده و گزینه Paste Layer Style را انتخاب کنید. میتوانید Stroke که در لایه اول ایجاد کردهاید را به هر یک از عکسهای خود اضافه کنید.
مرحله هفتم: رنگ لایه پسزمینه را تنظیم کنید
ممکن است از تصویر نهایی در این قسمت راضی باشید اما ممکن است دوست داشته باشید کمی بیشتر تصویر نهایی خود را آزمایش کنید یا تنظیم کنید.
روی لایه تصویر پسزمینه کلیک کنید و سعی کنید رنگ را تغییر دهید یا یک gradient اضافه کنید. پسزمینه باید از عکسهای شما پشتیبانی کند نه این که بر عکسهای شما تاثیر بگذارد. رنگی را انتخاب کنید که در این تصویر شما برجسته باشد و آن را رنگ پسزمینه جدید خود قرار دهید.
همچنین میتوانید پسزمینه را سفید نگه دارید یا یک حاشیه سفید در اطراف تصاویر خود اضافه کنید.
سخن آخر
استفاده از فتوشاپ برای ایجاد یک فتومونتاژ ممکن است در ابتدا به نظر سخت برسد. اما هنگامی که جزئیات فرآیند را یاد بگیرید، خواهید دید که مراحل بسیار ساده و قابل درک هستند. چیزی که فتوشاپ را از سایر برنامهها سازنده فتومونتاژ متمایز میکند، این است که بینهایت قابل تنظیم است. شما میتوانید انواع مختلفی از کلاژها را ایجاد کنید. در ساخت یک فتومونتاژ میتوانید از هر عنصری استفاده کنید؛ راه خلاقیت در فتومونتاژ همیشه باز است و شما میتوانید هر چیزی طراحی کنید. اگر سوالی در رابطه با هر یک از مراحل ساخت فتومونتاژ حرفهای در فتوشاپ دارید، میتوانید از بخش نظرات همین مقاله با ما در ارتباط باشید.
معرفی دوره آموزش فتوشاپ ایران لرن
افزایش حوزه کسب و کارهای دیجیتالی و نقش مهم محتوای بصری در دیده شدن کسب و کارهای نوپا باعث شده تا استخدام گرافیستها نیز افزایش پیدا کند. فتوشاپ، یکی از مهمترین ابزارهای گرافیستی است که تسلط بر آن میتواند روند استخدام شما را آسان کند و حتی فرصتهای شغلی بیشتری برایتان به وجود آورد. علاوه بر آن وقتی به ساز و کار فتوشاپ مسلط باشید، ورود به عرصههای دیگر طراحی برایتان آسانتر میشود. اگر شما هم جزء کسانی هستید که به حیطههای طراحی یا گرافیک یا کار با فتوشاپ علاقهمندید، پیشنهاد میکنیم سری به دوره آموزشی فتوشاپ ایران لرن بزنید. این دوره شما را به یک متخصص تبدیل میکند.
سرفصلهای کاربردی این دوره، توسط یکی از بهترین مدرسان تهیه شده و شامل تمام نکات و اطلاعاتی است که لازم است بدانید. از مواردی که باعث تمایز این دوره از دیگر دورههای آموزش فتوشاپ میشود، ارائه مدرک معتبر وزارت علوم است. یکی دیگر از مزایای دوره فتوشاپ ایران لرن، امکان اشتراکگذاری نمونه کارها است. هنگامی که شما نمونه کار خود را در فضای اختصاصی سایت به اشتراک میگذارید، شانس استخدام خود را چندین برابر افزایش خواهید داد. برای دریافت اطلاعات بیشتر و خرید دوره آموزش فتوشاپ به سایت ایران لرن مراجعه کنید.